Dé 13 top bezienswaardigheden in Braga: Info, tips + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 13 top bezienswaardigheden in Braga: Info, tips + foto's

24 december 2021 in Portugal8 reacties

Braga bevindt zich centraal in Portugal en is de oorspronkelijke zetel van het aartsbisdom. Je vindt hier dus uiteraard vele kerken, kapellen en kloosters. Braga wordt om die reden ook wel het Portugese Rome genoemd.

Toch heeft de prachtige stad veel meer te bieden dan enkel religieuze bouwwerken en rooms-katholieke artefacten. Je kan in Braga ook genieten van idyllische straatjes, een rijke architectuur en heerlijke lokale gerechten. De leukste tips voor een geslaagde citytrip Braga op een rijtje.

Tours, tickets voor je bezoek aan Braga

Zelfstandig Braga bezoeken tijdens je vakantie of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Boek een daguitstap vanuit Porto naar Braga vanaf € 40.

Je kan Braga ook met een hop-on/hop-off bustour verkennen, zo zie alle bezienswaardigheden van de stad op een comfortabele en relaxte manier, boek je ticket online vanaf € 10.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Bom Jesus do Monte

Letterlijk ‘het Heiligdom van goede Jezus van de Berg’. Het is de vaakst bezochte toeristische attractie van de stad en bevindt zich in het oosten, hoog op de heuvel. Bon Jesus do Monte is een onvervalst bedevaartsoord met tuinen, grotten en beeldhouwwerken, dat al sinds de veertiende eeuw vele gelovigen aantrekt. Neem de monumentale trappen, zo'n 600 in totaal, en klim zo naar boven.

Tijdens je klim op de trap van de Drie Deugden (Geloof, Hoop en Liefdadigheid) zie je kapelletjes die de kruisweg uitbeelden en mooie barokke sculpturen. De zigzaggende trap is gewijd aan de vijf zintuigen, waarbij elk zintuig wordt voorgesteld door een fontein.

Voor wie 116 meter naar boven klimmen iets te veel van het goede is, kan de kabelbaan Elevador do Bom Jesus nemen. Geniet op de top van een spectaculair zicht op de omgeving rondom Braga. De oorspronkelijke kerk werd in 1882 afgebroken en vervangen door een neoklassieke kerk, gebouwd door architect Carlos Amarante. Sinds 7 juli 2019 staat het heiligdom op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 1. De Bom Jesus do Monte-kabelbaan

De kabelbaan van Bom Jesus do Monte gaat op en neer langs de zijkant van de heuvel richting de heilige plek. De waterballastbaan is een kabeltrein bestaande uit twee cabines met telkens 30 zitplaatsen. Het werd begin 1880 ontwikkeld onder leiding van de Zwitserse ingenieur Niklaus Riggenbach. Voorheen trokken paarden de voertuigen op rails naar boven.

Het is de oudste kabelbaan ter wereld die gebruik maakt van waterbalans. Daarbij wordt in beide cabines een watertank aangebracht. Bij het onderste voertuig wordt de tank geleegd, bij het bovenste voertuig wordt de tank gevuld. De hoeveelheid water hangt af van het aantal reizigers dat naar boven en naar beneden reist. De dalende cabine trekt door het principe van de waterbalans vervolgens de stijgende omhoog. Daardoor wordt de wagon die zich onderaan bevindt naar boven getrokken. De trein overbrugt zo het traject van 274 meter in minder dan vier minuten.

 1. Kathedraal Sé de Braga

De twaalfde-eeuwse kathedraal van Braga bevindt zich in het centrum van Braga en is een van de belangrijkste historische gebouwen van Portugal. Het is de zetel van het aartsbisdom van Braga en van de aartsbisschop van Portugal. Aangezien het bouwwerk verschillende keren werd aangepast en heringericht bestaat het uit een mix van romaanse, barokke en gotische elementen. Het romaans drievoudige schip is makkelijk te herkennen. Let ook op de twee barokke orgels met verguld hout uit de achttiende eeuw. Op de buitenmuur van de hoofdkapel kijkt de Nossa Senhora do Leite, Maria met haar kind, neer over de stad.

