23 x mooiste bezienswaardigheden Hamburg: wat zien en doen in de havenstad? Alle info en tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden Hamburg: wat zien en doen in de havenstad? Alle info en tickets

16 februari 2023 in Duitsland5 reacties

De mooiste bezienswaardigheden en highlights in Hamburg, wat te doen en zien bij je bezoek?

Hamburg is een rijke wereldstad vol gezellige kroegen, leuke winkels en indrukwekkende bezienswaardigheden. Vroeger was het een Hanzestad en nog altijd is het de derde grootste zeehaven van Europa, na Rotterdam en Antwerpen, en het is na Berlijn de tweede stad van Duitsland.

De stad werd grotendeels vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog maar kent naast moderne bouwwerken, meer dan 2400 bruggen en nog steeds enkele historische monumenten, waarnaast de stad ook op culturele, culinaire en nog vele andere vlakken zeer de moeite waard is. In dit blogartikel lees je alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden in deze verrassende stad Hamburg!

Tickets en tours voor je bezoek aan Hamburg

Hamburg bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Hamburg.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Hamburger Rathaus

Het stadhuis van Hamburg wordt gezien als één van de mooiste regeringsgebouwen van Duitsland. De zetel van het Hamburgse parlement werd gebouwd nadat een grote stadsbrand in 1842 het oude stadhuis had verwoest. Het nieuwe bouwwerk bleef echter vrijwel overeind staan tijdens de bombardementen op de stad en is daarmee een van de weinige historische gebouwen die de aanvallen in de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft.

Een opvallend bouwwerk dat je niet zal ontgaan!

Het Rathaus is opgebouwd in de neorenaissance stijl, met een groen koperen dak dat je van mijlenver al opmerkt. Halverwege de voorgevel rijkt een toren tot een hoogte van 112 m. Boven de ingang is een mozaïek te zien die de stedenmaagd van Hamburg, Hammonia, weergeeft, samen met het stadswapen en een Latijns motto.

Binnenin is het gebouw rijkelijk versierd. Het is ook mogelijk om even een kijkje te nemen onder begeleiding van een Duitstalige of Engelstalige gids. Het gebouw is echter nog altijd in gebruik waardoor het niet altijd mogelijk is het stadhuis te bezoeken. Op het binnenplein kan je verder de Hygieiafontein aanschouwen, een monument dat de cholera-epidemie van 1892 herdenkt.

Tours en rondvaarten in Hamburg

 1. Hauptkirche Sankt Petri

De St. Petrikirche is de oudste hoofdkerk van Hamburg. De bouw van de kerk begon aan het einde van de 12de-eeuw, op de locatie van een voormalige kathedraal. In 1310 werd de kerk herbouwd in een Gotische stijl, waarna de kerk door de jaren heen nog enkele malen is uitgebreid. Door een brand werd de kerk echter zwaar beschadigd, maar men wist een groot aantal kunstwerken te redden. Na de brand werd de kerk herbouwd, en het gebouw kwam WOII relatief ongeschonden door.

De 132m hoge torenspits is een belangrijk herkenningspunt van Hamburg en is een van de hoogste kerktorens ter wereld. In de kerk zijn verschillende kunstwerken te aanschouwen, waaronder het originele altaar uit 1383, olieverfschilderijen van Gottfried Libalt, een houten beeld van Bernt Notke en de bronzen leeuwenkoppen op de kloppers van de deur.

 1. Hauptkirche St. Michaelis

De St. Michaeliskirche is een van de bekendste kerken van Hamburg en is een belangrijk symbool van de stad. De originele kerk werd in 1647 gebouwd maar werd vervolgens door een brand ontstaan door een blikseminslag verwoest in 1750. De huidige kerk stamt uit 1786, maar moest tweemaal herbouwd worden: eerst na een brand en nogmaals na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

 • De St Michaeliskirche is de grootste kerk van Hamburg met een lengte van 52 m, breedte van 44 m en een hoogte van 27m.
 • De klokkentoren steekt tot 132 m hoogte ver boven de gebouwen in de omgeving uit en is een belangrijk onderdeel van de skyline van de stad.
 • Eens je de toren beklommen hebt, heb je een prachtig uitzicht over de stad.
 • In de toren vind je ook een tentoonstelling over de geschiedenis van de stad en de bouw van de kerk.

