Dé 11 x mooiste kerstmarkten in Nederland 2024 + datums & openingsuren

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 11 x mooiste kerstmarkten in Nederland 2024 + datums & openingsuren

11 januari 2024 in Nederland1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkten in Nederland + verblijftips

Warme chocomelk, knetterend haardvuur, schitterende kerstbomen en gezellige kerstmarkten bezoeken! Niets leuker dan dat. Weet jij al welke kerstmarkt je dit jaar gaat bezoeken? Want ook in Nederland worden de steden versierd met prachtige kerstverlichting, gezellige kerstkraampjes en schaatsbanen.

Kan jij ook niet wachten om een kerstmarkt te bezoeken? Lees dan gerust verder en ontdek de mooiste kerstmarkten in Nederland.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Kerstmarkten

TreinticketsGraag Gluhwein drinken? Ga met de trein naar de kerstmarkt, bestel je treintickets hier.
Arrangementen en verblijven

Aan te raden verblijven en kerstarrangementen:

Inhoud artikel

  1. Kerstmarkt in Maastricht bezoeken

Maastricht, een echt wintersprookje. Je proeft de gezelligheid namelijk overal in de stad. Verspreid over het centrum van Maastricht op verschillende pleinen en straatjes vind je tal van gezellige kerstkramen met typische kerstlekkernijen en souvenirs.

Het is de ideale stad om in de kerststemming te komen en de kerstinkopen te doen. Het aanbod winkels is er namelijk enorm, van grote bekende modeketens tot kleine boetiekjes en cadeauwinkels. Liever iets actiefs doen? Trek je schaatsen aan en ga lekker schaatsen op het Vrijthof. Of je kan ook altijd een ritje maken op het reuzenrad. Niets leuker dan je bezoekje aan de kerstmarkt te eindigen op een hoogte van 60 meter met uitzicht op deze kerst verlichte stad.

Trek er een weekendje op uit en verken de hoogtepunten stad aan de hand van onze stadswandeling door Maastricht.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Maastricht

VERBLIJFTIP: Na je kerstmarktje verblijven in een aangenaam hotel? We raden je een overnachting aan in Hotel BE41 op wandelafstand van het Vrijthof. In de omgeving van het hotel zijn er heel wat gezellige restaurants en hippe bars. Meer info en boeken.

  1. Kerstmarkt in Valkenburg bezoeken

Valkenburg is dé kerststad van Nederland. Hier vinden twee grote kerstmarkten plaats op een wel heel bijzondere locatie: namelijk de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Door deze bijzondere locatie, krijgen de kerstmarkten een extra unieke sfeer. De grotten zijn bovendien ook mooi versierd met kerstlichtjes en in het donker ga je langs verschillende gedecoreerde kramen. Ook fijne snuisterijen, leuke (kerst)cadeaus en typische kerstlekkernijen kan je hier volop terugvinden in de gezellige kerstchalets.

Ga op avontuur in de kerststad

Naast het bezoeken van de kerstmarkt kan je nog veel meer beleven in Valkenburg. Bezoek het kerststadje voor het ultieme kerstgevoel en geniet van de sfeer, de gezelligheid en al het moois dat dé kerstbestemming van Nederland te bieden heeft.

  • Valkenburg pakt dit jaar uit met een nieuw initiatief: het fonkelende Christmas Shadow Lights Route. Speciaal ontworpen lichtboxen tonen je de hoogtepunten van Valkenburg. Ze zijn te vinden in de diverse etalages van de stad.
  • Er trekt ook twee keer per week een sprookjesachtige optocht door de oude straatjes van de stad, de Landal Christmas Parade. De historische kern vormt een spectaculair decor voor de lichtstoet met rijkelijk versierde praalwagens en groepen dansers in prachtige kostuums.
VERBLIJFTIP: Hotel Valkenhof biedt een warme, intieme sfeer voor een ontspannen verblijf in het oude centrum van de stad. Meer info en boeken.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkten in Valkenburg

REISGIDS: Je kan je bezoek aan de kerstmarkten in Valkenburg makkelijk combineren met een bezoekje aan Maastricht. Maak er een gezellig kerstweekendje van! Download je gratis reisgids Maastricht en Valkenburg en haal het beste uit je weekend!

  1. Kerstmarkt in Haarlem bezoeken

Ook de binnenstad van Haarlem wordt tijdens de kerstperiode omgetoverd tot een groot kerstfeest. Tal van winkels in de binnenstad zijn geopend dus je kan hier zeker terecht voor al je kerstinkopen Met een lekker pak oliebollen in de hand, struin je door de gezellig verlichte stad! Vergeet tijdens je bezoek aan de Haarlemse kerstmarkt, ook niet even langs de Botermarkt te gaan en proef een van de typische Nederlandse gerechten: een verse warme Hollandse erwtensoep!

