21 x mooiste hondenwandelingen in België: op stap met je hond + tips

Volledige gids kopen voor € 10

21 x mooiste hondenwandelingen in België: op stap met je hond + tips

9 maart 2022 in Reisinfo2 reacties

Met je trouwe viervoeter op stap? Samen op wandel door de natuur op een mooie zomerse lentedag? Niets leuker dan dat. Als je gaat wandelen met je hond wordt er op de meeste plekken gevraagd om hem/haar aan de leiband te houden, maar er zijn ook plekken waar je je lieveling ook vrij kan loslaten zodat hij kan ravotten en rondsnuffelen.

Wij verzamelden alvast enkele niet te missen plekjes waar je hond ook meer dan welkom is!

Inhoud artikel

Onze favoriete hondvriendelijke wandelingen

In veel van natuurgebieden vind je speciaal afgebakende hondenlosloopzones waar je hond vrij kan rondsnuffelen en ravotten onder toezicht van het baasje. Op andere plekken moet je dan weer de hond aan de leiband houden en op de wandelpaden blijven. Download de GPX bestanden van deze wandelingen.

Hieronder vind je alvast enkele wandelroutes met hondenzones

 1. West-Vlaanderen

Rhodesgoedbos

Het Rhodesgoedbos is de groene long tussen Izegem en Roeselare. Het prachtige bos van 40 hectare groot wisselt af met verschillende, fleurige bloemrijke weilanden en poelen, een ideaal decor voor een mooie wandeling met je hond. Hier vind je een speciale hondenzone waar je viervoeter kan ravotten en rondsnuffelen. Kan je kleine Chihuahua het niet goed vinden met een Dobermann? Geen probleem. Deze zone is opgedeeld in twee delen: eentje voor de grotere honden en eentje voor de kleinere.

Honger gekregen? In Brasserie Rhodesgoed kan je terecht voor een lekkere maaltijd en ook hier is je hond toegelaten. Wel enkel op het terras en in de zone beneden. Meer info op de website.

Domein Ryckevelde

Een ander leuke omgeving om te wandelen met je hond is het prachtige gebied Ryckevelde. In het landschap vind je een weelderige mix aan loof- en naaldbomen met een hondenlosloopzone én een zwemvijver. Ergens in het park ligt ook Kasteel Ten Torre. Een ideale omgeving voor tijdens de warme zomerdagen.

Wil je graag Brugge eens verkennen? Bekijk onze uitgestippelde wandeling door Brugge langs alle bezienswaardigheden.

De Gavers

In de omgeving van Kortrijk, vind je het domein van De Gavers. Dit domein is niet alleen geliefd bij sportievelingen maar ook bij heel wat hondenliefhebbers. Er zijn namelijk twee uitgebreide loopzones die volledig afgestemd zijn op je favoriete viervoeter. Honden kunnen er vrij de natuur in lopen en kunnen er met gemak al hun energie kwijt. Ook in de rest van het park zijn ze welkom, maar wel aan de leiband.

Met je hond aan zee

Even uitblazen aan zee? Ook dat kan! Op het strand met een frisbee, de pootjes in de zee, een lekker ijsje op hun snoet. Je hondje fleurt er ongetwijfeld helemaal van op! De regels in verband met loslopen van je hond verschillen van gemeente tot gemeente. Alle informatie is makkelijk terug online.

Wil je graag wat meer informatie over hoe je met je hond naar zee kan? Bekijk de website en vind alle informatie online.

 1. Oost-Vlaanderen

Drongengoedbos

Het Drongengoed is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Een prachtige plek waar heide, bos en gras elkaar harmonieus afwisselen. In het gehele gebied wordt gevraagd om je hond aan de leiband te houden maar er is ook een hondenzone in een omheinde boomgaard waar je hond even kan rondsnuffelen. Het is bovendien ideaal voor een gezinsuitstap met je kids of kleinkinderen. Er is namelijk een sprookjesbos en een kabouterpad speciaal voor kinderen.

Kalkense Meersen

Wandel met je hond door de uitgestrekte natte bloemrijke graslanden en geniet van de weidse stilte en een vleugje kunst in open lucht. Dé ingrediënten om eens puur te genieten met je hondje, maar wel aan de leiband. Ergens aan de Uitbergsestraat vind je een picknickbankje, een plek waar baasjes kunnen rusten terwijl hun honden kunnen rondsnuffelen.

De Kalkense Meersen langs de Schelde is gelegen tussen Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren en heeft een uitgebreid aanbod van wandel- en fietsnetwerken.

