Dé 14 x mooiste steden in Portugal: Wat zien & doen in deze Portugese steden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 14 x mooiste steden in Portugal: Wat zien & doen in deze Portugese steden?

19 juli 2023 in Portugal0 reacties

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een mooie citytrip of stedentrip in Portugal?

Portugal, een prachtig land met ontzettend veel prachtige natuurgebieden en bijzonder mooie steden. Het maakt niet uit of je nu naar het noorden of het zuiden van Portugal reist, je vindt overal wel steden die de moeite waard zijn.

Benieuwd naar de mooiste steden in Portugal voor een stedentrip? Lees gerust verder en ontdek de leukste plekken en steden in Portugal.

Tours, tickets voor je bezoek aan Portugal

Bezienswaardigheden in Portugal bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Hier kan je voor slechts € 14 een voorrangsticket boeken voor het paleis en het park van Pena.

Of heb je eerder interesse in een boottocht naar de Benagilgrotten? Dit kan al vanaf € 24.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Lissabon

Als hoofdstad van Portugal is Lissabon natuurlijk een voor de hand liggende bestemming. De stad is minstens even mooi als andere Europese hoofdsteden, maar ontvangt slechts de helft van het aantal toeristen. Het is na Athene de oudste hoofdstad van Europa en van die lange geschiedenis zal je ook overal sporen zien opduiken.

Lissabon is eigenlijk een knappe mix van oud en nieuw. Bezoek er zeker de gotische kathedralen, de historische cafés, maak een ritje op de vintage trams en wandel door de smalle straatjes in het centrum. Daarnaast vind je er ook hippe kledingwinkels, levendige koffiebars en fantastische restaurants. De stad is bovendien gebouwd op een reeks heuvels waardoor je overal in Lissabon gegarandeerd een prachtig uitzicht hebt. Met onze stadswandeling door Lissabon mis je alvast geen enkel plekje!

Wil je graag meerdere musea of bezienswaardigheden in Lissabon bezoeken? Dan is de Lissabon Card, de ideale oplossing om geld uit te sparen tijdens je bezoek of citytrip.

Met de Lissabon Card krijg je voorrangstoegang bij de belangrijkste bezienswaardigheden + toegang tot de Santa Justa Lift + toegang tot 23 musea + gratis openbaar vervoer en korting in restaurants. Koop je Lissabon Card online voor € 20. Je kan de Lissabon kaart kopen voor 24 uur, 48 uur of 72 uur (en je kan steeds gratis annuleren tot 1 dag voor aanvang).

  1. Porto

Porto is na Lissabon de grootste stad van Portugal en één van de oudste steden van Europa. Het hele centrum van de stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je vindt er dan ook heel wat prachtige bezienswaardigheden. Onze stadswandeling Porto neemt je mee langs alle bezienswaardigheden.

  • Beklim zeker de Torre dos Clérigos, de 18-eeuwse klokkentoren van de Igreja dos Clérigos, het symbool van de stad en kan je de toren vanaf veel plekken in de stad zien.
  • Ook de Sé do Porto kathedraal is een bijzonder bouwwerk, evenals de Ponte de Dom Luis I brug die Porto met Vila Nova de Gaia aan de ander kant van de Douro rivier verbindt.
  • Natuurlijk kan je Porto niet verlaten zonder een lokale Portokelder te bezoeken.
Daarnaast is Porto natuurlijk de stad van de port, en kan je in één van de vele gezellige restaurants en cafés de lokale producten uitproberen.

Wil je graag meerdere musea of bezienswaardigheden in Porto bezoeken? Dan is de Porto Card, de ideale oplossing om geld uit te sparen tijdens je bezoek of citytrip. Met de kaart combineer je meerdere daguitstappen of excursies + toegangsticketten voor musea + gratis openbaar vervoer + bezoek aan een Port wijnkelder en korting op de hop-on/hop-off stadsbus. Koop je Porto Card online voor € 13.

Liever stappen dan het openbaar vervoer te gebruiken? Koop je dan een Porto Card Walker voor € 15.

  1. Óbidos

Óbidos is een oude stad die iets ten noorden van Lissabon is gelegen. De stad werd in de Middeleeuwen ommuurd en is sindsdien zeer goed bewaard gebleven. In de stad vind je dan ook nog het middeleeuwse stratenplan inclusief straten vol kinderkopjes, oude pleinen en het middeleeuwse Castelo de Óbidos. Het idyllische plaatsje is al tijden zeer geliefd geweest door toeristen.

In de dertiende eeuw werd koningin Isabel zelfs zo verliefd op het stadje tijdens een bezoek aan Óbidos dat de koning Denis I haar de stad als cadeau gaf.

Om je nog meer in de middeleeuwse sferen te wanen kan je Óbidos in juli bezoeken. In deze maand wordt er voor twee weken lang een Middeleeuwse markt gehouden.

Wil jij ook Óbidos bezoeken? Er zijn tal van daguitstappen en privé-tours beschikbaar, vanuit Lissabon.

