De 16 x leukste bezienswaardigheden van Malmö: info, foto's & tips!

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 16 x leukste bezienswaardigheden van Malmö: info, foto's & tips!

30 april 2024 in Zweden2 reacties

Na Stockholm en Göteborg, is Malmö de derde grootste stad van Zweden. Deze aantrekkelijke stad ligt in het zuidwesten van het land en is de poort naar het buurland Denemarken - de prachtige stad Kopenhagen ligt net over de Øresundbrug. Malmö zelf heeft ook meer dan genoeg trekpleisters en gezelligheid om een bezoekje waard te zijn! Hieronder nemen we je mee naar onze favoriete plekjes in de Zweedse stad.

Tickets & tours voor je bezoek aan Malmö

Malmö bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Malmö.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Öresundbrug

Als je vanuit Denemarken naar Malmö komt zie je al meteen een van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad. De Öresundbrug bestaat uit een spoorlijn met daarbovenop een weg die tot het eiland Peberholm reikt, en is zo’n acht kilometer lang. Vanaf het eiland loopt de brug verder in de vorm van een tunnel die na net geen 4 kilometer Kopenhagen bereikt.

Tijdens je citytrip in Malmö, kan je op die manier dus gemakkelijk een daguitstapje naar Kopenhagen maken. Bekijk de mogelijke tours hier!

 1. Kasteel van Malmö

Het eerste kasteel van Malmö werd in 1434 gebouwd door koning Eric van Pommeren. Dit oorspronkelijke bouwwerk werd in het begin van de 16e eeuw gesloopt en in de plaats daarvan werd in de jaren 1530 een nieuw bouwwerk gebouwd door koning Christian III van Denemarken. In de daaropvolgende periode was dit fort een van de belangrijkste bolwerken van Denemarken.

 1. Turning Torso

De Turning Torso is het hoogste bouwwerk in Scandinavië. Het heeft 54 verdiepingen en een hoogte van 190 m. Het is neo-futuristisch qua stijl, dit architecturaal wonder was de eerste gedraaide wolkenkrabber ter wereld, en werd gebouwd door HSB, een Zweedse coöperatieve vennootschap.

De bouw van deze toren begon in 2001; hij werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Het gebouw is residentieel en slechts drie weken per jaar (in de zomer) geopend voor toeristen. Toch komen veel bezoekers van de stad naar dit gebouw, al is het maar om foto's te maken of gewoon om de architectuur te bewonderen. Hoe dan ook is het een zeer interessant bouwwerk om te bezichtigen.

 1. Stortorget

Stortorget, het hoofdplein van Malmö, is ontstaan in 1540. Het beslaat een oppervlakte van 2.500 m² en is daarmee het grootste plein van de stad. Ooit was het zelfs gekend als het grootste marktplein van Noord-Europa. Er worden hier regelmatig grote evenementen gehouden, zoals het stadsfeest, dat hier elk jaar in augustus plaatsvindt. In het midden van het plein staat een ruiterstandbeeld van koning Karl X Gustav, die in 1658 verantwoordelijk was voor de vereniging van de Deense provincies met het Zweedse rijk tijdens de Vrede van Roskilde.

Historische gebouwen rond het plein

 • Aan de oostzijde van het plein staat het historische stadhuis, gebouwd tussen 1544 en 1547, maar met een vernieuwde gevel uit 1860.
 • In de noordwestelijke hoek staat Kockska Huset, een voormalig paleis dat in 1522-24 werd gebouwd voor de muntmeester Jörgen Kock, die later burgemeester van Malmö werd.
 • Het hoofdkwartier van het provinciaal bestuur dat gebouwd werd in de 16de eeuw bevindt zich ten zuiden van het plein.
 • Een ander gebouw dat het vermelden waard is, is de oude Lejonet Apotheker, die in 1571 werd gesticht en die nu in een gebouw uit 1896 zit. Op dit 5 verdiepingen tellende gebouw zijn volledig gerestaureerde reclameschilderijen van rond 1900 te zien.
 1. Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk is het oudste gebouw van de stad. De bouw van de kerk begon in het begin van de jaren 1300 en was toen het belangrijkste kerkelijke gebouw in Malmö. Het ontwerp is gotisch en wordt beschouwd als een voorbeeld van deze bouwstijl in de regio.

De toren en een aantal kapellen werden in de 15e eeuw aan de oorspronkelijke kerk toegevoegd. Veel van de oorspronkelijke muurschilderingen in het interieur zijn in de loop der eeuwen vernietigd, maar één rijkelijk versierde kapel is overgebleven met schilderijen van een onbekende kunstenaar van rond 1520.

