Route roadtrip Lissabon naar Porto: 12 daagse rondreis + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Route roadtrip Lissabon naar Porto: 12 daagse rondreis + kaartje

6 april 2023 in Portugal1 reactie

Uitgestippelde rondreis van Lissabon naar Porto, complete route voor je roadtrip met alle info en tips!

Portugal is geen extreem groot land. De twee grootste steden, Lissabon en Porto liggen maar een goeie 300 kilometer van elkaar. Daardoor kan je een prachtige rondreis tussen deze 2 steden maken met de auto. In een periode van 12 dagen kan je op die manier een groot deel van Portugal zien, waarbij je al de zogenoemde 7 wonderen van Portugal allemaal aan kan doen.

Wij hebben voor jou een uitgestippelde route klaar voor je autorondreis van Lissabon naar Porto met alle bezienswaardigheden onderweg.

Inhoud artikel

Kaart met de route van de 12-daagse rondreis Lissabon - Porto

Vliegen naar Lissabon

Om naar Lissabon af te reizen, raden we aan om het vliegtuig te nemen. Op slechts een paar uurtjes ben je in de Portugese hoofdstad. Vanuit België en Nederland vertrekken er dagelijks meerdere vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Lissabon. Wanneer je een vroege vlucht neemt, kan je nog heel wat uit de eerste dag van je reis halen en alvast een aardig stuk van de stad ontdekken.

Vliegtickets naar de Lissabon boeken?
Vlieg al vanaf € 56,99 naar Lissabon
via Cheaptickets of boek via Vliegtickets.nl

Dag 1: Centrum Lissabon

Lissabon is een grote stad met veel verschillende bezienswaardigheden die niet alleen in het centrum van de stad gelegen zijn. Om de stad goed te leren kennen kan je daarom het beste 2 of 3 dagen uittrekken.

Op dag 1 van je rondreis trek je eerst het centrum van Lissabon in. Breng hier een bezoek aan het Castelo de São Jorge. Dit kasteel is gelegen op de hoogste heuvel van de stad en steekt boven de oranje daken van de huizen in de wijk Alfama uit. Het kasteel doet tegenwoordig dienst als een museum, maar de echte reden om een bezoek aan het kasteel te brengen is het prachtige uitzicht over de stad en de rivier de Taag. Bezoek het stadscentrum met onze gratis stadswandeling door Lissabon.

Alfama en Praca do Comércio

Wandel vervolgens naar beneden door het prachtige Alfama. Deze wijk is de oudste van de hele stad en je kan hier veel historische gebouwen terugzien. Aan de steegjes van de buurt zijn allerlei authentieke winkels terug te vinden, maar ook allerlei leuke terrasjes waar je terecht kan voor een hapje en een drankje terwijl je van de sfeer van de wijk geniet. Daarnaast kan je ook de bekende gele tram door de wijk zien rijden.

Breng vervolgens een bezoekje aan het Praça do Comércio, een van de grote publieke pleinen van de stad. Aan het plein staat ook de triomfboog van Lissabon, de Arco da Rua Augusta. Deze boog werd in 1755 gebouwd om het herbouwen van de stad na de aardbeving eerder dat jaar te herinneren.

Onze tip: koop een Lissabon Card

Wil je graag meerdere musea of bezienswaardigheden in Lissabon bezoeken? Dan is de Lissabon Card, de ideale oplossing om geld uit te sparen tijdens je bezoek of citytrip.

Met de Lissabon Card krijg je voorrangstoegang bij de belangrijkste bezienswaardigheden + toegang tot de Santa Justa Lift + toegang tot 23 musea + gratis openbaar vervoer en korting in restaurants. Koop je Lissabon Card online voor € 20. Je kan de Lissabon kaart kopen voor 24 uur, 48 uur of 72 uur (en je kan steeds gratis annuleren tot 1 dag voor aanvang).

