15 x mooiste bezienswaardigheden van Lagos: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden van Lagos: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

26 april 2024 in Portugal2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Lagos + waar verblijven?

Albufeira mag dan de bekendste plek in de Algarve zijn, toch steekt Lagos met zijn authentieke charme hier met kop en schouders bovenuit. Het stadje ten westen van Albufeira is een aaneenschakeling van prachtige geplaveide straatjes, pittoreske pleintjes en prachtige kerken. Het is er bovendien een pak rustiger en schilderachtiger dan de steden en dorpjes in de regio eromheen.

Benieuwd naar deze ondergewaardeerde stad? Ontdek hier alvast de meest fantastische plekken en bezienswaardigheden van Lagos.

Tours, tickets voor je bezoek aan Lagos

Lagos bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Een daguitstap naar Ponte da Piedade kan je al vanaf € 20 online boeken.

Of liever een boottocht maken naar de Benagil grotten? Tickets voor deze uitstap vind je voor reeds € 40.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Lagos

Lagos is een van de oudste steden in de Algarve. Volgens schriftelijke bronnen zou het al bestaan sinds 2000 voor Christus. De stad was tot de dertiende eeuw in de handen van de Moren en werd nadien heroverd door de Portugese koning Alfons II. Lagos werd bovendien de centrale plek voor de vele ontdekkingsreizen, wat nu nog zichtbaar is in onder meer het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder.


De allereerste overdekte slavenmarkt van Europa was hier gevestigd, wat de stad erg deed groeien en bijdroeg aan zijn rijkdom.

In 1755 werd Lagos getroffen door een desastreuze aardbeving. Slechts een beperkt deel van de stad bleef overeind. Dat is de reden waarom er, ondanks de rijke geschiedenis van de stad, weinig tot geen overblijfselen zijn uit de periode van voor de achttiende eeuw. Pas in de negentiende eeuw, na tientallen jaren van heropbouw, werd Lagos weer in ere hersteld.

 1. Het oude stadscentrum van Lagos

Lagos is een sfeervolle, gezellige kustplaats. Wie er het centrum binnenwandelt, merkt de bruisende dynamiek van een bloeiende stad. Je vindt overal leuke terrasjes, er is een mooie boulevard en er worden tijdens het seizoen talloze evenementen georganiseerd. Het meest bezienswaardige deel ligt aan het einde van de boulevard. Het centrum is relatief klein, dus je kan rustig slenteren en je vergapen aan de kleurrijke woningen vol authentieke azulejos, de typische siertegels van Portugal.

REISGIDS: Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Download dan onze reisgids Portugal.

 1. Igreja de Santo António

Wie door het centrum struint, ziet al van ver de witte torens van de Igreja de Santo António opdoemen. Dit is zonder twijfel het mooiste gebouw van Lagos. De kerk is van buiten gezien volledig wit, maar binnen vallen vooral de gouden accenten op. Het gebouw dateert uit de zeventiende eeuw en is één van de weinige gebouwen die tijdens de aardbeving van 1755 bleef rechtstaan.

 1. Praca do Infante

Wandel even door naar het plein Praca do Infante waar je de Santa Maria kerk kan bezichtigen. Verder kan je hier ook het bronzen standbeeld van de bekende ontdekkingsreiziger Hendrik de Zeevaarder terugvinden, die aan het hoofd stond van de expedities vanuit Lagos naar Afrika.

Op dit plein vond ook de eerste overdekte slavenmarkt van Europa plaats. Op de zogenaamde Mercado de Escravos werden voor het eerst in de 15e eeuw in Europa slaven uit Afrika verkocht. Best akelig om te weten, maar vandaag de dag oogt het plein gezellig met een aantal fonteintjes in het midden.

 1. Igreja de Santa Maria

Deze van oorsprong vijftiende-eeuwse kerk is zonder twijfel het mooiste religieuze monument in de stad. Het bestaat uit één enkel schip met een vierhoekige indeling. De hoofdkapel is iets hoger gebouwd dan de rest van de kerk.

Vroeger stond hier een andere kerk, de Igreja de Santa Maria da Graca, maar die werd tijdens de aardbeving van 1755 volledig verwoest. Doorheen de jaren is deze kerk fel veranderd. De laatste ingrijpende reconstructie vond plaats in de achttiende eeuw. Toch dateert het houten portaal binnen Igreja de Santa Maria nog uit de vijftiende eeuw.

Er is ook een zijdeur uit prachtige natuursteen uit die tijd bewaard gebleven. Op het hoofdaltaar staan Bijbelse taferelen afgebeeld. Bezoek hier zeker ook de prachtige doopkapel.

 1. Forta da Ponta da Bandeira

Vanaf Praca do Infante kan je verder doorlopen richting het Forta da Ponta da Bandeira, aan het begin van de haven. Dit oude zeventiende-eeuwse fort is een van de meest waardevolle toeristische hotspots van Lagos. Het diende ter verdediging van de toegang tot de pier en van het oostelijke deel van de stad. Let vooral op de prachtige authentieke gracht en ophaalbrug.

