19 x mooiste musea in Firenze bezoeken: Alle info + waar tickets kopen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste musea in Firenze bezoeken: Alle info + waar tickets kopen?

5 november 2022 in Firenze0 reacties

Overzicht mooiste musea in Firenze + waar tickets kopen?

Firenze heeft tal van mooie musea om te bezoeken. En niet zomaar musea. Je kan hier enkele van de waardevolste kunstcollecties ter wereld bewonderen. Natuurlijk is er het Uffizi en de Galleria dell’Accademia, maar er zijn ook een heleboel andere interessante musea in Florence. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, mode of architectuur, in Firenze vind je gegarandeerd een museum dat je hart sneller doet slaan.

Ontdek hier een handig overzicht met de mooiste en leukste musea in Firenze.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

 1. Het Uffizi museum

Het Uffizi museum is niet alleen het bekendste museum van Firenze, maar ook het oudste. Al sinds de 16e eeuw wordt hier kunst tentoongesteld. De roemrijke familie De’ Medici wilde hun indrukwekkende kunstcollectie tentoonstellen. Daarvoor werd de Tribuna gebouwd door de architect Buontalenti. Het opende de deuren in 1584. Nadien groeide de kunstcollectie alleen maar. Vandaag is het een van de grootste kunstmusea ter wereld.

Je kan hier enkele van de bekendste schilderijen uit de kunstgeschiedenis bewonderen, zoals de Geboorte van Venus van Botticelli en ook het enige schilderij op doek van Michelangelo. Daarnaast hangen er nog werken van Rafael, Titiaan, Caravaggio en Rembrandt.

TICKETS: Een bezoekje aan het bekendste museum van Firenze mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je stedentrip. Bestel je tickets voor Galleria degli Uffizi online op voorhand en geniet van priority-toegang.

 1. Galleria dell’Accademia

Als het Uffizi de referentie is voor Italiaanse schilderkunst, dan is de Galleria dell’Accademia dat voor de Italiaanse beeldhouwkunst. De Galleria dell’Accademia is bekend als de thuis van de wereldberoemde David van Michelangelo. Dat indrukwekkende beeldhouwwerk is meer dan 5 meter hoog en werd gemaakt tussen 1501 en 1504 uit Carrara-marmer. Je ziet David afgebeeld nadat hij de reus Goliath gedood heeft.

Daarnaast kan je in dit hoog aangeschreven museum ook Giambolona's De verkrachting van de Sabijnse vrouwen bewonderen. Er staan ook nog enkele onafgewerkte standbeelden van Michelangelo.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, bestel je tickets voor de Galleria dell'Accademia online en sla lange wachtrijen over.

 1. Museo del Bargello

Kunstmuseum Museo Nazionale del Bargello is gevestigd in het Palazzo del Bargello, gebouwd in 1255 als overheidsgebouw. Daarna deed het drie eeuwen lang dienst als de gevangenis van Firenze. Sinds 1865 werd het gebouw echter getransformeerd tot kunstmuseum. De collectie van het Uffizi werd toen zo groot dat er meer gebouw nodig was.

Je kan hier vooral beeldhouwkunst uit Firenze en de rest van Toscane bewonderen. Er zijn werken te vinden van Michelangelo, Donatello, Verrocchio. Mis zeker de twee bronzen beelden van David niet, één van Verrocchio en één van Donatello. Daarnaast zijn er ook werken van Brunelleschi, Ghiberti, Giambologna en Cellini tentoongesteld.

Bestel je tickets hier

 1. Galileo museum

Wetenschapsfanaten mogen het Galileo museum niet overslaan. Galileo is een van de beroemdste wetenschappers aller tijden. Hij ontwikkelde een van de eerste telescopen en deed baanbrekende astronomische ontdekkingen. In het Galileo museum kom je alles over hem te weten.

