Met de Flåm trein van Flåm naar Myrdal: mooiste treinreis in Noorwegen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Met de Flåm trein van Flåm naar Myrdal: mooiste treinreis in Noorwegen

15 januari 2024 in Noorwegen2 reacties

Praktische info over de Flamsbana in Noorwegen (Flåm trein): mooiste treinreis in Noorwegen

In het schilderachtige dorpje Flåm vertrekt de Flåmsbana, één van de steilste en mooiste treinroutes ter wereld. De trein rijdt van Flåm aan het einde van de Aurlandsfjord, naar de hoge bergen bij het station van Myrdal. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten op de mooiste landschappen, spectaculaire watervallen en de charmante dorpjes.

De reis duurt slechts één uur (enkel) en laat je de mooiste aspecten van West-Noorwegen zien. Ontdek alle info hier over je treinreis met de Flåm-trein.

Praktische info & tickets voor je Flåm treinreis

Duur10 - 21 dagen ()
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Noorwegen? Tickets voor de ferry online boeken
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Nordic avontuur (va. € 650), rondreis ANWB familie of camper (va. € 545) of Groepsreis Sawadee 9 dagen (va. € 2599)
TreinrondreisWil je graag Noorwegen per trein ontdekken? Boek je 11-daagse treinreis door Zuid-Noorwegen (va. € 1552)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Wat is de Flåm in Noorwegen?

Kort samengevat? Flåm is de mooiste spoorlijn van Noorwegen!

De Flåm-spoorweg, ook wel bekend als de Flåmsbana, is een populaire toeristische treinroute in Noorwegen. Het wordt niet voor niets beschouwd als een van de mooiste treinreizen ter wereld. Het is een smalspoorlijn die loopt tussen het kleine dorpje Flåm, gelegen aan de Aurlandsfjord, en het bergstation Myrdal, dat op een hoogte van ongeveer 867 meter boven zeeniveau ligt. De spoorweg is ongeveer 20 kilometer lang en biedt een onvergetelijke reis door het bijzonder mooie Noorse landschap.

Onderweg geniet je van een adembenemend uitzicht op indrukwekkende watervallen, pittoreske bergboerderijen en hoge bergtoppen. Eenmaal je het bergstation van Myrdal hebt bereikt, kan je ervoor kiezen om terug te keren naar Flåm of een overstap te maken op de "lijn Oslo - Bergen".

TIP: Flamsbana is ook makkelijk te combineren met andere bestemmingen in West-Noorwegen. Ben je van plan om de prachtige Geirangerfjord of een van de andere nabijgelegen fjorden te verkennen? Dan is een ritje met de Flåm-spoorweg een absolute toevoeging aan je rondreis door de Noorse fjorden.
  1. Geschiedenis van de Flåm-spoorlijn

Een van de steilste normaalspoorlijnen ter wereld

De constructie van de spoorlijn begon in 1923 en werd voltooid in 1940. Het wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende technische prestaties in Noorwegen. De 20 km lange Flåm-spoorlijn is een van 's werelds steilste treinritten gebouwd op normale sporen, met een stijging van 865,5 meter. Het telt maar liefst 20 tunnels, waarvan er 18 met de hand zijn uitgegraven. Er is er zelfs eentje die in de berg een bocht maakt van maar liefst 180 graden.

De trein volgt een route langs een bouwweg die oorspronkelijk werd aangelegd om materialen vanuit de fjorden naar de bergen te vervoeren tijdens de constructie van de Bergen Line rond 1900. Deze bouwweg staat tegenwoordig bekend als de Rallarvegen of Navvies' Road en is een populaire fietsroute geworden.

Boek hieronder je daguitstap naar Flåm

  1. Route van de Flåm-trein: Flåm - Myrdal - Flåm

De route van de Flåm-trein, oftewel de Flåmsbana, loopt van de Aurlandsfjord in Flåm naar het hoger gelegen bergstation Myrdal. Je kan de treinreis ook in omgekeerde richting maken, afhankelijk van waar je bent. De treinreis op de Flåmsbana duurt ongeveer 1 uur en neemt je mee door enkele van de meest spectaculaire landschappen van Noorwegen.