Bekijk ook onze uitgestippelde wandeling in de Kalkense Meersen. Overal word je begeleid met het lustige gezang van vogels en passeert het ene schitterende natuurdecor na het andere aan je gezichtsveld.

Er is ook een hondenlosloopweide in Wetteren, vlakbij de Schelde (centrum Wetteren), aan de Peperstraat.

Buggenhoutbos

Het Buggenhoutbos is een gemengd loofbos. Er zijn twee kanten met de Kasteelstraat als scheidingslijn. Het bos is 190 hectaren groot en nergens anders in Vlaanderen vind je zo veel wintereiken! Het is de ideale plek om te wandelen, fietsen of sporten in de schaduw van het bladerdak. Maar ook voor een leuke wandeling met je hond. De hondenlosloopzone bestaat uit een deel open weide en een deel jong bos waarin de honden vrij mogen ravotten. Op de weide staan ook enkele zitbanken waar je even kan uitrusten terwijl je hond aan het rondsnuffelen is.

 1. Antwerpen

Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is een gigantisch natuurgebied en een waar paradijs voor zowel het baasje als de viervoeter. Honden zijn toegelaten in het hele gebied (behalve het graasgebied), zolang ze aangelijnd zijn.

Laat je je hond liever spleen? Dat kan ook in de verschillende losloopgebieden. Jullie kunnen er samen naar hartenlust wandelen in de prachtige natuur. In Kalmthout is er bovendien ook een hondenspeelbos. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door dit Kempens pareltje.

Onze tip: Maak er anders een weekendje weg van! In Kalmthout kan je overnachten in B&B Bluebells, dé perfecte uitvalbasis voor een mini-uitstap met je hond. De uitbaatster van deze leuke Bed & Breakfast vindt het ook totaal niet erg om op je hond te passen, terwijl jij uit eten gaat met je gezelschap.

Hobokense Polder

Ook in Hoboken is het heerlijk wandelen met je hond. De Hobokense Polder omvat maar liefst 170 hectare prachtige natuur en is gelegen tussen de Schelde, Antwerpen en de woonkern van Hoboken. De Hobokense Polder is een gigantisch natuurgebied dat het ontdekken waard is. Je vindt er een prachtige natuur, wilde paarden, koeien en heel wat vogels. Je kan er een lange wandeling maken en vanuit de kijkhutten heel wat vogels spotten. Ideaal voor een uitstapje met je hond (aan de leiband) en je gezin.

Heb je nog geen leiband voor je hond(en)? Bekijk hier het volledige aanbod hondenleibanden.
 1. Limburg

Bosland & Lommelse Sahara

Bosland is gigantisch. Hier vind je verschillende speelbossen, ruiterpaden en fietsroutes is er werkelijk voor iedereen wat wils. Maar ook hier wordt aan de honden gedacht. Aangelijnd mogen honden bijna overal mee naartoe en er zijn verschillende omheinde losloopzones. Bij Den Brand vind je ook een losloopgebied waar grote en kleine honden apart kunnen spelen. In de Lommelse Sahara zijn er twee hondenspeelzones.

Ook interessant: Ben je helemaal overdonderd door de schoonheid van de Lommelse Sahara en het Bosland? Ontdek deze natuurgebieden in de Limburgse Kempen nog beter aan de hand van onze uitgestippelde fietsroutes en wandelroute:

Natuurgebied De Teut

De Teut in Zonhoven vormt samen met Ten Haagdoorn in Houthalen-Helchteren een uitgestrekt natuurgebied van meer dan 1700 hectaren en mag zich het grootste heidegebied van Midden-Limburg noemen.

Hier heb je een afwisseling van beekdalen, vennen, duinen, bossen, akkertjes en heideterreinen nodigen uit voor een aangenaam bezoek. Dus trek je wandelschoenen aan en ontdek dit prachtige stukje natuur met je trouwe viervoeter. Er zijn drie hondenzones, waar je hond ongestoord kan ravotten. Let wel op: de zone aan de Genaderse weg is nog niet in gebruik.

Mijnterril Beringen

Deze omgeving is prachtig om te wandelen. Limburg heeft een belangrijk steenkoolmijnverleden en de Mijnterril van Beringen is een levende herinnering hieraan. Wat vroeger een afvalberg van opgehoopte stenen was, is nu een heuvel waar bosjes en open plekken elkaar afwisselen. Je wordt tijdens je wandeling beloond met een magnifiek uitzicht Het is er fijn vertoeven voor mens en dier! Tijdens je wandeling houd je best je hond aan de leiband maar naast de parking werd een losloopzone voor je viervoeter aangelegd.