De kerk is elke dag tussen 10 en 18 uur geopend voor bezoek. Het is ook een leuk idee om mee te gaan met een begeleide wandeling, zo kom je meer te weten over de kerk en andere bezienswaardigheden in de stad Malmö! Boek hier vanaf €41!

 1. Strand van Ribersborg

Op minder dan tien minuten fietsen van het centrum van de stad vindt je het strand van Ribersborg. Het strand is een aangenaam, zanderig strand met veel groen. Het is ongeveer 3 km lang en wordt beschreven als de Scandinavische Copacabana. Het water is hier ondiep en dus ideaal voor jonge kinderen. Hier vind je ook het Kallbadhus, een openlucht badhuis dat in 1898 werd gebouwd. Het bad heeft aparte compartimenten voor mannen en voor vrouwen, waar je naakt kan zwemmen. Het ligt ongeveer 300 m uit de kust langs Brygga 1.

 1. Lilla Torg

Lilla Torg kan letterlijk worden vertaald als ‘klein plein’, en dat is het ook maar toch trekt het behoorlijk wat toeristen aan. Het gezellige pleintje is aangelegd met kasseien en omringd door restaurants en cafeetjes die hun terras in de zomer buiten zetten, hier vind je het echte leven van Malmö. In de zomermaanden staan er ook eetkraampjes in de open lucht en geldt het plein als een van de grootste bezienswaardigheden van Malmö. Saluhallen is hier in de buurt is dan weer een indoormarkt waar je eveneens eten vanuit de hele wereld kan proeven.

 1. Vorm/Design Centrum

Het Vorm/Design Centrum bevindt zich op Lilla torg. Je vindt hier wisselende tentoonstellingen in hedendaagse architectuur en kunst. Het museum is ook een winkelgalerij, waar je een verschillende kunstnijverheidsartikelen kunt kopen. De boetiekjes en galerieën bevinden zich in historische vakwerkhuizen rond een geplaveide binnenplaats. Als je vooral geïnteresseerd bent in architectuur en design, dan kan je een van de fietskaarten hier ophalen, die je langs de design en de architecturale hotspots rond de stad leiden. Je kan ook een begeleide fietstocht door de stad doen, vanaf €50!

 1. Museum voor Moderne Kunst

Het Museum voor Moderne Kunst, dat gewijd is aan het tentoonstellen van een reeks moderne en hedendaagse kunst, werd in 2009 geopend in een voormalige elektriciteitscentrale uit 1901. De toegang tot dit indrukwekkende museum is gratis en je kan een programma van permanente en roterende tentoonstellingen bekijken. De museumapp biedt trouwens een gratis audiogids aan! Er is hier ook een leuke museumwinkel waar je zeker een leuk souvenirtje vindt.


 1. Malmö Konsthall

Malmö Konsthall, ontworpen door de plaatselijke architect Klas Anselm en gebouwd tussen 1971 en 1974, is een van de grootste expositiehallen voor hedendaagse kunst in heel Europa. Door een slimme positionering van 550 plafondlampen, verschillende plafondhoogtes en grote bijna verticale plafondramen aan de noordzijde van het gebouw heeft de hal erg veel natuurlijk daglicht. De toegang is gratis en iedereen kan er in-en-uit om de tentoonstellingen te zien die doorheen het hele jaar wijzigen.

 1. Disgusting Food Museum

Als kunst je niet veel zegt, is een bezoek aan het Disgusting Food Museum misschien wel wel iets voor jou. Dit museum neemt je mee naar de 80 meest bizarre eetgewoontes van over de hele wereld! De meeste dingen zijn vers klaargemaakt en soms kan je ook proeven! Zo kan je bijvoorbeeld Casu Marzu uit Sardinië proeven, een kaas waarin de kaasvlieg haar larven legt en die je dus mee opeet. Er wordt aangeraden om je ogen dicht te doen als je een hapje neemt van deze delicatesse. Geen nood, er zijn ook kotszakjes voorzien als het je echt niet smaakt 😉.

Het idee achter het museum is eigenlijk je doen nadenken over hoe we omgaan met voedsel en voedselverspilling. Waarom vinden we insecten eten bijvoorbeeld vies en andere dieren niet? Zo probeert het museum je te doen nadenken over duurzamere manieren om om te gaan met eten.

Je kan je ticket voor het Disgusting Food Museum kopen voor €17!