TICKETS: Wil je graag de kerk bezoeken? Boek je ticket met rondleiding hier online.

 1. Mahnmal Sankt Nikolai

De St. Nikolaikirche was een van de hoofdkerken van de stad. De originele kerk stamde uit 1195 en werd later in de 14de-eeuw vervangen. Nadat het gebouw tijdens de brand van 1842 werd verwoest is het in 1874 herbouwd, waarbij het tot voor enkele jaren het hoogste gebouw ter wereld werd.

Een groot deel van de kerk is weggehaald maar de toren staat nog altijd overeind, samen met een aantal delen van de muur. De 147m hoge kerktoren is nog altijd een van de hoogste bouwwerken in Hamburg, na de tv-toren van de stad. Ook vanop deze toren kan je een lift nemen naar het observatieplatform vanwaar je een mooi uitzicht hebt. In de crypte zijn verschillende bewaarde onderdelen van de kerk te aanschouwen, en buiten vind je het standbeeld Prüfung.

Ontdek de leukste tours en excursies in Hamburg!

 1. Hauptkirche St. Katharinen

Deze kerk is gelegen op een van de eilandjes van de Altstadt en was traditioneel de kerk van de zeevaarders van Hamburg. De kerk werd halverwege de 13de-eeuw gebouwd, maar werd in de 15de-eeuw herbouwd in gotische stijl. Na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is de kerk weer herbouwd.

Het orgel van de St Katharinenkirche was het belangrijkste orgel van Hamburg. Dit orgel werd echter grotendeels verwoest tijdens de bombardementen, maar een aantal onderdelen werden gered, en met de hulp van oude foto’s en beschrijvingen werd getracht om het orgel te restaureren en de herstelde versie werd tijdens de grote renovatie tussen 2007 en 2012 weer geïnstalleerd.

 1. HafenCity

De oude havens van Hamburg, gelegen op een aantal riviereilanden van de Elbe, worden sinds het begin van de 21ste-eeuw heringericht met het HafenCity project. Langzamerhand komen er steeds meer hotels, kantoorgebouwen, appartementencomplexen maar ook gezellige restaurants en leuke winkels te staan in deze wijk. Het project zou tussen 2025 en 2030 gefinaliseerd moeten zijn, maar ondertussen zijn er al heel wat bezienswaardigheden in de wijk te vinden.

 • In het Kesselhaus is het InfoCenter HafenCity te vinden, waar je meer informatie kan krijgen over de ontwikkeling van HafenCity en een maquette kan aanschouwen van het gebied.
 • Ook kan je in HafenCity het moderne concertgebouw van de stad vinden, de Elbphilharmonie.
 • Het futuristische Unilever-Haus en het nabijgelegen Speicherstadt.

Rondvaart door de haven van Hamburg

Wil je graag de havenstad vanop het water verkennen? Dan kan je ook altijd een boottocht boeken. Er worden verschillende rondvaarten langs de haven van Hamburg georganiseerd waarbij je zicht hebt op enkele bekende hoogtepunten van Hamburg. Onderweg kom je nog tal van leuke en interessante dingen te weten over de stad en de rijke stadsgeschiedenis. Een absolute must voor iedereen die voor het eerst in Hamburg is!

 1. Elbphilharmonie

De Elbphilharmonie ook wel bekend als 'Elphi', is het moderne concertgebouw in HafenCity, dat aan 3 zijden wordt omringd door het water van de Elbe. De glazen constructie boven op een oud warenhuis doet denken aan een gehesen zeil, een golf of een ijsberg. In totaal heeft het gebouw maar liefst 26 verdiepingen, waarvan 8 verstopt zitten in het warenhuis.

Neem de roltrap naar het Plaza op de 8ste verdieping, vanwaar je mooi uitzicht hebt over de Elbe. Daarnaast ligt er een hotel in het gebouw met een spa en verschillende restaurants en bars. Breng zeker een bezoekje aan het Plaza, maar het is het ook waard om een kaartje voor een concert te kopen om zo de geweldige akoestiek van het gebouw te beleven!