Maak een wandeling langs de verschillende kapellen, zoals de Koningkapel, waar je de graftombes van Dom Henrique en Dona Teresa vindt, de ouders van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. In het Museum der Heilige Kunsten, de schatkamer van de kathedraal, zie je de originele sculptuur van Maria, een twaalfde-eeuwse gotische kelk, geborduurde kazuifels en andere religieuze kunstschatten.

Wist je dat je Braga ook als daguitstap vanuit Porto kan bezoeken? Bekijk hier de mogelijkheden vanaf €60

 1. Praça da República

Praça da República ligt midden in het historische centrum, tussen de pleinen van São Francisco en Barão de São Martinho. Het wordt in de volksmond ook wel de Arcada genoemd, verwijzend naar de achttiende-eeuwse arcaden langs de westelijke kant van het plein. Het grootse plein wordt ommuurd door indrukwekkende flatgebouwen.

Sinds de zestiende eeuw was de Arcada een handelscentrum, die toen Largo da Lapa werd genoemd. De ruimte werd midden negentiende eeuw heringericht als openbare tuin. Pas sinds de oprichting van de Portugese Republiek kreeg het zijn huidige naam. Bewonder er de prachtige fontein, sprookjesachtige straatjes en de Igreja da Lapa, een mooie kapel gelegen langs de Arcada.

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Download dan onze reisgids Portugal. Of gebruik onze route voor een rondreis door Noord Portugal en ga zelf op verkenning langs Braga.

 1. Tuin van Santa Barbara

Deze idyllische tuin bevindt zich naast het middeleeuws bisschoppelijke paleis. Het is vrij toegankelijk en is prachtig aangelegd met bloemen en planten met mooie kleurschakeringen. Het is zonder twijfel de meest romantische plek van Braga. Je ziet hier dan ook vele stelletjes en jonge ouders met kinderen wandelen. Let ook op de vele vogels die worden aangetrokken door de diversiteit aan bloemdragende planten.

Achteraan de tuin bevindt zich een museum. De tuin is mooi geordend, met geometrische lijnen en geperfectioneerde buxusplanten. Het domein wordt begrensd door de noordelijke muren van het paleis. Hier vind je de resten van een gotische arcade en sculpturen en wapenschilden van edelen uit vroegere tijden.

 1. Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Sameiro

Ten zuiden van Bom Jesus do Monte staat nog een ander heiligdom op een heuveltop. Op 566 meter ligt het heiligdom van Maria van Sameiro, dat bijna even vaak bezocht wordt als Bom Jesus. Er komen in de zomer verschillende bedevaarders richting deze plek wandelen. Let binnen op het zilveren tabernakel van het hoofdaltaar en op het beeld van de patroonheilige van beeldhouwer Eugénio Maccagnani. De kerk zelf is relatief nieuw en dateert uit 1860.

Het heiligdom werd gesticht door pastoor Pater Antonio Martinho Pereira da Silva. Paus Johannes Paulus II bezocht het bekende heiligdom op 15 mei 1982. Op het terras aan de voorkant geniet je van de rustgevende ligging. Ook het uitzicht op het platteland van Cávado en op de stad is indrukwekkend.

 1. Biscainhos-museum

Het Biscaínhos Museum toont hoe het dagelijkse leven van een adellijke familie in hun achttiende-eeuwse paleis eruit zag. Hier vind je de architectuur uit die tijd, met verfijnde azulejos (Iberische beschilderde tegels), mooie stucwerklijsten, rijkelijke sieraden en gedetailleerd glaswerk. Bezoek zeker de balzaal waar de familie hun gasten ontving en recepties en feestjes liet doorgaan. Vooral het gewelfde plafond met een schildering van Manuel Furrado de Mendonça is de moeite waard.

