Rondreis door Toscane met de auto? Onze tips, complete route + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Uitgebreid roadbook gratis bij reservatie van deze rondreis

Rondreis door Toscane met de auto? Onze tips, complete route + kaart

 • Startpunt: Carrara
 • Eindpunt: Via Sergio Sacconi, Pistoia
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 533 km
 • Duur: 8 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Rolwagens: Toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Toscane 8 dagen rondreis 'Hoogtepunten in 4* charmehotels'

Toscane 8 dagen rondreis 'Hoogtepunten in 4* charmehotels'

3 nachten in Albergo Villa Marta **** nabij Pisa en op 4 km van Lucca. 4 nachten in Villa La Borghetta **** tussen Firenze en Siena. Inclusief ontbijtbuffet, 3x diner en nog veel meer. Een onvergetelijke reis in Toscane in bijzondere hotels.

Download de voorbeeldroute voor je rondreis door Toscane, beleef het zelf!

Met deze autoroute doorheen Toscane maak je kennis met zowel de natuur als de kunstschatten van Toscane. We bezoeken toppers onder de steden zoals Lucca, Siena, Firenze en Pisa.

Maar we hebben ook veel aandacht voor kleinere middeleeuwse stadjes, aparte plekjes, abdijen en andere locaties waar de tijd bleef stilstaan. Deze rondreis brengt je door de verschillende landschappen van Toscane, eveneens door 'Le Crete', een heel apart stukje natuur van deze Italiaanse regio.

Daarnaast vergeten we de Toscaanse wijnen niet en spenderen een dagje in de Chianti regio. Kortom, wie Toscane wil proeven, zien, genieten en beleven is met deze rondreis zeker op de goede weg.

Dag per dag reisschema rondreis Toscane:

 • Dag 1: heenreis tot regio Pisa, via de marmergroeven van Carrara
 • Dag 2: stadswandeling Pisa en bezoek tuinen Giardino di Villa Garzoni
 • Dag 3: stadswandeling Lucca
 • Dag 4: transfer naar de regio Chianti via korte stadswandelingen in Volterra en San Gimignano
 • Dag 5: stadswandeling Firenze
 • Dag 6: combinatie van autoroute in Chianti en stadswandeling Siena
 • Dag 7: stadswandeling Arezzo met autoroute in de Crete Senesi
 • Dag 8: terugreis vanuit Chianti via Pistoia en Prato
Toscane

Download je gratis preview reisgids Toscane

Nog meer in de volledige reisgids Toscane

Ontdek Toscane via volledig uitgewerkte autoroute en 9 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Toscane: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Welke steden bezoek je tijdens deze rondreis?

Denk aan Italië en je haalt een  gezellig 'piazza' (plein) voor de geest met honderden terrasjesstoelen, het lekkere Italiaanse eten, chique shoppingstraten, prachtige renaissance 'palazzi' (paleizen), letterlijk schitterende mozaïeken, imposante kerken als uiterlijk vertoon van devotie, geplaveide steegjes, beeldige fonteinen, de vele stadstorens en neem er ook nog eens de heerlijke warme zonnestralen bij. De stad Lucca heeft dit állemaal en kan daarom gerust als typevoorbeeld dienen voor een Italiaanse stad en al zeker voor een stad in Toscane

Enkele niet-te-missen bezienswaardigheden van Lucca?  De Duomo San Martino, wandelen op de stadsmuren, de basiliek di San Frediano, het Piazza Anfiteatro, de Torre Guinigi, de San Michele in Foro basiliek.  

In de Toscaanse kunststad Pisa is er een plein Piazza dei Miracoli, het plein der wonderen. Dit kan je bijna letterlijk interpreteren want wat je daar op dat plein te zien krijgt, zijn stuk voor stuk kleine wonderen. De Scheve Toren van Pisa ken je wel. De Duomo pakt ook je aandacht door het marmer, de mozaïeken, de beelden en je zal er ook wel eens binnen gaan voor de preekstoel van Pisano, het cassetteplafond. Nóg op het plein staat de grootste doopkapel ter wereld, ligt het Camposanto Monumentale en vind je het Museo delle Sinopie (schetstekeningen van fresco's). 

