23 x mooiste bezienswaardigheden in Leipzig: wat zien en doen in deze muziekstad?

23 x mooiste bezienswaardigheden in Leipzig: wat zien en doen in deze muziekstad?

1 juli 2022 in Duitsland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Leipzig + verblijftips

Leipzig ligt in de deelstaat Saksen en is de ideale bestemming voor liefhebbers hebben van kunst en cultuur. Deze bijzondere stad in het oosten van Duitsland, staat ook wel bekend als dé stad van de klassieke muziek en kan uitpakken met enkele historische bouwwerken en boeiende musea. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan de voormalige werkplaatsen van wereldberoemde componisten Bach en Mendelssohn?

Hoe dan ook, Leipzig zal je zonder enige twijfel positief weten te verrassen. Ontdek hier dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Leipzig.

Tours en tickets voor je bezoek aan Leipzig

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Leipzig bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Leipzig en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en tours in en vanuit Leipzig

Inhoud artikel

 1. Leipzig, ook wel de stad van (klassieke) muziek

Leipzig is van traditioneel bekend als de stad van de klassieke muziek en dat is niet voor niets. Door de jaren heen hebben hier enkele grote Duitse componisten gewoond en gewerkt. Denk maar aan grote namen als Bach, Wagner en Felix Mendelssohn Bartholdy die hier jarenlang het grote Gewandhausorchester heeft gedirigeerd. Een stad met een rijke muziekgeschiedenis dus!

Bach en Mendelssohn hebben hier ook hun eigen museum. In de voormalige woning van Mendelssohn en in het Bach Museum kan je in de muziekwereld duiken en luisteren naar enkele bekende en mooie muzikale werken van deze componisten.

Traditionele muziekfeesten in Leipzig

Als dé stad van de klassieke muziek, mogen er natuurlijk geen muziekfestivals ontbreken. Verspreid over het hele jaar kan je er onder andere muziekfeesten zoals het Bachfeest, de Wagnerfeesten, het a-capellafestival en de jazz-dagen bijwonen. De muziekgeschiedenis van de stad wordt geëerd en je duikt als het ware terug in de tijd.

 1. Wandeling door de oude binnenstad van Leipzig

Het oude stadscentrum van Leipzig heeft zo zijn charme. Het stadscentrum dateert uit de 16de eeuw en is klein en compact. Dit komt onder meer doordat het centrum grotendeels verwoest werd tijdens de oorlogen. Maar een klein centrum is ook erg gezellig en je loopt er makkelijk van de ene bezienswaardigheid naar de andere.

De stad loopt over van de historische gebouwen in verschillende stijlen. Leipzig staat dan ook bekend omwille van de architectonische schoonheid met talloze kerkjes en oude universiteiten.

Muzikale wandelroute door Leipzig

Er is ook een speciale muziekroute uitgestippeld door de stad: de zogenaamde Leipziger Notenspur. Deze 5 km lange wandelroute loopt door het centrum van de stad en brengt je langs de oorspronkelijke woonplaatsen en werken van enkele wereldberoemde musici en componisten.

WANDELTIP: Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de bezienswaardigheden die je ziet? Boek dan een georganiseerde wandeltour door Leipzig met een lokale gids.

 1. Marktplatz van Leipzig

De Marktplatz van Leipzig is een gezellige plek die omringd wordt door eeuwenoude gebouwen met prachtige gevels. Naast de talloze architecturale pareltjes zoals het Altes Rathaus in renaissancestijl, vind je hier ook nog enkele gezellige cafeetjes en restaurants. Neem plaats op een van de terrasjes en neem de aangename sfeer in je op. Je kan hier ook wekelijks de markt bijwonen. Een absolute aanrader.

VERBLIJFTIP: Al van bij het binnenwandelen van Hotel Zur alten Stadtkellerei Leipzig zal je onder de indruk zijn van het idyllische interieur. Je wordt er werkelijk betoverd door authentieke trappen, weelderige lusters, fleurige huisplanten en traditionele stenen muren. Meer info en boeken.

