De Markthallen van Firenze bezoeken? Mercato Centrale: een walhalla voor fijnproevers

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Markthallen van Firenze bezoeken? Mercato Centrale: een walhalla voor fijnproevers

28 december 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Markthallen van Firenze: Mercato Centrale + tips

De markthallen van Firenze zijn een walhalla voor fijnproevers en amateurchefs. Hier kan je verse groenten, fruit, brood, kaas en nog veel meer Toscaanse lekkernijen komen inslaan. Op de bovenverdieping van de Mercato Centrale kan je rommelende magen stillen in een van de kraampjes. Geen betere plek om de Italiaanse keuken écht te leren kennen.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

  1. Het verhaal van de markthallen van Firenze

De Mercato Centrale zag het levenslicht in 1874. Giuseppe Mengoni kreeg de opdracht toegewezen om een grote markthal voor Firenze te ontwerpen. De architect is niet onbekend met grote projecten, hij was indertijd al bekend dankzij de beroemde Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. De markthal kreeg een industriële look en werd vooral vervaardigd uit metaal en glas.

Deze markthallen kaderen in de Risanamento, een project van koning Vittorio Emanuele II. Firenze was de hoofdstad van het gloednieuwe koninkrijk Italië en de koning wilde de stad moderniseren. Overal liet hij grote werken uitvoeren. De bekendste resultaten zijn het Piazza della Repubblica, het Piazzale Michelangelo en deze markthallen.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
  1. De markthallen van Firenze bezoeken

Verse groenten, fruit en andere lekkernijen

Op de begane grond van de markthallen van Firenze kan je alle Italiaanse lekkernijen kopen die je hartje begeert. Je ziet er veel verse groenten en fruit, maar ook versgebakken brood, versgeperste Toscaanse olijfolie, huisgemaakte pasta’s en natuurlijk ook de heerlijke Italiaanse kazen en truffels. Wie hier met een hongerige maag binnenkomt, gaat gegarandeerd helemaal voldaan terug naar buiten.

Daarnaast zijn er ook kraampjes waar je bereide gerechten kan kopen. De populairste specialiteiten zijn porchetta (geroosterd varkensvlees), lampredotto (bereide koeienmaag) en trippa (pens). De Mercato Centrale van Firenze lokt veel toeristen en daar spelen sommige marktkramers natuurlijk handig op in. Je vindt hier dan ook kraampjes met souvenirs en lederwaren.

De kraampjes op de eerste verdieping

In de markthallen van Firenze kan je niet alleen ingrediënten kopen, maar ook gewoon lekker komen eten. Op de bovenverdieping vind je verschillende restaurantjes die heerlijke gerechten uit de keuken toveren. Natuurlijk kan je Italiaanse specialiteiten proeven, maar internationaal gezinde toeristen zullen ook hun hart kunnen ophalen.

Er zijn ook bars die zich helemaal toeleggen op de Italiaanse wijnen. Wil je aan een regenbui ontsnappen of wordt de hitte je even teveel, dan is dit een uitstekend toevluchtsoord.

  1. Extra tip: maak een gastronomische tour door Firenze

Geniet je al eens graag van lekker eten en een goed glas wijn? En wil je de Toscaanse keuken nog beter leren kennen? Dan raden we je dezegastronomische tour door Firenze aan. Je bezoekt de markthallen van Firenze met een gids, komt alles te weten over de lokale delicatessen en daarna trek je nog de stad in om meer lekkers te proeven. Tickets boek je hier.

  1. Praktische info voor je bezoek aan de Markthallen

  • Piazza del Mercato Centrale, een korte wandeling verwijderd van de Duomo van Firenze. Middenin het centrum dus!
  • Of volg onze stadswandeling door Firenze die langs de markthallen loopt.
  • Openingsuren van de Cappelle Medicee:
  • Je kan elke dag, behalve op zondag, op de benedenverdieping verswaren kopen tussen 7u en 14u.
  • De restaurantjes op de eerste verdieping zijn elke dag open vanaf 10u tot middernacht.
  1. Wat is de ligging van de markthallen in Firenze op de kaart?

  1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?