Roadtrip langs de Moezel: Ontdek alle highlights van de Moezelstreek + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip langs de Moezel: Ontdek alle highlights van de Moezelstreek + kaartje

25 maart 2024 in Moezel3 reacties

Roadtrip door de Moezelstreek met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route

De Moezelstreek ligt op een boogscheut van de Lage Landen. Dat maakt het een populaire vakantiebestemming bij Nederlanders en Belgen. Zowel voor wie een zomerreisje dichtbij zoekt als voor wie een weekendje weg wil. Het is een prachtige groene regio met de ene wijngaard na de andere, talloze sprookjesachtige kastelen, middeleeuwse dorpjes en de mooiste wandelroutes.

Maar welke plekken mag je nu echt niet missen op een roadtrip door de Moezelstreek? We gieten de must-see bezienswaardigheden tussen Koblenz en Trier hieronder voor je samen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Moezelstreek

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Moezelstreek zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Waar ligt de Moezel?

De Moezelstreek ligt tussen Trier en Koblenz, langs de rivier de Moezel. Het is een van de mooiste rivierdallen van het land. Hier ontsnap je aan grote steden en ontdek je een wereld vol schattige dorpjes en toeristische stadjes. En er zijn natuurlijk de wijngaarden waar de Moezel eveneens beroemd om is. De wijnen worden hier geproduceerd op steile hellingen, een uniek uitzicht dat prachtige plaatjes oplevert!

Deze roadtrip gidst je van het noordelijke Koblenz naar het zuidelijkere Trier

Beide steden liggen amper 160 kilometer van elkaar verwijderd, een rit die je in nog geen drie uur zou kunnen maken. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er liggen heel wat pareltjes langs de Moezel verstopt. We zetten hieronder de must-see bezienswaardigheden op een rijtje. Kies een centrale uitvalsbasis, zoals Cochem, of reis stadje per stadje richting Trier. Aan jou de keuze!

  1. Koblenz

Koblenz is een 2000 jaar oude stad waar de Moezel samenvloeit met de Rijn. Het spreekt voor zich dat dit door de jaren heen een strategisch punt was. In de jaren 800 werd het immense Frankische Rijk hier opgedeeld. Volg onze stadswandeling door Koblenz, wandel rond in het historische centrum en vergaap je aan alle mooie bouwwerken die de stad sieren. Neem ook zeker de kabelbaan van Koblenz, die je over de rivier naar de vesting Ehrenbreitstein aan de overkant brengt.

VERBLIJFTIP: Altstadt Hotel & Café Koblenz ligt in het hart van de historische oude binnenstad van Koblenz. Je verblijft in een van de ruime kamers met een moderne inrichting en parketvloeren. 's Ochtends geniet je van een lekker ontbijtje met vers gebakken zuurdesembrood. Meer info en boeken.

Vesting Ehrenbreitstein

Dat fort, 118 meter boven de rechter Rijnoever, werd hier in de 11e eeuw gebouwd. Tot in het begin van de jaren 1800 werd dit complex ontelbare keren belegerd, verwoest en geruild tussen de Fransen en de aartsbisschop-keizers van Trier, prinsen van Saksen en vervolgens de Pruisen. Binnenin vind je vandaag het veelzijdige Landesmuseum, met tentoonstellingen over de lokale geschiedenis, cultuur en wijnbouw.

De beroemdste plek is de samenvloeiing van beide rivieren, waar de Deutsches Eck staat. Je vindt er een groot ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. Het werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest en daarna, met enige controverse, herbouwd.

Extra tip: Vlakbij Koblenz ligt het Schloss Stolzenfels, een 14e-eeuws fort dat in de 19e eeuw herbouwd werd in een bijzondere, gotische stijl. Het resultaat mag er zeker wezen.
  1. Boppard

Boppard ligt centraal aan de Rijn, genesteld in een grote lus van de rivier. De burcht van Boppard (Alte Burg) is de enige in dit gebied die nooit verwoest werd. Je kan dit 13e-eeuwse gebouw langs de waterkant in het centrum van de stad bewonderen.

Boppard is door de jaren heen flink gegroeid, maar de middeleeuwse bouwwerken in het hart van de stad, inclusief de stadsmuren, zijn uitstekend bewaard gebleven. De imposante stadspoort Ebertor doet vandaag dienst als hotel. Mis ook het Romeinse fort niet, een van de best bewaarde in Europa.

