Jotunheimen nationaal park: ontdek deze 3 top wandelingen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Jotunheimen nationaal park: ontdek deze 3 top wandelingen

9 maart 2021 in Noorwegen0 reacties

Het nationaal park Jotunheimen is één van de bekendste natuurgebieden van Noorwegen. Jotunheimen is vooral populair bij wandelaars die het adembenemende berglandschap willen verkennen. Jotunheimen betekent letterlijk “huis van de reuzen” en die naam is goed gekozen. Er liggen meer dan 200 bergen die hoger zijn dan 1900 meter en je vindt in dit nationaal park ook enkele van de hoogste bergen van Noord-Europa waaronder de Galdhøpiggen (2,469 meter) en de Glittertind (2,452 meter).

Hieronder hebben we de mooiste routes door Jotunheimen op een rijtje gezet. De eerste twee zijn wandeltochten en de laatste is een autorit.

Inhoud artikel

  1. Wandeltocht naar Galdhøpiggen

De wandeling naar de top van Galdhøpiggen is één van de populairste wandelingen in Noorwegen. Er zijn verschillende mogelijke routes omhoog. Sommige daarvan kan je op je eentje ondernemen, voor andere heb je een gids nodig. Alle hieronder vermelde routes beginnen in Spiterstulen.

Eenvoudige route

De eenvoudige route brengt je langs maar liefst drie bergtoppen die hoger zijn dan 2000 meter. Het uitzicht is tijdens de hele wandeltocht buitengewoon mooi. Er is een duidelijk pad dat veel wandelaars ’s zomers gebruiken. Als je hier in augustus bent, is de kans dus klein dat je alleen naar boven wandelt.

Route met gids naar Svellnosbreen

Een andere route, waarvoor je deze keer wel een ervaren gids nodig hebt, loopt naar Svellnosbreen aan de rand van een gletsjer. De exacte route hangt af van de omstandigheden op het moment dat je er bent. Je steekt het ijs over en gaat dan verder over de steile berghelling naar de top. Je stijgt 400 meter in ongeveer een uur.

Er zijn ook extremere routes voor meer ervaren klimmers. Die kan je bespreken met het personeel in Spiterstulen.

  1. Wandeltocht op de bergkam van Besseggen

De wandeltocht op de bergkam van Besseggen is een route van ongeveer 17 kilometer die je 759 meter hoger brengt. Ervaren wandelaars doen er 5 à 7 uur over om de afstand te overbruggen. Deze wandelroute is erg populair, niet alleen bij toeristen, maar ook bij de Noren zelf. De meeste bezoekers vinden dit ook de mooiste wandeling door het nationaal park Jotunheimen.

  • De route begint met een ferrytocht vanuit Gjendsheim, aan de oostgrens van het park, naar de reizigershut Memurubu. Vanaf daar wandel je terug naar Gjendesheim over de Bergkam van Bessegen.
  • Het eerste uur gaat het pad stevig bergop, maar daarna wordt de weg vlakker en kan je even op adem komen.
  • Het hoogtepunt van de wandeling is ‘the Strip’, met links een prachtig uitzicht over het Bessvatnmeer en rechts het 984 meter diepe dal van het Gjendemeer.
  • Daarna ga je verder naar de Veslefjellberg. Met zijn 1743 meter is dat het hoogste punt van de wandeltocht.
  • Vandaar ga je terug naar beneden naar Gjendesheim.
  1. De autoroute van Sognefjellet

Wie de bergen liever niet te voet verkent, kan ook met de auto een indrukwekkende route afleggen. Wanneer je de panoramische Toeristische Route van Sognefjellet volgt naar Gaupne en terug via de Rv55, kom je langs de hoogste bergpas in Noord-Europa. Je stijgt dan tot 1434 meter boven de zeespiegel. Stop onderweg zeker langs de uitkijkpunten. De uitzichten zijn onevenaarbaar!

Naar het einde van de rit toe daal je af naar de adembenemende Sognefjord en daarna keer je terug naar Lom. Je kan de autorit zelf natuurlijk ook wat inkorten als je dat zou willen.

  1. Filmpje: Jotunheimen in vogelvlucht

Benieuwd naar de landschappen van het Jotunheimen nationaal park? Bekijk dit filmpje en krijg al een idee van wat je kan verwachten in het park. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Jotunheimen moeten reizen!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?