Weet dan dat je ook op andere plaatsen in Pisa enkele pareltjes kan gaan bekijken. Stap tot bij de Ponte di Mezzo over de Arno, kijk met ontzag naar het Santa Maria della Spina kerkje, struin over het Piazza dei Cavalieri met het schitterende Palazzo della Carovana en de Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri enz.

Tickets om de Toren van Pisa te beklimmen zijn zowel ter plekke bij de toren als online te koop. Tickets zijn echter gelimiteerd en gelden voor een tijdslot van een halfuur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 24 en geven je voorrangstoegang, zo spaar je alvast veel tijd uit en sla je de wachtrijen over.

Je vindt Volterra hoog boven de Cecina vallei in Toscane ten westen van de meer bekende cultuurstad Siena. Wandelen in Volterra laat je naadloos letterlijk overstappen van het Romeinse tijdperk naar de middeleeuwen, van de Etruskische beschaving naar de renaissance. In de ene straat kijk je naar restanten van een Romeins amfitheater, een paar honderd meter verder klim je naar een museum met één der meest waardevolle collecties van urnen wereldwijd uit de Etrusken periode. Nog meer hoogtepunten in Volterra zijn het Piazza dei Priori met het gelijknamige Palazzo. Op het plein staat ook de Duomo Santa Maria Assunta, het Palazzo Pretorio, de 'battistero' (doopkapel) met het mooie marmer.

Aan de rand van de stad bevindt zich de Porta all'Arco. En dan moeten we de fraaie gevels vernoemen van het Palazzo Incontri Viti, van de Pinacoteca museo Civico enz. 

Ze komen ieder jaar 'en masse' naar San Gimignano omdat iedereen deze stad in Toscane wil gezien hebben. Pittoreske straatjes zijn snel gevuld met toeristen als er een paar bussen op de randparkings staan. San Gimignano is bekend om haar woontorens, ooit 72, vandaag nog 14. Gezelligheid troef op het Piazza della Cisterna, het centrale plein van de stadskern met paleizen, fraaie huizen en een paar van die torens. Mis de basiliek niet temeer omdat in een zijbeuk de Cappella di Santa Fina te bezoeken is.
 
In San Gimignano zijn er ook plekjes waar veel minder toeristen lopen én je toch mooie ontdekkingen kan doen. Dan hebben we het over een weinig bekende kapel met een relikwie van Santa Fina, over een parkje dat je een prachtig uitzicht biedt op de stad. Eenzelfde panorama krijg je op een vestingmuur van een fort. Toegegeven, we proberen je te verleiden om net als zovele anderen de bezienswaardigheden van San Gimignano te komen ontdekken. 

Als je op vakantie bent in Toscane móet je Siena gaan bezoeken, niet alleen een parel aan de kroon van Toscane maar wereldwijd is de stad Siena geroemd om haar zeer uitgebreide menukaart van 'must-see' bezienswaardigheden. Het Piazza del Campo wordt door velen beschouwd als één der mooiste van Europa. De schelpvorm, de lichte helling maar ook zeker de gebouwen, de fontein, enz het biedt een sfeer zonder gelijke. In Siena wandel je van het ene hoogtepunt naar het andere, soms letterlijk want er liggen drie heuvels die samenkomen op het geciteerde plein.

Een absoluut hoogtepunt is de Duomo, waar zoveel details te bewonderen binnen en buiten. In Siena zijn tal van kunstmusea een bezoek waard zijn, je moet het uitzichtpunt Sant'Agostino zeker ontdekken. En dan hebben we nog niet de 'voorraad' aan prachtige kerken vernoemd (Duomo Santa Maria, het Baptisterium, e.a.). In vele straten staan zomaar tussen de gewone huizen prachtige gotische paleizen. Nog een reden om de bezienswaardigheden in Siena te gaan ontdekken.

