De 6 x mooiste staafkerken van Noorwegen: Traditionele houten kerkjes

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 6 x mooiste staafkerken van Noorwegen: Traditionele houten kerkjes

23 april 2021 in Noorwegen3 reacties

Noorwegen heeft heel wat troeven. Je kan er historische steden als Bergen of Oslo bezoeken, de wilde natuur intrekken in de adembenemende nationale parken of genieten van het helderblauwe water in de fjorden. Waar Noorwegen echter ook bekend om staat, zijn de bijzondere staafkerken. Dat zijn houten middeleeuwse kerkjes die de tand des tijds uitstekend doorstaan hebben.

Hieronder hebben we de 6 mooiste staafkerken van Noorwegen voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

  1. Staafkerk van Heddal

De Staafkerk in het dorpje Heddal is één van de bekendste en interessantste bezienswaardigheden in de provincie Telemark. Dat komt omdat de staafkerk van Heddal de grootste is van Noorwegen. De indrukwekkende constructie werd opgetrokken in de 13e eeuw en wordt tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt als kerk.

Ook binnenin is de staafkerk indrukwekkend. Je kan er mooie rosemålingschilderijen uit 1600 bewonderen en er prijkt ook een bisschopsstoel en meerdere wierookvaten uit de middeleeuwen. Als je slechts één van de 28 staafkerken in Noorwegen wil bezoeken, laat het dan deze zijn.

  1. Staafkerk van Røldal

De staafkerk van Røldal werd waarschijnlijk gebouwd tussen 1200 en 1250. Het kruisbeeld binnenin de kerk dateert met zekerheid uit de periode rond 1250 en het stenen doopvont werd in dezelfde periode gebouwd. Het altaarstuk is minder oud en werd aangebracht in 1629. Er wandelen meestal toeristen rond in de kerk, maar het gebouw wordt nog steeds gebruikt als gebedsplaats en voor religieuze vieringen.

Røldal is een klein dorpje, maar werd rijk door de vrijgevige giften van pelgrims die de kerk kwamen bezoeken. Met dat geld werden in de 17de eeuw indrukwekkende schilderingen aangebracht op de muren van de kerk. Er werden in de eeuwen daarna verschillende renovaties uitgevoerd. In 1844 werd een groot deel van de kerk herbouwd en ook tussen 1913 en 1918 werd de kerk uitvoerig gerestaureerd.

  1. Staafkerk van Borgund

Op ongeveer 27 km van Lærdalsøyri kan je een bezoek brengen aan de Staafkerk van Borgund. Het is de best bewaarde staafkerk in het land. In tegenstelling tot de andere staafkerken werd deze amper gerenoveerd waardoor de kerk er nog precies zo uitziet als wanneer ze gebouwd werd in 1180. Let bij je bezoek vooral op de houten versieringen op de daken.

De staafkerk van Borgund is ook de meest bezochte van het land. Het bouwwerk werd opgetrokken met 2000 houtblokken en planken en doet tegenwoordig dienst als museum. Opvallend is dat er een replica van deze kerk staat in Rapid City in de Verenigde Staten.

  1. Staafkerk van Urnes

De staafkerk van Urnes is de oudste staafkerk van Noorwegen. Het gebouw verdiende daarom ook een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De interessante houten structuur dateert uit 1130 en is dus bijna 900 jaar oud. Ooit stonden hier nog 2 andere staafkerken, waarvan één nog ouder was dan de huidige kerk, maar die hebben de tand des tijds niet overleeft.

Er zijn geen oude geschriften over de kerk, maar wetenschappers konden via houtstalen achterhalen dat de bomen gekapt werden tussen 1129 en 1131. Het opvallende houtsnijwerk aan de noordelijke ingang van de staafkerk zou nog ouder zijn dan de kerk zelf. Het is op historisch vlak één van de belangrijkste gebouwen in Noorwegen.

  1. Staafkerk van Lom

De oorspronkelijke staafkerk van Lom werd opgetrokken rond 1160, maar van het middeleeuwse gebouw schiet enkel nog de zuidelijke pilaar over. Na de pestepidemie van 1349 bezochten nog amper mensen de kerk waardoor het gebouw in verval raakte. In de eeuwen daarna werd de kerk verschillende keren grondig gerenoveerd.

De middeleeuwse muurschilderijen werden daarbij ernstig beschadigd en overschilderd, maar de unieke runeninscripties werden wel bewaard. Die inscripties dateren uit de 12e eeuw en zijn één van de oudste overgebleven Noorse teksten.

  1. Staafkerk van Garmo

De staafkerk van Garmo komt oorspronkelijk uit het dorpje Garmo bij Lom, maar je kan de kerk tegenwoordig bewonderen in het openluchtmuseum Maihaugen bij Lillehammer. Het gebouw kreeg er een mooi plekje vlak naast het water en dat levert mooie foto's op.

Deze staafkerk werd oorspronkelijk rond 1150 gebouwd ter vervanging van een nog oudere Vikingkerk. Er werd daarna wel heel wat verbouwd aan de kerk waardoor de meeste delen uit de 17e eeuw dateren. In de kerk vind je verschillende zeventiende- en achttiende-eeuwse objecten waaronder een opmerkelijke preekstoel. De staafkerk van Garmo behoort tot de meest bezochte in Noorwegen.

  1. Kaartje met de mooiste staafkerken van Noorwegen

  1. Wat zijn staafkerken?

Staafkerken zijn houten kerkjes die je enkel in Scandinavië aantreft. In Noorwegen staan er in totaal 18 staafkerken die elk hun eigen karakter hebben. Geen twee kerkjes zien er hetzelfde uit! De staafkerken werden opgetrokken in de vroege middeleeuwen, de periode waarin het christendom in Scandinavië geïntroduceerd werd.

De staafkerken hebben een stenen fundering, maar de rest van de kerk is helemaal in hout opgetrokken. Wat bijzonder is, is dat er nooit spijkers of lijm gebruikt werd zodat het hout zich op een natuurlijke manier kon zetten. Een ander opmerkelijk kenmerk van de staafkerken is het nauwkeurige houtsnijwerk waarmee het interieur versierd wordt. In sommige bouwwerken werden ook muurschilderingen aangebracht.

  1. Filmpje: een virtueel bezoek aan de staafkerk van Urnes

Benieuwd naar de staafkerken? Bekijk dit filmpje met prachtige luchtbeelden van de staafkerk van Urnes. Je krijgt ook de binnenkant van de bijzondere kerk te zien. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Noorwegen moeten afzakken!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 augustus 2023 - Hilde van Hooydonk

Mooie, duidelijke overzichtelijke reisgids,… we haalden er meerdere tips uit!

- 13 februari 2023 - Djamal

Zeer overzichtelijke & duidelijke reisgids!

- 27 juni 2022 - Henk

Zeer handige reisgids, we hebben al leuke ideeën opgedaan.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?