TICKETS: Wil je graag het concertgebouw bezoeken? Boek je rondleiding door de Elbphilharmonie online en vermijd lange wachtrijen.

 1. Internationales Maritimes Museum

In HafenCity vind je in een ander gerestaureerd pakhuis het Internationales Maritimes Museum. Dit museum bestaat uit de privécollectie van Peter Tamm. Het museum is maar liefst 12.000 m2 groot en ligt verdeeld over 10 verdiepingen.

De collectie bestaat uit zo’n 40.000 objecten zoals verschillende modelschepen, ontwerpen, schilderijen, uniformen, wapens, met daarnaast nog ruim 1 miljoen foto’s. Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien over de geschiedenis van de scheepsvaart, scheepsbouw, marine onderzoek en meer, waarnaast er ook tijdelijke tentoonstellingen getoond worden.

TICKETS: Wil je graag dit museum bezoeken? Wacht niet langer en bestel je toegangsticket voor het Internationales Maritimes Museum online! Zo hoef je niet aan te schuiven in die ellenlange wachtrijen.

 1. Speicherstadt

Binnen het HafenCity kwartier ligt ook Speicherstadt, de stad van de warenhuizen. Het is met een grootte van 300.000 m2 het grootste warenhuizendistrict ter wereld, met vele originele pakhuizen gebouwd met donker baksteen en daken van groen koper. Het wordt gezien als een authentiek deel van Hamburg en staat sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 • De Speicherstadt is een belangrijke toeristische trekker en een groot onderdeel van veel tours door de haven.
 • In het gebied zijn verschillende attracties te vinden, zoals de Hamburg Dungeon, Deutsches Zollmuseum en Miniatur Wunderland.
 • Evenals bezienswaardigheden zoals het Hafenrathaus en het Wasserschloss restaurant.
 • Boek je tickets voor een bezoekje aan Speicherstadt online!
 1. Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland is de grootste modelspoorbaan ter wereld en kent maar liefst 15,4 km aan spoorwegen in het miniaturenmuseum. Het wonderland is verdeeld in verschillende secties waar bepaalde steden en regio’s nagebouwd zijn, zoals Hamburg zelf, maar ook Oostenrijk, Monaco, Scandinavië, Italië, Amerika enzovoort. Er staan nog een aantal uitbreidingen in de planning, zoals Zuid Amerika en Azië.

Momenteel bestaat het Wonderland uit zo’n 1.300 treintjes met in totaal ruim 15.000 wagonnetjes, nog eens 100.000 bewegende voertuigen, 130.000 bomen, 400.000 menselijke figuurtjes en zo’n 500.000 lichten. Elk half uur wordt een nieuwe dag gesimuleerd door middel van het lichtsysteem. Wanneer je door het museum loopt, kan je zelf het treinverkeer regelen door middel van ruim 200 drukknoppen door de ruimtes heen. Een leuke uitstap voor iedereen! Waar wacht je nog op?

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor Miniatur Wunderland op voorhand online.

 1. Chilehaus

Het Chilehaus is de blikvanger van het Kontorhaus district van Hamburg en heeft dat te danken aan de opvallende vorm van het gebouw. Het gebouw werd in de jaren 1920 gebouwd in opdracht van de Hamburgse zakenman Henry B. Sloman, die zijn fortuin maakte door natriumnitraat uit Chili te verhandelen. Hij schreef een ontwerpwedstrijd uit voor een nieuw kantoorgebouw, dat werd gewonnen door Fritz Höger, wiens ontwerp het idee van een passagiersschip gaf. Het bouwwerk staat symbool voor de economische wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog.

 1. Hamburger Kunsthalle

Het Hamburgse Museum voor de Schone Kunsten is een van de belangrijkste kunstmusea van Duitsland. Het complex bestaat uit drie verschillende gebouwen. Het hoofdgebouw dateert uit 1869 en omvat het grootste deel van het museum. De Kuppelsaal werd in 1921 toegevoegd en de Galerie der Gegenwart in 1997.

Wat kan je er bewonderen?

