Welke kerken en kathedralen in Firenze bezoeken? Alle info voor je bezoek + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Welke kerken en kathedralen in Firenze bezoeken? Alle info voor je bezoek + tickets

20 mei 2022 in Firenze0 reacties

Overzicht van de mooiste kerken en kathedralen in Firenze + waar tickets kopen?

Firenze staat vol prachtige gebouwen. Er zijn indrukwekkende stadspaleizen zoals het Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti, gerenommeerde musea zoals het Uffizi en de Galleria dell’Accademia en er is natuurlijk de iconische brug Ponte Vecchio. Maar Firenze bulkt ook van de kerken.

Natuurlijk moet je zeker de Kathedraal van Firenze bezoeken, maar er liggen nog meer bijzondere kerken verspreid in de stad. We hebben daarom voor jou de mooiste kerken in Firenze in een lijstje gegoten.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

  1. Duomo di Firenze

Geen bezoek aan Firenze is compleet zonder een bezoek aan de kathedraal. Het gebouw valt onmiddellijk op dankzij de typisch Florentijnse combinatie van verschillende marmersoorten. Niet alleen de buitenkant imponeert, de binnenkant mogelijk nog meer. Je kan er maar liefst 44 glas-in-loodramen bewonderen die de kerk in een kleurrijk lichtbad dopen.

Dé blikvanger is echter de indrukwekkende koepel

De binnenkant is beschilderd met een enorm fresco, het Laatste oordeel van Giorgio Vasari en Frederico Zuccari. Het dateert uit de 16e eeuw en het duurde maar liefst 11 jaar om het helemaal te schilderen. Je kan de koepel beklimmen en het werk van dichtbij bewonderen (en daarna van het fantastische uitzicht op Firenze genieten).

De kathedraal werd gebouwd van het einde van de 13e eeuw en was pas klaar in 1436. De kerk zelf werd ontworpen door Arnolfo di Cambio, de klokkentoren werd toegevoegd door Giotto en het was Brunelleschi die de eer kreeg om de centrale koepel te ontwerpen.

TICKETS: We raden je aan om de Duomo di Firenze met een gids te bezoeken. Je krijgt dan wat meer uitleg bij wat je ziet en je kan de koepel beklimmen. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van je reis naar Firenze. Boek je gegidste rondleiding door de kathedraal van Firenze.

  1. Basilica di Santa Croce di Firenze

Een andere must-see in Firenze is de Basilica di Santa Croce, gebouwd aan het einde van de 13e eeuw. Ook deze kerk werd ontworpen door Arnolfo di Cambio. Het moest de grootste franciscaner kerk worden en in dat opzet is de architect zeker geslaagd. De 16 zijkapellen van de Santa Croce werden beschilderd door enkele getalenteerde schilders.

Deze basiliek moet je bezoeken voor de Capella de Pazzi, een kapel die in de 15e eeuw aan de kerk toegevoegd werd. Het is een meesterwerk van de gerenommeerde Brunelleschi en wordt beschouwd als hét schoolvoorbeeld van Italiaanse renaissancearchitectuur. Een andere reden om de Santa Croce aan te stippen is het graf van Michelangelo. De getalenteerde kunstenaar heeft hier zijn laatste rustplaats gevonden.

TICKETS: Bestel je tickets voor Basilica di Santa Croce online.

  1. Santa Maria Novella

Ook de kerk Santa Maria Novella werd opgetrokken in de 13e eeuw, maar werd uiteindelijk pas officieel ingewijd in 1420. Voordat de Santa Croce opgetrokken werd, was dit de grootste kerk van de stad. Het is een gotisch bouwwerk met een indrukwekkend glas-in-loodraam dat meteen je aandacht trekt.

De kerk is uitgerust met twee kapellen die kunstwerken op zich zijn

  • De familiekapel van de Strozzi is beschilderd met fresco’s van de broers Orcagna die geïnspireerd zijn op La Divina Commedia van de beroemde schrijver Dante.
  • De Tornabuoni-kapel, anderzijds, is versierd met fresco’s van Ghirlandaio en volgens sommige experts ook van Michelangelo.

Het bekendste fresco in de kerk is de Trinità van Masaccio. Hij zette met dit fresco de kunstwereld op zijn kop in 1457. Masaccio was namelijk de eerste die schilderde in dit soort perspectief. Het fresco heeft een bijzonder realistisch dieptezicht.

TICKETS: Wil je graag deze prachtige kerk in Firenze bezoeken? Bestel je tickets voor de Santa Maria Novella op voorhand online!

  1. Basilica San Miniato al Monte

De basiliek van San Miniato al Monte is een van de oudste in Toscane en dateert uit 1013. De grote kapel werd later in 1448 toegevoegd. Je ziet deze basiliek bovenop een heuvel blinken vanuit de hele stad. Het loont absoluut de moeite om de kerk te gaan bezoeken.