 1. Technologie en Scheepvaartmuseum

Het Technologie- en Scheepvaartmuseum is zeker een bezoek waard. Dit museum biedt een echte hands-on ervaring, met onder andere de mogelijkheid om in een echte WOII-onderzeeër te zitten. In dit interactieve museum zijn een aantal spannende exposities te zien die het hele gezin zullen vermaken.

Praktische info

 • De entree voor een volwassene is ongeveer €3,5.
 • Kinderen en jongeren onder 19 jaar mogen gratis binnen.
 • Het museum is elke dag open tussen 10 en 17u.
 1. Victoriateatern

Victoriateatern, een architecturale parel van een theater, werd in 1912 gebouwd en stond eerst bekend als de belangrijkste bioscoop van de stad. Oorspronkelijk had het een orkestbak voor de muzikanten die de stomme films die werden vertoond live begeleidden. Met de opening van grotere bioscopen in de hele stad nam de populariteit van deze plek af en werd het een variététheater. De transformatie was echter van korte duur en in de jaren 1950 werd de Victoria opnieuw een bioscoop.

De bioscoop was echter vrij klein en gedateerd en dat leidde tot de sluiting ervan in de jaren 70. Er waren plannen om het gebouw zelfs af te breken maar het werd gered door de acties van het ‘Victoriacomittee’ die ervoor pleitten om er een cultureel centrum van te maken. Het gebouw werd gerestaureerd en is tegenwoordig een multifunctioneel cultuurcentrum met een concertzaal, bioscoop en theater. Het is de moeite waard om te kijken wat er hier tijdens je verblijf op het programma staat. Tickets kan je online kopen of de Kulturcentralen.

 1. Folkets Park

Het Folkets Park in Malmö is een stadspark waar groot en klein zich amuseert. Dit park, dat tevens al meer dan 120 jaar een van de meest bezochte plaatsen is van de de wijde regio, heeft heel wat leuke dingen voor je in petto. Denk hierbij aan een minigolf, eetkraampjes, een ondiep zwembadje, tafeltennis, trampolines, klimrekken, een fontein, noem maar op!

Dit park is perfect voor een dagje vol ontspanning en plezier voor het hele gezin. Het is dan ook niet voor niets een druk bezocht park door locals en ook toeristen die de sfeer hier even willen opsnuiven. Je wandelt tussen de grasvelden, speeltuin, barretjes... Wat een vreugdevolle plaats om een paar uur te spenderen!

 1. Kungsparken

Kungsparken is het oudste park van Malmö gelegen in het hart van de stad. In 1872 is het park ontstaan op een voormalig terrein dat bij de vesting Malmöhus hoort. Het gebouw in het zuidelijke deel van het park (dat dienst doen als voormalig restaurant) werd in 1881 geopend door koning Oscar II, tegenwoordig vind je hier Casino Cosmopol. Een jaar later, in 1882, werd ook de wondermooie fontein gebouwd dat nu het centrale punt van het park vormt.

Dit park is erg mooi en perfect om wat rond te wandelen, fietsen of picknicken. Geniet hier in een drukke stad toch nog van de natuur in rust in dit mooie park! Een eindje verderop aan de rivier kan je ook waterfietsen huren, wat leuk is om het park eens te bezichtigen vanuit een ander perspectief.

 1. Gamla Väster

De oude stadskern van Malmö, Gamla Staden, bestaat eigenlijk uit twee verschillende delen: enerzijds de wijk Gamla Väster met heel wat historische gebouwen in het westen en dan heb je ook nog het oostelijke deel, dat in de jaren 60 van de vorige eeuw werd vernieuwd en gemoderniseerd.

Gamla Väster is een must-see. Waarom? De kleine historische gebouwen en herbergen, de authentieke architectuur, de kusntgalerijen en kleine hotels en cafétjes zullen je zeker charmeren. Deze buurt is aan het heropleven en echt weer hip. Je bevindt je hier tussen veel locals. De mooie huisjes en opvallende kleuren zullen je ongetwijfeld ook opvallen!

 1. Daguitstap naar Kopenhagen

Een reis naar Malmö en een bezoek aan Kopenhagen gaan hand in hand, want wist je dat de Deense hoofdstad helemaal niet ver ligt van Malmö? Wil je dus graag twee steden combineren in één vakantie, dan zijn Malmö en Kopenhagen daar perfect voor. Je kan vanuit Malmö heel eenvoudig naar de Deense hoofdstad reizen met de trein of bus, allebei zeer betaalbare opties.