 • De Kunsthalle heeft een grote collectie met kunstwerken uit de vroege Middeleeuwen tot de eerste helft van de 19de-eeuw.
 • In de Galerie der Gegenwart is ook een deel van de collectie van moderne kunst van na 1960 te zien.
 • Het museum is verdeeld in vier secties, met een galerij van oude meesters, een galerij gefocust op 19de-eeuwse kunst met een nadruk op de Duitse Romantiek, een galerij van klassiek modernisme en een galerij met moderne kunst.
 • De werken Nu de Dos van Matisse, het Zelfportret met model van Kirchner en de Filosoof van Fragonard zijn een aantal van de pronkstukken uit de collectie, maar het museum bevat ook werken van Casper David Friedrich, Philipp Otto Runge, Monet, Manet, Rodin, Rembrandt, Kandinsky enzovoort.
TIP: Boek je tickets voor de Hamburger Kunsthalle online, zo sla je alvast de wachtrijen over. Tickets kan je hier boeken.
 1. Museum für Hamburg Geschichte

Het Hamburgmuseum is het geschiedenismuseum van de stad. Het museum, dat aan de rand van het Planten un Blomen park is gelegen, geeft aan de hand van verschillende tentoonstellingen de geschiedenis van de stad weer. Met objecten, tekeningen, documenten en schaalmodellen laat het museum de geschiedenis zien van de havenindustrie en scheepsvaart, het ontstaan van de stad door de bouw van Hamma Burge, het Duitse keizerrijk, de Nazitijd en zoveel meer.

Zo worden ook verhalen verteld over de Joodse bevolking van de stad, de stormvloed van 1962, de strijd tussen Hamburg en de piraat Störtebeker, en de muziekscene van de jaren 1970 tot 1990 en de Beatles in Hamburg.

 1. Museumschip Rickmer Rickmers

Een ander museum dat je in Hamburg kan bezoeken is het museumschip (Landungsbrücken) van het bekende bedrijf Rickmer Rickmers. Het is een 19e-eeuws zeilschip dat tegenwoordig is opengesteld voor publiek en bevindt zich in het hart van de haven van Hamburg. Tijdens je rondleiding door dit museum, maak je kennis met het leven op zee.

In de tentoonstellingsruimte zie je een mix van gerestaureerde nautische objecten die van belang waren en kunsttentoonstellingen en fototentoonstellingen. Honger gekregen? Er is een restaurant aan boord waar je kan genieten van authentieke gerechten uit Hamburg en typische nautische gerechten. Je kan het schip is dagelijks bezoeken van 10u tot 18u.

TICKETS: Vermijd lange wachtrijen aan de kassa en bestel je tickets voor het Museumschip RICKMER RICKMERS online op voorhand.

 1. Alstermeren

In de 13de-eeuw werden in de stad verschillende meren aangelegd om de bewoners van drinkwater te voorzien. De Binnenalster lag hierbij binnen de stadsmuren van Hamburg, terwijl de Buitenalster daarbuiten gelegen was. Tegenwoordig liggen beide meren in het centrum van de stad, gescheiden door de Kennedy- en Lombardsbruggen, en doen ze dienst als mooie recreatiegebieden waar je in de stad een plek van rust kan vinden.

Rondom de meren liggen groenzones waar je kan wandelen en hardlopen, en op de meren is het, zeker in de zomer, druk met zeilboten, kano’s, sups en meer. Midden in de Binnenalster ligt een kunstmatig eilandje, waarop een fontein is gelegen die het water tot wel 60 m hoog spuwt. In december wordt op het eilandje een reusachtige kerstboom geplaatst.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een overnachting tijdens je bezoek aan Hamburg? Verblijf in Hotel du Nord Alster! Dit 4-sterrenhotel wordt beheerd door een sympathieke familie en ligt net ten noorden van het centrum van Hamburg, op 500 meter van het meer Außenalster! Meer info en boeken.

 1. Planten un Blomen

Hamburg kent verschillende mooie parken, waarvan het Planten un Blomen park één van de bekendste is. In 1821 werd hier de eerste plantaan gepland, die nog steeds bij de Dammtor ingang te zien is. Echter werd pas in 1930 het huidige park gevormd. Later vonden er uitbreidingen plaats voor de tuintentoonstellingen van 1953 en 1973, waarbij een nieuw kassencomplex gebouwd werd waar tropische en subtropische planten te zien zijn.