  1. Aveiro

De stad Aveiro is gelegen aan de westkust van Portugal tussen Coimbra en Porto, aan de Ria de Aveiro lagune. De stad wordt ook wel het ‘Venetië van Portugal” genoemd, omdat de stad gedomineerd wordt door water en er overal moliceiro varen, boten die lijken op de Venetiaanse gondels.

Het centrum zit vol gekleurde art nouveau gebouwen, maar je vindt er ook de prachtige barokke Sé de Aveiro kathedraal, evenals het vijftiende-eeuwse Mosteiro de Jesus. In het laatste monument vind je ook de tombe van Santa Joana Princesa, de dochter van koning Afonso V.

Aveiro bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Een daguitstap vanuit Porto, Lissabon of Gaia kan je al voor € 50 online boeken.

  1. Coimbra

De stad Coimbra is een stuk minder bekend dan Lissabon en Porto maar dat ligt zeker niet aan de bezienswaardigheden die de stad kent. De stad staat vooral bekend als een belangrijke universiteitsstad met de oudste universiteit van Portugal. Deze werd in 1290 opgericht en de vijf campussen zijn zeker de moeite waard.

Ook de bibliotheek die bij de universiteit hoort is met haar hoge muren en versieringen van bladgoud zeker een bijzonder monument.

Eenmaal in Coimbra moet je ook zeker de Sé Velha en Sé Nova bezoeken, evenals het Mosteiro de Santa Cruz, één van de belangrijkste Portugese kloosters in de Middeleeuwen.

Ontdek alles over Coimbra via een wandeltocht door het historische centrum en langs de bibliotheek met een gids.

  1. Braga

In 2012 werd Braga de Europese Jeugdhoofdstad genoemd. De levendige stad trekt heel wat studenten aan van de nabijgelegen Universiteit van Minho en staat boordevol leuke cafés, winkels, restaurants en bars.

Braga heeft daarnaast diepe religieuze wortels. Je kan er namelijk de oudste kathedraal van Portugal bezoeken, een populair pelgrimsoord. Het bouwwerk werd opgetrokken op de top van een heuvel en wordt omringd door tuinen. Bezoekers en gelovigen moeten wel 116 meter naar omhoog klimmen en zo'n 600 treden trotseren, maar de kerk en het prachtige uitzicht zijn die inspanning zeker waard (of je kan natuurlijk ook de kabelbaan nemen). Je vindt in Braga vele kerken, kapellen en klooster, de stad wordt om die reden ook wel het Portugese Rome genoemd.

Wil je graag Braga bezoeken met een gids of tour? Bekijk de mogelijkheden online en boek je daguitstap.

  1. Faro

Faro is de hoofdstad van de Algarve en voor velen het startpunt van een bezoek aan deze regio. Je vindt hier dan ook het internationale vliegveld van de Algarve. Daarnaast heeft de stad nog een mooi oud centrum omringd door stadsmuren waar je talrijke witgekleurde huisjes en prachtige kerken terug kan vinden, waaronder de prachtige Sé kathedraal.

Vanuit Faro kan je vervolgens een veerboot nemen naar het afgelegen Praia de Faro, een wat minder populair strand vergeleken met de stranden van de grotere steden in de Algarve maar zeker niet minder mooi.
  1. Évora

Évora is de hoofdstad van de regio Alentejo in Portugal. Ook deze goedbewaarde middeleeuwse stad werd door UNESCO geklasseerd als werelderfgoed. In het oude stadscentrum wandel je in smalle straatjes en langs witgekalkte huizen die vaak gele deuren en ramen hebben.

Het bekendste gebouw in Évora is de 2000 jaar oude Templo Romano. Daarnaast vind je er ook het Prata aquaduct uit de 16de eeuw van 18 km lang. Het aquaduct verbond het centrum van Evora met de waterbron in Graca do Divor.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de Igreja e Mosteiro de São Francisco, een gotische kerk die bekend staat om de bonenkapel vol met botten en schedels van monniken uit Évora.

Verken de regio van Alentejo, Lissabon en Evora met onze rondreis, zo ontdek je de mooiste bezienswaardigheden, download ze nu.

  1. Fátima

Fátima is één van de bekendste en belangrijkste bedevaartsoorden van het katholicisme. Jaarlijks bezoeken dan ook talrijke pelgrims en toeristen deze stad om een bezoek te brengen aan de Santuário de Fátima.

De Santuário de Fátima is een complex van religieuze gebouwen bestaande uit

  • De Basílica de Nossa Senhora do Rosário,
  • De Capela do Lausperene,
  • De Capelinha das Aparições, het Monumento ao Sagrado Coração de Jesus en een grote eikenboom.
Ook vind je de modernere Basílica de Santíssima Trindade tegenover het San;tuário, welke tegen het einde van de vorige eeuw gebouwd werd om de vele pelgrims te kunnen verwelkomen.