Onze tip: Tijdens je bezoek aan Haarlem, neem zeker onze stadswandeling Haarlem mee, zo mis je niets.

📅 Praktische informatie over de kerstmarkt in Haarlem

  • Locatie: Er zijn ruim 300 gezellige kerstkramen te vinden, die lopen langs de Kruisstraat, Krocht, Nieuwe Groenmarkt, Zijlstraat, Grote Markt, Koningstraat, Botermarkt, Gierstraat en het Proveniersplein.
  • Datum: Deze kerstmarkt vindt plaats van 8 t/m 10 december 2023 in je agenda.
  • Meer info over de kerstmarkt in Haarlem.

VERBLIJFTIP: Aan het Klokhuisplein, midden in het historische centrum van Haarlem en met uitzicht op de grote St. Bavokerk, vind je een royaal en elegant ingerichte B&B. City Attic Haarlem B&B combineert de intimiteit van een eigen appartement met de luxe van een eigentijds hotel. Meer info en boeken.

  1. Royal Christmas fair in Den Haag

Of snuif het ultieme kerstgevoel op in Den Haag! De Royal Christmas Fair in het historische centrum van Den Haag is misschien minder groot als bovengenoemde kerstmarkten, maar het is wel één van de meest sfeervolle kerstmarkten! Je vindt hier verschillende gezellige kerstkraampjes met winterse lekkernijen zoals warme flammkuchen en lekkere glühwei, maar ook houtsnijwerk en winterse vachten. Terwijl je tussen de kraampjes rondslentert, luister je naar een van de vele storytellers en kinderkoren.

📅 Praktische informatie over de Royal Christmas Fair in Den Haag

  • Locatie: De Royal Christmas Fair is gesitueerd in het historisch hart van Den Haag. Te midden van het Binnenhof, Paleis Noordeinde, ambassades, musea en sfeervolle winkelgebieden als de Denneweg, de Plaats en het Plein.
  • Datum: De Haagse kerstmarkt vindt plaats van 7 t/m 23 december 2023.
  • Dagelijks geopend van 12 tot 21 uur.
  • Meer info over de Royal Christmas Fair in Den Haag.

🛌 Waar overnachten tijdens je bezoek aan de kerstmarkt in Den Haag?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Den Haag.

  • La Paulowna is een gezellig en fraai boetiekhotel in het Zeeheldenkwartier in Den Haag, dichtbij het levendige deel van de stad. Het hotel beschikt over ruime suites met elk hun eigen kleurthema en zijn uitgerust met veel speelse details. 's Morgens kan je genieten van een heerlijk ontbijt in het Hortus restaurant. Meer info en boeken.
  • Hotel Sebel is een charmant stadshotel en wordt omgeven door allerlei authentieke winkeltjes, sympathieke restaurantjes en cafés, zonnige pleinen en prachtige Jugendstilpanden. De ruime, moderne kamers zijn verdeeld onder drie herenhuizen waarvan een mooi Art Nouveau gebouw dat dateert uit 1882. Meer info en boeken.
  • ’t Goude Hooft was ooit de oudste herberg van Den Haag, nu is het een hip hotel. Het hotel is gevestigd in een prachtig, historische en karakteristiek pand dat alleen maar warmte, gezelligheid en klasse uitstraalt. 't Goude Hooft biedt stijlvolle kamers waar je kan genieten van een breed scala aan luxe faciliteiten en services. Meer info en boeken.
  1. Kerstmarkt in Amsterdam bezoeken

En ja hoor, ook het prachtige Amsterdam pakt ieder jaar uit met een gezellige kerstmarkt. De Nederlandse hoofdstad heeft heel wat te bieden tijdens de kerstperiode. Op alle grote pleinen in Amsterdam, zoals De Dam, het Leidseplein, Museumplein en de Bloemenmarkt, vind je verschillende kerstkraampjes en schaatsbanen. Ook erg mooi is de grote kerstboom op De Dam. Deze wordt verlicht met maar liefst 40 000 twinkelende kerstlichtjes.

Download onze reisgids Amsterdam en maak er een leuke citytrip van. Ontdek de stad aan de hand van onze 4 stadswandelingen door Amsterdam.