Firenze verkennen in één dag. Is dat mogelijk? Ja, maar dan kan je weinig tijd spenderen als je meerdere musea wil bezoeken en er zijn er zoveel interessante in Firenze. (Ufffizi, Museo dell' Opera del Duomo, Palazzo Vecchio, ...) Dan zal je geen slakkengangetje er mogen op nahouden. Maar het kan ook anders als je 2 dagen of langer verblijft in Firenze. Aan bezienswaardigheden in Firenze en daaronder geen gebrek! De paleizen, de Duomo en basilieken, de pleinen, de smalle straatjes maar ook de illustere Via, de bijna niet te tellen fresco's, David van Michelangelo en zo kunnen we nog even doorgaan. Ze maken van Firenze een van de topsteden van Toscane en ruimer van gans Italië.

De hoogtepunten ligger er werkelijk voor het rapen. Kunst van Michelangelo, Botticelli, Titiaan, Lippi, Leonardo da Vinci en vele andere Italiaanse kunstmeesters. Architecturale hoogstandjes, een verrassend (mooiste ?) uitzicht op de stad, de Ponte Vecchio, een hooggelegen atypische begraafplaats, zelfs Vlaamse wandtapijten.; 

Tussen Firenze en Lucca ligt Pistoia, geen al te grote stad en wat minder bekend maar zeker de moeite om te ontdekken. Alles wat de culturele schoonheid van Toscane zo bijzonder maakt, vind je immers ook in Pistoia. Je hebt er in de historische stadskern een centraal plein met eromheen prachtige gebouwen zoals de kathedraal San Zeno, het Palazzo del Podesta, de doopkapel (battistero). Pistoia is nog niet overspoeld met massatoerisme zodat je er heerlijk rustig kan flaneren in de straten.

Dat maakt dat je overal een prima zicht hebt op de prachtige paleizen (Panciatichi, dei Vescovi), op de schitterende gevels van de kerken (San Giovanni Fuorcivitas, Chiesa di Sant Andrea e.a.). Zoek je alvast een terrasstoel op één van de vele uitnodigende pleintjes. Wat je evenmin niet mag missen is de gekleurde fries van het Ospedale del Ceppo, de preekstoel van Pisano, het Museo del Ricamo, ... 

Toeristen komen naar Prato om er te komen wandelen in de smalle straatjes en tegelijk te kunnen genieten van een knap cultureel historisch erfgoed. Het is meegenomen dat het historische centrum volledig autovrij is. Je hebt de Duomo met zijn opvallende buitengevel en een 'hangende' preekstoel. Ook de San Francesco kerk heeft een atypische gevel met groene, witte en bruine strepen. Een wandeling op de vestingmuur van het Castello dell'Imperatore (gratis te bezoeken) is een aanrader.

Wil je fresco's zien van de beroemde Lippi, dan zit je in Prato goed want die sieren verschillende gebouwen en musea. Had de stad vele eeuwen terug nog een belangrijke rol op de markt van de wolindustrie, dan is die vandaag volledig uitgespeeld. Chinezen zowaar zouden zich in deze contreien komen vestigen om er textielgoederen goedkoper te produceren. Die fabriekjes zijn er nog maar dan buiten de stadsgrenzen. Enkel in het textielmuseum Museo del Tessuto zijn er nog blijvende herinneringen van die welvaart. 

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

58 ervaringen

- 2 februari 2024 - Anja

fantastisch reisgids

- 3 november 2023 - Van Duyvenboden Patrick

Zoals steeds een uitstekende gids als voorbereiding alsook voor gebruik ter plaatse.De gids is niet alleen zeer volledig maar ook nog goedkoop ook.Prijs kwaliteit is die tiptop.

- 3 november 2023 - Tony Geiss

mooi en aanlokkelijk!

- 1 november 2023 - Lieven Descamps

Heb de gids meteen gedownload en beginnen lezen. Zeer aantrekkelijke schrijfstijl en massaal veel praktische tips. We nemen hem zeker mee als wij vrijdag vertrekken naar Toscane ! Dank jullie wel.

- 1 november 2023 - A. E. Praamsma Verbaan

Interessante tips. Prima routes we kregen gelijk zin om te vertrekken.

Download je gratis preview reisgids Toscane

Volledige reisgids kopen voor € 10

Uitgebreid roadbook gratis bij reservatie van deze rondreis

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?