Buiten vind je een majestueuze tuin van één hectare groot, die als een van de mooiste tuinen van Portugal wordt beschouwd. Er is een boomgaard, een formele tuin en een labyrint met buxusplanten. De oudste boom van het land, de Virginia Tulip Tree is met zijn prachtige kleuren een feest voor de zintuigen. In het tuinpaviljoen kan je genieten van de rust en van een betoverend zicht op de rest van de tuin.

 1. Palácio do Raio

In het centrum van Braga vind je het paleis van Raio, een barokke residentie. Het gebouw is te herkennen aan de blauwe azulejos, die contrasteren met de granieten gravures rondom ramen en op deuren.

Het gebouw dateert uit 1750 en werd gebouwd in opdracht van de rijke koopman João Duarte de Faria. Een eeuw later werd de residentie gekocht door Miguel José Raio, toen burggraaf van São Lázaro, waardoor het na verloop van tijd bekend werd als het paleis van Raio.

Binnen is er een gratis museum met oude medische voorwerpen en gedetailleerde informatie over het gebouw en de recente restauratie. Je herkent er de elementen van de barokstijl in combinatie met de decoratieve overvloed van de rococo.

 1. Kapel van São Frutuoso

São Frutuoso van Braga was de aartsbisschop van Braga. Hij leefde tijdens de zevende eeuw gedurende een hele periode als kluizenaar, stichtte in Complutum een Visigotisch klooster en werd er de eerste abt. Tijdens de negende eeuw liep het klooster schade op door de aanhoudende invallen van Islamitische strijders.

In de achttiende eeuw werd het onderdeel van een barokke kerk en tegenwoordig heb je toegang tot het oorspronkelijke bouwwerk via de rechterkant van het schip. Je kunt er de portiek met fronton en de blinde arcades bezichtigen die vroeger deel uitmaakten van de ingang van de kapel, voordat ze aan de huidige kerk werd bevestigd.

 1. Het stadion van S. C. Braga

Het voetbalteam van Braga speelt in de Primeira Liga, de hoogste voetbalcompetitie van Portugal. Ze moeten in de regel enkel de Big Three laten voorgaan: Porto, Benfica en Sporting Lissabon. De ploeg speelt ook bijna elk seizoen in de Europa League.

De belangrijkste reden om het Estádio Municipal te bezoeken is omdat het originele bouwwerk is ingebed in een voormalige steengroeve. Aan één kant, is er achter de goal geen tribune, maar een grote rotswand, vanwaar de achterliggende heuvel zichtbaar is.

Het stadion werd in 2004 ontworpen door Edouardo Souto de Moura toen Portugal gastland was voor het Europese kampioenschap. Het stadion biedt plaats aan 30.000 supporters.

Leuk weetje: Sporting Clube de Braga (S.C. Braga) betaalt maandelijks amper 500 euro voor de huur van het stadion.

 1. Misericórdia-kerk

Deze kerk werd in 1562 opgericht, maar werd in de zeventiende eeuw toch ingrijpend veranderd. Toch wordt dit gebouw in Braga beschouwd als de belangrijkste erfenis uit de renaissanceperiode. De gevels zijn in een maniëristische stijl. Op de bovenste balustrade, staan er verschillende standbeelden van apostels op ware grootte.

Het interieur is overdadig versierd met gouden elementen. Vooral de reredos, de decoratie achter het altaar, is van vloer tot plafond met schilderijen en gouden details versierd. In een nis in het midden van de kerk, zien we het beeld van São Marcos. Aartsbisschop Diogo de Sousa ligt begraven in de hoofdkapel in een tombe van jaspis en mozaïek. Het omliggende hospitaal was er om opvang te voorzien voor de armen, de pelgrims en de reizigers die in Braga overnachtten.

