Ponte Vecchio in Firenze bezoeken? De oudste brug van de stad

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ponte Vecchio in Firenze bezoeken? De oudste brug van de stad

6 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio is de oudste brug van de stad. Je wandelt er rond tussen historische juwelierszaakjes en onder een geheime gang van de De’ Medici. Het is een van de meest fotogenieke plekjes van Firenze.

Wil je graag de Ponte Vecchio in Firenze bezoeken? Je leest hier alles wat je moet weten.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Ponte Vecchio in Firenze

Ooit was de Ponte Vecchio een houten Romeinse brug die het smalste deel van de Arno overspande. In 1333 overstroomde de Arno echter en werd de brug in het water gesleurd. Ook het Marsbeeld dat toen op het midden van de brug stond, ging verloren.

In 1345 was de nieuwe brug klaar, een stenen versie deze keer. Die heeft de tand des tijds uitstekend doorstaan, want de brug die je vandaag ziet, is nog steeds dezelfde. Vandaar ook de naam Ponte Vecchio, wat letterlijk ‘oude brug’ betekent.

De Ponte Vecchio onderscheidt zich van andere bruggen dankzij de winkeltjes die erop gevestigd zijn

Oorspronkelijk waren het vooral slagers en leerlooiers. Zij stortten al hun afval echter in de rivier en dat ging gepaard met een doordringende stank. Hertog Ferdinando I besliste daarom om enkel nog juweliers en edelsmeden toe te laten op de brug.

Nog opvallend is de gang die boven de winkels loopt: de Corridoio Vasariano. Dit wandelpad werd aangelegd in opdracht van de familie De’ Medici. Zo konden ze zich verplaatsen tussen hun twee paleizen zonder dat ze zich op straat, tussen het gewone volk, moesten begeven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle bruggen in Firenze vernietigd, behalve de Ponte Vecchio. In 1966 hield een stortvloed lelijk huis. Verschillende juwelierszaakjes werden toen verwoest.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
  1. De Ponte Vecchio bezoeken

Wanneer je de Ponte Vecchio oversteekt, kan je natuurlijk de goud- en zilversmids niet missen. De meest gerenommeerde juwelier is Fratelli Piccini, op nummer 21 (bekijk ligging). Een andere bekende juwelier is Fratelli Peruzzi, gespecialiseerd in zilver en al sinds 1860 op de Ponte Vecchio vertegenwoordigd. De juwelierszaak is vandaag de dag nog steeds in handen van dezelfde familie.

In het midden van de brug zie een buste van Benvenuto Cellini, een Italiaanse kunstenaar die ooit zijn eigen juwelierszaak had op de Ponte Vecchio. Vandaag staat de buste bekend om alle slotjes die aan het hek errond hangen. Verliefde koppels bezegelen er hun liefde en gooien de sleutel vervolgens in het water. Vlakbij zie je een zonnewijzer staan op de plek waar op de Romeinse brug een beeld van de oorlogsgod Mars gestaan zou hebben.

Voor de beste foto’s moet je langs de oever van de Arno wandelen. Vanop de boulevards kan je mooie kiekjes maken. Dorst gekregen? Geniet dan van het prachtige uitzicht op de Ponte Vecchio vanop het terras van Signorvino. Dat is pas genieten!

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in Firenze met onze reisgids Toscane.

  1. Waar bevindt zich de Ponte Vecchio?

De Ponte Vecchio steekt de Arno over in het centrum van Firenze. Je vindt de brug ter hoogte van het Palazzo Vecchio. Of maak het jezelf gemakkelijk en volg onze stadswandeling door Firenze. Deze wandeling brengt je langs alle highlights van de stad.

Ligging van de Ponte Vecchio op de kaart

  1. Tip: leer meer over de Ponte Vecchio op de De’ Medici tour

Geen enkele familie heeft de geschiedenis en het uitzicht van Firenze zo beïnvloed als de familie De’ Medici. Je kan een leuke tour volgen door Firenze helemaal in het teken van de familie. De gids brengt het oude Firenze terug helemaal tot leven en ook de Ponte Vecchio komt aan bod.

TOUR: Wil je graag meer te weten komen over deze bankiersfamilie? Boek je Mysteries of Medici tour online.

  1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?