Het historische gebouw bevat een tentoonstellingszaal, waar vele lokale kunstenaars, artiesten en fotografen hun werk presenteren.

Decor van het traditionele volksfeest van Lagos

Vandaag de dag wordt Forte Bandeira nog steeds gebruikt voor het traditionele volksfeest van Lagos, namelijk Banho 29. Op die dag, op 29 augustus, komt de bevolking naar zee om er een frisse duik te nemen. Er zijn dan ook traditionele regionale gerechten beschikbaar en er wordt overal muziek gespeeld. Je kan hier het observatiedek bezoeken in een van de torens.

 1. Wandel over de oude stadsmuren van Lagos

Rondom het centrum staat nog een deel van de oude stadsmuren, die uit de zestiende eeuw dateren. Vanaf de muren heb je een geweldig panorama over Lagos. Je ziet ook de baai en het berggebied Serra de Monchique in de verte liggen.

De populairste oude stadmuur bevindt zich aan Avenida dos Descobrimentos, aangezien die het beste bewaard is gebleven.

Langs de stadsmuren kan je de rest van de geplaveide straatjes ontdekken. Er is een ruime keuze aan keramiekwinkels en gezellige cafés. Probeer ook zeker de lokale hapjes, die handgemaakt worden. Vooral de marsepein, de amandeltaarten, het ananasgebak en de taarten met zoete aardappelen zijn overheerlijk.

 1. Marina de Lagos

's Avonds is het heerlijk om te wandelen langs de prachtige boulevard van Lagos met palmbomen die parallel loopt met de levendige haven. Je zal in de haven niet alleen de gekleurde vissersbootjes zien schitteren maar ook luxe jachten uit alle uithoeken van de wereld. De haven is een gezellige hotspot met tal van leuke cafeetjes en restaurants waar je lekker kan eten in een prachtige omgeving.

Ook overdag kan je in de haven terecht. Het is namelijk het vertrekpunt voor diverse boottochten door de omgeving. Zo kan je een excursie boeken waarbij je op zoek gaat naar dolfijnen of je kan de kliffen en grotten langs de kust verkennen.

TOURS EN EXCURSIES: Wil jij ook graag de omgeving van Lagos verkennen? Boek je tour of excursie in Lagos online en haal zoveel mogelijk uit je verblijf.

 1. Calcada Portuguesa

Waar de panden van Lagos versierd zijn met mooi beschilderde azulejos, zijn de straten dan weer versierd met calcada portuguesa. Dat zijn typische zwart-witte mozaïeken waarop je, door de maritieme achtergrond van de stad, meestal taferelen uit de zeevaart terugziet.

De Portugese straatwerkjes bestaan ook vaak uit historische figuren en diverse vaste patronen. Vaak worden hiervoor watergolven gebruikt. Deze calcada Portuguesa vind je niet enkel in Portugal terug, maar ook in onder meer Brazilië en Macau. De voor deze mozaïeken gebruikte kleine steentjes zouden vervaardigd zijn door gedetineerden die opgesloten zaten in de gevangenis van Lissabon. Het aanleggen van de mozaïeken is erg arbeidsintensief, waardoor de ambacht ondertussen steeds minder wordt toegepast en uitgevoerd.

 1. Meia Praia

Meia Praia is het bekende stadsstrand van Lagos. Het is ongeveer vier kilometer lang en bevindt zich aan de overkant van de Ribeira de Bensafrim, de rivier die dwars door Lagos stroomt. De oostelijke helft wordt ook Praia de São Roque genoemd.

Het is bereikbaar via een voetgangersbrug en ligt op enkele minuten van het treinstation. Er zijn verschillende voorzieningen, onder andere voor de verhuur van materiaal voor watersport.

Iets verderop, net buiten Lagos, vind je het bekendste strand van de Algarve, de Praia Dona Ana. Deze plek wordt ingesloten door hoge bossen met groene bomen. Vanaf het strand kan je uitkijken op één van de meest gefotografeerde plekken van de Algarve, namelijk de rotsen van Ponta de Piedade.

VERBLIJFTIP: Wil je jezelf verwennen met pure luxe in een prachtig hotel, dan zit je goed in het Palmares Beach House Hotel. De kamers zijn prachtig, er is een uitgebreid héérlijk ontbijt en het hotel is erg mooi ingericht. Ook de ligging is goed (3km van strand Praia Meia Praia) en het uitzicht is ongelooflijk mooi. Perfect wanneer je honderd procent wil relaxen! Vergeet ook niet om een buikje te nemen in het buitenzwembad. Meer info en boeken.

 1. Gil de Ince-plein

Het Gil de Ince-plein in het hart van Lagos is omringd door prachtige historische gebouwen. Overdag lijkt er niets bijzonders aan de hand en is het gewoon een plein waar toeristen en de lokale bevolking genieten van de rust en van de schoonheid van de stad.