 1. Vlaams-Brabant

Park Tervuren

Op een boogscheut van het drukke Brusselse Gewest vind je het Park van Tervuren – ook wel Warandepark genoemd. Het is één van de Vlaamse toegangspoorten tot het Zoniënwoud. De monumentale overblijfselen van een rijk verleden geven extra flair aan deze groene oase. Een wandeling tussen majestueuze eiken en beuken, langs elegante Franse tuinen, vijvers en bloemperken, is een ideaal voor een uitstapje met je hond.

Leuke activiteiten in de buurt: Een bezoek aan het AfricaMuseum dat eind 2018 heropende. Het museum behoort tot de drukst bezochte musea van België en herbergt unieke collecties uit voormalige koloniën in Centraal-Afrika. Lees meer over een bezoek aan het AfricaMuseum.

Liedekerke- en Hertigembos

Het Liedekerke- en Hertigembos zijn samen 200 hectare groot. Elke natuurliefhebber kan het mooie bosgebied verkennen via verschillende wandelpaden en genieten van de rust. Honden kunnen ravotten en vrij rondlopen in de hondenzone. Verder moet je de hond wel aan de leiband houden. En met de picknickweide erbij zijn alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijk dagje uit.

 1. Brussel

Jubelpark

Het Jubelpark is een uitgebreid geheel van tuinen, bezaaid met monumenten en musea. De Triomfboog overheerst het park met zijn drie booggewelven en heeft voor Brussel een symbolische waarde. Het hele park is uitgevoerd in ‘Schone Kunsten’-stijl.

Het is niet meteen een wandeling waar uren kan vertoeven met je hond maar je kan er zeker een mooie wandeling maken. Dit park in klassieke ‘Franse’ stijl wordt doorsneden door mooie bomenrijen en rechthoekige grasperken, die afgeboord zijn met gesnoeide laurierhagen of versierd met bloemperken en beeldhouwwerken. Bovendien zijn er vier zones waar je hond vrij mag rondlopen.

Graag de omgeving van Brussel wat beter leren kennen? Ontdek onze uitgestippelde wandelingen voor een uitstapje.

 1. Waals-Brabant

Een wandeling in Villers-la-Ville

Villers-la-Ville is vooral gekend omwille van zijn abdij. Een vrij toeristische plek dus! Maar ook een ideale omgeving om met je hond even te wandelen want er liggen namelijk heel wat bossen rond. In de ruïnes van de abdij is je hond trouwens ook welkom, zolang je hem aan de leiband houdt! Een uitstapje naar Villers-la-Ville!

Ontdek alles wat je moet weten over je wandeling langs de abdij van Villers en de omgeving ervan.

 1. Henegouwen

Wandeling in Saint Ghislain

Deze wandeling start aan het bos. Tijdens je wandeling geniet je van de mooie natuur en er zijn enkele picknickbankjes op je weg. Hier kan je rustig lunchen terwijl je viervoeter loopt rond te snuffelen.

Een wandeling maken in de mooie Ardennen is altijd een goed idee, maar je moet er wel eerst geraken! Moet je enkele uren in de auto zitten vooraleer je op je bestemming aankomt? Dan kan je best een hondenreisbench aankopen. Bekijk hier ons uitgebreid artikel en onze top 10 reisbenches voor honden.

 1. Namen

Membre

Deze wandeling start bij het kerkje van Membre. Een pittige wandelroute van 19 kilometer maar zeker de moeite waard als hondenwandeling. De paden zijn soms wat moeilijk te bewandelen en op een gegeven moment moet je ook de Semois oversteken, maar voor de avonturiers onder ons is dit een echte aanrader.

Interessant in de buurt: Op een halfuurtje rijden van Membre, ben je in Bouillon. Een middeleeuws stadje dat bekend staat om zijn kasteel. Lees meer hierover.

Grotten van Han

Het is eens wat anders maar als je je hond wilt meenemen op een daguitstap, dan is een bezoekje aan de Grotten van Han altijd een goed idee. De Grotten van Han vormen een stelsel van onderaardse grotten in Han-sur-Lesse nabij Rochefort. Het geheel staat bekend als een van de grootste grottencomplexen van Europa.

Honden aan de leiband zijn toegelaten in de Grot, op voorwaarde dat ze de andere bezoekers niet storen. Houd er ook wel rekening mee dat je je bevindt in een temperatuur van 9 °C en heel wat treden. In het museum PrehistoHan zijn honden ook toegelaten, behalve dan in de projectiezaal. Ideaal voor een leuke daguitstap met het gezin en bovendien kan je in de omgeving ook lekker rustig wandelen.