Neem de stadslift naar het klooster

Loop vervolgens via de winkelstraten van Baixa naar de Elevador de Santa Justa. Deze stadslift is gelegen in de Rua Santa Justa en werd in 1902 gebouwd om deze straat met het hoger gelegen Praça do Carmo te verbinden. Op dit plein bevindt zich het Convento do Carmo, een oud klooster dat tijdens de aardbeving van 1755 grotendeels verwoest werd. Tegenwoordig staan alleen nog de muren van het klooster overeind.

Loop vervolgens door naar de Jardim de São Pedro de Alcântara. Vanaf dit terras heb je een prachtig uitzicht over het centrum en het Castelo de São Jorge, met de Ponte 25 de Abril over de Taag op de achtergrond. Wanneer je dit uitzichtpunt bij zonsondergang bezoekt kan je het kasteel mooi verlicht boven de stad uit zien steken.

Waar overnachten in Lissabon?

Dag 2: De wijk Bélem in Lissabon

Op dag 2 trek je naar de wijk Belém. Deze wijk is ten westen van het centrum van de stad gelegen, aan de oevers van de Taag. De bekendste attractie hier is de Torre de Belém. Dit UNESCO-werelderfgoed werd in de 16de-eeuw op een eilandje voor de Taag gebouwd als verdedigingstoren en als ceremoniële toegangspoort voor de schepen die terugkeerden van ontdekkingsreizen. De toren werd gebouwd in de Manuelino-stijl, een architectonische stijl die typerend is voor Portugal. Niet voor niets wordt deze toren als 1 van de 7 wonderen van Portugal gezien.

Onze tip: koop je combi-ticket: Toren van Belém + Jeronimos Klooster met een skip-the-line toegang, dus zonder wachten naar binnen. Koop je ticket online, koop dit combi-ticket hier online.

Herdenkingsmonument voor ontdekkingsreizigers

Een stukje verderop vind je langs de oever van de rivier nog een monument dat de ontdekkingsreizen herdenkt. Het Padrão dos Descobrimentos is een wit stenen monument in de vorm van de boeg van een schip voor hoge golven, welke in 1960 werd onthuld ter ere van het 500-jarig jubileum van Hendrik de Zeevaarder.

Bezoek het Mosteiro dos Jeronimos en proef de Pastéis de Nata

Trek vervolgens naar het Mosteiro dos Jeronimos, een van de bekendste gebouwen van de stad. Dit klooster is net als de Torre de Belém opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt tevens gezien als 1 van de 7 wonderen van Portugal. Ook dit bouwwerk is in de Manuelino stijl gebouwd. Breng een bezoekje aan de Santa Mariakerk, waar de graven van veel belangrijke Portugezen te vinden zijn, en wandel door de kloostertuinen.

Vlak bij het klooster ligt het bekendste bakkerijtje van Portugal, Pastéis de Belém. Dit is de uitgelezen plek om de typische zoete lekkernij Pastéis de Nata te proeven. Deze kleine roomtaartjes zijn in heel de stad en in de rest van Portugal wel te verkrijgen in bakkerijen en koffiebars, maar Pastéis de Belém maakte de gebakjes beroemd.

Dag 3: Sintra

Na 2 dagen Lissabon trek je verder het land in naar Sintra, een stadje op zo’n 30 km van de Portugese hoofdstad. Vanuit het centrum van Lissabon rij je in ongeveer een half uurtje naar Sintra. Dit plaatsje is gelegen in het Sintra gebergte, aan de rand van het Parque Natural de Sintra-Cascais en staat bekend om de vele kastelen en paleizen die in en rondom het plaatsje te bezoeken zijn. De stad is in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen en je zou hier gemakkelijk meerdere dagen kunnen verblijven om alle bouwwerken te bezoeken.

