Hoe tol betalen in Noorwegen? Hoe werkt het + waarop letten bij de tolwegen in Noorwegen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe tol betalen in Noorwegen? Hoe werkt het + waarop letten bij de tolwegen in Noorwegen?

22 januari 2024 in Noorwegen0 reacties

Alle info & tips over de tolwegen in Noorwegen: hoe tol betalen?

Noorwegen staat bekend om zijn adembenemende landschappen, prachtige fjorden en goed onderhouden wegen. Dit Scandinavische land is dus een droombestemming voor een roadtrip. Weet dat er op heel wat wegen tol te betalen is, hou hiermee rekening in je reisbudget. Er zijn verschillende manieren waarop tol geheven wordt. AutoPASS-tolstations, bompengers en tolbruggen, in Noorwegen vind je ze overal.

In dit artikel leggen we je uit hoe het systeem van tolheffing in Noorwegen werkt. Zo voorkom je onaangename verrassingen op je rondreis door Noorwegen.

Praktische info & tickets voor je rondreis Noorwegen

Duur10 - 21 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar Oslo, 4u30 Trondheim, richtprijs € 120/280 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Noorwegen? Tickets voor de ferry online boeken
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Voigt Travel (va. € 650), rondreis ANWB familie of camper (va. € 545) of Groepsreis Sawadee 9 dagen (va. € 2599)
TreinrondreisWil je graag Noorwegen per trein ontdekken? Boek je 11-daagse treinreis door Zuid-Noorwegen (va. € 1552)
HuurautoIn Noorwegen is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Tolwegen in Noorwegen

In Noorwegen wordt op heel wat wegen tol geheven. Zo worden alle bruggen, tunnels en ferry’s betaald die gebouwd moeten worden om het Noorse landschap te overwinnen. De meeste tolwegen zijn overigens tijdelijk. Wanneer de kost van de bouw terugverdiend is, wordt de tol in principe opgeheven en is de weg vrij te gebruiken. Niet alle wegen zijn openbaar domein. Er zijn heel wat private snelwegen waarop tol betaald moet worden.

Handig om te weten is dat een tolweg in het Noors "bomvei" is en een tolstation "bomstajon". Als je dit langs de weg aangegeven ziet staan, dan weet je dat er een tolstation nadert.

Hoe wordt het tolbedrag bepaald in Noorwegen?

 • Hoeveel tol je betaalt, hangt af van je voertuig. Grote vrachtwagens betalen meer dan personenwagens.
 • Ook de brandstof die je voertuig gebruikt, heeft een invloed op het tolbedrag.
 • Op sommige wegen betaal je meer tol tijdens de spitsuren.
 • Je betaalt als buitenlander ook meer wanneer je doorrijdt met een buitenlandse wagen dan een Noorse auto die uitgerust is met een "toltag".

Noorwegen heeft verschillende systemen voor tolheffing. We vertellen je in deze blogpost graag welke tolsystemen je kan tegenkomen tijdens je rondreis door Noorwegen.

LEESTIP: Op vakantie naar Noorwegen? Download dan zeker onze reisgids Noorwegen, inclusief een complete rondreis, (stads)wandelingen en de mooiste plekjes.

 1. Verschillende soorten tol in Noorwegen

AutoPASS-tolstations

Deze tolstations zijn te vinden op veel snelwegen en bruggen in Noorwegen. Ze werken met het AutoPASS-systeem, dat gebruikmaakt van een elektronische toltag die aan je voertuig is bevestigd. Wanneer je een AutoPASS-tolstation nadert, wordt de tol automatisch van je rekening afgeschreven via de toltag. AutoPASS is het populairste systeem, maar je kan ook kiezen voor de andere providers.

Als toerist heb je natuurlijk geen toltag aan je auto hangen. Dat heb je op zich ook niet nodig. Je nummerplaat wordt automatisch gescand en je kan dus gewoon doorrijden. Prijzen kan je vinden op de site van autopass.no. Lees verder in dit artikel, want zonder enige registratie betaal je het hoogste tarief.

Bompenger

Op sommige wegen, vooral in landelijke gebieden, vind je nog traditionele bompengers of tolstationnetjes waar je contant of met een creditcard tol kan betalen. Je herkent ze doorgaans aan een slagboom. Nadat je de tol betaalt, gaat die open.

Ferries

In Noorwegen zijn veerboten een veelgebruikte vorm van transport, vooral in de fjorden en kustgebieden. Op de meeste veerboten moet je een aparte tol betalen. Dat kan meestal eveneens automatisch via het AutoPASS-systeem.

