Het Noors nationaal park Hardangervidda verkennen: wandelingen + autoroute

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Noors nationaal park Hardangervidda verkennen: wandelingen + autoroute

15 januari 2024 in Noorwegen5 reacties

In Noorwegen kan je heel wat nationale parken verkennen, maar het nationaal park Hardangervidda mag je absoluut niet overslaan. De natuur is er overweldigend mooi en je kan het park makkelijk verkennen. Er lopen veel korte en lange wandelpaden door Hardangervidda die je alleen of met een gids kan maken. Wie minder sportief is, kan ook met de auto de Scenic Tourist Route afleggen. Je passeert onderweg prachtige landschappen en indrukwekkende watervallen. Het Hardangervidda Nationaal Park is bovendien het grootste nationaal park van Scandinavië.

Hieronder geven we je alle praktische informatie om het park te verkennen. We geven je een overzicht van de mooiste wandelingen en vertellen je alles over de Hardangervidda Scenic Tourist Route.

Inhoud artikel

  1. Het nationaal park Hardangervidda

1.1. Het nationaal park

Hardangervidda is het grootste nationaal park in Noorwegen en zelfs in heel Scandinavië. Het beschermt een groot deel van het Hardanger Bergplateau en werd al in 1981 officieel benoemd tot nationaal park. Vandaag de dag is dit park één van de populairste bestemmingen voor trektochten, maar ook voor skiën, vissen en klimmen is Hardangervidda de ideale plek.

1.2. Het Hardangervidda bergplateau

Het Hardangervidda-plateau is het grootste plateau in zijn soort in Europa en een cruciaal element van Noorwegens grootste park. Op het plateau heerst een hooggebergteklimaat waardoor het er het hele jaar door koud is. Het nationaal park Hardangervidda ligt gemiddeld op een hoogte van 1100 meter.

De glooiende hoogvlaktes zijn overblijfselen van bergen die afgesleten zijn tijdens de laatste ijstijd zo'n 10 000 jaar geleden. Je kan er ook één van de grootste gletsjers van Noorwegen bewonderen en rondwandelen langs de uitgestrekte heides en fonkelende meren.

1.3. Hardangervidda ontdekken

Je kan Hardangervidda op verschillende manieren verkennen. Enerzijds kan je met de auto de Hardangervidda Scenic Tourist Route afleggen of je kan één van de vele wandeltochten maken. Of beide natuurlijk!

  1. Hardangervidda Scenic Tourist Route

De populairste manier om het nationaal park te verkennen is door de Hardangervidda Scenic Tourist Route te volgen, een panoramische weg die het plateau doorkruist. Je rijdt dan met je auto langs enkele van de mooiste plekjes van Noorwegen.

De Hardangervidda Scenic Tourist Route begint in Eidfjord en is 67 kilometer lang. De weg loopt omhoog en over het hoge bergplateau naar Haugastøl. Hieronder volgen een paar interessante plekjes langs deze mooie route, die trouwens ook wel de Noorse Nationale Route 7 wordt genoemd.

LEESTIP: Ontdek alles over de 10 Scenic Routes van Noorwegen.

  1. De mooiste stops langs de Hardangervidda Scenic Tourist Route

3.1. Øvre Eidfjord

Øvre Eidfjord is de perfecte plek om de verkenning van het Hardangerviddagebied te beginnen. Hier vind je één van de twee bezoekerscentra van het nationaal park, het Hardangervidda Natursenter. Voorzie wat tijd om het centrum te bezoeken, zo kom je meer te weten over het gebied voor je door de adembenemende Måbødalenvallei reist naar het hoge plateau.

3.2. Måbødalen-vallei

Steil, smal en ongelooflijk mooi: zo kan je het beste de Måbødalen-vallei beschrijven. De vallei strekt zich uit van Eidfjord tot het Hardangervidda-plateau en wordt doorkruist door twee wegen.

De oude weg, die door de vallei en naar Fossli loopt, werd in 1916 aangelegd. De moderne weg bestaat uit een aantal tunnels, maar er zijn ook nog heel wat plaatsen waar je langs de weg kan stoppen om van het uitzicht te genieten.

3.3. Vøringsfossen

Vøringsfossen is zonder twijfel één van de beroemdste watervallen van Noorwegen en één van de meest bezochte bezienswaardigheden in het land. Grote hoeveelheden water storten hier 145 meter naar beneden. Een eenvoudige wandeling van een half uurtje brengt je van de weg naar de waterval.