Palácio Nacional da Pena

Alle paleizen in Sintra zijn op een andere manier gebouwd. Het bekendste paleis van Sintra is het Palácio Nacional da Pena. Dit paleis wordt ook gezien als 1 van de 7 wonderen van Portugal. Het paleis van Pena is gelegen op een van de hoogste plekken van de stad en valt verder nog extra op door de felle kleuren van het bouwwerk.

Palácio de Monserrate

Een ander bekend paleis is het Palácio de Monserrate. Deze uitgebreide villa werd in 1863 gebouwd in de eclectische stijl door de Engelse handelaar Francis Cook. Rondom het paleis ligt een groot park welke in de romantische stijl is aangelegd.

Onze tip: Sla de wachtrij over en verzeker je van je toegang, koop je tickets online vanaf € 9. Bekijk het volledige aanbod hieronder.
Liever mee met een tour? Dan kan je online gemakkelijk een tour boeken vanuit Lissabon naar Sintra.

Castelo dos Mouros

Het Castelo dos Mouros is het enige militaire kasteel van Sintra. Dit kasteel werd in de Middeleeuwen door de Moren gebouwd. Het kasteel kijkt uit over het historische stadje en was hiermee een belangrijk strategisch punt.

Palácio Nacional de Sintra

Het Palácio Nacional de Sintra wordt ook wel het Palácio da Vila genoemd. Dit paleis is het best bewaarde middeleeuwse koninklijk paleis van Portugal. Het grootste deel van het huidige paleis stamt uit de late middeleeuwen en werd aan het begin van de 15de-eeuw gebouwd. Het paleis is dan ook een mix van verschillende stijlen, met zowel Moorse, Gotische, Renaissance, Manueline en Mudéjar details.

Quinta da Regaleira

Het Quinta da Regaleira paleis is een andere populaire bezienswaardigheid in Sintra. Dit paleis werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd in een Romantische stijl met Gotische elementen. Het paleis wordt omringd door een groot park vol bomen en planten wat het paleis een nog meer sprookjesachtig beeld geeft.

Klik hier om je tickets te reserveren

Dag 4: van Sintra naar Óbidos

Op de vierde dag bezoek je wat plaatsjes rondom Sintra. Op zo’n 20 minuten rijden ten zuiden van Sintra ligt het kuststadje Cascais. Eeuwenlang was dit plaatsje vooral een vissersstadje, maar nadat de koninklijke familie het plaatsje in de 19de eeuw tot hun zomerverblijf benoemde veranderde Cascais is een populaire vakantieplaats. Je kan hier perfect terecht voor een paar uurtjes aan het strand, het beoefenen van een watersport, of om even door het stadje rond te wandelen en de gekleurde huisjes te bekijken.

Cabo da Roca: het meest westelijke punt van Europa

Ook kan je Cabo da Roca bezoeken. Deze kaap ligt op een klein half uur rijden van Cascais. De kaap is het meest westelijke punt van het Sintra-gebergte, maar ook het meest westelijke punt van het gehele Europese vasteland. Je kan hier zandstranden en ruige kliffen verwachten, met boven op de kaap een oude vuurtoren.

Óbidos

Trek vervolgens naar het plaatsje Óbidos in het noorden. Wanneer je vanuit Sintra via Mafra naar dit plaatsje rijdt doe je ongeveer anderhalf uur over de rit. Stop onderweg ook even in Mafra, waar je een van de grootste paleizen van Europa kan aanschouwen. Het Palacio de Mafra werd tussen 1717 en 1755 gebouwd en is maar liefst 1213 hectare groot. Het complex bestaat onder andere uit een groot klooster, een prachtige basiliek en een bibliotheek.

Óbidos is een ommuurde middeleeuwse stad die goed bewaard is gebleven, en je kan er een wandeling maken over de stadsmuren, door kasseisteegjes lopen en een bezoek brengen aan het oude kasteel. Het Castelo de Óbidos is ook weer 1 van de 7 wonderen van Portugal en het kasteel is door de eeuwen heen zeer goed bewaard gebleven. In Óbidos kan je ook genieten van een lokale kersenlikeur: Ginja.