  1. ​Burg Eltz

Burg Eltz is het beroemdste kasteel van de Moezelvallei

Een flinke prestatie, want je zal heel wat pareltjes boven de wijngaarden zien uitsteken op je roadtrip. Bezoek dit kasteel in de voormiddag of in de late namiddag om de grootste toestroom van toeristen te vermijden. Je bereikt Burg Eltz na een mooie wandeling of met de shuttlebus vanop de parkeerplaats. De wandelroute door het bos is een echte aanrader! Je passeert er een uitkijkpunt (bekijk ligging) waar je fantastische foto’s kan maken.

Het kasteel werd opgetrokken in de vroege middeleeuwen en slechts één keer aangevallen, dat was in de 14e eeuw. Daarna werd Burg Eltz verschillende keren herbouwd en gerenoveerd. Het resultaat is een mix van stijlen en ontelbare gangen, torens en bijzondere constructies: een waar sprookjeskasteel. Het gebouw telt zo’n 100 kamers. Maak een rondleiding met een gids om het kasteel echt te leren kennen. Wil je graag overnachten nabij burg Eltz? Dan is het Landhotel Ringelsteiner Mühle zeker een aanrader.

  1. Cochem

Cochem is het toeristische hart van de Moezelstreek

Het heeft alles wat je van een historisch stadje in de Moezel kan verwachten: romantische straatjes, kleurrijke vakwerkhuizen, een promenade langs de Moezelrivier en natuurlijk een kasteel dat boven het stadje uitsteekt.

Wandel hier rond tussen al dat moois en spring binnen in een van de wijnbars waar je wijnen kan proeven uit de streek. Het is ongetwijfeld het populairste om te doen in Cochem. Bezoek ook de Reichsburg, uit de 11e eeuw en fantastisch gerenoveerd, en wandel langs de promenade of maak van hieruit een boottochtje op de Moezel. Net buiten het centrum brengt een stoeltjeslift je naar de top van de Pinnerkreuz, waar je een mooi uitzicht op de stad en de omgeving hebt.

Wil je graag een intrigerende plek bezoeken, daal dan zeker af in de Bundesbank Bunker, deze geheime opslagplaats ten tijde van de Koude Oorlog heeft veel om te ontdekken.

Cochem is een populaire uitvalsbasis voor wie een roadtrip door de Moezelstreek wil maken. Je bevindt je hier zowat halfweg tussen Koblenz en Trier en dus dichtbij alle belangrijkste bezienswaardigheden.

RONDVAART: Verblijf je minstens twee dagen in Cochem? Dan raden we aan om een panoramische stadrondvaart op de Moezel te boeken. Geniet van een bijzonder zicht op het kasteel van Cochem en bewonder het schilderachtige landschap van de Moezelvallei. boek je plekje online.

  1. Beilstein

Beilstein is een bekend dorpje dat flink wat toeristen lokt. Met reden, want hier is de tijd echt blijven stilstaan. De wijnbouw is hier tot de dag van vandaag de belangrijkste bron van inkomsten. Net omdat het typische karakter van de Moezel in Beilstein zo goed bewaard is gebleven, lijkt dit dorpje uit een sprookjesboek te komen.

Stop hier zeker voor een korte wandeling of kom er eten in een van de restaurantjes (goedkoop is dat wel niet). Je vindt ook hier enkele zogenaamde weinstubes, waar je de lokale wijnen kan proeven. Wie de benen wil strekken kan naar de ruïnes van Burg Metternich wandelen.

  1. Geierlay hangbrug

Vanuit Beilstein moet je zeker even naar het binnenland rijden om de Geierlay-hangbrug te bezoeken. Deze indrukwekkende wandelbrug werd geopend in 2015, is 360 meter lang en brengt je van het dorpje Mörsdorf naar Sosberg. Het is dé langste voetgangersbrug van Duitsland. Op het hoogste punt wandel je maar liefst 100 meter boven de grond.

Wie hoogtevrees heeft, slaat deze halte dus beter over. Of trotseer je angsten, want het uitzicht is hier onwerkelijk mooi. Je ziet de bossen over de hellingen glooien en een zijrivier van de Moezel stroomt recht onder je.

  1. Calmont Klettersteig

Sportievelingen moeten zeker de Calmont Klettersteig aanstippen. Het is met voorsprong de beroemdste wandelroute in de Moezelstreek. Maar je moet er wel een goede conditie voor hebben. Je klimt en klautert over rotsen en tussen de wijnranken. Dat staat garant voor fantastische uitzichten onderweg. De Calmont-helling zou de steilste helling ter wereld zijn waarop een wijngaard staat, met maar liefst 65 graden. Je kan je dus al iets voorstellen bij de wandelroute.

