Autovakantie Noorwegen met je eigen wagen? Complete route + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Autovakantie Noorwegen met je eigen wagen? Complete route + kaart

 • Startpunt: Oslo
 • Eindpunt: Oslo
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 4560 km
 • Duur: 21 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Toerisme Noorwegen

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Download onze autoroute voor je vakantie Noorwegen langs alle highlights

Het koninkrijk Noorwegen is het meest westelijke deel van het Scandinavisch Schiereiland. Ondanks z’n gigantische oppervlakte is Noorwegen één van de dunst bevolkte landen van Europa met slechts 5 miljoen inwoners. Op die manier blijft er dus heel wat plaats over voor de tientallen nationale parken waar je de ongerepte natuur kan bewonderen. Je rijdt of wandelt er langs de indrukwekkende fjorden en uitgestrekte berglandschappen waar Noorwegen zo bekend om staat.

Wie echter enkel naar Noorwegen gaat om de natuur te verkennen, mist de intrigerende geschiedenis van het land. Bezoek daarom ook zeker historische steden zoals Bergen en Oslo om het land echt te leren kennen. Sla ook de traditionele dorpjes op het platteland niet over en je rondreis door Noorwegen is compleet. Op deze rondreis passeer je zowel de mooiste stukjes natuur als de interessantste steden van Noorwegen. Zo leer je alle facetten van dit prachtige land kennen.

Met de auto of camper naar Noorwegen? Bekijk hier wat de beste route is naar Noorwegen.

Dag per dag route door Noorwegen

 • Dag 1: Oslo en omgeving
 • Dag 2: van Oslo naar Lillehammer
 • Dag 3: van Lillehammer naar Lom
 • Dag 4: nationaal park Jotunheimen
 • Dag 5: Geiranger en Trollstigen
 • Dag 6: van Trollstigen naar Trondheim
 • Dag 7: van Trondheim naar Ålesund
 • Dag 8: van Ålesund naar Lovatnet
 • Dag 9: nationaal park Jostedalsbreen
 • Dag 10: van Lovatnet naar Flåm
 • Dag 11: van Flåm naar Bergen
 • Dag 12: Bergen en omgeving
 • Dag 13: van Bergen naar Odda
 • Dag 14: Trolltunga
 • Dag 15: nationaal park Hardangervidda
 • Dag 16: van Odda naar Stavanger
 • Dag 17: Stavanger en omgeving
 • Dag 18: Lysefjord en Kjeragbolten
 • Dag 19: van Stavanger naar Kristiansand
 • Dag 20: van Kristiansand naar Kragerø
 • Dag 21: van Kragerø naar Oslo

Op zoek naar een verblijf in Noorwegen? Ontdek hier onze favoriete verblijven voor tijdens je rondreis Noorwegen.

Noorwegen

Gratis preview reisgids Noorwegen downloaden

Hotels boeken met hoge korting (beperkt aanbod)

Booking.com

Meer info autovakantie Noorwegen

Op de eerste dag van je rondreis door Noorwegen verken je de pittoreske hoofdstad Oslo. Het is het culturele en economische hart van het land en daarom ook de ideale startplek voor deze rondreis. Je bezoekt er onder andere het moderne Operagebouw, de musea op Bygdøy en de Akershus-burcht.

Vandaag trek je naar Lillehammer waar in 1994 de Olympische Winterspelen gehouden werden. Je bezoekt er het Noors Olympisch Museum en laat ook zeker de indrukwekkende skischans niet links liggen. Voor je Lillehammer bereikt, bezoek je nog het Eidsvollbygningen in Eidsvoll waar de Noorse grondwet getekend werd. Je stopt ook even bij de bijzondere kathedraal in Hamar die met de grootste glazen constructie van Europa overkapt wordt. 

Op dag 3 rijd je verder naar het spectaculaire nationaal park Jotunheimen dat je morgen de hele dag verkent. Onderweg kan je halt houden in enkele traditionele dorpjes of raften op de rivier Sjoa. Eenmaal aangekomen in Lom, de uitvalsbasis om Jotunheimen te ontdekken, moet je er zeker de staafkerk bezoeken.

Het nationaal park Jotunheimen is het walhalla voor wandelaars. In dit nationaal park ontdek je helderblauwe meren, grote fjorden en uitgestrekte bossen. Vooral de wandelroute naar Galdhøpiggen en die langs de bergkam van Besseggen zijn erg populair. Je kan het nationaal park ook met de auto verkennen via de autoroute van Sognefjellet.

Vandaag bezoek je eerst de Geirangerfjord. Langs die fjord stromen enkele spectaculaire watervallen en het gebied staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarna rijd je verder langs de autoroute Trollstigen, of 'Trollenladder', één van de bekendste panoramische routes van Noorwegen.

Vandaag rijd je naar de historische stad Trondheim. Onderweg houd je even halt in Åndalsnes, waar je ook prachtige wandelingen kan maken, en je passeert langs het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park. Wie wat meer tijd heeft, kan ook het middeleeuws mijndorpje Røros bezoeken. 

Op dag 7 krijg je onvergetelijke panoramische uitzichten voorgeschoteld wanneer je over de Atlantic Road rijdt, één van de mooiste autoroutes ter wereld. Je komt aan in Ålesund waar je hoge bakstenen gebouwen kan bewonderen in de art-nouveaustijl, iets wat je nergens anders vindt in Noorwegen.

