22 x bezienswaardigheden in Kopenhagen: Wat bezoeken? Info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

22 x bezienswaardigheden in Kopenhagen: Wat bezoeken? Info & tips

25 september 2019 in Denemarken3 reacties

De hoofdstad van Denemarken heeft heel wat te bieden. Kopenhagen is de grootste stad van het land en staat vol bezienswaardigheden.

De havenstad staat vooral bekend om de kleurrijke havenpanden, de statische paleizen, groene parken en interessante musea. In Kopenhagen gaan historie en moderniteit arm in arm.

Wij hebben een lijst voor je samengesteld met de 22 mooiste bezienswaardigheden van Kopenhagen, zo mis je niets tijdens je bezoek!

Tip: Boek je tickets of tours in Kopenhagen online

Op citytrip in Kopenhagen? Bespaar geld met een City Pass, hiermee krijg je gratis toegang tot de musea, een boottocht door Nyhavn en kan je gratis het openbaar vervoer gebruiken (incl. boot).
De Kopenhagen City Card is beschikbaar van 1 tot 5 dagen, online te koop bij GetYourGuide.

Inhoud artikel

 1. De kleurrijke huisjes van Nyhavn

Nyhavn is een van de meest fotogenieke plekjes van Kopenhagen. Langs de kade staan kleurrijke oude huizen die de haven een typisch karakter geven. De gevels zijn maar liefst 300 jaar oud. Je kan er ook even uitrusten op een van de terrasjes aan het water. Het is een plek die je zeker niet mag overslaan!

Op nummer 20 vind je het huis waar Hans Christian Andersen woonde. Hier schreef hij enkele van zijn bekendste werken, waaronder 'De tondeldoos' en 'De prinses en de erwt'. Hij woonde ook op twee andere adressen hier - twintig jaar lang woonde hij op nummer 67 en twee jaar lang op nummer 18.

Het oudste huis hier is nummer 9. Dit goed bewaard gebleven gebouw is gebouwd in 1681. Aan het kanaal kunnen geschiedenisliefhebbers ook genieten van een aantal historische houten boten. Probeer ook zeker een rondvaart te maken door de grachten van de stad..

Onze aanrader: ga mee met een rondvaart en zie de haven en de huisjes vanop het water. Boek je rondvaart voor €13

 1. Het park Tivoli

Het park Tivoli ligt recht tegenover het centraal station van de stad. Het park werd in 1843 opgericht door Georg Carstensen en dient zowel als pretpark als wandelpark. Het is het op één na oudste pretpark ter wereld. Er staan 25 verschillende attracties waaronder 5 achtbanen. Geen zin in een ritje in de draaimolen of een andere attractie? Laat het park dan niet links liggen, want je kan rond het pretpark ook wandelen door prachtige tuinen, met mooie bomen en bloemen. Er staat daarnaast ook een theater en je kan er eten in verschillende restaurants.

Wat dat je van een ritje op de Vertigo, die je met 100 km/u overkop gaat? Zin in nostalgische stap dan in een houten achtbaan uit 1914 - een van de slechts zeven achtbanen ter wereld die een remman aan boord van elk treintje heeft.

 1. Het beeld van de Kleine Zeemeermin

De schrijver Hans Christian Andersen staat onlosmakelijk verbonden met Kopenhagen. Je kan tijdens je bezoek ook niet om de sprookjesschrijver heen, want overal in de stad vind je tekeningen van zijn sprookjesfiguren.

In de haven van Kopenhagen staat sinds 1913 een beeld van de Lille Havrue, de kleine zeemeermin. Laat je niet teleurstellen, het beeld zelf is slechts 1,25 meter hoog. Als er niet steeds een menigte rond het beeld zou staan, zou je het waarschijnlijk niet eens opmerken.

Toch is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en je kan het daarom zeker niet missen tijdens je bezoek aan Kopenhagen.