Onze tip: Koop je tickets voor een bezoek aan de Grotten van Han online, ze zijn 2 EUR goedkoper dan aan te kassa + je kan annuleren tot 24u voor aankomst. Meer info over de Grotten van Han vind je hier.

 1. Luxemburg

Wandeling in Achouffe

Start je wandeling aan de brouwerij van La Chouffe. Tijdens je wandeling geniet je van de bospaden langs het water en af en toe een steil klimmetje. Mogelijks is het in het hoogseizoen wat drukker in deze omgeving omdat de brouwerij wel de toeristische trekpleister van de regio is.

Ben je een echte bierliefhebber? Dan kan je later ook altijd terugkeren om de brouwerij eens te bezoeken en een kijkje te nemen hoe het befaamde biertje La Chouffe wordt gebrouwen. Lees ook meer over de mooiste bezienswaardigheden in Bastogne.

Wandeling in Hotton

Deze wandeling start je aan de brug aan de Rue Haute. Deze wandeling is zo’n 14 km lang maar valt zeker niet te onderschatten. Zo gaat de wandeling eerst langs het klimmassief, een steile klim en boven loop je langs een afgrond. Eentje waar je toch aandacht moet hebben. Er zijn ook enkele klauterstukken op de weg, waar je hond(en) eventueel wel een beetje hulp nodig kunnen hebben. Er is ook niet altijd een duidelijk pad zichtbaar maar met wat improvisatie kom je er zeker wel. Een ietwat avontuurlijkere wandeling maar dat komt zeker goed!

In Hotton vind je ook de Grotten van Hotton, natuurerfgoed van Wallonië. Hier wandel je door bijzondere galerijen en rotsformaties en er stroomt zelfs een ondergrondse rivier door deze grotten. Wil je deze graag bezoeken? Lees meer op de website.

 1. Luik

Daguitstap naar burchtruïne van Burg Reuland

In plaats van een mooie wandeling kan je je hond meenemen op uitstap naar de burcht van Reuland. Dit ruïnecomplex omvat verzamelingen van ter plaatse gevonden voorwerpen tijdens archeologische opgravingen. De opgravings- en restauratiewerken worden met tekst en beeld toegelicht. Een mooie omgeving waar je hond ook welkom is, wel aan de leiband.

Ontdek de mooiste plekjes in de Ardennen. Download nu onze gratis preview reisgids Ardennen en kom langs de meest pittoreske stadjes en dorpjes en geniet van de schoonheid.

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over hondvriendelijke wandelingen

Wandelen met je viervoeter: wat zijn de voordelen?

Of je nu een kleine wandeling of een lange wandeling door het bos maakt, wandelen met je trouwe viervoeter heeft altijd zijn voordelen.

Wat zijn de voordelen?

 • Door samen mooie wandelingen te maken, schep je een nog betere band.
 • Het wandelen met de hond is niet alleen om z'n behoefte te laten doen, het is een belangrijk onderdeel van zijn dag. Door middel van zo’n wandelingen houd je je hond gezond en gelukkig.
 • Het is niet alleen gezond en goed voor je hond maar ook voor jezelf. Zo blijf je zelf ook fit en in beweging.
 • Wil je afvallen door te wandelen maar ga je liever niet alleen op stap? Je trouwe viervoeter zal je zonder twijfel graag vergezellen!
 1. Waarop letten als je met je hond gaat wandelen?

 • Houd je hond aan de leiband tot je in de hondenzone bent.
 • Ruim ook in een hondenzone de hondenpoep op en deponeer die in de hondenpoepvuilnisbak.
 • Smijt ook je eigen afval niet zomaar op de grond maar gooi het in de vuilnisbak.
 • Houd je hond zo rustig mogelijk. Geluidsoverlast in en rond een hondenzone is verboden tussen 22 uur en 7 uur. Wat zowel geldt voor je hond als voor jijzelf.
 • Ga nooit wandelen bij onmenselijke temperaturen. Op zomerse dagen waarbij het 38° is in de volle zon, moet je niet gaan wandelen. De grond kan enorm warm zijn en dat is niet goed voor de pootjes van je hond.
 • Houd rekening met de afstand van de wandeling. Dit geldt zowel voor de wandelaar als voor de hond.
 • En last but not least: houd ook rekening met de mensen in je omgeving. Ook fietsers en wandelaars hebben recht op hun ontspanning.
 • Enkele zaken die van pas kunnen komen tijdens je wandeling: Hondenleiband, Hondenhalsbanden, Hondentuigjes, Hondenreflectie & -verlichting, Hondenpoepzakjes, Hondensnacks en Accessoires voor je hondenriem.
 1. Hoe herken je een hondenzone?

