Dé 12 x mooiste nationale parken van Noorwegen: Onze favoriete lijst

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 12 x mooiste nationale parken van Noorwegen: Onze favoriete lijst

9 juli 2021 in Noorwegen1 reactie

Het koninkrijk Noorwegen is het meest westelijke deel van het Scandinavisch Schiereiland. Ondanks z’n gigantische oppervlakte is Noorwegen één van de dunst bevolkte landen van Europa met slechts 5 miljoen inwoners. Het land heeft een intrigerende geschiedenis en historische steden. Denk maar aan de prachtige hoofdstad Oslo of de traditionele gebouwen in Bergen.

Noorwegen staat echter vooral bekend om z’n indrukwekkende nationale parken. Het land telt tientallen adembenemende fjorden, helderblauwe meren en gigantische gletsjers die jaarlijks duizenden bezoekers trekken.

Hieronder geven we je een overzicht van de mooiste nationale parken in Noorwegen.

Inhoud artikel

 1. Nationaal park Jotunheimen

Jotunheimen is één van de populairste wandelgebieden van Noorwegen. Wie naar Jotunheimen reist, is verplicht om stevige wandelschoenen aan te trekken. Het landschap in Jotunheimen is simpelweg adembenemend. Letterlijk betekent Jotunheimen “Huis van de Reuzen” en die naam is zeer toepasselijk. Je vindt in dit nationaal park 2 van de hoogste bergen van Scandinavië: Galdhøpiggen (2,469 meter) en Glittertind (2,452 meter). Er lopen 2 populaire wandelroutes door het park alsook één van de 18 Noorse Scenic Tourist autoroutes.

De wandeling naar de top van Galdhøpiggen is één van de populairste wandelingen in Noorwegen en ook de wandelroute naar de bergkam van Besseggen, met uitzicht op 2 meren, lokt jaarlijks heel wat toeristen. Er zijn zowel makkelijke als moeilijke routes, maar ze beginnen allemaal in Spiterstulen. Wanneer je het park verkent met de autoroute passeer je onderweg heel wat mooie uitkijkpunten en bezienswaardigheden.

Lees ons blogartikel over Jotunheimen en kom alles te weten over dit nationaal park.
 1. Geirangerfjord

De Geirangerfjord ligt niet in een nationaal park, maar is wel UNESCO-werelderfgoed en verdient daarom zeker een plaatsje in deze lijst. Het diepblauwe water en de steile bergwanden van de 15 kilometer lange Geirangerfjord trekken heel wat toeristen. De Geirangerfjord is ook een vaste stopplek van de cruises door de Noorse fjorden.

Het stadje Geiranger is de toegangspoort tot de Geirangerfjord en ook het centrum van deze mooie streek. Je kan er zelf meegaan op een korte cruise door de Geirangerfjord om zo de indrukwekkende watervallen van dichtbij te zien. De bekendste watervallen zijn de Seven Sisters (Zeven Zussen) en de Bridal Veils (Bruidsluiers), een echt kunstwerk van Moeder Natuur! Wie de streek dus op een actievere manier wil verkennen, kan één van de wandelpaden uitproberen.

 1. Nationaal park Jostedalsbreen

Jostedalsbreen werd opgericht om de Jostedalsbreengletsjer te beschermen. De Jostedalsbreen-gletsjer is 80 kilometer lang en daarmee ook de grootste gletsjer op het Europese vasteland. De gletsjer is één van Noorwegens indrukwekkendste natuurlijke bezienswaardigheden en je mag het nationaal park Jostedalsbreen dan ook absoluut niet missen.

Je kan de gletsjer bewonderen na lange en uitdagende wandeltochten of je kan met de auto naar toegankelijke uitkijkpunten rijden. De arm van de gletsjer die bekend staat als Kjenndalsbreen kan je bijvoorbeeld zien vanuit een rustige vallei of na een uitdagende wandeling. Briksdalsbreen is met voorsprong de populairste gletsjerarm in het park en het stukje van de gletsjer dat je het makkelijkst kan bereiken is Bøyabreen. Je rijdt er vlak naast met de auto!

Lees ons blogartikel over Jostedalsbreen voor een overzicht van de populairste wandelingen en de mooiste uitkijkpunten.
 1. Lovatnet

Het meer Lovatnet grenst aan Jostedalsbreen en is absoluut een bezoekje waard. Het is zonder twijfel één van de meest pittoreske meren ter wereld. Je bereikt het meer het makkelijkst via het dorpje Loen. Lovatnet heeft een bijzondere diepgroene kleur door kleideeltjes die door de gletsjer uit de rotsen werden gesleten. Het meer wordt omringd door torenhoge bergtoppen die het plaatje compleet maken.

 1. Nationaal park Folgefonna

Het nationaal park Folgefonna, niet al te ver van Bergen, omvat 3 indrukwekkende plateaugletsjers. Wie veel tijd heeft, kan hier lange wandeltochten maken van Odda tot Rosendal, dwars door het nationaal park. Wie minder tijd heeft, kan natuurlijk ook kortere wandelingen maken langs de gletsjers.