In de toekomst zal deze plek heraangelegd worden om toeristen beter te kunnen opvangen. Er zullen parkings en faciliteiten voorzien worden en er zijn ook plannen om de voetpaden, uitkijkpunten en bruggen te vernieuwen in de komende jaren.

3.4. Noordpooldieren en -planten spotten

Door het hooggebergteklimaat vind je hier ook een aantal Noordpooldieren en -planten. Die zitten hier veel zuidelijker dan elders in Europa. De meest noemenswaardige zijn de kuddes wilde Arctische rendieren, die doorheen het hele jaar over het plateau trekken. Ze lopen van de oostelijke korstmossen naar hun paargebied in de meer vruchtbare, westelijke streken.

  1. Wandelen door het nationaal park Hardangervidda

Sportievelingen kunnen ook een wandeltocht naar het plateau maken vanuit Odda of vanuit Eidfjord. Het nationaal park Hardangervidda ligt bezaaid met berghutten en wandelpaden die je zowel alleen als met een begeleider kan volgen.

4.1. Wandeltocht vanuit Odda

De meeste toeristen die Odda bezoeken, doen dat om de populaire wandeling naar Trolltunga te maken. Het is echter ook een goede uitvalsbasis om het nationaal park Hardangervidda te verkennen. Je vertrekt dan het beste vanuit Reinsnos vlakbij de waterval Låtefossen. De lokale toeristische diensten geven je kaarten en meer informatie over mogelijke individuele of begeleide wandeltochten.

4.2. Wandeltocht vanuit Eidfjord

Een populaire wandeltocht vanuit Eidfjord is de wandeling die in Måbødalen de oude weg omhoog volgt en je naar de Voringfossenwaterval brengt. Eventueel kan je daarna nog verder wandelen naar het plateau.

Hjølmadalen, ten noordoosten van Øvre Eidfjord, is een andere populaire toegangspoort tot het nationaal park Hardangervidda.

4.3. Wandeltocht vanuit Dyranut Fjellstova

Dyranut Fjellstova is een goede plek om wandelingen over het plateau te starten. Je gaat dan noordwaarts naar Finse via een groot netwerk van relatief eenvoudige wandelpaden.

Als je geen tijd hebt voor een lange wandeltocht, kan je net achter Tyranut een weg nemen die naar Tinnhølen gaat, middenin het nationaal park zelf. Van daaruit heb je eindeloos veel opties om te wandelen. Zorg ervoor dat je een goede kaart hebt en volg de paden. Het park is zo groot dat je er makkelijk wekenlang wandelingen kan maken tussen de verschillende berghutten.

4.4. Wandeltocht vanuit Halne Fjellstugu

Vanuit Halne Fjellstugu kan je een boot nemen naar Halnefjord om het eigenlijke nationaal park te bereiken. Daarna kan je een prachtige tocht door het park maken op vrij makkelijk terrein. Misschien zie je onderweg wel een rendier! Je kan hier ook meegaan met een georganiseerde wandeling van zo'n 5 uur. Je gaat dan mee met een gids en je krijgt een lunch.

  1. Filmpje: wandelen door Hardangervidda

Benieuwd naar Hardangervidda? Bekijk dit filmpje en krijg een idee van hoe een wandeling door Hardangervidda eruitziet. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar het nationaal park Hardangervidda in Noorwegen moeten afzakken!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 augustus 2023 - ron roozendaal

wij gaan zelf met vrienden na een eigen route te hebben uitgestippeld. maar dat ik jullie vond hebben we de route aangepast die was echt duidelijk en top. bedankt hier voor.

- 26 augustus 2022 - Pieters Erik

Super

- 28 maart 2021 - Hogerhuis

Wandelen in Noorwegen

- 31 januari 2020 - Margaretha de Groot _ Lubbers

Ik heb op de site gekeken om nieuwe indrukken voor Scandinavië op te doen. Daar gaan we al een aantal jaren naar toe. De routes zijn voor ons al bekend, maar ze blijven mooi, en interessant . De reisgids nog niet gedownload maar misschien doe ik dat wel. In ieder geval hartelijk dank . Vriendelijke groet Margaretha

- 2 december 2019 - Wilma de Liefde

Een zeer praktische, overzichtelijke reisgids. Eigenlijk kant en klaar om aan je 3-wekelijkse rondreis door Zuid-Noorwegen te beginnen. Deze route wijkt iets af van ons oorspronkelijk plan, maar misschien toch maar hierop over, om er zeker van te zijn niets te missen. Super bedankt!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?