Basilica di Santa Croce in Firenze bezoeken? De grootste franciscaner kerk ter wereld

Volledige reisgids kopen voor € 10

Basilica di Santa Croce in Firenze bezoeken? De grootste franciscaner kerk ter wereld

30 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Basilica di Santa Croce + verblijftips in Firenze

De Basilica di Santa Croce is de grootste franciscaner kerk ter wereld. Het is een van de bekendste kerken van Firenze, maar dan vooral om de praalgraven van de beroemdheden binnenin. Je kan er ook een bijzonder mooie kapel in renaissancestijl binnenwandelen. Redenen genoeg om deze basiliek te bezoeken tijdens je reis naar Firenze dus.

Ontdek hier alles over je bezoek aan de basiliek + bestel je tickets voor Basilica di Santa Croce online.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Basilica di Santa Croce di Firenze

De werken aan dit knap staaltje architectuur werden aangevat in 1294. Het moest de grootste franciscaner kerk worden en in dat opzet is de architect Arnolfo di Cambio geslaagd. Het gebouw overtrof zo de Santa Maria Novella, even verderop. De kerk zou gebouwd zijn bovenop een kerk die door Franciscus van Assisi zelf gesticht werd. De kerk kreeg maar liefst 16 zijkapellen en de meeste daarvan werden versierd met fresco’s door schilders van de school van Giotto. De beroemdste kapel, de Pazzi-kapel, werd later toegevoegd en ontworpen door Brunelleschi.

In 1560 gaf hertog Cosimo I de’ Medici de opdracht om de belangrijke kerk te restaureren. De architect Vasari kreeg de eer toegedeeld. Bij de renovatie gingen echter veel van de oorspronkelijke en erg waardevolle kunstwerken verloren. Bijna alle fresco’s werden overschilderd.

Enkele eeuwen later, in 1842, voltrok zich jammer genoeg een kleine ramp

De bliksem sloeg in op de kerk en de klokkentoren werd daarbij helemaal vernietigd. De campanile werd toen vervangen door het huidige exemplaar. De gevel van de kerk dateert uit het midden van de 19e eeuw. Architect Niccolò Matas bekleedde de basiliek met de typische marmeren stenen die de rest van Firenze typeren.

Ook daarna bleef de kerk niet van onheil gespaard. In 1966 overstroomde de kerk toen de Arno buiten haar oevers trad. De Basilica di Santa Croce moest toen gerenoveerd worden. In 2017 stortte een deel van het plafond in. Daarbij kwam iemand om het leven.

TICKETS: Bestel je tickets voor Basilica di Santa Croce online.

 1. Cappella de Pazzi

Deze kapel werd pas in de 15e eeuw aan de basiliek toegevoegd. Het is het pronkstuk van de kerk. Je wandelt eerst door de kloostertuin om de kapel te bereiken. Het ontwerp, van de hand van Brunelleschi, wordt beschouwd als een van de mooiste bouwwerken in Italiaanse renaissancestijl. De kapel straalt een rust uit die sterk contrasteert met de oudere gotische architectuur.

 1. Bewonder de tombes van beroemdheden

In de basilica di Santa Croce liggen veel beroemde Italianen begraven. Het is de voornaamste reden waarom toeristen de basiliek absoluut moeten aandoen tijdens hun bezoek aan Firenze.

De bekendste grafsteen is die van Michelangelo

De meesterkunstenaar lag oorspronkelijk in Rome begraven, maar de Florentijnen wilden hun geprezen kunstenaar in Firenze begraven omdat hij lang in de stad gewoond heeft. Zo werd de Santa Croce toch zijn laatste rustplaats. Op het graf zie je de buste van Michelangelo die vergezeld wordt door drie beelden die de schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur voorstellen. Vasari ontwierp de graftombe.

Een andere beroemdeling die je hier een groet kan brengen is Galileo Galilei. Hij verkondigde dat de zon in het middelpunt van ons zonnestelsel stond en dus niet de Aarde. Dat botste met de kerk en zijn publicaties stootten op heel wat weerstand.

Daarnaast liggen ook nog de kunstenaar Vasari, de politicus Niccolò Machiavelli en de toneelschrijver Giovanni Batista Niccolini in de kerk begraven. Je ziet ook een praalgraf voor de schrijver Dante, maar hij ligt er niet in begraven.

Bestel je tickets voor Basilica di Santa Croce

 1. Bezoek het bijhorende museum

Vlak naast de Pazzi-kapel vind je de ingang van het Museo dell’Opera waar je topwerken te bewonderen zijn zoals de Pièta van Michelangelo en de Maria Magdalena van Donatello. Daar kan je met je toegangsticket van de basiliek ook gewoon naar binnen. We raden je aan om het museum kort te bezoeken.

 1. Wandel ook even rond op het Piazza Santa Croce

De Basilica di Santa Croce kijkt uit op het plein Piazza Santa Croce en daar valt heel wat te zien. Tegenover de kerk prijkt het stadspaleis Cocchi-Serristori. Dit renaissancistische meesterwerk huisvest het regionale bestuur van Firenze. Binnenin kan je een mooie privékapel, fresco’s en een indrukwekkende trap bewonderen. Even verderop zie je een ander stadspaleis opduiken, het Palazzo dell’Antella. Dit 17e-eeuwse gebouw is vooral bekend voor de fresco’s.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Basilica di Santa Croce

 • De basiliek bevindt zich op het plein Piazza di Santa Croce, in het centrum van Firenze.
 • Met onze stadswandeling door Firenze kom je alvast langs deze prachtige basiliek en tal van andere topbezienswaardigheden.
 • Openingsuren: De Basilica di Santa Croce is elke dag open.
 • Maandag t.e.m. zaterdag: van 9u30 tot 17u.
 • Zon- en feestdagen: van 14u tot 17u.

Wat is de ligging van de Basilica di Santa Croce?

 1. Waar tickets boeken voor Basilica di Santa Croce di Firenze?

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?