 • Het park kent verder een deel met planten en bloemen uit het Middellandse zeegebied, de Mittelmeer Terrassen, evenals een Apothekerstuin met kruiden en planten die gebruikt kunnen worden voor medicinale doeleinden.
 • Ook is er een rozentuin met 300 verschillende soorten rozen en een Japanse Tuin die in 1988 werd aangelegd door tuinarchitect Yoshikuni Araki. Dit is de grootste Japanse Tuin van Europa en omvat een traditioneel theehuis.
 • In het park worden in de zomer veel evenementen georganiseerd, zoals yoga-activiteiten, theatervoorstellingen en concerten.
 • In het park is daarnaast ook een kinderspeelplaats te vinden, evenals een minigolfbaan en een skatebaan die in de winter omgebouwd wordt tot ijsbaan. Het park staat echter vooral bekend om de waterlichtconcerten die er gehouden worden.
 • Kortom, alles wat je nodig hebt voor een fijne namiddag!
 1. Alter Elbtunnel

Een bijzondere bezienswaardigheid is de Alter Elbtunnel. Deze tunnel was de eerste tunnel onder een rivier door. De tunnel is 426m lang en 6 breed en ligt zo’n 24 m onder het wateroppervlak. De tunnel verbindt het centrum van de stad met de havendokken op de zuidelijke over van de Elbe.

Voetgangers en voertuigen werden door middel van 6 grote liften naar beneden en vervolgens weer naar boven gebracht. Door de jaren heen zijn er veel bruggen en moderne tunnels bij gekomen in de stad, maar de tunnel wordt nog altijd gebruikt, en is daarnaast ook een populaire bezienswaardigheid. De muren van de tunnel zijn bedekt met geglazuurde terracottategels die verschillende scenes en voorwerpen voorstellen die iets te maken hebben met de Elbe en Hamburg.

 1. Heinrich-Hertz-Turm

De Heinrich-Hertz-Turm is met een hoogte van 279m het hoogste bouwwerk van Hamburg. De radio- en televisietoren werd tussen 1965 en 1968 gebouwd naar een ontwerp van Fritz Trautwein en is nog altijd een belangrijk onderdeel van de skyline van Hamburg.

De toren heeft verschillende platforms boven elkaar, met een observatieplatform en restaurant op 128 m hoogte. Deze werden echter gesloten in verband met asbestproblemen, waarna er tijdelijk een bungeeplatform werd geïnstalleerd. De toren is vernoemd naar de Hamburgse natuurkundige Heinrich Hertz.

 1. Sankt Pauli

De Sankt Pauli wijk, gelegen aan de rechteroever van de Elbe, staat bekend om de Reeperbahn en het red light district. De wijk heeft een lange geschiedenis als centrum van uitgaan en recreatie en de locals gaan hier verder op stap nadat de pubs op andere locaties in de stad zijn gesloten. In de zijstraten van de Reeperbahn zijn veel restaurants, clubs en cocktailbars te vinden, maar je vind in de wijk ook een museum over de geschiedenis van de rosse buurt van Sankt Pauli.

Even relaxen aan het strand? StrandPauli is een gezellige beach club hier aan de haven die het hele jaar open is. Je kan er gezellig iets drinken en eten met uitzicht op de haven.
 1. Schanzen- & Karolinenviertel

Het Schanzen- & Karolinenviertel staan bekend om het alternatieve karakter. Hier vind je veel hippe clubs, galerijen, lokale boetieks en meer en de wijken zijn dan ook uitstekend om te gaan winkelen. In de wijk worden ook regelmatig vlooienmarkten gehouden. Daarnaast staat het ook bekend om het entertainment, en ’s avonds vinden er regelmatig concerten plaats. In het Sternschanzenpark worden in de zomer veel evenementen georganiseerd, waaronder concerten en een openluchtbioscoop.

WANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk zien van deze kunstenaarswijk met een zeer unieke charme? Boek je rondleiding door het Hamburg's Schanzenviertel online en mis niets!