Daarnaast staat Amsterdam ook bekend om het prachtige Amsterdam Light Festival. Tijdens dit lichtfestival wordt de stad omgetoverd tot een waar lichtparadijs! Een gezellige sfeer op donkere winterdagen. Enkele hoogtepunten tijdens de kerstperiode in Amsterdam:

  • Amsterdamsche Kerstmarkt op Westergas in Amsterdam-West. Behalve een sfeervolle kerstmarkt met leuke kerstcadeaus hebben we overdag en in de avond een programma vol live muziek en dj’s, theater, film en kinderactiviteiten. En natuurlijk met een ijsbaan, kerstkaraoke, glühwein in overvloed en heel veel lekkers. Meer info over de Amsterdamsche Kerstmarkt.
  • Ice Village: Voor het Rijksmuseum op het Museumplein vind je jaarlijks een kleine kerstmarkt. Nip van een glühwein terwijl je kinderen zich uitleven op de gigantische ijsbaan. Meer info over Ice Village Amsterdam.
  • Het Amsterdams Winterparadijs: Tijdens de kerstperiode wordt ook de RAI omgetoverd tot een ultieme winterbeleving. Zowel ‘s avonds als overdag kan je hier van alles beleven. Schaatsen op de binnen- of buitenbaan, langlaufen, een ritje op het reuzenrad, even naar de bioscoop of het theater. Of pik een live concertje mee. Meer info over Amsterdams Winterparadijs.

ONZE TIP: Maak je kerstweekend helemaal compleet en boek je een rondvaart op de Amsterdamse grachten. Een romantische, gezellige én leuke manier om de stad te ontdekken tijdens het Amsterdam Light Festival. Boek je tickets voor een rondvaart op de Amsterdamse grachten tijdens het Amsterdam Light Festival op voorhand online. Zo hoef je niet aan te schuiven.

  1. Kerstmarkt in Arnhem bezoeken

Ook in Arnhem kan je de kerstsfeer opsnuiven. Struin langs de vele kerstkraampjes die verspreid liggen over het centrum van de stad. Door de straten klinkt de mooie kerstmuziek en de koren zorgen voor livemuziek. Naast kerstshoppen kan je er ook schaatsen op een grote ijsbaan aan de Jansplaats en een ritje maken op het sprookjesachtig verlicht reuzenrad. Natuurlijk vind je op iedere hoek wel een kraampje met lekkere hapjes en drankjes.

📅 Praktische info over de kerstmarkt in Arnhem

  • Locatie: Je kan de kerstmarkt van Arnhem vinden op volgende plekken: Brouwersplein, Koningstraat, de 7straatjes, Bakkersstraat, Rozetkwartier en de Korenmarkt.
  • Datum: De kerstmarkt in Arnhem vindt plaats 17 decelmber 2023.
  • Verblijftip: Het Design Hotel Modez biedt designkamers in de modewijk van Arnhem, op wandelafstand van de bezienswaardigheden. Meer info en boeken.

WANDELTIP: Wil je graag zoveel mogelijk van Arnhem zien? Download onze stadswandeling door Arnhem en ontdek de mooiste plekjes!

  1. Kerstmarkt in Utrecht bezoeken

Heb je ooit al eens van Winter Utrecht gehoord? Gedurende 10 weken is deze stad dé place to be voor leuke winteractiviteiten. Loop over de gezellige kerstmarkten en ga iets lekkers eten in een van de vele restaurantjes. Bezoek de festivalletjes of geniet van een intiem muziekoptreden. Hieronder vind je alvast een paar hoogtepunten in Utrecht die je zeker niet mag missen:

📅 Country & Christmas Fair Utrecht

  • Locatie: Bij Slot Zeist vindt het Country & Christmas Fair plaats. Een unieke locatie die wordt omgetoverd tot een winterparadijs met kerstbomen en slingers. Je zal ongetwijfeld onder de indruk zijn wanneer je het kasteel even binnenwandelt!
  • Datum: 21 t/m 26 november 2023
Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Utrecht.

Knus Utrecht

Dit is de grootste kerstmarkt van de stad en mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek. Knus Utrecht is een winterse kerstmarkt en festival. Vooral de 7 Utrechtse markten zijn een aanrader om te bezoeken. Alle markten worden in een winters jasje gestoken en worden verbonden door gezellige huiskamers. Je kan hier verscheidene (mini)optredens bijwonen en jezelf even lekker opwarmen. Je kan hier een heerlijke warme chocomelk met een beetje slagroom, glühwein en lekker eten scoren.

Wat vaak terugkomt is het Fonteyn Festival waarbij het Sint-Janskerkhof wordt omgetoverd tot een echt wijnfestijn. Je kan hier tientallen wijnen proeven, genieten van live muziek en een lekker hapje eten. Het wijnfestival is een echte must als je hier bent!

Winterstation Utrecht

Ook het Spoorwegmuseum van Utrecht staat ieder jaar in de spotlights. Het museum wordt omgetoverd tot een ‘Winter Wonderland’. Het wordt ook wel eens het ‘Winter Station’ genoemd. De honderden lampjes, de verleidelijke geur van oliebollen, de antieke carrousel en de kerstbomen zorgen hier voor een nostalgische wintersfeer. Het hoogtepunt van Winter Station is de grote ijsbaan waar je kan schaatsen tussen de historische treinen die tentoongesteld staan.