Onderweg stop je bij 10 verschillende haltes, de ene al wat spectaculairder dan de andere. Het zijn vooral de prachtige landschappen en de mooiste uitzichten onderweg die deze treinreis zo bijzonder maken. De routebeschrijving van de Flåmsbana: Flåm, Lunden, Håreina, Dalsbotn, Berekvam, Blomheller, Kårdal, Kjosfossen waterval, Reinunga, Vatnahalsen en Myrdal.

Wat zie je tijdens de treinreis door de Flåm-vallei?

  • De trein verlaat het station van Flåm aan de voet van de Aurlandsfjord.
  • Na 3km zie je de prachtig gelegen teerbruine Flåm staafkerk uit 1667.
  • Hierna komt de indrukwekkende waterval Rjoandefossen, die zich 140 meter recht naar beneden stort.
  • De trein maakt een stop bij de beroemde Kjosfossen-waterval.
  • Na het bewonderen van de waterval, rijdt de trein een hoefijzervormige tunnel in die 180 graden in de berg draait.
  • Net voor het station van Myrdal, passeer je nog langs het bergmeer Reinungavatnet.

Bekijk hier de treinreizen met de Flåm-trein

  1. Aan boord van de Flåm-trein

Wanneer je het station van Flåm binnen wandelt, zal je de nostalgische treinen van de Flåmsbana meteen opmerken. Stap aan boord van de ouderwetse groene wagons met grote panoramische ramen en ga een onvergetelijke treinreis tegemoet. De rijtuigen hebben een houten interieur, met comfortabele stoelen. Hoewel ze zijn uitgerust met moderne voorzieningen zoals airconditioning, behouden ze nog steeds enkele elementen die verwijzen naar vroeger.

Een bijzonder kenmerk aan de Flåmsbana-trein zijn de extra grote ramen die een ononderbroken uitzicht bieden op het landschap gedurende de hele reis. Waar je ook een plekje kan bemachtigen, je geniet ten volle van de prachtige landschappen van Noorwegen.

Stap alvast aan boord van de Flåm trein

  1. Waar heb je het beste uitzicht op de Flåm-spoorlijn?

  • Als je van Flåm naar Myrdal reist, zitten sommige mensen liever aan de rechterkant van de trein. Dit komt omdat de meeste belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Kjosfossen-waterval, vanaf de rechterkant te zien zijn als de trein omhoog gaat.
  • Als je van Myrdal naar Flåm reist, is het eerder aan te raden om aan de linkerkant van de trein te zitten. Hierdoor heb je een beter uitzicht op de fjord en de vallei terwijl de trein afdaalt.

Dat gezegd hebbende, staat de Flåm-spoorweg bekend om zijn panoramische ramen. Welke kant je dus ook mag kiezen, het landschap langs de Flåm-spoorweg is gewoonweg adembenemend en je hebt tijdens de hele reis voldoende tijd om de schoonheid van de Noorse fjorden, bergen, watervallen en charmante dorpjes in je op te nemen.

TREINREIS: Wil je graag een treinreis maken door Noorwegen? Bekijk hier de 11-daagse treinreizen in Noorwegen

  1. Een treinrit met de Flamsbana in de winter of zomer?

In de winterperiode

Hét grote voordeel om deze mooie treinrit te maken in de winter, is dat je zo goed als alleen bent. Hierdoor heb je meer ruimte en privacy om van het landschap te genieten en foto's te maken zonder al te veel andere reizigers om je heen. Daarnaast zijn de besneeuwde bergen, bevroren watervallen en fjorden werkelijk adembenemend. Het enige nadeel is wel dat je zicht beperkt wordt door een dik pak sneeuw langs de baan.

In de zomerperiode

In de zomerperiode is het vaak iets drukker op de trein. Iedereen wil namelijk de Noorse landschappen rondom de Flåmsbana in bloei zien. Je hebt zicht op de steile bergen, diepe valleien en majestueuze fjorden. Onbeschrijfelijk!