Een hondenzone kan in alle openbare bossen, natuurgebieden, privébossen en op graslanden voorkomen. Of je hond aan de leiband moet of niet, wordt aangeduid met een herkenbaar bordje. Net zoals wanneer je hond de zone niet mag betreden.

Blijf als baasje wel in de buurt, ook al ben je in een hondenzone waar je hond los mag lopen.
 1. Waarom is het belangrijk dat je hond aan de leiband hangt?

De natuur nodigt uit om je hond de vrije loop te geven. Maar toch is dat niet altijd een goed idee. Sommige mensen zijn nu eenmaal bang van loslopende honden. In het bijzonder kinderen. Het klinkt als baasje van zo’n lieve viervoeter soms wat vreemd, maar het kan ook zijn dat iemand al eens een onaangename ervaring heeft gehad met een andere hond.

Nog geen hondenleiband? Bekijk het volledige aanbod hier!
 • Grondbroeders zoals reeën en vogels panikeren waardoor jongen aan hun lot worden overgelaten.
 • Beschermde of zeldzame planten worden beschadigd.
 • Maar ook beschermde diersoorten kunnen in gevaar zijn.
 • Bovendien bescherm je je beste vriend tegen een gevecht met andere honden of wilde dieren zoals een ree of een everzwijn en ook tegen teken en ziekten. Kortom: een leiband heeft ook zeker zijn voordelen.

Volgens Agenschap Natuur en Bos zouden in principe in bossen en natuurgebieden honden altijd aan de leiband horen. De algemene aanlijnplicht voor honden is belangrijk voor zowel de veiligheid van je dier en de mens. In hondenzones kunnen honden - onder toezicht van het baasje – natuurlijk wel vrij rondlopen.

 1. Enkele tips als je gaat wandelen met je hond

 • Een hondenpoepzakje voor onderweg kan altijd van pas komen
 • Trek je erop uit in modderige bossen? Dan draag je best een paar goede wandelschoenen en wandelsokken.
 • Ga je wandelen op warme dagen? Vergeet je niet in te smeren. Bekijk hier de beste zonnecrèmes.
 • Als je in een natuurgebied gaat wandelen op een mooie lentedag, kan je ook altijd een picknick meenemen en gezellig in de natuur lunchen.
 • Een hond mag dan wel afgericht zijn, er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Kinderen en ook volwassenen reageren vaak ongemakkelijk op een loslopende, onbekende viervoeter.
 • Het is niet alleen goed voor je hond, ook voor jezelf. Je bent in beweging en wandelen is gezond. Bovendien kan je ook afvallen door te wandelen.
 • Zorg dat je altijd een snoepje op zak hebt voor je hond, zo kan je hem eventueel belonen. Bekijk het aanbod hondensnacks.
 • Houd je hond aan de leiband tot je in de hondenzone bent
 • Tijdens je wandeling zal je ongetwijfeld andere honden tegenkomen. Laat ze rustig kennismaken en geef hun ook de ruimte zodat ze genoeg plek hebben om eventueel uit te wijken.
 1. Checklist wandelen

Of je nu gaat wandelen alleen of met je trouwe viervoeter, het is zowel een makkelijke en leuke manier om een omgeving te ontdekken als een goede manier om gezond te blijven. Voor een korte wandeling heb je niet per se heel veel nodig, maar als je er langer op uit trekt, is het toch handig om bepaalde dingen op zak te hebben. Denk maar aan wandelnavigatie, drinkfles, eten of een speciale wandelrugzak. Lees hier de belangrijkste wandelbenodigdheden en enkele tips!

 1. Haal je wandelschoenen uit de kast en download GRATIS wandelroutes!

Ben je net als ons enthousiast geworden bij al die redenen? Zoek je nog inspiratie voor je volgende wandelavontuur? Download dan één van onze vele GRATIS wandelroutes of stadswandelingen!

2 gratis wandelboeken met meer dan 35 wandelingen

Trek je wandelschoenen aan en ga stevig stappen !

 1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 5 mei 2021 - GRECK André

Zeer leerzaam document vol tips voor niet ingewijden. Zeker aan te raden.

- 20 april 2021 - Huygens Walter

Onlangs deze wandelroute gedaan met de hond en prachtig stukje ongerepte natuur. Zeker voor herhaling vatbaar

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?