De geheime Bundesbank-Bunker in Cochem bezoeken: alle info, rondleiding & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

De geheime Bundesbank-Bunker in Cochem bezoeken: alle info, rondleiding & tips

21 maart 2024 in Moezel2 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de geheime Bundesbank-Bunker in Cochem, Moezelstreek

Bezoek de voormalige, geheime bunker van de Deutsche Bundesbank in Cochem, een van de best bewaarde geheimen van Duitsland. Tijdens de Koude Oorlog bewaarde de Duitse Nationale bank hier maar liefst 15 miljard Deutsche Mark. Volg een rondleiding en neem een kijkje in deze spectaculaire bunker waar ooit de grootste geheime geldvoorraad van Duitsland lag.

De bunker ligt verstopt in de heuvels van de Moezelvallei, nabij het centrum van Cochem. In deze blogpost ontdek je alles over je bezoek aan de Bundesbank Bunker in Cochem.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Moezelstreek

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Moezelstreek zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De Bundesbank-Bunker in Cochem

Cochem is een pittoresk stadje gelegen aan de Moezel waar men vooral naartoe komt voor de idyllische ligging aan de Moezelvallei en een bezoek aan de Reichsburg. Maar wat velen niet weten, is dat je in de nabije omgeving een geheime ondergrondse bunker uit de Koude Oorlog kan bezichtigen, de zogenaamde Bundesbank-Bunker. Ooit was dit de grootste geheime geldvoorraad van Duitsland, vandaag een boeiend museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis.

Geheime bunker van de Deutsche Bundesbank

De Bundesbank-Bunker, wordt wel de "geheime bunker van de Deutsche Bundesbank" genoemd vanwege de strikte geheimhouding rondom de bouw en werking ervan. Het bestaan van de bunker werd voor een lange tijd geheim gehouden voor de bevolking. Zelfs de medewerkers van de Bundesbank wisten niet van het bestaan ervan. Dit was een belangrijke maatregel om te voorkomen dat de locatie van de financiële reserves van de Bundesbank in gevaar zou worden gebracht bij een nucleaire of andere aanval.

TIP: Ontdek Cochem, de Bundesbank-Bunker en de mooiste plekjes in de omgeving tijdens onze uitgestippelde roadtrip door de Moezelstreek.
 1. Geschiedenis van de Bundesbank-Bunker

De geschiedenis van de Bundesbank Bunker in Cochem begon in de jaren '50, wanneer de Duitse regering zich begon voor te bereiden op een mogelijke atoom-oorlog met de Sovjet-Unie. Als onderdeel van deze voorbereidingen werd de Duitse Bundesbank gevraagd om een plan te ontwikkelen voor het beschermen van haar goud- en valutareserves in geval van een nucleaire aanval. Ook was men bang dat Duitsland overspoeld zou worden met een grote hoeveelheid vals geld uit het Oostblok, wat rampzalig zou zijn voor de economie.

 • In 1962 begon men met de bouw van de bunker in Cochem, die bestand moest zijn tegen een nucleaire, biologische of chemische aanval.
 • In 1965 werd de bouw afgerond en werd het eerste geld in de bunker ondergebracht.
 • Tijdens de Koude Oorlog werd de bunker regelmatig gebruikt om grote hoeveelheden bankbiljetten op te slaan, en diende het als een backup-locatie voor de Bundesbank in Frankfurt.
 • Het idee was dat als Frankfurt zou worden verwoest door een aanval, de bankbiljetten en edelmetalen veilig zouden zijn in de bunker in Cochem.
 • Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 verloor de bunker zijn strategische waarde en werd hij in 1997 gesloten.
 • In 2008 werd de bunker opengesteld voor het publiek als een museum en is het mogelijk om rondleidingen te boeken.
 1. Geheime locatie en bouw van de Bundesbank-Bunker

De locatie van de bunker werd zorgvuldig gekozen en er werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen om de bunker te beschermen tegen spionage en sabotage. De bouw van de bunker werd uitgevoerd door een kleine groep experts die geheimhoudingsverklaringen moesten ondertekenen en die alleen werden ingelicht over de delen van het gebouw die relevant waren voor hun werkzaamheden. Bovendien werd de bunker gecamoufleerd door twee woongebouwen die zouden dienen voor de trainingen en de recreatie van medewerkers van de Bundesbank.

De bunker ligt zo'n 30 meter onder de grond, bestaat uit 3 verdiepingen en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 4.500 m². Het gebouw was uitgerust met airconditioning, filtersystemen, een eigen water- en energievoorziening, geavanceerde technologieën en beveiligingssystemen waardoor de bunker volledig autonoom kon functioneren in geval van een nucleaire aanval.

VERBLIJFTIP: Vandaag de dag kan je bij de bunker overnachten in het stijlvolle Hotel Vintage dat tot 1993 diende als rusthuis van de Duitse Bundesbank.

 1. Volg een rondleiding in de bunker van de Bundesbank

Het museum van de Bundesbank Bunker in Cochem biedt een fascinerende kijk in de geschiedenis van de Koude Oorlog en de belangrijke rol die de bunker speelde voor de Duitse Bundesbank. Tijdens een rondleiding door het museum krijg je een indrukwekkend beeld van de omvang en de technische faciliteiten van de bunker. Vervolgens wordt je meegenomen naar de ingang van de bunker, waar je door een dikke stalen deur naar binnen gaat.

