Het nationaal park Jostedalsbreen: bezoek de grootste gletsjer van Europa

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het nationaal park Jostedalsbreen: bezoek de grootste gletsjer van Europa

17 mei 2023 in Noorwegen5 reacties

Het nationaal park Jostedalsbreen is één van de meest indrukwekkende nationale parken van Noorwegen. Je kan er de grootste gletsjer in Europa bewonderen. Dat kan met verschillende adembenemende wandelingen die je langs steile bergwanden en helderblauwe meren brengen, maar er zijn daarnaast ook toegankelijke uitkijkpunten vanwaar je de gletsjer in volle glorie kan bewonderen zonder grote inspanningen te leveren.

Hieronder geven we je alle informatie over het nationaal park Jostedalsbreen en we zetten ook enkele mooie bezienswaardigheden in de buurt op een rijtje.

Inhoud artikel

  1. Het nationaal park Jostedalsbreen

Het nationaal park werd gecreëerd om de Jostedalsbreen-gletsjer te beschermen. Die gletsjer bedekt bijna de helft van het park en is ook de grootste gletsjer op het Europese vasteland. In totaal is de gletsjer 80 kilometer lang en het ijs beslaat een oppervlakte van maar liefst 487 km². Op sommige plaatsen is het ijs zelfs meer dan 500 meter dik.

De ijsmassa van de Jostedalsbreen-gletsjer komt overeen met meer dan 300 duizend zwembaden water, goed voor het volledige waterverbruik van Noorwegen voor de komende 100 jaar. De gletsjer is één van de indrukwekkendste natuurlijke bezienswaardigheden in Noorwegen en je mag het nationaal park Jostedalsbreen daarom absoluut niet links laten liggen.

  1. Kjenndalsbreen

Rijden naar de Kjenndalsbreen

De arm van de gletsjer die bekend staat als Kjenndalsbreen kan je bewonderen vanuit een rustige vallei. Je bereikt die vallei vanaf de zuidkant van het mooie meer Lovatnet bij Loen. Houd er wel rekening mee dat de laatste 4 kilometer van de weg naar de parking een tolweg is. Eenmaal op de parking moet je nog slechts een kwartiertje wandelen naar de gletsjer.

De Kjenndalsbreen is één van de minder toeristische delen en dat zorgt ervoor dat je er vaak alleen bent. Deze arm van de gletsjer is de laatste decennia wel aanzienlijk gesmolten, maar het is nog steeds erg indrukwekkend om het blauwe ijs van dichtbij te zien.

Zware wandeling naar Kjenndalsbreen

Je kan de gletsjer op een andere manier zien door een uitdagende wandeling te ondernemen op de berg Skåla. Het begin van het pad ligt een paar kilometer van Loen op de weg die langs de oever van het Lovatnet-meer loopt. De aangeduide (betalende) parking ligt naast het meer en het pad start aan de overkant. De parking ligt op zeeniveau, maar je zal tijdens de wandeling meer dan 1800 meter stijgen.

De route is dus zeker uitdagend en enkel voor ervaren wandelaars, maar je wordt wel beloond met een adembenemend uitzicht over de Nordfjord en de omliggende bergtoppen eenmaal je boven de boomgrens uitkomt. Vanop de top kijk je uit over de Jostedal-ijskap. Daar is ook een berghut waar je de nacht kan doorbrengen en de spectaculaire zonsopgang over de gletsjer kan bewonderen.

  1. Briksdalsbreen

Briksdalsbreen is met voorsprong de populairste gletsjerarm in het nationaal park. De uitzichten zijn hier spectaculair, maar je moet ze meestal wel delen met heel wat andere toeristen. Briksdalsbreen ligt aan het einde van de mooie Oldevatnetvallei die iets weg heeft van het beroemde Yosemite in Californië.

Eenvoudige wandeling naar Briksdalsbreen

Er is een grote parking, een restaurant en een toeristische winkel aan het einde van de weg. Vandaar kan je naar de gletsjer wandelen of de avontuurlijke buggy nemen. Onderweg naar de gletsjer kom je ook langs een indrukwekkende waterval. Wanneer je bij de gletsjer aankomt, zal je zien dat het ijs veel dikker is dan wat je vanop afstand zou denken.

Zware wandelingen naar Briksdalsbreen

Als je een iets actievere dag in Briksdalsbreen wil, kan je ook het niet-bewegwijzerde pad volgen dat naar rechts gaat. Dat vind je net voor de tweede oversteekplaats van de rivier. Die weg loopt naar de zuidmuur van de vallei en daarna naar de rand van de ijskap op het plateau.

Het Storavatnetpad

Een andere uitdagende wandeltocht brengt je naar de andere kant van de vallei via het Storavatnetpad. Daarvoor volg je de rode T’s die op rotsen geverfd zijn. Langs de steile route heb je een fantastisch uitzicht over Briksdalsbreen. Het wandelpad is wel echt niet voor beginnende wandelaars. Je hebt ervaring nodig om met de kettingen, kabels en terugschakelingen overweg te kunnen.

Net voorbij de top kom je terecht in een mooie, hoge vallei met verschillende meren. Het meer Storavatnet is het grootste. Als je dan nog energie hebt, kan je nog verder wandelen naar de Stardalenvallei vlakbij Fonn.

