FB

De 11 minder bekende bezienswaardigheden in Firenze die je moet zien

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 11 minder bekende bezienswaardigheden in Firenze die je moet zien

27 juli 2018 in Toscane0 reacties

Firenze is een grote stad met heel wat bezienswaardigheden in de aanbieding. Zo heb je natuurlijk de drukbezochte toeristische trekpleisters, zoals Palazzo Pitti, het wereldberoemde Ponte Vecchio, de dom van Firenze en Galleria degli Uffizi. Daar stopt het echter niet, want de Toscaanse stad heeft daarnaast ook heel wat religieuze prachtwerken en minder bekende bezienswaardigheden die daarom zeker niet minder de moeite waard zijn! Maak voor deze 11 minder gekende, soms zelfs verborgen, plekjes zeker ook eventjes tijd wanneer je op bezoek bent in Firenze. Je zal gegarandeerd onder de indruk zijn!

Georganiseerde tours & tickets

Inhoud artikel

 1. Palazzo Strozzi

Dit gebouw heeft een gevel in kolossale blokken natuursteen. Het is één van de mooiste en grootste particuliere huizen van Firenze, maar zoals het velen verging, heeft de bouwheer het einde van de bouwwerken niet overleefd. Via het achterliggende Piazza degli Strozzi kan je een klein gedeelte dat als museum is ingericht bezoeken, het is wel maar beperkt toegankelijk. Meer informatie hierover vind je op de website.

 1. Giardiono di Boboli

De Giardiono di Boboli is dankzij de omvang vrij imponerend. De tuinen lonen zeker de moeite om te bezoeken, want kosten noch moeite werden gespaard bij de aanleg ervan in de 16de eeuw. Naast mooie panorama’s over de stad en de heuvels zie je er kleinere monumenten, waterpartijen, grotten, terrassen en zelfs een amfitheater.

 1. Forte di Belvedere

Dit stervormige fort werd gebouwd op 5 jaar tijd, namelijk van 1590 tot1595, volgens het ontwerp van architect Bernardo Buontalenti. De plek was strategisch van belang, omdat je er een uitzicht hebt over bijna de volledige stad. Bij mogelijke aanvallen gold het fort als beschermingsplaats voor de familie de Medici. Vanop deze plaats zou de bekende astronoom Galileo Galilei de sterren en planeten hebben bestudeerd. Er was een verbinding met het Palazzo Pitti, maar tevens ook een doorgang met het Palazzo Vecchio, gelegen een eind verder aan de andere oever van de Arno.

De villa midden op het fortcomplex stond er al in 1570, dus nog vóór het fort werd opgetrokken. Het was daar dat de hertogen van de Medici zich in veiligheid verborgen. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en worden er culturele evenementen gehouden. Ook ’s avonds met de mooie verlichting is het de moeite om tot hier te komen.

 1. Piazzale Michelangelo & uitzichtpunt

Bij het uitzichtspunt op het Piazzale Michelangelo krijg je een bijzonder mooi panoramazicht over Firenze. Bij mooi weer is dit absoluut aan te raden. Het beeld de David van Michelangelo die je hier ziet, is een kopie. Op het pleintje kan je even uitblazen en vooral genieten van het prachtige zicht. Tijd voor een fotomomentje?

 1. Torre San Niccolo

Deze ranke verschijning is de Torre San Niccolo die deel uitmaakt van de vestingmuur van Firenze. Hij dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw. Het is de enige van alle poorten in Firenze die zijn oorspronkelijke hoogte heeft behouden. Bemerk hier vooral ook de fresco van Madonna met Kind boven de boog.

 1. Loggia dei Lanzi

Deze loggia dateert uit eind 14de eeuw. Eigenlijk is het een open hal met 3 hoge bogen. Hier werden aankondigingen gedaan en ontvangsten geïnd, maar het zijn de prachtige beelden die een goeie reden zijn om een kijkje te gaan nemen. Je ziet er de ‘Roof van de Sabijnse Maagden’ van Giambologna en ‘Perseus’ van Cellini. De naam van de loggia ‘lanzi’ is afgeleid van ‘lanzichenecchi’, wat landsknecht betekent. Hier woonden immers leden van de Zwitserse garde ten tijde van Cosimo de Medici, de rijke bankier die eind 14de eeuw zich in Firenze vestigde en hiermee begon de hegemonie van de familie de Medici.

 1. Palazzo del Bargello

Dit paleis valt meteen op door de hoge toren. Hier zetelde de hoogste magistraat. Omdat de voorraad aan kunstwerken uit het Uffizi museum uitpuilde, werd een deel van het paleis vanaf 1859 ingericht als museum. Het brengt vooral beeldhouwkunst uit Firenze en uit de ganse regio van Toscane. Hier vind je werken van Michelangelo, Donatello, Verrocchio en nog veel emer. De 2 bronzen beelden van David, één van Verrocchio en één van Donatello, moet je zeker proberen zien.

 1. Piazza della Santissima Annunziata & Museo Archeologica

Het plein Piazza della Santissima Annunziata is met zijn oerdegelijk renaissance uitzicht misschien wel één van de mooiste pleinen in Firenze. De loggia dei Servi di Maria uit de beginjaren van de 16de eeuw zal je beslist eens willen doorlopen. En mocht je je afvragen wie die ruiter in het midden is: het is een bronzen beeld uit 1608 van Ferdinando I de Medici, één van de zovele groothertogen van de Medici familie.

Rechts op het plein staat het Museo Archeologica. Etruskische vondsten uit Toscane worden hier tentoongesteld. De blikvanger is de Chimaera van Arrezo, de vervaarlijk uitziende leeuw. Dit is het originele beeld gevonden in 1553.

 1. Galleria dell’ Accademia

Het belangrijke Galleria dell’ Accademia is ook een aanrader wanneer je een kunstliefhebber bent. Vlaamse wandtapijten, Botticelli en dé enige echte David van Michelangelo vormen de hoogtepunten voor een bezoek aan dit museum. Je vindt er trouwens nog meer beeldhouwwerk van Michelangelo en schilderwerken uit 13de tot 16de eeuw.

 1. Palazzo Medici Riccardi

Het Palazzo Medici-Ricardi bevat een museum over de Medici generatie. De familie de Medici was meer dan 300 jaar, van de 15de tot de 18de eeuw, lang heer en meester over het rijke Toscane. In die periode hebben ze heel wat kunst verzameld. Een deel hiervan is in dit museum tentoongesteld. Het hoogtepunt is de muurschildering in de kapel van het museum (Benozzo Gozzoli).

 1. Basiliek di San Lorenzo

De Basiliek di San Lorenzo ligt bij manier van spreken aan je voeten. Deze kerk heeft graftombes van de familie de Medici en Donatello. De bouw startte tijdens de 15de eeuw en kon alleen voltooid worden dankzij de vele giften van de familie de Medici. Ook de aangrenzende kapellen van de Medici kunnen bezocht worden. Ze schitteren door hun pracht en praal binnenin.

 1. Waar overnachten in Firenze?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Firenze? Je boekt jouw overnachting best op voorhand, want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent!

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?