 1. Het paleizencomplex Amalienborg

Amalienborg is een paleizencomplex dat uit maar liefst 4 verschillende paleizen bestaat. De rococopaleizen werden in de achttiende eeuw rondom een plein gebouwd en zijn vrijwel identiek. Het Christian IX-paleis is nog steeds de koninklijke residentie. De Deense koningin Margrethe II en prins Henrik noemen het paleis dan ook hun thuis. Het Christian VIII-paleis is tegenwoordig een museum. Op het plein vindt elke dag om 12:00 de wisseling van wacht plaats. Je kan de wacht dan vanaf het kasteel Rosenborg zien marcheren.

Het is museum is dagelijks tussen 10:00 en 15:00 te bezoeken. In de zomer is het langer open.

 1. Het oude paleis Rosenborg

Rosenborg is een oud koninklijk paleis en doet tegenwoordig dienst als museum. Je kan er objecten en juwelen van het koningshuis bewonderen, waaronder de Deense Kroonjuwelen. Er hangt ook heel wat schilderkunst in het museum en er worden regelmatig nieuwe tijdelijke tentoonstellingen gehouden in het kasteel. Vergeet ook zeker niet om even een wandeling door de tuinen van het kasteel te maken, ze zijn een bezoekje meer dan waard. Met een hop-on/hop-off door Kopenhagen kom je er langs, koop je tickets online vanaf € 27.

Het paleis Rosenborg is open tussen 10:00 en 15:00. In het hoogseizoen is het museum langer open.

 1. Christiansborg en het Deense parlement

Het achttiende-eeuwse paleis geeft je een kijkje in het koninklijke leven door middel van de koetsen en de kostuums die je er kan bekijken. Het paleis Christiansborg werd in de neo-barokke stijl opgetrokken op de plek waar eerder het koninklijke paleis te vinden was. Toen dat paleis afbrandde, verhuisde de koninklijke familie naar het Amalienborg. Tegenwoordig zetelt het Deens parlement ook in het Christiansborg en je vindt er ook verschillende ministeries en het hooggerechtshof.

Christiansborg is van dinsdag tot zondag te bezoeken tussen 10:00 en 17:00.

 1. De tuin van de Royal Library

Achter de hekkens van het Parlementsplein van het Christianborg ligt de tuin van de koninklijke bibliotheek. Dit plekje wordt door veel toeristen overgeslagen, maar volgens de lokale bevolking is het één van de mooiste plekken in het centrum van de stad. Eenmaal je de tuin binnenwandelt, ben je opeens ver weg van het rumoer van de stad.

 1. Het Nationaal Historisch Museum in het paleis Frederiksborg

Het paleis Frederiksborg staat een stukje buiten het centrum van Kopenhagen, maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Dit sprookjespaleis werd gebouwd in de 17de eeuw in opdracht van de Deense koning Christian IV. Tegenwoordig huist het paleis het Nationaal Historisch Museum. In het paleis kan je een kijkje nemen in de koninklijke geschiedenis. Je vindt er portretten, bijzondere meubels en allerlei objecten uit vorige eeuwen. Neem ook zeker een kijkje in de mooie kasteeltuinen van Frederiksborg.

Een bezoekje aan het kasteel kan tussen 11:00 en 15:00.

Wil je graag met een gegidste tour mee vanuit Kopenhagen langs Roskilde, Frederiksborg & Kronborg? Boek je daguitstap online bij GetYourGuide (je kan tot 24u voor aanvang annuleren)

 1. Botanisk Have

Botanisk Have is de botantische tuin van de universiteit van Kopenhagen en een onderdeel van het Deense Nationaal Natuurhistorisch Museum. De indrukwekkende serres zie je al vanop redelijk afstand in het park staan, dus je kan er niet naast kijken. De kassen dateren van de 19e eeuw. Alles samen vind je meer dan 13.000 soorten planten, zowel binnen als buiten. Er is ook een collectie van meer dan 2 miljoen gedroogde planten die bestemd zijn voor onderzoek.

