Premium

Stadswandeling Prato, cultuur in en Chinese textiel buiten de stad

Volledige reisgids kopen voor € 10

Stadswandeling Prato, cultuur in en Chinese textiel buiten de stad

  • Startpunt: Parking Mercatale, Piazza Mercatale
  • Eindpunt: Parking Mercatale, Piazza Mercatale
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 2,0 km
  • Duur: 3 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Toerisme Prato

Prato heeft naam en faam gekregen door de textielnijverheid waarvan een bloeiperiode zich inzette vanaf de 13de eeuw. Het was vooral de wolindustrie die zich hier pijlsnel ontwikkelde en waardoor Prato een belangrijke speler werd op de markt, tot ver buiten de grenzen en tot halfweg de vorige eeuw.

Maar dan kwamen in Prato de Chinezen langs met productie van goedkoper textielgoederen. In zoverre dat weliswaar buiten het stadscentrum een Chinatown groeide met honderden Chinese kleine textielfabrieken, ruim 20 000 Chinezen of zowat 10 % van de inwoners van Prato. Enkel Milaan bezit een grotere Chinese populatie in Italië.

Van die textiel is er echter bijna niets terug te vinden in de winkels in het centrum, er zijn evenmin outletwinkels. Maar er is wel een prestigieus textielmuseum met uitzonderlijke textielstukken, machinerie, stoffen in alle vormen en textuur, …

Volg route op kaart met GPS-tracker

Prato, cultuur in en Chinese textiel buiten de stad

Het historische centrum van Prato is volledig autovrij en bestaat uit smalle straatjes met oude gebouwen. Ook in Prato heeft men een Duomo. De kathedraal Santo Stefano valt op door de bizarre frontgevel én de buitenpreekstoel. In de Dom maar ook in andere gebouwen zal je fresco’s zien van Filippo Lippi, die een tijdje verbleef in Prato halfweg de 15de eeuw.

Voor een wandeling op de vestingmuur moet je naar het Castello dell’Imperatore dat gratis kan bezocht worden. Een ander bezoek dat we kunnen aanbevelen is het Museo del Tessuto. Wie al een Italiaans ontbijt nam, zal vastgesteld hebben dat daarbij brood nauwelijks wordt gegeten. De Italiaan heeft het meer voor zoetige koekjes en andere brioches. Dan mag je niet voorbijlopen aan de biscottificio Antonio Mattei in de Via Bettino Ricasoli.

Toscane

Gratis preview rondreis Toscane downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Toscane

Ontdek Toscane via volledig uitgewerkte autoroute en 9 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

Gratis preview rondreis Toscane downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?