 1. Klooster van São Martinho de Tibães (+ overnachten)

Op ongeveer 5 kilometer van Braga verwijderd, ligt het Benedictijnse klooster van Tibães. Het is gebouwd op de plek waar ooit het Romeins stadje Tevilanis stond. De stichter van het klooster is de aartsbisschop Martinus van Braga, die een klooster vestigde in Dume, het huidige Braga. In 1567 zou de Orde van Benedictijnen er zich vestigen. Ga voor €55 mee met een rondleiding door Braga en ontdek het klooster van Tibães en andere bezienswaardigheden met een lokale gids!

Van klooster tot hotel

Het klooster werd doorheen de jaren stevig uitgebreid, waardoor het nu een van de meest indrukwekkende is van het hele land. Er zijn vier mooie kloostergangen en een ontelbare decoratieve rijkdom te vinden, met onder andere verguld houtsnijwerk in het altaarstuk, een authentiek barok orgel en mooi afgewerkte azulejos. Het omliggende bos draagt bij aan de grandeur van het klooster. Sinds 1986 is de Portugese staat voor een deel eigenaar van het gebouw, en werd het klooster deels omgebouwd tot een hotel.

Zelf verblijven in dit klooster? Dat kan vanaf ongeveer €80 per nacht. Boek hier je kamer online, maar wacht niet te lang want er zijn maar 9 kamers!

 1. Arco da Porta Nova

Letterlijk vertaald ‘de boog van de nieuwe poort’. Het is een triomfboog die het historisch centrum aankondigt en vervaardigd is in een mix van barok en neoklassieke stijl. Het werd door de in Braga gevestigde beeldhouwer André Soares ontworpen tegen het einde van de achttiende eeuw. De naam Soares is onder meer ook bekend als de ontwerper van diverse fonteinen en sculpturen in de stad.

De Arco de Porta Nova bevindt zich op een van de belangrijkste verkeersaders van de stad, tussen Campo das Hortas en Rua Diogo de Sousa. Het staat ingeklemd tussen twee gebouwen met commerciële winkels op de benedenverdieping. De barokke kant in het westen is versierd met het wapen van aartsbisschop Gaspar van Bragança, met daarboven de allegorische figuur van de stad. De oostelijke, neoklassieke kant wordt overheerst door de figuur Nossa Senhora da Nazaré (Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth).

 1. Tours, tickets voor je bezoek aan Braga

Zelfstandig Braga bezoeken tijdens je vakantie of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Boek een daguitstap vanuit Porto naar Braga vanaf € 40. Vanuit Porto is het zo'n 55 km (45 min) met de wagen rijden.

Je kan Braga ook met een hop-on/hop-off bustour verkennen, zo zie alle bezienswaardigheden van de stad op een comfortabele en relaxte manier, boek je ticket online vanaf € 10.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Braga

Benieuwd naar hoe Braga eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige regio in Portugal. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Braga moeten afreizen.

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 juni 2024 - Wim

Complimenten voor uw site! Ik ben me aan het oriënteren om een rondreis te maken door noord- en midden Portugal.

- 6 juni 2024 - Marleen Elens

De reisgids was zeer nuttig met heel handige tips. Hebben gebruik gemaakt van de wandeling in Porto. Een uitstap naar het mooie Braga en een fantastische treinrit naar de Dourovallei gecombineerd met een boottocht op de Douro. Voor herhaling vatbaar!

- 6 augustus 2023 - Roger GHys

Al meermaals gebruik gemaakt van gratis reisinfo via Geert reisroutes en die zijn eerlijk gezegd altijd af. Maak er nog steeds gebruik van.

- 28 maart 2023 - van de Wiel W.

Naast de eigen ervaringen, bezoek en voorbereiding voor een volgende trip in dezelfde omgeving waren de aangegeven tips een mooie aanvulling onze trip te complementeren

- 16 augustus 2022 - Kathleen Vermeulen

Een echte aanrader

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?