Santa Maria Novella bezoeken in Firenze? Wat zeker zien tijdens je bezoek + waar tickets kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Santa Maria Novella bezoeken in Firenze? Wat zeker zien tijdens je bezoek + waar tickets kopen

18 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Santa Maria Novella in Firenze + tickets kopen

De kerk van Santa Maria Novella is een gotische kerk, vlakbij het treinstation van de stad. Binnenin kan je enkele van de belangrijkste werken bewonderen in de kunstgeschiedenis. De werken van Masaccio en Brunelleschi markeren de breuk met de eenvoudige kunstwerken uit de middeleeuwen en de Italiaanse meesterwerken die erna kwamen. Verder zijn ook de glas-in-loodramen van de Santa Maria Novella erg bekend. Zeker eens binnenspringen dus!

Ontdek hier alles over je bezoek aan deze kerk + bestel je tickets voor de Santa Maria Novella in Firenze meteen online.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Santa Maria Novella in Firenze

De kerk Santa Maria Novella werd opgetrokken in de 13e eeuw in opdracht van de dominicaner monniken in Firenze. Het gebouw werd uiteindelijk pas officieel ingewijd in 1420. De Santa Maria Novella is een van de allergrootste kerken van de stad. Het is een gotische kerk die vooral bekend staat om het indrukwekkende glas-in-loodraam.

Op de gevel van de kerk zie je de naam Giovanni Rucellai staan, dat was de man die de opdracht had gegeven om de kerk te laten bouwen. Dat moest gebeuren bovenop een oudere kerk die te klein was geworden.

TICKETS: Wil je graag deze prachtige kerk in Firenze bezoeken? Bestel je tickets voor de Santa Maria Novella op voorhand online!

 1. De glas-in-loodramen van de Santa Maria Novella

De voorgevel van de Santa Maria Novella ziet er erg mooi uit en valt meteen op wanneer je door de straten van Firenze wandelt. Maar ga zeker eens een kijkje binnenin nemen want daar wachten je nog veel meer indrukwekkendere taferelen.

Wanneer je de kerk binnenkomt, word je aandacht meteen gevestigd op de prachtige glas-in-loodramen. Ze zijn bijzonder kleurrijk en groot en dopen de kerk in een bijzonder licht. Dit kunstwerk werd gemaakt door Andre Bonaiuto.

 1. Het fresco van Masaccio

Het gotische interieur werd versierd met mooie fresco’s. Het bekendste is de Trinità van Masaccio. Meer zelfs, het is een belangrijk werk voor de hele kunstgeschiedenis. Masaccio slaagde er hier in 1457 voor het eerst in om de perspectieftheorie van Brunelleschi toe te passen. Dit fresco markeert de grens tussen de middeleeuwse, eendimensionale schilderingen en de latere uiterst realistische werken.

Mis niets tijdens je verblijf en download onze reisgids Toscane. Zo ontdek je nog meer van deze prachtige regio.
 1. De kapel van de Strozzi

De kapel van de Strozzi is de eerste van de twee bekende kunstkappellen in de kerk. Deze werd gebouwd in 1487 en was da familiekapel van de Strozzi. Vandaag is het vooral bekend omwille van de fresco’s die geïnspireerd zijn op Dantes beroemde werk La Divina Commedia. Ze zijn gemaakt door de broers Orcagna.

Aan de ene zijde zie je het paradijs, aan de andere kant de hel. Ook Dante zelf is afgebeeld. Je herkent hem als het blauwe figuurtje met de rode hoed, natuurlijk aan de paradijszijde van het tafereel.

 1. De kapel van de Tornabuoni

De kapel van de familie Tornabuoni is opnieuw een waardevolle kunstkapel. Hier zie je fresco’s van Ghirlandaio en volgens sommige historici heeft ook Michelangelo meegeschilderd aan het werk. Hier zie je ook religieuze afbeeldingen, maar dan wel voorgesteld in het Firenze van de 15e eeuw.

Een interessante combinatie. Aan de ene zijde zie je het leven afgebeeld van Johannes de Doper, aan de andere zijde herken je Maria. Je ziet verder nog prominente Florentijnen uit die tijd en natuurlijk ook leden van de familie Tornabuoni, die de opdracht gaven voor de schilderingen.

 1. De kruisbeelden in Santa Maria Novella

Je ziet hier kruisbeelden zoals in andere kerken, maar die van de Santa Maria Novella zijn extra bijzonder. Het bekendste is het kruisbeeld van Giotti, het eerste kruisbeeld dat Jezus helemaal als een echt, sterfelijk mens afbeeldde. Nog een opmerkelijk kruisbeeld is dat van Brunelleschi. Hij had het kruisbeeld van Donatello in de basiliek Santa Croce in Firenze bestempeld als een mislukking. Brunelleschi kon veel betere kruisbeelden maken, zo stelde hij. Het resultaat hangt hier in de Santa Maria Novella.

 1. Waar je tickets kopen voor de Santa Maria Novella?

 • Je kan tickets ter plekke kopen aan de ticketbalie.
 • Wil je de wachtrij overslaan en de kerk ontdekken met een audio- en videogids op een tablet? (een aanrader!) Boek dan vooraf deze online tickets voor de Santa Maria Novella.
TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
 1. Praktische info voor je bezoek aan Santa Maria Novella

 • De kerk Santa Maria Novella bevindt zich op het plein Piazza Santa Maria Novella. Dat plein ligt recht tegenover het station van Firenze.
 • Met onze stadswandeling Firenze, kom je alvast langs deze prachtige kerk en tal van andere topbezienswaardigheden in Firenze.
 • Openingsuren: Maandag t.e.m. donderdag en zaterdag: 9u30 tot 17u30.
 • Vrijdag: 11u tot 17u30.
 • Zon- en feestdagen: 13u tot 17u30.
 • In het laagseizoen, van oktober t.e.m. maart, sluit de kerk een half uurtje vroeger.

Wat is de ligging van de Santa Maria Novella kerk in Firenze op de kaart?

 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?