  1. Dienstregeling en treinkaartjes voor de Flåm-trein

Mis niets tijdens je bezoek aan Flåm met onze reisgids Noorwegen.
  1. Flåm en haar prachtige omgeving

Flåm is echt de moeite waard om te bezoeken op je rondreis door Noorwegen. Uiteraard om een ritje te maken met de nostalgische Flåm-trein maar ook om de prachtige omgeving beter te leren kennen. Zo kan je na je treinrit nog een bezoekje brengen aan de iconische bezienswaardigheden in Flåm en omgeving zoals:

Bezoek het Flåm Railway Museum

Voor of na je treinreis, kan je nog een bezoekje brengen aan het Flåm Railway Museum, vlakbij het station. Het Flåm-spoorwegmuseum is volledig gewijd aan de geschiedenis en het erfgoed van de Flåm-spoorweg. Een bezoek aan dit museum geeft je, aan de hand van boeiende tentoonstellingen, een beter inzicht in de geschiedenis van de spoorlijn, de inspanningen die zijn geleverd bij de aanleg ervan en de impact die het heeft gehad op de lokale gemeenschap en het toerisme. Er is ook een kleine shop waar je souvenirs kan kopen.

Flåm Zipline

Voor de avonturiers onder ons is er de Flåm Zipline. Deze attractie werd geopend in 2018 en is de langste zipline van Scandinavië. Het startpunt van de zipline bevindt zich op wandelafstand van het Vatnahalsen Høyfjellshotell en is alleen te bereiken met de Flåm-trein. De Flåm Zipline is 1.381 meter lang en laat je aan 100 km/u naar beneden zoefen tot bij Kårdalen. Meer info op de website.

Bezoek de Noorse fjorden in de buurt van Flåm

Flåm is gelegen aan het einde van het prachtige Aurlandsfjord, een zijarm van de majestueuze Sognefjord (langste Noorse fjord). Je kan er eventueel voor kiezen om een mooie boottocht te maken over het Aurlandsfjord waarbij je kan genieten van de spectaculaire landschappen. Een andere fjord die je kan bezoeken vanuit Flåm is de Nærøyfjord, bekend om zijn steile bergen, watervallen en charmante dorpjes. Bekijk hier de verschillende dagtours naar Nærøyfjord & Flåm.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de Noorse fjorden.
  1. Hoe bereik je Flåm?

  • Vanuit Bergen rijd je in zo’n 2u30 uur naar Flåm (170 km). De route ernaartoe voert je door prachtige landschappen vol meren en fjorden. Vanuit Oslo rijd je er ongeveer 4u30 over om Flåm te bereiken (330 km).
  • Je kan natuurlijk ook de trein nemen naar het treinstation van Flåm of Myrdal, en daar overstappen op de Flamsbana.
  • Of maak het jezelf gemakkelijk en volg onze rondreis door Noorwegen en je komt automatisch bij het iconische dorpje Flåm.
TIP: Op rondreis door Noorwegen met een huurauto? Huur je auto dan best bij SunnyCars online op voorhand.

Wat is de ligging van Flåm in Noorwegen op de kaart?

  1. Waar overnachten in Flåm?

Wil je graag overnachten in de buurt van de Flåm? Hieronder hebben we alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & B&B's in Flåm en omgeving.

  • Flåm Camping & Cabins ligt op 300 meter van het treinstation van Flåm. De camperplaatsen zijn ruim, met gras begroeid en sommige zijn schaduwrijk. Allen zijn met de rug tegen de bergen gelegen en worden omringd door schilderachtige bergen. Meer info en boeken.
  • Flåmsbrygga Hotel is een gezellig hotel, idyllisch gelegen aan de haven van Flåm. Flåmsbrygga is klein, knus hotel met rustiek ingerichte kamers die beschikken over een eigen balkon. Vanop je balkon geniet je van een prachtig uitzicht op de fjord. Meer info en boeken.
  • Flåm Marina is een ander aan te raden hotel bij de jachthaven. Het hotel biedt modern ingerichte appartementen uitgerust met een keuken, gratis WiFi en een prachtig uitzicht op de Sognefjord. In het sfeervolle restaurant serveert men gerechten met lokale ingrediënten en geniet je van het uitzicht op de haven. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 14 september 2023 - van ham hubert

heel mooie gids,interessant en mooie foto's goede tips gaan in februari naar noorwegen

- 30 juli 2023 - j.f.alink

Ga het zeker doen ziet er goed uit

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?