  1. Kerstmarkt in Groningen bezoeken

Groningen, een veelzijdige, bruisende stad waar altijd wat te zien en te beleven valt. Ook tijdens de kerstperiode vinden hier jaarlijks een paar markten plaats. Zo is er een groot evenement dat plaatsvindt in de Martinikerk en een Zweedse kerstmarkt. Ook heeft Groningen het evenement WinterWelVaart en de kerstmarkt aan de Hooge der A en Lageder A.

Wil je graag de stad Groningen zo goed mogelijk verkennen? Dat kan met onze stadswandeling door Groningen. Ga te voet op ontdekking langs de mooiste plekjes!

WinterWelvaart

Tijdens WinterWelvaart in Groningen leggen zo'n 20 historische schepen aan in het mooiste stukje binnenstad van Groningen. Wanneer je aan boord gaat, kan je je onderdompelen in het uitgebreide muziek-, theater- en kunstprogramma. Ook aan de wal is er genoeg te beleven met een kunstroute, een sfeervolle wintermarkt en een speciaal kinderprogramma.

Martinikerk

Tijdens de kerstperiode is de bekende Martinikerk geopend voor een mooie kerstmarkt. Wanneer je langs deze gezellige kraampjes wandelt, waan je je als het ware in een echte kerstfilm. De kerk op de achtergrond zorgt dan ook voor een uniek decor. Je kan hier originele kerstcadeautjes en om nog wat extra sfeer te creëren, is er ook nog live muziek en kan je heerlijke glühwein en warme chocomelk bestellen. De entree is trouwens helemaal gratis.

Zweedse kerstmarkt

In de oude Suikerfabriek wordt er de Zweedse kerstmarkt georganiseerd. Op deze kerstmarkt zijn er verschillende ambachten te zien, kan je een cursus houtsnijden bijwonen en kan je zelfs een paar woordjes Zweeds leren. Oh ja, proef er ook zeker eens van de heerlijke Zweedse hapjes!

VERBLIJFTIP: Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Groningen? Verblijf in het Hotel Miss Blanche, een boetiekhotel in het centrum van Groningen. Meer info en boeken.

  1. Winterfair in Gouda bezoeken

Tijdens Winterfair Gouda geniet je van verschillende kerstkraampjes met een divers aanbod van sfeervolle en lekkernijen. Een deel van de Sint-Janskerk wordt omgebouwd tot een foodplein, waar je geniet van diverse lekkernijen. Wat nog zo mooi is, is dat je met jouw aankopen de goede doelen steunt. Daarnaast worden er ook diverse optredens en concerten georganiseerd. En ook de betekenis van kerst wordt in een prachtig lichtspel weergegeven in de Goudse Glazen.

📅 Praktische info over de Winterfair in Gouda:

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Gouda? Relais & Châteaux Weeshuis Gouda biedt designvolle kamers, een à-la-carteontbijt en een terras middenin het centrum van de stad. Meer info en boeken.

  1. Dickens Festijn in Deventer bezoeken

In de Hanzestad Deventer, draait tijdens de kerstperiode alles rond Charles Dickens. Er wordt dan ook het Dickens Festijn georganiseerd waarbij de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van Deventer. Meer dan 950 personages uit beroemde boeken van de Engelse schrijver komen in deze periode tot leven.

Daarnaast wordt de stad versierd en prachtig verlicht. Graag even pauzeren na het slenteren op de kerstmarkt in en rondom de Grote Kerk van Deventer? Dan kan je even uitrusten in een van de gezellige restaurantjes of cafés.

📅 Praktische info over het Dickensfestijn in Deventer:

  • Locatie: Je hebt enkel toegang tot het Dickens Festijn via de Keizerstraat (ter hoogte van de Deventer Schouwburg).
  • Datum: Het Dickens Festijn vindt plaats van 16 t/m 17 december 2023
  • Meer info over het Dickens Festijn.

VERBLIJFTIP: FINCH - boutique hotel ligt op wandelafstand van de topbezienswaardigheden en biedt moderne accommodatie. 's Ochtends kan je er genieten van een Amerikaans of vegetarisch ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Christmas World Intratuin Duiven

Te nat of te koud om buiten een Kerstmarkt te bezoeken? Ga langs bij de indoor Christmas World bij de Intratuin in Duiven. Hier vind je de grootste kerstshow van Europa. 28.000 m² aan kerstartikelen, kerstversiering, kerstbomen en een gigantisch miniatuur kerstdorp. Alles is hier aanwezig om de kerstsfeer binnen te brengen in je woning. Wij gingen er zelf een kijkje nemen en maakten er een kort filmpje van, geniet mee.

📅 Praktische info bezoek Intratuin in Duiven:

  1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 november 2023 - rik braspenning

overzichtelijk en mooie plekjes te ondekken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?