De kerk werd gesponsord door de gilde van de wol-importeurs en aangekleed met marmer. Binnenin kan je eeuwenoude schilderingen bewonderen uit de 13e en 14e eeuw die de tand des tijds uitstekend doorstaan hebben. In het koor van de kerk bevindt zich de crypte van de heilige Minias.

TIP: Combineer je bezoek aan de San Miniato al Monte met het Piazzale Michelangelo, hét uitkijkpunt van Firenze.
  1. Basilica di San Lorenzo

Basilica di San Lorenzo was de parochiekerk van de invloedrijke familie De’ Medici. De kerk werd gebouwd in 1419 door niemand minder dan Brunelleschi. Het interieur is renaissancistisch van stijl. De kenmerkende koepels werden ontworpen door Buontalenti. Dwaal door de kerk en de bijhorende tuin met sinaasappel- en granaatappelbomen. De gangen zijn versierd met mooie fresco’s.

  • De Basilica di San Lorenzo is echter vooral bekend om de grafkapellen van de De’ Medici. Hier werden heel wat roemrijke telgen begraven in indrukwekkende praalgraven. Die werden ontworpen door niemand minder dan Michelangelo.
  • Ook de bijhorende bibliotheek is van zijn hand.
  • In de Sagrestia Nuova vind je de beroemdste praalgraven van Michelangelo.
  • De Cappella dei Principi werd pas later gebouwd in de 17e eeuw en nooit voltooid.
  • De meeste graven bevinden zich in de ondergrondse crypte.
Opgelet: Je hebt twee verschillende tickets nodig om de kerk en de grafkapellen te bezoeken.
  1. Santo Spirito

De kerk Santo Spirito ziet er niet bijzonder indrukwekkend uit langs de buitenkant. De kerk geeft uit op een plein vol bars en restaurantjes en wordt door de meeste toeristen over het hoofd gezien. Deze Santo Spirito werd echter ontworpen door Brunelleschi en is bijzonder mooi binnenin. Het interieur is volstrekt geometrisch en helemaal symmetrisch. De architect stierf echter vooraleer de kerk voltooid was.

De kerk is uitgerust met maar liefst 40 kapellen

Elk van die kapellen werd verkocht aan een rijke familie uit de stad. Met dat geld kon de bouw van de kerk daarna uiteindelijk van start gaan. In de sacristie hangt een houten kruis dat gemaakt zou zijn door Michelangelo. Meer zelfs, het zou een van zijn eerste kunstwerken zijn. Om het kruis te bezichtigen en de sacristie te betreden, heb je een ticket nodig.

  1. San Salvatore in Ognissanti

Firenze en renaissance gaan hand in hand. Deze kerk San Salvatore in Ognissanti is echter de uitzondering. Dit was de eerste kerk in barokstijl in Firenze. De oorspronkelijke kerk dateert uit de 13e eeuw, maar in 1627 kreeg de architect Pettirossi de opdracht om het gebouw te herbouwen. Enkel de klokkentoren bleef staan, die werd neergepoot aan het begin van de 14e eeuw. Opvallend: dit gebedshuis is gewijd aan alle heiligen.

Deze kerk is daarnaast vooral bekend als de parochiekerk van Amerigo Vespucci. Hij was de ontdekkingsreiziger die als eerste inzag dat het door Colombus ontdekte gebied een nieuw continent was. Colombus dacht namelijk eerst dat hij India bereikt had. Amerika werd daarna naar Amerigo vernoemd. Je kan Vespucci zien op het fresco Madonna della Misericordia van de geprezen schilder Ghirlandaio.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in Firenze met onze reisgids Toscane.

  1. Santa Maria del Carmine

De afsluiter van onze lijst is de kerk Santa Maria del Carmine. Een grote brand in 1771 verwoeste grote delen van de oorspronkelijke kerk, maar de Capella Brancacci overleefde de vuurzee wonder boven wonder. Je kan er fresco’s bezichtigen van Masolino en zijn beroemdere leerling Masaccio. De schilderingen beelden het leven van de apostel Petrus uit en dateren uit 1425. Masaccio was een meester in het gebruiken van perspectief.

Een andere must-see in deze kerk is de kapel van de Corsini. Heel wat leden van deze steenrijke Florentijnse familie liggen hier begraven. De kerk werd in de loop der eeuwen verschillende keren gerenoveerd, maar toch blijft de voorgevel tot de dag van vandaag onafgewerkt.

  1. Orsanmichele

De kerk Orsanmichele staat in de Via Calzaiuoli, een populaire winkelstraat in Firenze. De kerk staat op een hoek en heeft daarom een atypische vierkante vorm. Dat zorgt binnenin voor een bijzonder interieur. Het gebouw is als het ware een grote kubus met drie verdiepingen.

Ooit stond hier een kleine kapel die later omgebouwd werd tot een graanschuur. Daarna werd het gebouw terug een kerk. De rijke handelslieden van de stad lieten beelden ontworpen om de nissen van de gevel in te vullen. Die werden gemaakt door onder andere Donatello. De originele beelden vind je in musea, in de kerk staan replica’s.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
  1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?