Het hoogtepunt van het museum is de collectie instrumenten van Galileo zelf. Je kan hier onder andere zijn twee beroemde telescopen bewonderen. Het museum behandelt ook nog andere wetenschappers en belangrijke ontdekkingen. Ontdek alles over je bezoek aan het boeiende museum en bestel je tickets voor het Galileomuseum online.

VERBLIJFTIP: B&B Galileo 2000 is een luxe bed & breakfast gevestigd in een historisch gebouw. De bed & breakfast beschikt over elegante kamers en biedt prachtig uitzicht op het Nationaal Museum Bargello. Meer info en boeken.

 1. Museo dell’Opera del Duomo di Firenze

De kathedraal van Firenze mag je natuurlijk niet missen, maar dat geldt ook voor het bijhorende museum. Het Museo dell’Opera del Duomo onthult de geheimen van de kathedraal en herbergt waardevolle kunstwerken die voor de kerk gemaakt werden. Benieuwd hoe die enorme koepel gebouwd werd? Of hoe Vasari die koepel maar liefst 11 jaar lang beschilderd heeft? Dan moet je dit museum bezoeken.

Hét topstuk van het museum is echter de Pietà van Michelangelo. Het is een onafgewerkt beeld van de grootmeester, maar dat maakt het net extra bijzonder. Mis ook Donatello’s Maria Magdalena niet.

TICKETS: Je kan dit museum betreden met een toegangsticket voor de kathedraal. Beklim de koepel, wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad en bewonder de prachtige fresco’s van dichtbij.

Boek je combiticket voor de Duomo van Firenze, het Museo dell’Opera del Duomo en de koepel vooraf online om de lange wachtrijen te vermijden.

 1. Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio is het stadhuis van Firenze, maar tegelijkertijd ook een niet-te-missen museum. Het paleis is een groot doolhof van kamers, gangen en geheime gangen. Je kan hier kunstwerken en Florentijnse architectuur bewonderen.

De Salone dei Cinquecento is de grootste en belangrijkste ruimte van het Palazzo Vecchio. Deze rijkelijk versierde kamer dateert uit 1494. De schilderingen op de muren zijn door Vasari geschilderd in de 16e eeuw en verbeelden de geschiedenis van Firenze. Op het plafond wordt het leven van Cosimo I uit de doeken gedaan.

Beklim ook de opvallende toren van het stadhuis, de 94 meter hoge Torre d’Arnolfo, en bezoek de oude cellen. Ook de voormalige woonvertrekken van de beroemde De’ Medici mag je niet missen.

TICKETS: Wil je graag het prachtige stadhuis van Firenze bezoeken? Bestel je tickets voor het Palazzo Vecchio online.

 1. Palazzo Pitti

Nog zo’n bekend stadspaleis is het Palazzo Pitti. Het is een gigantisch gebouw dat oorspronkelijk dateert uit de 15e eeuw. Het was een prestigeproject van Luca Pitti die met zijn stadspaleis alle andere in Firenze wilde overtreffen. Binnenin wandel je rond in vorstelijke kamers en kan je tientallen schilderijen van beroemde kunstenaars bewonderen. Het paleis is verder bekend om de gigantische Boboli-tuinen, een enorme oase van rust in Firenze.

TICKETS: Wil jij ook graag dit indrukwekkende paleis bezoeken tijdens je stedentrip in Firenze? Bestel je tickets voor het Palazzo Pitti online.

 1. Museo di Palazzo Davanzati

Geïnteresseerd in architectuur en interieur? Dan is dit museum iets voor jou. Dit palazzo werd gebouwd in de 14e eeuw voor de familie Davizzi en viel 200 jaar later in handen van de Danvanzati. Het stadspaleis is uitstekend bewaard en werd aangekleed met meubels en kunstwerken uit die tijd. Een ware tijdcapsule dus.