 1. Dockland

Een van de dingen waar Hamburg bekend voor staat is de bijzondere architectuur. Het Dockland gebouw, aan de rand van de Elbe, is daar een mooi voorbeeld van. Wat er in het gebouw afspeelt, is niet zo belangrijk. Het is een simpel kantoorgebouw maar de vorm van het gebouw zal meteen opvallen. Het gebouw heeft namelijk de vorm van de boeg van een schip en is 40 meter hoog. Via de houten en glazen trappen (136 treden) kan je helemaal naar boven lopen, waar je kan genieten van een mooi uitzicht op de skyline van Hamburg.

Tip: Vooral bij zonsondergang biedt het Dockland-platform een van de beste fotomomenten in de stad.
 1. Die Mellin Passage

De shopliefhebbers kunnen terecht in de Mellin passage. Het is niet zomaar een winkelcentrum, het is namelijk de kleinste en oudste winkelpassage in Hamburg. Het is ook iets minder gekend bij de toeristen maar zeker een bezoekje waard.

Het unieke gebouw is in de 19de eeuw gebouwd in Jugendstil stijl. Kijk ook zeker eens naar de mooie wand- en plafondschilderingen. Omdat er geen ketens zijn toegelaten in de winkelpassage, kom je er bijzondere winkels tegen die je anders misschien niet zou bezoeken. Je vindt de Mellin-Passage in de Altstadt, vlakbij het stadhuis. De passage verbindt de winkelstraat Neuer Wall met de Alsterarkaden.

 1. Spot de street art in Hamburg

Als je door Hamburg wandelt, zal je al snel merken dat er een heleboel street art te vinden is. We raden je aan om de “street art cities app” te downloaden of een street art tour te volgen zodat je er zoveel mogelijk kan spotten en ze makkelijk kan terugvinden. In de buurt van het Schanzenviertel en St. Pauli zie je onder andere de bekende artiesten El Bocho, Rebelzer en Ray de la Cruz.

Hop-on Hop-off bussen in Hamburg

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Deze buslijn stopt bij alle bekende toeristische attracties.
 • Met je dagticket kan je bij 20 bushaltes in- of uitstappen.
 • Bovendien krijg je een 11-talige audiogids waardoor je bijleert over de stad terwijl je van de ene naar de andere trekpleister reist.
 • Er is gratis wifi aan boord zodat je meteen alles kan delen met je kennissen.

TICKETS: Er zijn verschillende hop-on hop-off bussen in Hamburg. Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Hamburg online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

 1. Waar overnachten in Hamburg?

Tijdens je bezoek aan de hippe stad Hamburg heb je natuurlijk ook een aangenaam hotel, hostel of verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en hostels in Hamburg.

PIERDREI Hotel HafenCity Hamburg

Verblijf in het PIERDREI Hotel HafenCity Hamburg, op 600 meter van Dialog im Dunkeln. Elke kamer is modern ingericht en is voorzien van alle comfort dat je maar kan wensen. Verder kan je heerlijk ontspannen in de openbare ruimtes of op het zonneterras en heerlijk dineren of lunchen kan je in restaurant KiTCHENS. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Hamburg

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Hamburg? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Hamburg!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Nedersaksen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Nedersaksen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Nedersaksen voor je uitgewerkt met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Download je gratis reisgids Nedersaksen hier.

Nedersaksen

Gratis reisgids Nedersaksen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 14 februari 2023 - Chrissie Hazebroek

Neem de u3,goed overzicht van Hamburg.otterlo deze wijk zeer gevarieerd minder toeristisch

- 5 februari 2023 - [email protected]

Super tips,gelijk wat dingen geboekt,vast gezet,kijken enorm uit naar onze trip

- 27 juni 2022 - Baudot Didier

Hamburg is een mooie stad je moet wel een paar keer geweest zijn er is zoveel te zien en doen. Ik de buurt heb je Lüneburg een mooie stad met veel afwisseling van architectuur zoals Hamburg

- 3 september 2021 - Ann Croonen

Hamburg, we hadden pech met het weer - Altstadt/Speicherstadt en Hafen City zijn wel mooi !

- 30 juli 2021 - Mieke VdH

Mooie opsomming van stadjes in Niedersaksen. Wij haalden er enkele uit en wisselden tussendoor af met natuurwandelingen. Dankzij de gids reden wij naar het middeleeuwse stadje Stade en het omliggende Alte Land, een echte parel!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?