Fátima bezoeken? Er zijn privé-tours met gids beschikbaar en daguitstappen vanuit Lissabon, bekijk hier alle tours vanaf € 45.

  1. Lagos

Lagos is de levendigste badplaats van de westelijke Algarve. Het is ook van groot historisch belang. Prins Henry de Navigator lanceerde in Lagos Portugals Gouden Eeuw van ontdekkingsreizen en hij werd later ook gouverneur van de Algarve. De ontdekkingsreizigers die vanuit Lagos vertrokken, zetten Portugal voor altijd op de wereldkaart.

De middeleeuwse kasteelmuren, de sierlijke kerken en de stevige dijken van de stad lokken jaarlijks heel wat bezoekers, maar het zijn vooral de indrukwekkende kliffen en grotten die de show stelen. Verwacht je aan idyllische stranden, azuurblauw water en heel veel zon. Je vindt er ook heel wat leuke restaurantjes en mooie hotels. Lagos is ook de ideale plek om dolfijnen te gaan spotten op zee of om te snorkelen.

  1. Sintra

Sintra is vlak bij de hoofdstad van Portugal gelegen in het Sintra gebergte. Het is een bijzondere plaats omdat de hele stad talrijke paleizen en villa’s telt, waardoor de stad ook opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De verschillende paleizen werden door leden van de koninklijke familie gebouwd en hebben allemaal een aparte stijl.

  • Zo valt het kleurrijke Palácio Nacional da Pena meteen in het oog.
  • Terwijl het Palácio de Monserrate, dat nog geen tien jaar later gebouwd werd, een meer eclectische stijl volgt.
  • Het Castelo dos Mouros is daarentegen een middeleeuws fort.
  • En zo lijkt het Quinta da Regaleira een mooi Romantisch paleis dat meteen uit een sprookje zou kunnen komen.
  • Lees alles over een bezoek aan de kastelen van Sintra.

Onze tip: Sla de wachtrij over en verzeker je van je toegang, koop je tickets online vanaf € 9. Bekijk het volledige aanbod hieronder.

  1. Tomar

Tomar is een fascinerende Portugese stad in het centrum van het land. Vandaag is Tomar een charmant en schilderachtig stadje, maar in de 13e eeuw was Tomar een van de meest invloedrijke steden op het Iberisch schiereiland en het was ook een belangrijk religieus centrum. Je wandelt er rond op geplaveide steegjes langs de oevers van de rivier de Nabão en tussen oude kerken en traditionele huizen.

Graag een daguitstap maken? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Tomar en haal het beste uit je verblijf.
  1. Cascais

Cascais is een populaire bestemming in de Portugese Riviera. Tot aan de 19de eeuw deed de plaats dienst als een vissersstad, maar vanaf 1870 veranderde het in een kosmopolitische kuststad nadat de koninklijke familie er jaarlijks in de zomer verbleef.

De stad staat nog steeds bekend om de mooie stranden en het drukke nachtleven en doet dan ook nog steeds dienst als populaire vakantiespot voor de internationale jet set. In één van de zomerwoningen van een aristocraat vind je tegenwoordig het Condes de Castro Guimarães Museum met onder andere kunstwerken die gebaseerd of geïnspireerd zijn door de stad, en ook andere woningen zijn omgebouwd tot musea.

Daarnaast vind je aan de kustlijn verschillende prachtige stranden waar ook veel watersporten beoefend kunnen worden. Verder liggen vlakbij Cascais de imponerende Boca do Inferno kliffen.

Geen zin om zelf je daguitstap te regelen? Wel dan is er goed nieuws, want met GetYourGuide kan je eenvoudig, snel en voordelig op daguitstap naar Cascais of Sintra vanaf € 50. Bekijk de tours online

  1. Funchal

Funchal is de grootste stad van Madeira en ook de hoofdstad van het eiland en de hele archipel. De stad wordt omgeven door groene heuvels, uitgestrekte wijngaarden en de Atlantische oceaan. In Funchal ligt een haven waar je een bootexcursie kan maken of de luxueuze jachten kan bewonderen. Vlakbij de haven prijkt ook het okergele São Tiago-fort uit de zeventiende eeuw dat tegenwoordig een kustmuseum huist.

Wandel er in smalle straatjes tussen schattige vissershuisjes en bezoek er de indrukwekkende kathedraal Sé do Funchal, een mix van de gotische en romaanse stijl. Nadien kan je nog een ritje maken op een Toboggan, een rieten mand, op een slee, met locals die je vervoeren. Boek je ritje op de toboggan in Funchal online op voorhand.

Wil je graag een daguitstap maken in Funchal? Bekijk het volledige aanbod excursies en tours in Funchal en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Filmpje: zie de mooiste bezienswaardigheden van Portugal

Benieuwd naar wat dit prachtige land te bieden heeft? In deze video kan je alvast dé must-see's van Portugal bekijken. Als je dit met je eigen ogen ook eens wil zien, zal je natuurlijk zelf naar de Portugal moeten reizen.

  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?