Wil je Kopenhagen graag ontdekken met een georganiseerde tour? Bekijk dan het aanbod tours voor één dag. Je kan de stad ook op eigen houtje ontdekken, bijvoorbeeld met de fiets, want Kopenhagen is heel fietsvriendelijk. Ontdek alvast de top bezienswaardigheden en things to do in onze blogpost over Kopenhagen.

 1. Ontdek het zuidelijkste puntje van Zweden: Skåne län

Het zuidelijkste puntje van Zweden is een regio die je zeker beter moet leren kennen en Malmö is hiervoor de perfecte uitvalsbasis. Skåne is eigenlijk ook ideaal om je vakantie mee te beginnen, want je vindt er een mengelmoes aan uitgestrekte stranden, gastronomie, bossen, natuur, heel wat wandelroutes, fietstours en nog veel meer.

Populaire steden waar je een daguitstap naar kan doen, zijn de hoofdstad Malmö, maar ook Helsingborg, Lund en Ystad. Een klein overzichtje:

 • In Helsingborg is een schilderachtige kuststad waar je terecht kan voor mooie natuur. Belangrijke bezienswaardigheden zijn Sofiero Slott, een kasteel met prachtige tuinen, de Kärnan Toren die al ruim 600 jaar over de stad waakt en 14de eeuwse Mariakyrkan (Mariakerk).
 • Lund is een levendige studentenstad met belangrijke bezienswaardigheid: de dom van Lund, de meest bezochte kerk van heel Zweden. In deze stad valt altijd iets te beleven.
 • Ystad is een pittoresk, middeleeuws stadje vooral bekend omwille van de interessante geschiedenis, musea en kunstgalerieën. Maar dat is niet alles, want je vindt hier ook een aantal zeer aangename zandstranden.

Er valt in de regio Skåne dus echt wel heel wat te zien én te beleven. Naast de vele kastelen die je in de omgeving kan ontdekken, kan je ook gewoon genieten van een lange wandeling of fietstocht door de mooie natuur of je kan ontspannen op een van de vele stranden.

 1. Filmpje: Ontdek Malmö!

Benieuwd hoe Malmö eruit ziet? In dit filmpje nemen we je mee naar deze Zweedse stad zodat je de sfeer alvast een beetje kan opsnuiven. Om Malmö echt te leren kennen zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar deze leuke stad!

 1. Overnachten in Malmö? Onze tips

Als je graag meer dan één dag in het mooie Malmö wil vertoeven, kan je natuurlijk een nachtje blijven. Er zijn tal van prachtige hotels waar je kan overnachten. Om je keuze een beetje makkelijker te maken, delen wij onze drie toppers:

Quality Hotel The Mill

Quality Hotel The Mill: de naam zegt het zelf, in dit hotel staat kwaliteit voorop. Het is gelegen naast de wijk Möllevången, dichtbij winkelcentrum Triangeln, treinstation Triangeln, het Folkets Park, Lilla Torg en Stortorget. Kortom een uitstekende locatie om Malmö te ontdekken. Het hotel heeft ook aandacht voor duurzaamheid. Bovendien begint de dag hier altijd goed dankzij het heerlijke uitgebreide ontbijtbuffet. Er is ook een parkeergarage voor auto's en fietsen bij het hotel. Meer informatie? Bekijk de beschikbaarheden en prijzen.

MJ's

Verblijf je liever in het hartje van Malmö? Boek dan een kamer bij MJ's, een prachtig hotel op slechts 50 meter van het Lilla Torg-plein en 300 meter van het centraal station, in het centrum van Malmö. Ook hier wordt je serieus in de watten gelegd en vertoef je in een klein paradijsje. Er is een bar, lounge, restaurant, tuin waar je kan ontbijten... Meer informatie en prijzen vind je hier.

Hotel Duxiana Malmö

Hotel Duxiana Malmö is nog zo'n gunstig gelegen hotel, het bevindt zich op slechts 100 meter van het centraal station van Malmö en het plein Lilla Torg. Hotel Duxiana Malmö is een prachtig designhotel. Ze werken samen met het Zweedse topmerk Dux, dat voor elke kamer eersteklas bedden en meubels levert. Verwacht je dus aan een mix van modern Scandinavisch design en historische interieurdetails. Extraatje: het ontbijtbuffet is gemaakt met biologisch en lokaal geproduceerde producten. Benieuwd? Meer info en prijzen.

 1. Mis niets van Zweden met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zweden? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Zweden met een volledige uitgestippelde rondreis door Zweden, en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zweden.

Zuid-Zweden

Gratis reisgids Zweden downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 september 2021 - Harry

Leuke tips en gevarieerd

- 28 augustus 2021 - Harry

Leuke tips

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?