Neem een kijkje in de verschillende kamers

Tijdens de rondleiding krijg je verschillende delen van de bunker te zien, waaronder de controlekamer, de geldkamers, de slaapvertrekken, de beveiligde deuren enzoverder. In de controlekamer zie je bijvoorbeeld de communicatiesystemen en de noodvoorzieningen, terwijl je in de geldkamers de enorme hoeveelheden bankbiljetten en edelmetalen kan zien die hier werden opgeslagen.

Ontdek hoe het was om te leven en werken in de Bundesbank bunker

Ook krijg je een idee van hoe men leefden en werkten in de bunker aan de hand van tentoongestelde objecten en audiovisuele presentaties. Zo kan je een kijkje nemen in de keukens, eetzalen, televisieruimte en zelfs de fitnessruimte.

Je krijgt ook wat meer uitleg over de architectuur en technologie die gebruikt werd in de bunker zoals de watervoorziening en de noodgeneratoren en over de veiligheidsmaatregelen die werden genomen om de bunker te beschermen tegen indringers.

De ondergrondse kluis

De ondergrondse kluis was natuurlijk een van de belangrijkste ruimtes in deze bunker. Het was een beveiligde ruimte waar de financiële reserves van de Duitse Bundesbank werden bewaard en beschermd. De kluis was speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen explosies, brand en wateroverlast. 60 cm dikke muren van staalbeton en een 8 ton zware kluisdeur. Daarnaast had de kluis ook een hoge mate van beveiliging om te voorkomen dat onbevoegden toegang zouden krijgen.

Tot 1974 was er een bedrag van maar liefst 26 miljard DM van de vervangende valuta (= de BBK ll) beschikbaar voor dit plan. 15 miljard daarvan werd in Cochem bewaard, 11 miljard werd opgeslagen in Frankfurt. Je zal zien dat de kluis onderverdeeld is in verschillende kooien, met een verschillend slot. In iedere kooi bevond zich steeds één soort biljetten: 10, 20, 50 of 100 DM.

In de winter van 1988/1989 werd de volledige voorraad van reserve geld vernietigd.

Om deze kluis te kunnen openen was er een nummercombinatie nodig en 3 aparte sleutels nodig die enkel medewerkers uit Cochem en Frankfurt in het bezit hadden.
 1. Openingsuren en tickets voor de Bundesbank-Bunker

 • De bunker is alleen te bezoeken als onderdeel van een rondleiding.
 • 23/01/04 – 30/06/23: Rondleidingen dagelijks om 11u, 12u, 13u, 14u en 15u.
 • 01/07/23 – 01/11/23: Rondleidingen dagelijks om 10u, 10u30, 11u, 12u, 13u, 14u en 15u.
 • Tickets zijn altijd ter plaatse verkrijgbaar aan de kassa of online.
 • Tickets volwassene: €13, kinderen van 8 tot 17 jaar: €7, kinderen onder 8 jaar mogen gratig binnen.
 • Fototoestemming voor persoonlijk gebruik: €2,50/p.
 • Actuele info op de website.

TIP: Download je reisgids Moezelstreek en mis niets tijdens je verblijf.

 1. Hoe bereik je de Bundesbank-Bunker?

Vanuit Cochem kan je makkelijk de borden naar de Bundesbank-bunker of het museum volgen met de auto of te voet. Aangezien de bunker zich in een woonwijk bevindt, vind je hier weinig tot soms geen parkeerplaats. Het wordt daarom aangeraden om de Bunker Shuttle te gebruiken of te voet te gaan vanuit het centrum.

 • Bunker Shuttle rijdt van 01/05 tot 01/11 vanaf het centrale busstation Endertplatz in Cochem (bekijk ligging).
 • Voor een standaardticket betaal je 3€ per persoon.
 • Een retourtje kost 6€.
 • Kinderen tot 11 jaar betaal je 1,5€.
 • Vanaf het marktplein van Cochem is het ongeveer 25 minuten wandelen naar de bunker.

Ligging van de Bundesbank-Bunker op de kaart

 1. Waar overnachten in de buurt van de Bundesbank-Bunker?

Wil je graag overnachten in de buurt van de indrukwekkende Bundesbank-Bunker Cochem? Hieronder hebben we alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & B&B's in Cochem en omgeving.

 • Hotel Vintage Am Bundesbank-Bunker bevindt zich aan de bunker en biedt stijlvolle accommodatie met een uitgebreid ontbijtbuffet. Het pand was tot 1993 een rusthuis van de Duitse Bundesbank. Meer info en boeken.
 • Hotel Hegenbarths is een superior 3-sterrenhotel in Cochem en kijkt uit over de rivier de Moezel en de oude binnenstad. Het hotel ligt op 400 meter van de bunker. Meer info en boeken.
 • Liever overnachten in een appartement? Dan is IchZeit Aparthotel misschien iets wat je zoekt. Het aparthotel biedt ruime, moderne accommodatie, een balkon, uitzicht op de tuin, een volledig uitgeruste kitchenette en iedere ochtend een ontbijtbuffet en een continentaal ontbijt. Op 650 meter van de bunker. Meer info en boeken.
 1. Video: Wandel mee door de Bundesbank-Bunker

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Bundesbank-Bunker in Cochem? In onderstaand filmpje kan je met ons mee afdalen in de bunker. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Cochem.

 1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 april 2024 - Rosanne Bruneel

De tip om de Bundesbank-Bunker in Cochem te bezoeken was goud waard, vooral met het koude regenachtig weer.

- 15 augustus 2023 - Robert Buttiens

Steeds download ik de nieuwe gids van de Moezel omdat we er regelmatig naar toe gaan en via de gids toch nog steeds nieuwe ontdekkingen doen. Blijf dit verder doen aub.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?