Bijzonder indrukwekkend is de Sala Grande, een 16e-eeuwse woonkamer. Ook de slaapkamer en de badkamer geven je een goed idee van hoe rijke Florentijnen vroeger leefden.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Gucci Museum

Het Gucci Museum bestaat nog niet zo lang. Je vindt het op het Piazza della Mercanzia. De tentoonstelling spreidt zich uit over drie verdiepen. Modeliefhebbers duiken er in de geschiedenis van Gucci en kunnen enkele iconische topstukken bewonderen. Er hangen enkele impressionante jurken die beroemde actrices hebben gedragen. Verder kan je hier nog rondneuzen in een boekenwinkel en iets drinken in een Gucci-café.

 1. Palazzo Strozzi

Het Palazzo Strozzi is nog zo’n stadspaleis dat zijn deuren heeft geopend voor het grote publiek. De opvallende gevel bestaat uit kolossale blokken natuursteen en dat maakt het Strozzi-paleis meteen een van de mooiste en grootste particuliere huizen van Firenze. Een klein gedeelte van het stadspaleis kan je bezoeken als museum. Er worden allerhande tentoonstellingen georganiseerd. Je wandelt er rond in een op en top renaissancistisch decor. Bestel je tickets voor het Palazzo Strozzi.

 1. Leonardo da Vinci museum

Het interactieve Leonardo da Vinci Museum bevindt zich niet ver van de Galleria dell'Accademia. Het museum is gewijd aan de ingenieur, architect en wetenschapper Leonardo da Vinci en vertelt zijn verhaal in het lang en het breed. Het is een bijzonder interactief museum en dus ook ideaal voor wie de stad met kinderen bezoekt.

Je kan hier prototypes van zijn beroemdste uitvindingen zien en sommige zelfs besturen. Dit museum brengt de boeiende en beroemde figuur helemaal tot leven. Je kan als het ware zijn hersenen induiken. Een aanrader!

TICKETS: Bestel je tickets voor het Leonardo da Vinci museum online en duik in het leven van de beroemde Leonardo da Vinci.

 1. Museo Stibbert

Het Museo Stibbert is minder bekend, maar wel een aanrader voor kunst- en geschiedenisliefhebbers. Het ligt even buiten het stadscentrum. Dit museum bevindt zich in de enorme villa van de familie Stibbert, die rijk werd dankzij handel met het verre Oosten. Je kan hier heel wat bijzondere voorwerpen bewonderen die samen een bont geheel vormen.

Er hangen onder andere wapenuniformen van over de hele wereld, maar er is ook een collectie porselein, Etruskische archeologische vondsten en kledij van Napoleon. Een collectie schilderijen en meubels vervolledigt de collectie. Boek je tickets voor het Stibbert Museum in Firenze.

 1. Casa di Dante

Een van de beroemdste personen die Firenze heeft voortgebracht, is de schrijver Dante. Hij is bekend van zijn werk La Divina Commedia. Er moest dan ook een museum in Firenze komen dat helemaal aan de schrijver gewijd was.

Het Casa di Dante is niet de oorspronkelijke woning van Dante, die bestaat niet meer. Het huidige gebouw werd later gebouwd nadat Dantes huis afgebroken werd. Je leert hier alles over het leven en het werk van Dante, maar ook over hoe het dagelijkse leven in Firenze er in zijn tijd uitzag. Het Casa di Dante is klein, maar wel bijzonder modern en interactief. Literatuurfans en boekenwurmen moeten hier zeker binnenspringen.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
 1. Casa Buonarroti

Firenze is de stad van Michelangelo. Je kan zijn beroemdste beeld in de Galleria dell’Accademia bewonderen. Maar we raden liefhebbers ook het Casa Buonarroti aan, een klein museum gewijd aan Michelangelo Buonarroti. Je kan hier twee reliëfs van Michelangelo bewonderen die hij aan het begin van zijn carrière maakte en er hangen ook heel wat schetsen tekeningen van zijn hand. De collectie wordt vervolledigd met beelden, schilderijen, keramiek en ook enkele archeologische vondsten. Alles wat je hier kan zien behoorde toe aan de familie Buonarroti.