 1. Altes Rathaus van Leipzig

Het mooiste en meest opvallende gebouw op de Marktplatz is toch wel het oude stadhuis. Het voormalige stadhuis van Leipzig werd gebouw in 1556 in renaissancestijl. Het is misschien wel het mooiste Renaissance gebouw van heel Leipzig.

De dag van vandaag doet het oude stadhuis dienst als gemeentemuseum (Stadtgeschichtliches Museum Leipzig) waar één zaal volledig gewijd is aan Felix Mendelssohn Bartholdy. Verder huist het diverse tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad en kan je er een verzameling van historische instrumenten uit de muziekgeschiedenis van Leipzig bewonderen.

 1. Museum in de Runde Ecke

Iedereen kent wel het verhaal van de Berlijnse muur, maar wist je ook dat de oorsprong van deze revolutie is ontstaan in Leipzig? In Museum in de Runde Ecke, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Stasi, word je tijdens een rondleiding meegenomen in de tijd naar het onderdrukte Oost-Duitsland.

Je verdiept je in de geschiedenis van de DDR en de Stasi (de geheime dienst van de DDR) en je leert bij over deze gruwelijke periode uit de Duitse geschiedenis. Aan de hand van tentoonstellingen en voorwerpen laten ze je kennismaken met de werk- en leefwijze van de inlichtingendienst. Je kan zelfs een kijkje nemen in de dossiers met inlichtingen over burger van Leipzig en de ondergrondse tunnels en bunkers. Meer info op de website.

 1. Thomaskirche

De beroemde Thomaskirche is een van de grootste bezienswaardigheden van Leipzig. De protestante kerk werd gebouwd aan het begin van de 13de eeuw en werd onder andere gebruikt voor de legendarische toespraken van Martin Luther in 1539.

Ook Johan Sebastian Bach wist de show te stelen in de Thomaskirche als koormeester en later dirigent van het jongenskoor (gekend als “Thomanerchor”). Stoffelijke resten van de wereldberoemde componist liggen ook in deze kerk begraven en ter nagedachtenis vind je ook een standbeeld van hem terug bij de ingang van de kerk.

Verder heeft de kerk in laatgotische stijl, een opvallend steil dak en een mooie kerktoren die je kan beklimmen. Na het beklimmen van 232 traptreden heb je een mooi uitzicht over het centrum van de stad.

 1. Mendelssohn-Haus

Felix Mendelssohn heeft een grote invloed gehad op de geschiedenis van de Europese muziek en die van Leipzig. In het woonhuis van Mendelssohn kwam hij vaak samen met beroemde tijdgenoten als Schumann en Wagner. Zoals eerder vermeld kan je in Leipzig ook de voormalige woning van de klassieke componist Felix Mendelssohn Bartholdy bezoeken.

De woning werd intussen omgetoverd tot een interessant museum waar je mee te weten komt over het leven en de carrière van Felix. Sommige kamers van Mendelssohn werden in originele staat heringericht zodat je je makkelijk kan inleven. Tijdens je bezoek wandel je door de studeer- en muziekkamer met originele meubels en kan je authentieke muziekvellen, aquarellen en brieven van de componist bewonderen.

 • De voormalige woning van Mendelssohn is gevestigd in de Goldschmidtstraße.
 • Het museum is dagelijks geopend van 10u tot 18u.
 • Meer info op de website.
 1. Museum der Bildenden Kunste

Alleen al voor de opvallende gevel zou je dit museum bezoeken. Het Museum der Bildenden Künste zit namelijk gehuisvest in een gebouw in de vorm van een kubus. Het museum werd opgericht in 1848 en herbergt een collectie hedendaagse kunst van befaamde kunstenaars uit Leipzig en omgeving. Meer info op de website.

 1. Auerbachs Keller

Honger of dorst gekregen? Wandel dan eens binnen bij de Auerbachs Keller. Dit gezellige, elegante restaurant is een van de oudste horecagelegenheden in Leipzig. Wie weet, neem je wel plaats aan het tafeltje waar de beroemde schrijver en filosoof Goethe ooit zijn pilsjes dronk.

