David van Michelangelo in Firenze bezoeken? Tips, info & weetjes

Volledige reisgids kopen voor € 10

David van Michelangelo in Firenze bezoeken? Tips, info & weetjes

23 mei 2022 in Firenze1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan de Galleria dell’Accademia + waar tickets kopen?

Michelangelo, kunstenaar uit de Renaissance en zijn beeld van David is één van zijn bekendste werken uit die periode. Dit bijzondere beeld is op 3 plaatsen in de wereld te vinden, maar de originele versie kan je bewonderen in de Galleria dell’Accademia: één van de grootste musea van Florence, waar het werk sinds de 19de eeuw tentoongesteld staat.

Ontdek de fascinerende geschiedenis van één van ’s wereld meest herkenbare beeldhouwwerken? Breng zeker een bezoekje aan Galleria dell'Accademia di Firenze!

Boek je tickets voor het Galleria dell'Accademia di Firenze

Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor Galleria dell'Accademia di Firenze online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden en kan je meteen het museum bezoeken bij aankomst. Er zijn verschillende tickets die je kan boeken, in combinatie met gids of andere bezienswaardigheden in Firenze.

Bestel je tickets voor het Galleria dell'Accademia di Firenze € 20 en geniet van snelle toegang. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. De David van Michelangelo

Marmer

In 1501 had de stadsraad van Florence de 26-jarige Michelangelo ingehuurd om een beeld af te maken voor de serie van beelden die ze op het dak van de koepel van de kathedraal van Florence wilden plaatsen. Michelangelo gebruikte hiervoor een blok marmer uit de bekende groeven van Carrara, wat eerder door Agostino di Duccio in 1464 en door Antonio Rossellino in 1475 afgewezen werd, doordat er te veel kleine imperfecties in marmer zouden zitten.

Michelangelo’s opdracht

De stadsraad zelf had Michelangelo de opdracht gegeven om een religieus beeld te maken, wat uiteindelijk resulteerde in een beeld van de Bijbelse held David. Hij brak hiermee een traditie dat David altijd samen met de verslagen reus Goliath afgebeeld werd en maakte in de plaats daarvan een beeld van David alleen, die met zijn katapult afgebeeld werd.

Het protest & vernieling van het beeld

 • Nadat het beeld in 1504 afgemaakt werd, vond de raad van Florence het beeld echter te mooi om op afstand te zetten en wilden ze het in plaats daarvan op een plek zetten waar het van dichtbij bewonderd kon worden.
 • Na discussies werd uiteindelijk besloten om het beeld voor de kantoren in het Palazzo Vecchio te zetten. Al direct na het plaatsten van het beeld werd de David door protesterende mensen aangevallen met stenen.
 • Vervolgens ontstond er op 26 april 1527 een opstand tegen de De Medici familie en stonden grote massa’s mensen voor het Palazzo Vecchio. Er werd met stenen en andere objecten naar de ramen gegooid, waarbij de David geraakt en beschadigd werd.
Wil je graag nog meer zien van de stad? Download dan zeker onze stadswandeling door Firenze.

De overplaatsing naar Galleria dell’Accademia

Desondanks heeft het beeld voor lange tijd op het Piazza Signoria gestaan en werd het gezien als het beeld van de kracht en waardigheid van Florence. In 1873 werd het beeld uiteindelijk overgeplaatst naar de Galleria dell’Accademia om het te kunnen beschermen en werd er ook een kopie op het plein voor het Palazzo Vecchio geplaatst. Toch werd het beeld in 1991 alsnog beschadigd toen een verwarde man met een hamer de tweede teen op de linkervoet van het beeld afsloeg.

Theorieën over David, wie was hij?

Het originele beeld is nog steeds in het museum te zien. Het beeld is maar liefst 5 meter groot. Het hoofd van de David en zijn rechterhand zijn te groot in vergelijking met de rest van het lichaam. Een theorie geeft aan dat dit mogelijks kwam doordat het beeld in eerste instantie op het dak van de kathedraal terecht zou komen en deze details dus niet duidelijk zouden zijn vanaf de grond, waardoor het voor Michelangelo niet nodig zou zijn geweest om zeer precies te zijn.