Een deel van de kassen zijn toegankelijk voor het publiek. De tuin is dagelijks open van mei tot september. Zowel in de warme als de koudere maanden is een bezoek zeker de moeite waard.

 1. De bijzondere Rundetårn

De Rundetårn is een opvallende toren in het centrum van de stad. Niet enkel de buitenkant is bijzonder, ook vanbinnen is het bouwwerk speciaal. Je hoeft namelijk niet voor lastige trappen te vrezen, want in de Rundetårn ga je met een spiraalvormige traploze gang naar boven. Binnenin vind je een bibliotheek waar regelmatig tentoonstellingen en concerten worden gehouden. Maar er is nog meer, de toren huist ook de oudste sterrenwacht van Europa. Het beste van de toren blijft toch wel het uitzicht, wandel dus zeker die speciale trap op!

Je kan de toren bezoeken tussen 10:00 en 18:00.

 1. Het winkelgebied Strøget

Strøget is het grote winkelgebied van de stad. Het hele gebied is autovrij en je kan er dus enkel te voet rondwandelen. Het gebied omvat meerdere straten en pleinen in het centrum van Kopenhagen en ligt tussen Kongens Nytorv en het Stadhuisplein. Je vindt er allerlei kleine en grote merken, maar ook kleine lokale boetiekjes. Echte shoppers moeten een kijkje nemen in warenhuis Illums bolighus en in het Magasin du Nord.

Op straat treden overal straatartiesten op en ’s avonds worden de straten en pleinen gezellig verlicht. Ook voor wie niet wil winkelen is het leuk om naar Strøget te komen. Er zijn heel wat leuke koffiebars en andere tentjes om even te pauzeren.

 1. Het Nationaalmuseet

Het Nationaalmuseet, het Nationaal Museum van Kopenhagen, is het grootste museum van het land. De exposities geven je inzicht in de geschiedenis en de cultuur van Denemarken. In het Nationaalmuseet kan je heel wat verschillende tentoonstellingen over de Vikingen bezoeken en je kan er eeuwenoude archeologische vondsten bekijken. Ook de nauwe relatie tussen Denemarken en Noorwegen wordt er uit de doeken gedaan en je komt er meer te weten over de manier van leven in de zeventiende eeuw.

Je kan het Nationaal Museum elke dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 en 17:00 bezoeken.

 1. De hippiewijk Christiania

Christiania is de alternatieve buurt van Kopenhagen in de wijk Christianshavn. De buurt is een vrijstad en dus semi-onafhankelijk van hoofdstad Kopenhagen. De wijk werd oorspronkelijk door een groep hippies gesticht en heeft sindsdien haar alternatieve karakter nooit verloren. Je vindt er daardoor overal graffiti en andere straatkunst. Het doet een beetje denken aan Oost-Berlijn, maar dan zonder het grijze en grauwe karakter.

In Christiania is het legaal om softdrugs te verkopen omdat het een onafhankelijk deel van Kopenhagen is. De lokale bevolking van Kopenhagen gaat ook akkoord met het drugsbeleid, omdat de criminaliteit zo een stuk uit de hoofdstad zelf wordt geweerd. Schrik dus niet als je wietdealers in het openbaar bezig ziet.

De drugs worden voornamelijk verkocht in de Green Zone van Pusher Street, voor mocht je dit willen zien of net willen vermijden als je met kinderen op pad bent. Hou er ook rekening mee dat je niet overal foto’s mag nemen. De bewoners waarderen het niet als je ze ongevraagd gaat fotograferen. Je kan de vrijstad makkelijk een paar uurtjes verkennen en iets eten of drinken in de hippe restaurantjes of bars.

 1. Vor Frelsers Kirke

Er zijn wel een paar plekken in Kopenhagen waar je op kunt klimmen voor een mooi uitzicht over de stad, maar de Vor Frelsers Kirke of de Kerk van de Verlosser steekt er toch wat bovenuit. Het is de kerk die vlakbij Christiania ligt, je krijgt er dan ook een prachtig uitzicht over de hippiestad en de rest van Kopenhagen. De klim naar de torenspits op 90 meter hoogte is pittig, maar het loont zeker de moeite.