Wil jij ook Óbidos bezoeken? Er zijn tal van daguitstappen en privé-tours beschikbaar, vanuit Lissabon.

Dag 5: van Óbidos naar Alcobaça en Batalha

Vandaag bezoek je 2 van de 7 wonderen van Portugal, de kloosters van Alcobaça en Batalha. Vanuit Óbidos rij je eerst naar Alcobaça, een rit van zo’n 40 minuten. In de 12de eeuw besloot koning Alfons I hier een kerk te bouwen, wat vervolgens de grootste kerk van Portugal werd.

Rond de kerk werd vervolgens een groot klooster gebouwd, het Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça. Dit klooster wordt gezien als een van de mooiste gotische monumenten in Portugal en speelde een belangrijke rol in de Portugese geschiedenis en de vorming van de lokale cultuur.

Het middeleeuwse Batalha

Batalha ligt een klein stukje verderop, op zo’n 20 minuten rijden van Alcobaça vandaan. Het Mosteiro da Batalha werd in de 14de eeuw opgericht ter herdenking van de slag bij Aljubarrota. De bouw van het klooster duurde maar liefst 150 jaar, waardoor de Laatgotische stijl afgewisseld wordt met nieuwere stijlen en Manuelino elementen. Het klooster wordt gezien als een van de mooiste en meest originele voorbeelden van de laatgotische architectuur in Portugal. Bezoek hier ook zeker de Capelas Imperfeitas: de onvoltooide kapellen, die zoals de naam al zegt nooit zijn afgemaakt.

Onze tip: Koop je ticket €7,5 voor het klooster op voorhand hier en vermijd de wachtrij!

Kuststad Nazaré

Zin om wat uit te rusten? Vanuit Batalha rij je in een half uur naar Nazaré, een gezellig kuststadje en populaire badplaats, mede door de grote golven die hier voor de kust omslaan. Je kan hier dan ook veel surfers tegenkomen, maar je kan ook simpelweg genieten van de zon terwijl je op het prachtige strand ligt.

Dag 6: van Nazaré naar Coimbra

Vanuit Nazaré trek je eerst naar de stad Leiria, een rit van ongeveer een half uur naar het noorden. Leiria is de hoofdstad van de Leiria regio. De stad heeft een aantal mooie bezienswaardigheden.

Castelo de Leiria

De grootste trekpleister is het Castelo de Leiria boven op de heuvel. Het kasteel stamt uit de 12de eeuw en is gebouwd in de Romaanse en Gotische stijlen. Vanaf het kasteel heb je daarnaast ook een mooi uitzicht over de stad en de omgeving.

Bedevaartsoord Fátima

Vervolgens kan je doorrijden naar Fátima, een stad op een klein half uur rijden afstand. Fátima is een kleine stad maar is tegelijkertijd een zeer groot bedevaartsoord binnen het katholicisme. Jaarlijks trekken vele pelgrims naar de Santuário de Fátima.

Dit religieuze complex bestaat uit onder andere twee basilieken, meerdere kapellen en een grote eikenboom. Hier vind je de Capelinha das Aparições, welke gebouwd is nadat meerdere herders tussen 13 mei en 13 oktober 1917 de heilige maagd Maria op deze locatie zouden hebben gezien.

Wil jij ook deze route tussen Lissabon en Porto doen? Download onze reisgids Portugal of bekijk onze uitgewerkte rondreis Porto-Lissabon. Zo kan je zelf met een huurwagen deze prachtige reis maken, een onvergetelijke ervaring !