Een andere theorie zegt dat dit een knipoog is naar het verhaal van David zelf. Het hoofd zou daarbij te groot gemaakt zijn om de slimheid van David waarmee hij Goliath versloeg weer te geven en de grote rechterhand zou een verwijzing naar de bijnaam van David zijn, Manu Fortis ofwel sterke hand. Het beeld houdt de katapult in zijn linkerhand, wat het idee geeft dat David linkshandig zou zijn.

 1. Bezoek de Galleria dell’Accademia

Één grote Accademia

Hertog Pietro Leopoldo, prins van de Lorraine familie die in de 18de eeuw over Toscane regeerde, liet in 1784 alle kunstscholen in Florence samenkomen tot één Accademia. Hierbij startte hij ook een galerij op om de werken van de studenten van de Accademia tentoon te kunnen stellen. Hij bracht dit samen in het gebouw waar origineel het ziekenhuis van Sint-Matteüs was.

Door de jaren heen werd het gebouw vergroot en de compositie van de collectie veranderde met deze verbouwingen mee, waarbij werken werden toegevoegd uit verschillende kloosters en werken werden weggeven aan andere musea in Florence.

Bewonder ook nog andere werken van Michelangelo

Naast het David beeld zijn er nog andere werken van Michelangelo in het museum te vinden, waaronder de 4 onafgemaakte gevangenen die voor de tombe van Paus Julius II bedoeld waren en ook een beeld van Sint-Mattheüs. Daarnaast zijn er schilderijen uit de 13de tot en met de 16de eeuw te zien in het museum, waaronder werken van Paolo Uccello, Domenico Ghirlandaio en Sandro Botticelli.

Bestel je tickets voor het Galleria dell’Accademia

 1. 5 weetjes over de David in een notendop

 • David was eigenlijk bedoeld voor de Duomo, hij zou daar een plekje krijgen tussen de andere beelden op het dak van de Duomo, maar hij was met 6 ton te zwaar om op te tillen. Daarnaast vond men het beeld te mooi om zo hoog te plaatsen. Hij kreeg een nieuwe plaats bij het Palazzo Vecchio.
 • De vastberaden blik van David is gericht op de grootste rivaal van Florence: Rome. De stad was één van de vele machten in de omgeving die de Republiek van Florence bedreigden.
 • David heeft een gebroken teen. In 1991 had Piero Cannata het idee om een hamer mee te nemen naar David en zijn voet te beschadigen. David brak hierbij een linkerteen.
 • Michelangelo was de derde beeldhouwer van David. Agostino di Duccio was in 1463 aan David begonnen, waarna Antonio Rossellino kort verder werkte aan het beeld. In 1501 werd Michelangelo aangesteld om het te voltooien.
 • Na in doeken te zijn gewikkeld, werd David in baksteen verstopt, net als Michelangelo's Moses. Zo beschermden de Italianen hun historische kunst tegen bombardementen. Deze jas van baksteen kreeg David in WOII.
 1. Openingsuren van de Galleria dell’Accademia

 • Het museum is het hele jaar door iedere dag geopend, behalve op maandagen.
 • Van dinsdag tot en met zondag is het geopend van 9u tot 18u50.
 • Houd er rekening mee dat de kassa's sluiten om 18u20.
 • Meer info op de website.
 1. Waar tickets kopen voor David van Michelangelo?

Waar en hoe tickets kopen?

Je kan zowel tickets ter plekke aan de kassa aankopen als online. We raden je echter aan om je tickets voor het Galleria dell’Accademia online op voorhand te bestellen, zodat je lange wachtrijen aan de kassa kan vermijden. Kies het gewenste tijdslot en de soort en hoeveelheid tickets.