  • Je vindt de start van het wandelpad nabij het stadje Bremm en het eindigt bij Ediger-Eller (of andersom).
  • Het hoogtepunt van de wandeling is het uitzichtpunt voor de Moselschleife (bekijk ligging). Dat is een prachtige U-vormige bocht in de Moezel.
  • Is een stevige wandeling minder je ding? Dan kan je ook naar de uitkijktoren Prinzenkopf rijden (bekijk ligging). Beklim de toren voor een mooi uitzicht op dezelfde boog in de meanderende Moezel. Je ziet de Moezel vanop de toren tegelijkertijd links en rechts van je stromen.
Mis niets tijdens je roadtrip door de Moezel, met onze reisgids Moezelstreek.
  1. Traben-Trarbach

Het volgende hoogtepunt van de Moezelstreek is Traben-Trarbach, opnieuw een fantastisch dorpje met kleurrijke vakwerkhuizen waar je je terug in de middeleeuwen waant. Natuurlijk wordt ook Traben-Trarbach omgeven door eindeloze wijngaarden. Het beroemdste bouwwerk is de Brückentor, een sprookjesachtige stadspoort. Wandel onderdoor de poort en ga zo de stad binnen.

Tip: rijd vanuit Kinheim naar het uitkijkpunt Mont-Royal bij Traben-Trarbach (bekijk ligging). Het is een kleine ommeweg, maar eentje dat meer dan de moeite waard is. Je rijdt van Kinheim Höhe naar Kröv en daar via het centrum naar Mont Royal. Je ziet er de Moezel meanderen rond Traren-Trarbach, een prachtig uitkijkpunt. Je rijdt onderweg door de wijngaarden, een absolute aanrader!

CAMPING: Ben je op roadtrip door de Moezelstreek met de camper? Overnacht dan op de Moselcamping Rissbach aan de rivier en midden in de wonderschone Duitse natuur. De familiecamping beschikt over een restaurant, kleine supermarkt en schaduwrijke kampeerplekken. Meer info en boeken.

  1. Berkastel-Kues

Bekender dan Traren-Trarbach is het charmante Bernkastel-Kues. Deze stad bestaat uit twee delen: op de rechteroever ligt Bernkastel, op de linkeroever bevind je je in Kues. Een brug verbindt beide stadsdelen, die eveneens omringd worden door de typische wijngaarden die je op je roadtrip door de Moezel overal zal kunnen bewonderen. Meer zelfs, hier kan je een interessant wijnmuseum bezoeken waar je meer te weten komt over de kunst van de wijnbouw. Natuurlijk hoort daar ook een proeverij bij.

Wat nog meer zien & doen in Berkastel-Kues?

  • De vakwerkhuizen in het centrum bevinden zich in uitstekende staat en lijken te poseren voor je camera.
  • Wandel door het oude centrum, in Bernkastel, de zogenaamde Altstadt, en houd je ogen open.
  • Mis zeker de Graacherport niet en houd even halt bij de Michaelskirche.
  • Op de pleintjes kan je neerploffen op een terrasje of binnenstappen in een restaurant om de lokale lekkernijen te proeven. Een glas wijn kan dan niet ontbreken.
  • Vanuit het hogergelegen deel van Bernkastel heb je mooie uitzichten. Een absolute must op je roadtrip door de Moezel!

De leukste verblijven in de Moezelstreek?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Moezel? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Moezel
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in de Moezelvallei
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland en wordt ook wel het Rome van het noorden genoemd

Meer zelfs, Trier was even de hoofdstad van het Romeinse Rijk. En die rijke geschiedenis vertaalt zich in maar liefst 8 bouwwerken die op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken. En toch wordt deze stad, tussen de Moezel en het Zwarte Woud, om een of andere reden door veel toeristen overgeslagen.

Augusta Treverorum

Trier werd gesticht als Augusta Treverorum in het jaar 16 v.Chr. tijdens het bewind van de roemrijke Romeinse keizer Augustus. Daarmee is het de oudste stad van Duitsland en tegenwoordig een openluchtmuseum voor Romeinse bouwwerken. De parel van de stad is de Porta Nigra, een Romeinse stadspoort uit de 2e eeuw. Het is de best bewaarde Romeinse stadspoort ter wereld en het symbool van Trier. Je kunt de poort binnenwandelen en naar de top klimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Verder moet je zeker de Hauptmarkt bewonderen, en alle gebouwen die dit centrale plein omringen. Mis ook de Trier Dom niet, de oudste kathedraal van Duitsland, en bezoek de Konstantin-Basilika, de troonzaal van de Romeinse keizer Constantijn. Verder vind je hier nog twee uitstekend bewaarde Romeinse badhuizen. Volg onze stadswandeling door Trier en ontdek dé mooiste plekjes van de stad.