FERRY BOEKEN? Wil je ook graag een tocht met de veerboot maken? Boek hier je tickets voor de ferry online.

Stads- en brugtollen

Grote Noorse steden zoals Oslo, Bergen en Trondheim zullen tol heffen om bepaalde wegen, tunnels of bruggen te gebruiken binnen de stadsgrenzen. Deze tol wordt vaak elektronisch geïnd, net zoals op de meeste snelwegen, al kan je soms ook gewoon contant ter plekke betalen.

 1. Hoe tol te betalen in Noorwegen?

Het betalen van tol in Noorwegen kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type tol en je voorkeur:

Gewoon doorrijden zonder online registratie

 • Als toerist heb je geen toltag aan je auto hangen en daarom wordt je nummerplaat automatisch gescand.
 • Na je reis krijg je dan thuis een factuur toegestuurd van Epass24 of NorgesBom (particuliere snelwegen).
 • Het kan tot zes maanden duren vooraleer je de factuur in je bus zal vinden.
 • Je betaalt altijd het hoogste tarief.
Opgelet: Rij je met een elektrische wagen of kan je genieten van een verlaagd tarief, dan is het beter je wagen vooraf te registeren, zoniet dan wordt het gewone tarief aangerekend. Meldt je voertuig aan voor het automatische betaalsysteem door een E-pass24 account aan te maken. Meer info op autopass.no/visitors-payment

Vooraf registreren online

 • Wil je liever inzicht hebben in hoeveel tol je zal moeten betalen, dan kan je jezelf registreren via www.epass24.com/nl/.
 • Zo kan je je reisbudget beter plannen en bijhouden.
 • Via Epass24 kan je kiezen om de tol rechtstreeks aan je creditcard te laten koppelen.
 • Blijf je een lange tijd in Noorwegen, dan kan je ook vooraf een tolbadge bestellen. Dat kan via www.autopass.no.

Via een huurauto

Huur je een auto in Noorwegen, dan hangt er een toltag aan de auto en wordt het tolbedrag automatisch van je rekening afgeschreven of krijg je achteraf een factuur toegestuurd. Het is echter belangrijk om vooraf duidelijk te informeren naar hoe de tol precies betaald zal moeten worden. Vaak zullen de verhuurbedrijven namelijk flink wat administratiekosten aanrekenen.

 1. Welke route nemen naar Noorwegen?

Eerst moet je natuurlijk in Noorwegen zelf geraken. Er zijn verschillende mogelijkheden: met het vliegtuig, de auto of een ferry. Met het vliegtuig kan je het beste naar een van de grote steden, zoals Oslo of Bergen, vliegen. Zowel vanaf Brussel en Amsterdam als kleinere luchthavens vertrekken er verschillende vluchten naar Noorwegen. Een vlucht van Amsterdam naar Oslo duurt 1u35. Een vlucht vanuit Brussel duurt zo'n 2u zonder overstap.

Wil je liever met de auto naar Noorwegen: hoe doe je dat best?

Een overstap met de veerboot

De makkelijkste manier om vanuit België of Nederland naar Noorwegen te rijden, is door een overtocht te maken vanuit Duitsland of Denemarken.

 • In Duitsland kan je in Kiel op de veerboot stappen naar Oslo. Hierbij ben je zo’n 20 uur op het water en overnacht je op de boot, om de volgende ochtend uitgerust in Noorwegen de weg op te kunnen. Hiermee bespaar je enkele kilometers want vanaf Brussel ben je maar zo’n 720 km en vanaf Utrecht maar 560 km onderweg.
 • Wil je graag iets minder lang op de boot zitten, rijd dan naar Hirtshals in Denemarken, of het nabijgelegen Frederikshavn. Vanaf Hirtshals kan je met Color Line naar Kristiansand of Larvik varen in gemiddeld zo’n 3,5 uur, en met Fjord Line naar Kristiansand in zo’n 2 uur of Langesund in zo’n 4,5 uur.
 • Boek je tickets voor de ferry hier online
 • Vanaf 7 april 2022 kan je ook met de ferry van Nederland naar Noorwegen varen, je doet er zo'n 15 uur over vanuit Groningen richting Kristiansand.
 • Lees hier alle details over deze overtocht.
 1. Inspiratieblogs voor je vakantie in Noorwegen

Haal meer inspiratie uit onderstaande blogartikels

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?