 1. Bach Museum

Naast Mendelssohn kreeg ook Bach een museum in Leipzig. De wereldberoemde componist heeft hier dan ook heel wat klassieke werken gecomponeerd die vandaag de dag over de hele wereld gekend zijn.

Breng zeker eens een bezoekje aan de voormalige woning van Bach dat werd omgetoverd tot een prachtig museum. Tijdens je rondleiding kan je onder meer zijn instrumenten, persoonlijke voorwerpen en handgeschreven noten bewonderen. Daarnaast kan je er ook zelf experimenteren met klanken en muziek. Zelf als je geen fan bent van klassieke muziek, is een bezoekje aan dit museum nog steeds de moeite waard. Meer info op de website.

 1. Völkerschlachtdenkmal

Aan de rand van het stadscentrum kan je het indrukwekkende Völkerschlachtdenkmal, ook wel gekend als het Monument voor de Battles of the Nations, bezoeken. Dit is één van de grootste monumenten van Europa en zeker het vernoemen waard. Het kolossale monument werd gebouwd om de Volkerenslag van Leipzig in 1813, waarin de Duitsers, Oostenrijkers, Russen, Zweden en Pruisen tegenover het leger van Napoleon stonden, te herdenken.

Drie dagen lang werd er gestreden om de politieke macht in Europa

Tijdens deze gruwelijke periode kwamen meer dan 100 000 soldaten en burgers om het leven. Vandaag de dag kan je het 91 meter hoge oorlogsmonument beklimmen. Opgelet, een klim naar de top is best pittig maar eens je de top bereikt hebt, word je beloond met een fenomenaal uitzicht over de stad.

TIP: Een bezoek aan dit oorlogsmonument is vooral aan te raden wanneer het donker is. Het verlichte monument heeft dan iets mysterieus.
 1. Bezoek de Porsche fabriek

Autoliefhebbers kunnen een kijkje nemen achter de schermen in de Porsche fabriek. Je kan een rondleiding volgen door de fabriek met een deskundige gids die je meer verteld over het productieproces van deze luxe wagens. Daarnaast kan je er ook het circuit van de fabriek bezoeken. Hier rijdt iedere Porsche zijn eerste testrit. Graag zelf een ritje maken? Dan kan.

 1. Daguitstap naar de Leipzig Zoo

Zin in een leuke daguitstap? Breng dan een bezoekje aan de Leipzig Zoo. De dierentuin werd opgericht in 1878 en is daarmee een van de oudste dierentuinen van Europa. Bij een bezoekje aan het dierenpark zie je een grote verzameling schattige dieren in hun natuurlijke habitat verdeeld over 6 verschillende themawerelden. Het is de thuis van enkele zeldzame dieren als de Afrikaanse okapi en de Siberische tijger. Een daguitstap naar de Leipzig Zoo bezorgt je hoe dan ook een onvergetelijke dag vol plezier.

TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor de Leipzig Zoo online.

 1. Neues Rathaus in Leipzig

Het Neues Rathaus werd gebouwd op de overblijfselen van het voormalige middeleeuwse kasteel Pleissenburg. Hierdoor oogt het stadhuis erg kasteelachtig en is het zeker een bezoekje waard. Net zoals vele andere historische gebouwen in Leipzig, heeft ook het stadhuis enkele sporen uit de geschiedenis nagelaten.

Neem zeker ook een kijkje binnenin en bewonder het architectonische en waardevolle interieur. Bewonder de prachtig versierde muren met kostbare houten panelen en het vergulde cassettenplafond. Ook de rijkelijk versierde hoofdtrap zal meteen je aandacht vestigen. Vandaag de dag worden er ook tentoonstellingen gehouden en in de kelder van het huis bevindt zich een historische wijnkelder en het gezellige Ratskeller restaurant.