  1. Met de auto naar de gletsjer

De makkelijkste manier om naar de gletsjer te gaan is via Bøyabreen, maar om daar te geraken moet je eerst rondrijden naar de zuidkant van het nationaal park. Je rijdt dan eerst naar Mundal, de boekenstad van Noorwegen. Vanaf de hoofdweg in Fjærland kan je dan de gletsjerarm zien liggen. Het is één van de meest spectaculaire uitzichten op de gletsjer.

Je kan de Jostedalsbreen-gletsjer ook zien liggen vanuit het Brevasshytta café-restaurant dat zelfs nog dichter bij het ijs ligt. Delen ervan zijn ook zichtbaar vanuit het Noorse Gletsjermuseum in Fjærland waar je meer te weten komt over het natuurwonder.

  1. Begeleide wandeltochten langs de gletsjer

Welk deel van de gletsjer je ook bezoekt, je kan altijd ook een begeleide gletsjertocht volgen. Er zijn tochten voor alle niveaus, van korte en gezinsvriendelijke wandeltochten tot uitdagende, meerdaagse avonturen. Voor populaire wandelingen moet je op z’n minst twee dagen van tevoren boeken, ofwel via een reisorganisatie, ofwel via de informatiecentra in het park.

  1. Bezienswaardigheden in de buurt van Jostedalsbreen

Sognefjord

De spectaculaire Sognefjord loopt 200 kilometer landinwaarts vanaf de kust en vertakt in een aantal verschillende fjorden. Er lopen verschillende wegen langs de Sognefjord vanwaar je een mooi uitzicht hebt op al dat natuurschoon. Als je hierna naar Bergen of Flåm rijdt, passeer je de Sognefjord in elk geval.

De Staafkerk van Urnes

De Staafkerk van Urnes staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is de oudste kerk van z’n soort in Noorwegen. De bijzondere houten structuur dateert uit 1130 en het opvallende houtsnijwerk aan de noordingang van de kerk is zelfs nog ouder. De Noorse staafkerken zijn typisch voor het land en je zal ze overal zien opduiken. Ontdek nog meer staafkerken in Noorwegen.

Lærdalsøyri

Het pittoreske dorpje Lærdalsøyri heeft een goed bewaard historisch centrum waar meer dan 150 houten huizen uit de 16e en 17e eeuw prijken. Wandel hier zeker eens door de oude straatjes om de huizen te bewonderen, bezoek het postmuseum of koop bijzondere handgemaakte souvenirtjes.

De Staafkerk van Borgund

Ongeveer 27 kilometer ten oosten van Lærdalsøyri kan je een bezoek brengen aan de Staafkerk van Borgund. Het is de best bewaarde staafkerk van Noorwegen en dateert uit 1180. De kerk van Borgund bestaat uit 2000 houtblokken en planken. Het gebouw wordt niet meer gebruikt voor kerkdiensten, maar de kerk is wel open voor het publiek als museum.

Geirangerfjord

De Geirangerfjord is één van populairste bestemmingen van Noorwegen. Dat heeft zijn redenen, want dit stukje natuur is ongelooflijk mooi. De Geirangerfjord is 15 kilometer lang en staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een magische plek waar diepblauw water omringd wordt door groene bergtoppen. Het mooiste deeltje van de Geirangerfjord is waar de waterval Seven Sisters zich naar beneden stort.

De autoroute Aurlandsfjellet

De mooie panoramische route Aurlandsfjellet loopt over de bergen naar Aurlandsvangen. Op het hoogste punt rijd je op 1306 meter boven zeeniveau. De weg is gesloten in de winter en zelfs in de zomer kan er nog een pak sneeuw liggen. Je hebt er een spectaculair uitzicht op de fjord en het berglandschap. Stop ook zeker eens bij het uitkijkpunt van Stegastein, 650 meter boven Aurlandsfjord.

Flåm

Aan het einde van de Aurlandsfjord ligt Flåm, een klein dorpje met een grote reputatie. Dankzij de steile bergen en de bulderende watervallen is het een populaire toeristische bestemming. ’s Zomers meren er grote cruiseschepen aan in de haven. De meeste mensen komen hier om een ritje te maken op de Flåmsbana, de beroemde spoorweg van Flåm. Die spoorweg is de steilste ter wereld en neemt je 20 kilometer lang mee langs de oevers van de fjorden en in de bergen.

  1. Filmpje: de Jostedalsbreen-gletsjer vanuit de lucht

Benieuwd naar hoe de Jostedalsbreen-gletsjer eruitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg over de gletsjer. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Noorwegen moeten afzakken!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 november 2023 - Wil Dam

Mooie reisgids, veel informatie, inspirerend

- 28 oktober 2021 - C van den berg

super goed gaan we veel gebruik van maken.

- 11 maart 2020 - jacquelien de kock

mooie reisgids, ga zeker binnenkort Noorwegen bezoeken

- 9 maart 2020 - Marleen Decavel

Wat een mooi en volledig overzicht voor de reis naar Noorwegen. Het is overzichtelijk en voorzien van diverse optioneel te doen/ bezichtigen. Prettig bij het plannen van je reis.

- 30 januari 2020 - T.Rietdijk

Veel informatie verder op gezocht via de computer als voor de komend zomervakantie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?