VERBLIJFTIP: Boutiquehotel Kloster Pfalzel is gevestigd in een voormalig klooster en ligt direct aan de Moezel. Het hotel werd ingericht in authentieke barokke stijl en biedt een onvergetelijk verblijf nabij het centrum van de stad. Meer info en boeken.

  1. Waar kan je Moezelwijnen proeven?

De Moezelwijn is vooral bekend om de Rieslingdruif, die door de Romeinen in de regio werd geïntroduceerd. In alle dorpjes zal je wijnproeverijen kunnen doen in wijnbars. Een absolute aanrader, je komt er heel wat te weten. In Cochem vind je de meeste wijnkelders. In Bernkastel-Kues is Brückenkeller een aanrader.

De allerbekendste plek om wijnen te proeven is echter bij het toeristische stadje Zell am Mosel. De bekendste lokale wijn is de Zeller Schwarze Katz, de "Zwarte Kat van Zell". In de 19e eeuw kwamen hier wijnhandelaren wijn proeven, maar ze konden niet beslissen welke wijn ze precies wilden kopen. Toen kwam er plots een zwarte kat tevoorschijn die op een van de wijnvaten ging zitten. De kat koos op die manier de wijn voor hen en sindsdien is die specifieke wijn een absolute bestseller. Je ziet in het dorpje een standbeeld ter ere van de intussen beroemde kat.

WIJNTOUR: Echte wijnliefhebbers kunnen ook een georganiseerde wijntour door de Moezelstreek boeken. Tijdens deze tour geniet je van een wandeling door de wijngaarden, leer je alles over het maken van wijn en proef je enkele van de best gewaardeerde wijnen van de Moezel. Boek je wijntour door de Moezelvallei.

  1. Rijden in de Moezelstreek

Rondrijden met de auto in de Moezelstreek is een fantastische ervaring. Je kan langs de rivier rijden die de vele stadjes en dorpjes verbindt. Het mooiste stukje vonden we de B53, van Zell tot Trier. Tussen Zell en Cochem rijd je dan weer op de prachtige B49. Onderweg kan je halt houden op zoveel plaatsjes als je zelf wil. Zo kan je van al dat moois genieten op een veilige manier, wanneer je niet aan het rijden bent.

  1. Hoe ver ligt de Moezelstreek?

  • Koblenz ligt zo’n 300 kilometer van Brussel, dat is ongeveer 3 uur rijden.
  • Vanuit Amsterdam moet je 360 kilometer rijden, wat een kleine 4 uur in beslag neemt.
  • Je staat met andere woorden snel in de Moezelstreek, een extra reden om dit mooie stukje Duitsland te bezoeken!
  1. Waar overnachten in de Moezelstreek?

In de Moezel is er een ruim aanbod aan vakantiehuizen, hotels of B&B's. Probeer je overnachting van te voren te boeken, zodat je een gunstige ligging kan uitkiezen. Aanbevolen plaatsen om te overnachten zijn Cochem, Trier, Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach. Onze 10 favoriete hotels en B&B's in de Moezelstreek kan je hier vinden.

Hou je van wat avontuur en doe je niet liever dan in de natuur vertoeven? Kies dan voor kamperen! In de Moezel kan je je tent of caravan installeren op de mooiste plekjes, zoals tussen wijngaarden. De meeste campings liggen mooi aan de rand van de Moezelrivier. Bekijk hier het aanbod aan Campings in de Moezelstreek.

  1. Filmpje: vlieg boven de wijngaarden van de Moezel

Benieuwd naar hoe de Moezelstreek er van bovenaf uitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin de hoofdrol is weggelegd voor de uitgestrekte wijngaarden. Om alles zelf te gaan bewonderen, zal je natuurlijk naar de Moezel moeten reizen.

  1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezelstreek downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 26 oktober 2023 - Johan

Fijne route, duidelijk. Blij mee!

- 15 september 2023 - Walter Decoene

Momenteel gebruiken we deze reisgids en voldoet aan onze wensen

- 5 september 2023 - Descamps Raphael

Zeer erg bedankt voor uw aanbod. Wij zijn jammer genoeg niet kunnen vertrekken wegens een ongelukkige val van mijn echtgenote met een ingewikkelde polsbreuk als gevolg.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?