Tomar

Na Fátima rij je in een half uur door naar Tomar. Deze stad is ontstaan in het Convento de Cristo, een klooster van de Orde van de Tempeliers, waarna de plaats onder het klooster werd uitgebreid. Tomar werd in de tijd van de ontdekkingsreizen een belangrijke plaats onder de Orde van Christus. De stad bevat verschillende monumenten, waaronder het klooster, maar je kan ook een bezoek brengen aan het kasteel of een kijkje nemen bij de oude stadsmuren. Na je bezoek aan Tomar rij je direct door naar de stad Coimbra.

Dag 7: Coimbra

Coimbra was in de Middeleeuwen de hoofdstad van het land. Tegenwoordig staat de stad vooral bekend om de oudste universiteit van Portugal. De Universiteit van Coimbra werd in 1290 opgericht in Lissabon als een Studium Generale waarna de universiteit tijdelijks naar Coimbra verhuisde in 1308. In 1338 werd de universiteit terug verhuisd naar Lissabon, maar in 1537 verhuisde het instituut officieel naar Coimbra. Sindsdien is de plaats een grote universiteitsstad.

Bezoek de universiteitsgebouwen

De Universiteit van Coimbra ligt verdeeld over 5 verschillende campussen in de stad. De universiteitsbibliotheek, de Biblioteca Geral da Universidade de Coimbra, is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad en bestaat uit verschillende ruimtes met hoge muren en versieringen van bladgoud. Daarnaast is er een vleermuizenkolonie in de bibliotheek aanwezig om de boeken tegen insecten te kunnen beschermen.

Grootste botanische tuin van Portugal

Ook de botanische tuin is een mooie trekpleister. De tuin werd in 1772 opgericht als onderdeel van de universiteit en het Natuurhistorisch Museum en is met een grootte van 13 hectare de grootste botanische tuin van Portugal. Naast prachtige bloemen en plantensoorten kan je er 2 keer per week ook een kleine markt vinden.

Religieuze gebouwen

Naast de universiteitsgebouwen heeft Coimbra ook een aantal prachtige religieuze bouwwerken. De Sé Velha wordt gezien als een van de mooiste Romaanse gebouwen van het land. De kathedraal stamt uit de 12de eeuw en ziet er meer uit als een fort dan als een kerk. De Sé Nova daarentegen is juist een mooi voorbeeld van een barokke kerk. Deze kerk stamt uit de 16de eeuw en nam in 1772 de zetel over van de oude kathedraal.

Een ander religieus monument dat je zeker moet bezoeken is het Mosteiro de Santa Cruz. In de Middeleeuwen was dit 1 van de belangrijkste kloosters van het land. Het klooster werd in 1131 opgericht en omvatte ook een prestigieuze kloosterschool.

Dag 8: van Coimbra naar Aveiro

Op de achtste dag trek je eerst naar Conímbriga, een van de grootste Romeinse opgravingen van Portugal en omvat een zeer goed bewaarde Romeinse stad. Tussen de fundamenten van de oude gebouwen zijn stukken van de oude mozaïeken vloer nog goed te zien. Bij de oude stad ligt ook een museum met verdere informatie over de opgravingen en de gevonden voorwerpen.

Het Venetië van Portugal: Aveiro

Aveiro wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Aveiro is gelegen aan de Ria de Aveiro lagune, waarnaast er verschillende kanalen door de stad heen liggen. De stad bestaat uit vele gekleurde gebouwen in de art nouveau stijl en prachtige Romaanse bouwwerken. Ook kan je een bezoek brengen aan de barokke kathedraal van Aveiro. Daarnaast kan je hier ook een boottochtje maken over het water in een van de barcos moliceiros, de Portugese versies van de Venetiaanse gondels.

Costa Nova

De dag kan je afsluiten met een bezoekje aan het strand van Costa Nova, op ongeveer een kwartier rijden afstand van Aveiro. Costa Nova is een pittoresk kustplaatsje dat vooral bekend staat om de houten huizen met gekleurde strepen die langs de kust te zien zijn. Dit waren vroeger vissershuisjes maar doen tegenwoordig dienst als vakantiehuizen. De ruige zee voor Praia da Costa Nova is perfect voor surfers, terwijl de duinen de perfecte plek zijn voor een rustgevende avondwandeling.