Het kerkgebouw zelf dateert uit de 17e eeuw, de opvallende toren met wenteltrap werd zo'n 100 jaar later gebouwd.

 1. Bezoek de brouwerij van Carlsberg

Een bezoek aan Carlsberg is een reis naar de plaats waar Carlsberg in 1847 werd opgericht door JC Jacobsen Carlsberg. De tour voert u door de historische brouwerij evenals het fascinerende verhaal over het succes van Carlsberg en hoe Carlsberg van lokale brouwerij uitgroeide tot het wereldwijde biermerk

 • De brouwerijtour begint in de oude graanschuur gelegen in de oorspronkelijke brouwerij.
 • Tijdens de tour kan je proeven van zeer speciaal bier, gebrouwen volgens het oudste recept uit de Carlsberg archieven. Ontdek de grootste collectie ongeopende flessen bier ter de wereld.
 • Wandel langs het "Meerminnen pad" en ontdek de Carlsberg´s kunstcollectie. Zie het kleine zusje van de wereldberoemde Kleine Zeemeermin. De originele Kleine Zeemeermin werd geschonken aan Kopenhagen door JC Jacobsen's zoon, Carl, in 1913.
 • In de biertuin kan je genieten van de beste hamburgers van de stad en een koud biertje in onze heerlijke geplaveide binnenplaats.
 • Voor openingsuren raadpleeg de website.
 • Boek je tickets voor je bezoek online € 13.
 1. Het kerkhof Assistens Kirkegård

De Assistens Kirkegård is de bekendste begraafplaats in Denemarken. Heel wat Deense beroemdheden hebben er hun laatste rustplaats gevonden. Je kan er onder andere een bezoekje brengen aan de graven van Hans Christian Andersen en Søren Kierkegaard. De begraafplaats is erg mooi opgesteld en doet ook dienst als wijkpark waar veel buurtbewoners een wandeling komen maken.

 1. Streetfood op zijn best in Reffen

Reffen is een street-foodmarkt op een oud industriegebied in Refshaleøen. Het hele gebied is zo’n 6000 vierkante meter groot en wordt helemaal ingepalmd door ruim 50 verschillende chefs die op de markt een eetstandje hebben neergepoot. Je vindt er alle soorten restaurants, van kleine foodtrucks tot moderne bars. Geniet met een hapje en een drankje van het uitzicht over de haven van de stad.

 1. Dyrehavsbakken, het oudste pretpark van Europa

Bakken, of Dyrehavsbakken zoals het park voluit heet, is het oudste pretpark ter wereld. Het staat net buiten de stad, maar is absoluut een bezoekje waard. De bekendste attractie is een indrukwekkende houten achtbaan uit 1932. Er staat daarnaast ook een spookhuis en je kan er rondwandelen in een groot bosgebied en een hertenpark. Het park zelf is gratis, maar de attracties kosten wel geld. Je kan wel een armband kopen waarmee je onbeperkt op de attracties kan.

 1. Kastellet, de oude citadel

De voormalige citadel Kastellet is één van de meest bijzondere plekken in Kopenhagen. De oude vesting werd oorspronkelijk in 1662 in opdracht van Frederik III gebouwd en is één van de best bewaarde vestingwerken van Noord-Europa. Vooral vanuit de lucht is het domein spectaculair.

Binnenin de stadswallen staan verschillende eeuwenoude gebouwen die je kan bezoeken. Ga bijvoorbeeld binnen in de achttiende-eeuwse kazerne of bezoek de oude windmolen. Er staat ook een mooie kapel die tegenwoordig af en toe voor concerten wordt gebruikt.