 1. Ontspannen in het Clara Zetkin Park

Even ontsnappen aan de stadsdrukte? Trek dan even terug voor een mooie wandeling in het Clara Zetkin Park, het grootste park van Leipzig. Het stadspark is erg geliefd bij de lokale bevolking en ligt net buiten het centrum.

Maak een mooie wandeling door het prachtige groen of geniet van een gezellig picknick in een idyllisch decor. Voor kinderen is er een grote speeltuin voorzien en in de weekends en op warme zomerdagen worden er af en toe leuke evenementen georganiseerd.

 1. Shoppen in Leipzig

Zin in een dagje shoppen? Ook dan zit je hier goed. In het centrum van Leipzig vind je tal van boetiekwinkeltjes, internationale winkelketens maar ook enkele fraaie winkelpassages. Deze passages stammen nog uit de 19de eeuw en kan je vinden in de jaarbeursgebouwen van de stad. Men organiseerden hier vroeger, in de tijd dat Leipzig een bloeiende handelsstad was, jaarlijkse beurzen om nieuwe spullen te verkopen. Inmiddels hebben de beursgebouwen een andere functie maar dienen de passages nog steeds als winkelpassage.

Tussen de winkeltjes en kraampjes door vind je hier en daar wel een sfeervol restaurantje of cafeetje waar je van de heerlijke Saksische specialiteiten kan proeven. De meest bekende passage is de elegante Mädler Passage. Verder heb je ook nog het “Specks Hof” en het recente “Petersbogen”.

TIP: Op de eerste vrijdag van september, wordt de binnenstad van Leipzig extra gezellig gemaakt. Men organiseert dan het jaarlijkse Passagenfest waarbij de winkels in de passages geopend zijn tot middernacht. Naast het winkel kan je genieten van de aangename sfeer en de live muziek die overal gespeeld wordt. Een absolute aanrader.
 1. Uitzicht vanaf de Fockeberg

Voor een panoramisch zicht over Leipzig, breng je best een bezoekje aan de Fockeberg. Deze groene heuvel bevindt zich tussen de wijken Connewitz en Südvorstadt. Via een aangelegd wandelpad kom je op de top van de heuvel waar je een prachtig zicht krijgt over de skyline Leipzig en omgeving. Het is bovendien de ideale plek om een mooie zonsondergang te spotten.

 1. Das Gohliser Schlösschen

Voor de kasteelliefhebber onder ons, is de volgende bezienswaardigheid een absolute must-see. Das Gohliser Schlösschen ligt net buiten het stadscentrum, op zo’n 30 minuten wandelen, en is een van de meest indrukwekkende gebouwen in de stad. Het kasteel werd gebouwd in 1756 en in laat-barokstijl. Het kasteel heeft zijn unieke charme door de jaren heen weten te behouden en is een van de pareltjes van Leipzig én de Saksische cultuurgeschiedenis.

Bij een rondleiding door het kasteel, kan je de imposante balzaal bezichtigen en enkele schilderijen van de Leipzigse schilder en beeldhouwer Friedrich Oeser. Nadien kan je je bezoek afsluiten met een wandeling door de prachtige kasteeltuinen. De tuinen zijn er idyllische oase van rust en is dan ook de place to be om even te ontspannen.

 1. Proef van het lokale gebakje Leipziger Lerche

Zoetebekken onder ons? Proef dan zeker eens van de Leipziger Lerche wanneer je de stad bezoekt. De Leipziger Lerche is een felbegeerd gebakje dat al in de jaren 1870 erg populair was. Het gebakje bestaat uit een krokant korstje met een mengsel van gemalen amandelen, noten en een kersje. Neem plaats op een gezellig terrasje met uitzicht op prachtige gebouwen en geniet van het typische gebakje uit deze stad.

 1. Kerstmarkt in Leipzig bezoeken

Leipzig heeft de op een na oudste kerstmarkt van Duitsland die de Leipziger Weihnachtsmarkt heet. Elk jaar kan je deze kerstmarkt bezoeken het historische centrum van de stad, tegenover het oude stadhuis. Er staan meer dan 250 kraampjes vol geschenken, traditionele werken en lekker eten.