Aveiro bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Een daguitstap vanuit Porto, Lissabon of Gaia kan je al voor € 50 online boeken.

Vertrek vanuit Porto of Gaia naar Aveiro. Een halve dagtrip inclusief boottocht kost €42,50.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Dag 9: Douro vallei

Vanuit Aveiro ga je eerst naar Lamego. Dit is een wat langere rit van zo’n anderhalf uur. Lamego staat bekend om de kathedraal die in verschillende stijlen is opgebouwd met onder andere Barokke en Romantische elementen. In Lamego bevind je eigenlijk al in de Douro vallei, de vallei rondom de rivier de Douro waar onder andere de vele wijngaarden van de portwijn liggen. In Lamego kan je onder andere de bubbelwijnen proberen waar de stad verder bekend om staat.

Prachtig en uniek landschap

In de Douro vallei kan je vanalles doen om het unieke landschap te ontdekken. Zo kan je ervoor kiezen om een boottocht over de rivier te maken, wandelingen door de boomgaarden, olijfgaarden en wijngaarden te maken of om door de vallei heen te rijden.

Wil je verder met de auto? Dan kan je vanuit Lamego doorrijden naar Peso da Régua en vanaf daar via Pinhão naar Sabrosa rijden. Dan volg je een van de mooiste autoroutes door de vallei met vele prachtige uitzichten over het gebied. De gehele route is in een uur te rijden maar door de vele stops die je onderweg zal maken ben je al snel veel langer bezig.

Rij vervolgens weer terug naar Peso da Régua. Vanuit Sabrosa ben je hier alweer binnen een half uur. Peso da Régua is het hart van de portproductie en je kan hier dan ook verschillende wijnhuizen en porthuizen bezoeken. Daarnaast is dit ook de perfecte plek om ’s avonds een lekkere wijn- of portproeverij mee te maken.

Wil je graag de Douro op een originele en unieke manier verkennen? Boek een boottocht met een Rabelo boot, prijs vanaf € 10.

Liever zonder zorgen de Douro vallei ontdekken, incl. lunch en Porto-proeverij? Ga mee met een dagexcursie vanuit Porto. Je wordt opgepikt aan je hotel en onderweg stop je bij enkele Porthuizen of Quinta's. Daarna verken je de Douro vallei, komt je langs de mooiste uitzichtpunten en kan je ervoor opteren om een boottocht op de Douro te maken.

Dag 10: Braga en Guimarães

Guimarães

Guimarães ligt op een dik uur rijden van Peso da Régua. In deze stad werd de eerste koning van Portugal, Alfons I, geboren, en vlakbij werd de belangrijkste slag aan het begin van het Koninkrijk van Portugal gevochten. De stad heeft een prachtig historisch centrum welke is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je kan hier perfect door het centrum struinen om alle mooie gebouwen te aanschouwen. Het hoogtepunt van de stad is het Castelo de Guimarães, het laatste wonder van Portugal. Dit kasteel werd in de 10de eeuw boven op de heuvel gebouwd waar het nog steeds goed bewaard te zien is.

Braga

Op een klein half uur afstand van Guimarães ligt Braga. Deze stad staat bekend om de vele religieuze gebouwen. In Braga vind je het oudste aartsbisdom van het land. Daardoor vind je hier onder andere een mooi religieus paleis, het Antigo Paço Arquiepiscopal de Braga, waar voor lange tijd het bisdom van Braga verbleef. De Bom Jesus do Monte is de grootste trekpleister van de stad. Om bij dit bedevaartsoord te komen dien je eerst een prachtige barokke trap van 116 m te beklimmen.