 1. Hans Christian Andersen Sprookjeshuis

Het Hans Christian Andersen Sprookjeshuis (HC Andersen Fairytale House) is een gezinsvriendelijke tentoonstelling over de schrijver en zijn verhalen. Je duitk er in de wondere wereld van zijn betoverende verhalen. Door middel van multimedia worden zijn wereldberoemde sprookjes tot leven gebracht.

Hans Christian Andersen verhuisde op veertienjarige leeftijd naar Kopenhagen om werk te zoeken als acteur. Hij werd toegelaten tot het Koninklijk Deens Theater omdat hij een uitstekende sopraanstem had, maar toen zijn stem veranderde, richtte hij zich op schrijven. Een groot deel van zijn tienerjaren bracht hij dus door in de stad.

 1. Het stadhuis van Kopenhagen

Het stadhuis van Kopenhagen is een groot gebouw dat het centrale Stadhuisplein domineert. Het gigantische bouwwerk werd opgetrokken in 1905 en is de thuisbasis van de gemeenteraad en de burgemeester. De toren is maar liefst 105 meter hoog en daarmee ook een van de hoogste gebouwen van Kopenhagen.

Wie de 300 treden naar de top van de toren trotseert, krijgt als beloning een prachtig uitzicht over het stadscentrum en de Tivoli Gardens. Je kan ook het hoofdgebouw van het stadhuis bezoeken. Let dan zeker op de unieke wereldklok en de indrukwekkende inkomhal en sla ook zeker de mooie binnenplaats niet over!


 1. Ny Carlsberg Glyptotek

De Ny Carlsberg Glyptotek, opgericht door Carl Jacobsen, de zoon van de stichter van de Carlsbergbrouwerijen, is een kunstmuseum dat al in 1888 voor het eerst zijn deuren opende. Het bevat de persoonlijke kunstcollectie van de stichter. Het is vooral een beeldenmuseum, met historische beelden uit het oude Egypte, Griekenland en Rome en modernere werken van beeldhouwers als Rodin en Degas.

Het is ook bekend om zijn belangrijke collectie schilderijen waaronder een uitgebreide collectie Franse impressionistische schilderijen en een aantal werken uit de Deense Gouden Eeuw. In totaal herbergt het museum meer dan 10 000 kunstwerken.

 1. Fietsen in Kopenhagen

Kopenhagen is een echt paradijs voor fietsers. De fietspaden zijn van uitstekende kwaliteit en brengen je snel in alle belangrijke straten en wijken. Je kan makkelijk een fiets huren of een fietstocht met een gids boeken. Het is een echte belevenis om de wijken Vesterbro, Nørrebro, Carlsberg, Christiansborg of Christianshavn per fiets te verkennen.

Onze tip: Boek hier een begeleide fietstocht in Kopenhagen.

 1. Hoe geld besparen in Kopenhagen?

 • Bespaar tijd en geld met de Kopenhagen City Card.
 • Je krijgt gratis toegang tot meer dan 80 musea en bezienswaardigheden.
 • Tevens krijg je kortingen bij deelnemende restaurants en activiteiten.
 • De City Card is verkrijgbaar voor een periode van 24, 48, 72 en 120 uur.
 • Koop je City Card online en geniet in alle vrijheid van je bezoek + bespaar flink wat tijd uit aan de kassa's.
 1. Filmpje: de highlights van Kopenhagen

Benieuwd naar hoe Kopenhagen eruitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin je langs de mooiste plekjes van de stad passeert. Om alles zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar hartje Kopenhagen moeten reizen!

 1. Extra: Download je gratis rondreis met de auto door Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis preview reisgids Denemarken downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 september 2019 - Elisa Caeyers

10/10!

- 8 augustus 2019 - Leon Silkens

Denemarken staat reeds op de bucket list. Voor uitbreiding van de reis zijn er nog mooie opties om toe te voegen, nl legoland in Bullund, Mons klint ( krijtrotsen ) en het museum van Silkeborg. mvg, leon

- 30 juni 2019 - Vandevelde C

Heel goeie en duidelijke info en tips die zeker bruikbaar zijn.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?