In het Finse dorp op Augustusplatz staan heel wat tenten in Scandinavische stijl die voorbijgangers verleiden met inheemse delicatessen zoals gerookte zalm en glögi (glühwein met bessen). De kerstmarkt van Leipzig is de thuisbasis van de grootste adventskalender ter wereld, een verheven Saksische sparrenboom, een reuzenrad en een sprookjesbos waar kinderen de kerstman kunnen ontmoeten. Meer info op de website.

 1. Rondvaart door Leipzig

Even een ontspannende activiteit ondernemen? Wat dacht je van een gezellige rondvaart door Leipzig? Je verkent de schoonheid van de stad als het ware vanaf het water. Onderweg kom je langs de topbezienswaardigheden van de stad zoals en vaar je onder de romantische bruggen door.

Ben je op stedentrip in Leipzig met kinderen of mag het iets actievers zijn? Dan kan je ook altijd een kano of kajak huren in plaats van een bootje.

TICKETS: Boek je georganiseerde boottocht in Leipzig op voorhand.

 1. Universiteit van Leipzig

Leipzig is een echte universiteitsstad. De Universität Leipzig is de op een na oudste universiteit van Duitsland. En dat betekent ook dat er behoorlijk wat bekende mensen zoals Johann Wolfgang Goethe, Friedrich Nietszche en Angela Merkel gestudeerd hebben. Wandel zeker eens de universiteit binnen, je zal namelijk versteld staan van de prachtige architectuur.

 1. Hop-on Hop-off bus in Leipzig

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Ervaar de mooiste, meest indrukwekkende plekken in Leipzig.
 • Geniet van het "Kleine Venetië" van Leipzig, met zijn talrijke waterwegen
 • Ontdek topbezienswaardigheden als de dierentuin, het Monument voor de Slag om de Naties en de St. Thomas-kerk tijdens je 2 uur durende rondrit.
 • In totaal houd je halt bij 10 verschillende plekken in de stad.
 • Op warme en droge zomerdagen kan je plaatsnemen op het dak van de iconische rode bussen.
 • Er zijn ook gele bussen die door de stad rijden. Deze houden halt bij 13 verschillende plekken en rijden 1,5 uur rond.

TICKETS: Boek je hop-on hop-off bustour in Leipzig online. Je hebt de keuze uit een 24uurs of 48uurs ticket.

Wil je graag zoveel mogelijk van de stad zien én een bezoekje brengen aan de dierentuin? Dan kan je ook een combiticket bestellen voor de hop-on hop-off bus en de Leipzig Zoo.

 1. Waar overnachten in Leipzig?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Leipzig.

 • Al van bij het binnenwandelen van Hotel Zur alten Stadtkellerei Leipzig zal je onder de indruk zijn van het idyllische interieur. Je wordt er werkelijk betoverd door authentieke trappen, weelderige lusters, fleurige huisplanten en traditionele stenen muren. Meer info en boeken.
 • Reis je low-budget? Bij Five Elements Hostel Leipzig kan je kamers en slaapplaatsen in gemengde slaapzalen boeken in het hartje van de stad. Elke kamer en slaapzaal is kleurrijk ingericht en voorzien van een eigen badkamer. Bovendien kan je er dagelijks smullen van een gezond ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 • B&B Hotel Leipzig City is een klassieke bed and breakfast met mooie kamers die worden opgevrolijkt door kleurrijke schilderijen. Je geniet er elke ochtend van een lekker ontbijt en voor diner of lunch hoef je gelukkig niet ver te wandelen. Verschillende gezellige restaurants en bars liggen immers vlakbij het hotel. Doordat ook het centraal station op wandelafstand gelegen is kan je het hotel bovendien makkelijk bereiken met de trein. Meer info en boeken.
Beieren

Gratis reisgids Beieren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?