 1. Cappelle Medicee

Benieuwd naar het verhaal van die beruchte familie De’ Medici? Tussen de 15e en de 17e eeuw hadden ze het voor het zeggen in Firenze. De leden van de familie werden prinsen en pausen en vergaarden een uitzonderlijke rijkdom en een onvoorstelbare kunstcollectie. Ook hun grafkappellen zijn een bezoekje waard. Je vindt ze in de Basilica di San Lorenzo. Er staan enkele kunstwerken van Michelangelo, Donatello en Da Vinci.

TICKETS: We raden je aan om vooraf een skip-the-line ticket voor Cappelle Medicee te boeken. Zo hoef je niet in de (lange) wachtrij te gaan staan en kan je meteen van alle pracht en praal in de kappelen van de De’ Medici genieten. Tickets voor de Cappelle Medicee boek je hier.

 1. Archeologisch Museum (MAF)

Het nationaal archeologisch museum werd in 1870 opgericht door de eerste koning van het koninkrijk Italië: Vittorio Emanuele II. Firenze was indertijd de hoofdstad van het kersverse land. In het archeologisch museum worden indrukwekkende vondsten tentoongesteld die de geschiedenis van de streek en het Romeinse Rijk tot leven wekken. Een groot deel van de collectie behoorde tot de verzameling van de De’ Medici.

 • De eerste verdieping staat vol oud-Egyptische kunst. Een leuke afwisseling met de vele kunstmusea in de stad.
 • Verder kan je ook Etruskische, Griekse, Romeinse en Koptische kunstwerken bewonderen.
 • Een must dus voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis.
 1. Museo di San Marco

Het Museo di San Marco is een volledig intact 15e-eeuws klooster, een van de enige in Europa. Het werd toen grondig gerestaureerd in opdracht van de familie De’ Medici door hun favoriete architect Michelozzo. Je wandelt hier rond in een renaissancistisch klooster vol indrukwekkende fresco’s.

De bekendste werken werden gemaakt door Fra Angelico

Hij was geen kunstenaar, maar een monnik die in het klooster woonde. Hij legde het leven van de monniken vast en schilderde, hoe kan het ook anders, veel religieuze afbeeldingen. Geen enkele plek geeft je een beter idee van hoe monniken in de middeleeuwen leefden.

TICKETS: Wil je graag dit museum bezoeken tijdens je stedentrip? Bestel je tickets voor het San Marcomuseum in Firenze online op voorhand en vermijd wachtrijen.

 1. Museo degli Innocenti

Het Museo degli Innocenti is een voormalig weeshuis dat tot nog niet zo lang geleden actief was. Het gebouw werd ontworpen door niemand minder dan Brunelleschi, die ook de koepel van de Duomo voor zijn rekening nam. Het weeshuis doet met zijn renaissancistische elementen erg vredevol aan, maar de realiteit is minder vrolijk.

Het museum vertelt je het verhaal van de wezen van Firenze. Er komen ook heel wat wezen aan het woord die hier opgegroeid zijn. Een boeiend museum voor wie eens iets anders wil dan kunst en architectuur.

 1. Palazzo Medici-Riccardi

Het Palazzo Medici-Riccardi is een van de best bewaarde stadspaleizen van Firenze en toch wordt het amper bezocht door toeristen. Het dateert uit het einde van de 15e eeuw en werd opgetrokken in opdracht van de familie De’ Medici. Daarna viel het in handen van de familie Riccardi.

Dit stadspaleis onderscheidt zich met de prachtige fresco’s en schilderingen. In de indrukwekkende spiegelzaal waan je je in het oude Firenze. Het hoogtepunt is de Magikapel, die aangekleed werd met fresco’s van Gozzoli die dateren uit 1459.

Wil je graag nog meer te weten komen over de De' Medici familie? Dan kan je ook altijd een wandeltour boeken waar je meer te weten komt over de geschiedenis en paleizen van de belangrijkste familie van Florence, de Medici. Boek je De' Medici wandeltour door Firenze.
 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?