De mooiste wandeling in het park brengt je van Buer, dichtbij Odda, naar de gletsjerarm Buerbreen. Het is een steile wandeling die ongeveer drie uur duurt en je gidst door de Buerdalenvallei naar de rand van de gletsjer. Een aanrader!

 1. Nationaal park Hardangervidda

Hardangervidda is het grootste nationaal park van Noorwegen en zelfs van heel Scandinavië. Het ligt in het midden van Noorwegen tussen Oslo en Bergen. Op het Hardangervidda-plateau heerst een hooggebergteklimaat waardoor het er altijd koud is. Het nationaal park werd opgericht in 1981 en is uitgegroeid tot een populaire bestemming voor wandelaars, skiërs, vissers en klimmers.

Je kan het nationaal park makkelijk verkennen met de Hardangervidda Scenic Tourist Route, een panoramische autoweg die het Hardangervidda-plateau doorkruist. De meeste wandelingen door het park starten in Odda of Eidfjord. Hardangervidda ligt bezaaid met berghutten en wandelpaden die je zowel alleen als met een begeleider kan ontdekken.

We hebben alle informatie over Hardangervidda verzameld in een handig blogartikel. Je komt er alles te weten over de wandelingen door het park, de autoroute en we geven je een overzicht van de mooiste plekjes.
 1. Trolltunga

Trolltunga ligt officieel niet in een nationaal park, maar deze bekende rots bevindt zich tussen Folgefonna en Hardangervidda waardoor we Trolltunga toch in deze lijst opnemen. Trolltunga is één van de spectaculairste en meest panoramische kliffen van Noorwegen en lokt jaarlijks heel wat toeristen.

Wie Trolltunga wil zien moet er wel wat voor over hebben. De wandeling naar de top is heen en terug 27 kilometer lang en neemt tot 12 uur in beslag. Een stevige inspanning dus!

Benieuwd naar hoe je de wandeling naar Trolltunga kan maken? Wij hebben alle informatie voor je verzameld in ons blogartikel over Trolltunga.
 1. Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Het nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella is minder bekend bij het grote publiek. Je bezoekt dit prachtige natuurgebied het beste vanuit Kongvoll. In het hotel Kongsvold Fjedlstue vind je heel wat informatie en kaarten voor wandelingen door het nationaal park.

Onze favoriete wandeling is de cirkelvormige route naar het bergplateau. Die duurt 2 uur en is goed doenbaar, ook voor wie geen fervente wandelaar is. Je passeert onderweg prachtige landschappen die je met niet veel andere toeristen zal moeten delen.

 1. De nationale parken Femundsmarka en Gutulia

De prachtige nationale parken Femundsmarka en Gutulia bevinden zich vlakbij de Zweedse grens. Ze hebben allebei iets weg van Alaska en Yukon. De parken grenzen aan het Zweedse Töfsingdalen Nationaal Park en vormen samen één van de opvallendste natuurgebieden in Scandinavië. Het is ook een leuke afwisseling met de rest van Noorwegen. Hier vind je namelijk geen fjorden, maar wel een vredig, groen en vlakker landschap.

 1. Lysefjord

De Lysefjord, niet ver van de havenstad Stavanger, grenst aan het nationaal park Frafjordheiane. Het is één van de mooiste fjorden van Noorwegen. Het nationaal park staat vooral bekend om de populaire wandelingen naar Preikestolen en Kjeragbolten.

Preikestolen is een vlak plateau op een grote klif die honderden meters boven de Lysefjord ligt. Je hebt er een onklopbaar uitzicht op de fjord en de omringende bergen. Kjeragbolten is een rots die op 1000 meter hoogte vasthangt tussen twee kliffen, een uniek uitzicht! De wandelingen naar beide plekken duren lang, maar zijn haalbaar voor iedereen met een goede conditie.

 1. Nationaal park Rondane

Het minder bekende nationaal park Rondane werd opgericht in 1962 en daarmee het oudste nationaal park in Noorwegen. Je komt Rondane tegen tussen Trondheim en Lillehammer of wanneer je tussen Ålesund en Trondheim rijdt. Middenin het nationaal park ligt het pittoreske meer Rondvatnet. Het wordt omringd door bergtoppen die bekleed zijn met felgroene mossen. Je kan prachtige wandelingen maken in dit gebied op goed aangeduide wandelpaden.

 1. Magma Geopark

Het Magma Geopark, in de buurt van Kristiansand, is een uniek geologisch gebied in Noorwegen dat heel anders is dan de andere nationale parken in dit lijstje. Je wandelt hier rond in een bijzonder maanlandschap dat anderhalf miljoen jaar geleden ontstaan is door vulkaanuitbarstingen. De zeldzame rotssoort anorthosiet is hier overal aanwezig en dat is uniek, want anortosiet komt vaker voor op de maan dan op aarde. Het Magma Geopark werd dan ook erkend door UNESCO.

Er valt in Magma Geopark heel wat te beleven. Je kan er mooie wandelingen maken, enkele van de 6000 meren verkennen of vanop een boot zalm spotten in de wilde rivieren.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 december 2023 - rudi horrie

mooie beschrijving van een prachtig land

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?