Na je bezoek aan Braga rij je naar de laatste stop van de rondreis, Porto. De rit duurt zo’n 40 minuten, al is het ook mogelijk om een langere, meer panoramische route te nemen die je langs de kust van de Atlantische Oceaan brengt.

Dag 11: Porto

Porto is de tweede grootste stad van Portugal. Hier kan je gemakkelijk 2 dagen doorbrengen. Het is een van de oudste steden van Europa, daarom is het hele stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen.

Wil je graag meerdere musea of bezienswaardigheden in Porto bezoeken?

Dan is de Porto Card, de ideale oplossing om geld uit te sparen tijdens je bezoek of citytrip. Met de kaart combineer je meerdere daguitstappen of excursies + toegangsticketten voor musea + gratis openbaar vervoer + bezoek aan een Port wijnkelder en korting op de hop-on/hop-off stadsbus. Koop je Porto Card online voor € 13.

Liever stappen dan het openbaar vervoer te gebruiken? Koop je dan een Porto Card Walker voor € 15.

Vele historische kerken

Bezoek bijvoorbeeld de Sé do Porto, de Rooms-katholieke Kathedraal van Porto en de Igreja Monumento de São Francisco bezoeken. Deze 13de-eeuwse kerk is door de eeuwen heen amper veranderd en is een mooi voorbeeld van de Gotische bouwstijl. Binnen is een deel van de kerk met goudstof versierd, waarnaast je ook een bijzonder altaarstuk aantreft met de familieboom van Jezus.

Palacio da Bolsa en Torre dos Clérigos

Achter die kerk vind je het Palácio da Bolsa. Dit paleis werd in de 19de eeuw gebouwd nadat een brand een deel van het klooster rondom de Igreja de São Francisco verwoeste. Het neoclassicistische paleis werd vervolgens het beursgebouw.

Loop vervolgens naar het Miradouro da Vitória, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de oranje daken van de huizen in de stad en de Douro op de achtergrond. Vanaf hier loop je weer naar het centrum van de stad, waar je de Igreja dos Clérigos kan aanschouwen. De klokkentoren van Torre dos Clérigos is zowat het symbolische beeld van Porto. De toren is 76 m hoog en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

Igreja do Carmo: de dubbele kerk

Via de Universiteit van Porto kan je naar de Igreja do Carmo lopen. Het aparte bouwwerk bestaat eigenlijk uit 2 losse kerken met daartussen een klein huisje. De kerken werden gebouwd zodat de nonnen en de monniken apart kerkdiensten bij konden wonen. De Carmelitas kerk is in de 17de eeuw gebouwd, terwijl de barokke Carmo kerk in de 18de eeuw werd toegevoegd.

Trek ’s avonds naar het Cais da Ribeira. Deze wijk is gelegen aan de Douro en staat vol met gekleurde huizen aan het water. Je vind hier ook veel verschillende cafés en restaurants en kan hier perfect terecht dineren.

Waar overnachten in Porto?

Dag 12: Porto en vertrek

Vandaag is je laatste dag in Porto. Vanuit Porto vertrekken meerdere vluchten per dag naar België en Nederland, maar kies bij voorkeur een latere vlucht zodat je de ochtend en een deel van de middag nog in de stad kan besteden.

Steek in de resterende tijd in Porto bijvoorbeeld de Ponte de Dom Luis I over naar Vila Nova de Gaia en bezoek hier een van de wijnhuizen of het Mosteiro da Serra do Pilar. Dit klooster is een architectonisch hoogtepunt en bestaat onder meer uit een ronde kerk.

Boek dus best je tickets een tijdje vooraf want de plaatsen verkopen snel uit. Een leuke optie is een bezoek aan Sandeman met gids incl. wandeling langs de Douro.

Welke auto huren voor je rondreis door Portugal?

Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

- 22 januari 2024 - Sandra

Dankzij de reisgids een goed idee gekregen hoe we onze reis willen inplannen. Uitgebreide beschrijvingen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?