Onderweg naar het prachtige meer Lovatnet passeer je onder andere Volda. Volda is een pittoresk dorpje dat nog niet door toeristen ontdekt werd en waar je het authentieke Noorwegen beter leert kennen. Even later houd je ook even halt bij Hornidalsvatnet, met zijn 514 meter het diepste meer van Europa. 

Jostedalsbreen Nationaal Park werd gecreëerd om de Jostedalsbreen-gletsjer te beschermen. Die gletsjer is de grootste gletsjer op het Europese vasteland. Sportievelingen en wandelaars kunnen ervoor kiezen om uitgebreide en uitdagende begeleide wandeltochten te maken, maar wie minder actief wil zijn kan de gletsjer ook bewonderen vanop een aantal meer toegankelijke uitkijkpunten.

Vandaag reis je verder zuidwaarts richting het intrigerende Flåm via onder andere de panoramische route Aurlandsfjellet. Onderweg kan je even halt houden bij de spectaculaire Sognefjord, de door UNESCO erkende staafkerk van Urnes en het pittoreske dorpje Lærdalsøyri. 

In Flåm maak je een ritje op de beroemde spoorweg en je verkent de steile bergen en de bulderende watervallen in de omgeving. Nadat je in Gudvangen nog even het musuem The Viking Experience bezoekt, rijd je verder naar Bergen. Die prachtige stad staat morgen op het programma.

Vandaag verken je Bergen met onze wandelingmisschien wel de mooiste stad van Noorwegen. Je wandelt langs de oude wijk Bryggen, de Bergenhus-burcht en je neemt het treintje Fløibanen voor een prachtig uitzicht over de stad. Geschiedenisliefhebbers kunnen hier ook enkele interessante musea bezoeken. 

Vandaag steek je de Hardangerfjord over en je sluit de dag af in Odda. Onderweg passeer je de indrukwekkende waterval Steinsdalsfossen. 
Odda is de ideale uitvalsbasis om één van de beroemdste wandelingen van Noorwegen te maken. Die staat morgen op het programma!

Trolltunga is één van de spectaculairste en meest panoramische kliffen van Noorwegen. De naam betekent letterlijk ‘trollentong’ en wanneer je de kaap ziet die uit de klif steekt, zal je onmiddellijk begrijpen waarom. De wandeling naar de 1100 meter hoge Trolltunga is lastig, maar zeker de moeite waard.

Hardangervidda is het grootste nationaal park van Scandinavië en één van de populairste bestemmingen voor trektochten, maar ook voor skiën, vissen en klimmen. Je start je bezoek aan Hardangervidda in het bezoekerscentrum in Øvre Eidfjord en daarna trek je eropuit. 

Op dag 16 trek je zuidwaarts richting de havenstad Stavanger. Als je tijd hebt, moet je onderweg zeker even stoppen bij de watervallen Låtefossen en Svandalsfossen, de mooie staafkerk van Røldal en de zinkmijnen van Allmannajuvet.

In de voormiddag breng je een bezoek aan het oude centrum van de industriële havenstad Stavanger. Het echte werk komt in de namiddag. Dan staat de beroemde wandeling naar Preikestolen op het programma. De Preekstoel is een dramatische rots vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de nabijgelegen Lysefjord. Het is één van de beroemdste wandelingen van Noorwegen.

Op Preikestolen heb je de Lysefjord al kunnen bewonderen, maar er valt nog veel meer te beleven in de omgeving. Vandaag maak je de wandeling naar Kjeragbolten, een rotsblok zo groot als een auto die vastzit tussen 2 kliffen op 1000 meter hoogte boven de fjord. Een onvergetelijke plek!

Het zuidelijke deel van Noorwegen ziet er heel anders uit dan de fjorden waar je doorgereisd hebt, maar het is zeker even interessant en impressionant. Hoogtepunten onderweg zijn de kustlijn langs de autoroute Nordjøvegen, het indrukwekkende natuurgebied Magma Geopark en de Flekkefjord.

Vandaag rijd je naar het bloeiende kuststadje Kragerø. In de omgeving liggen maar liefst 495 eilanden en riffen waar je kan zeeraften, kanoën of boottochten maken. Onderweg kan je even halt houden bij de typische witte houten huisjes van Lyngør en Risør.

Vandaag keer je terug naar hoofdstad Oslo. Je kan rechtstreeks langs de kust rijden of via het binnenland nog de beroemde staafkerk van Heddal of het charmante stadje Kongsberg meepikken.


Geschreven door

Wouter Coppens

150 ervaringen

- 16 juli 2024 - John Westbroek Sr.

Leuke basisroute om er bij te hebben.

- 12 juli 2024 - Jacobien

Hele fijne reisgids (zoals altijd). Kunnen we heel goed mee verder!

- 7 juli 2024 - Daniel De Decker

Zeker leerrijk

- 2 juli 2024 - Eddy Trienpont

Prachtige reisgids

- 20 juni 2024 - Jos Van Hamme

Zoals steeds een mooie omschrijving en veel nuttige tips. Reis begint stilaan vorm te krijgen met steun van, Reisroutes gids. Toppie

Gratis preview reisgids Noorwegen downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?