Extra info voor je bezoek

 • Let op: wanneer je online tickets boekt, moet je voor kinderen tussen de 6 en 17 jaar een gratis ticket selecteren.
 • Voor kinderen onder de 6 jaar hoef je geen ticket te boeken.
 • Toegang tot het museum is op de eerste zondag van de maand gratis voor iedereen. Voor deze dag zijn geen tickets online te verkrijgen.
 • De audiogids is beschikbaar in het Italiaans, Engels, Frans, Spaans, Duits en Japans.

Onze tip: Tickets online boeken, zo ben je zeker van je toegang en kan je de wachtrijen overslaan.

 1. Hoe lange wachtrijen vermijden?

 • De Accademia is door het jaar heen een zeer druk bezocht museum en er worden maar een bepaald aantal bezoekers tegelijk naar binnen gelaten. Het is dan ook aan te raden om vooraf je ticket voor het museum te kopen, zodat je via een aparte toegang op de vastgestelde dag en tijd naar binnen kan. Wees wel op tijd, want tickets zijn snel uitverkocht.
 • Het is af te raden om op de eerste zondag van de maand een bezoek te brengen aan het museum. Op deze dag heb je gratis toegang tot het museum wat het extra druk maakt.
 • Ondanks dat het museum het hele jaar door druk bezocht wordt is het er in de zomerperiode het drukst. Het is dan ook aan te raden om het museum in het laagseizoen te bezoeken.
 • Je kan zowel ter plaatse als online je tickets boeken.
 1. Wegbeschrijving naar Galleria dell’Accademia?

Wandel naar het museum

De Galleria dell’Accademia is gelegen aan de Via Ricasoli 58/60, gevestigd in hartje centrum van Florence. Je kan het museum dan ook vanaf verschillende plekken goed bereiken al wandelend. Zo ligt het op een kwartier wandelen van het Piazza della Signoria, en het Forte di Belvedere ligt op een half uur wandelen.

Met het openbaar vervoer

 • De Galleria dell’Accademia is goed te bereiken met het openbaar vervoer.
 • Bussen 1, 4, 6, 7, 10, 11, 14, 17, 19, 20, 23, 25, 31, 52, 54, 82 en C1 stoppen allemaal op het Piazza di San Marco, vanwaar het nog maar 2 minuten wandelen is naar het museum.

Of toch liever met de auto?

Florence wordt als een zeer stressvolle stad gezien door autobestuurders, en het wordt dan ook afgeraden om met de auto het centrum in te gaan en in plaats daarvan buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

Daarnaast heeft Florence een ZTL zone waarbij je alleen met een vergunning het centrum in mag. Het is daarom aan te raden om te parkeren bij Fortezza Fiera bij het treinstation, vanwaar het nog 20 minuten lopen is naar de Galleria dell’Accademia, of het Piazzale Michelangelo, vanwaar het 40 minuten wandelen is naar het museum.

Ligging op de kaart

 1. Praktische info voor je bezoek aan Galleria dell’Accademia

 • Bij de toegang dien je door een beveiliging en een metaaldetector heen te gaan.
 • Grote tassen en koffers mogen niet worden meegenomen in het museum.
 • Er is geen vestiaire waar de tassen achtergelaten kunnen worden, dus laat grote tassen en dergelijke in je accommodatie.
 • Flessen water tot een halve liter mogen worden meegenomen. Een fles met meer dan een halve liter water dien je voor entree weg te gooien.
 1. Filmpje: wat is er nog te zien in Galleria dell’Accademia?

Benieuwd naar je bezoek aan de Galleria dell’Accademia? In dit filmpje krijg je een woordje uitleg over wat je nog allemaal kan zien in de Galleria dell’Accademia, want naast de indrukwekkende David van Michelangelo, zijn ook heel wat andere kunstwerken zeker de moeite waard!

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Toscane met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 september 2019 - Luc Mergaerts

Zeer bevattelijke reisgids met een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden, typische kenmerken, way of life en andere interessante elementen voor een reis naar Toscane

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?