’s Avonds wordt het plein echter volledig getransformeerd. Het is de verzamelplaats voor straatartiesten, dansers en muzikanten, die er hun nieuwste voorstellingen komen presenteren.

Er worden ook regelmatige gezellige feestjes en gastronomische evenementen georganiseerd. En wanneer de nationale voetbalploeg van Portugal een belangrijke match moet spelen, staan hier gegarandeerd grote schermen geïnstalleerd. Portugezen zijn namelijk fanatieke voetbalfans.

 1. Castelo dos Governadores

Dit ‘kasteel van de gouverneurs’ werd gebouwd door de Moren. In de dertiende eeuw werd het veroverd door christelijke troepen. Dom Sebastião zou hier een openluchtmis hebben bijgewoond en zelfs de adel nog hebben toegesproken vanuit een Manuelijns raampje in het kasteel, voordat hij werd verslagen tijdens de slag bij Alcácer-Quibir (Marokko).

Wat tegenwoordig nog overblijft van de oude vesting, is goed bewaard gebleven. Castelo dos Governadores bezit de laatste van de Zeven Oratoria (bidplaatsen) van de Heilige Plaats, die in de achttiende eeuw verspreid lagen over Lagos.

 • Op de voorgevel zie je het wapen van het Koninkrijk van de Algarve, met daartussen het wapenschild van de Graaf van Avintes.
 • Het grote fronton bekroont het oratorium, die door twee grote houten poorten wordt ontsloten.
 1. Arco de São Gonçalo

De boog Arco de São Gonçalo markeert waar de heilige São Gonçalo in het jaar 1360 werd geboren. Hij is de patroonheilige van de vele vissers van Lagos. Daarmee is Lagos de enige plek in Portugal waar de vissers niet voor São Pedro Telmo als beschermheilige kiezen.

São Gonçalo zou geboren zijn in een huis nabij de poort Portas do Mar. Je vindt er tegenwoordig een nis met zijn beeltenis.

De man trad aan het einde van de veertiende eeuw toe tot de orde Ordem dos Ermitas de Santo Agostinho. Hij was een erg belezen man die er voor koos om zich aan het preken en aan God te wijden. Hij zou ook enkele mirakelen hebben verricht, waarvan een ervan de ‘vermenigvuldiging van de tonijnen’ zou zijn.

 1. Sagres en Cabo de São Vicente

Sagres is een klein charmant vissersdorpje in het zuidwestelijke punt van Portugal op zo'n 45 min rijden vanuit Lagos. Sagres is een erg populaire bestemming voor surfers. Enkele mooie stranden die je hier zal tegenkomen zijn Praia de Mareta, Praia dos Rebolinhos en het Praia do Tonel, een prachtig zandstrand waar je lekker kan zonnebaden en genieten van het uitzicht. Neem nadien ook even een verfrissende duik in de zee.

In Sagres zelf heerst er een aangename sfeer en voel je nog de authenticiteit. Na je bezoek aan het dorpje kan je in de drukke haven van Sagres terecht bij een van de restaurants voor een heerlijk diner.

Neem ook even een kijkje bij Cabo de São Vicente

Dichtbij Sagres ligt Cabo de São Vicente. Dit punt, herkenbaar aan de vuurtoren, werd tot het eind van de 14de eeuw nog geloofd het einde van de wereld te zijn. Omdat het zo westelijk ligt is het dus een ideale plek om de zonsondergang te spotten. Zorg wel dat je een trui of jas mee doet want er is hier altijd erg veel wind.

HUURAUTO: Wanneer je op vakantie gaat naar Lagos, raden we aan om een auto te huren. Zo kan je je gemakkelijk verplaatsen en kan je de omgeving op eigen tempo verkennen. Boek je auto bij Sunnycars en lees alles over een auto huren in Portugal.

 1. Ontspannen op de stranden van Lagos

Naast het stadstrand Meia Praia zijn er nog tal van andere stranden waar je een hele dag kan vertoeven en genieten van het mooie zonnetje. Plof je handdoek neer en geniet van het prachtige uitzicht over de omgeving. Wanneer het te warm wordt, kan je een plons nemen in de zee. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete stranden in Lagos:

 • Praia de Dona Ana is één van de populairste stranden van Lagos. Het zit daarom dan ook wel erg snel vol. Kom dus al vroeg in de ochtend je plaatsje bemachtigen, of kies voor een minder druk strand (zie ligging hier).
 • Praia do Camilo is een klein maar mooi strandje ten zuiden van het centrum. Omdat het zich bevindt tussen twee rotsen ben je beter beschut tegen de wind. Je geraakt er via een tunnel door de rotsen en een lange houten trap (zie ligging hier).
 • Praia do Pinhão is iets moeilijker te bereiken maar is daardoor wel lekker rustig. Huur een kajak of hike tussen de kliffen om je bestemming te bereiken (zie ligging hier).
 • Praia da Marinha is gekend als het mooiste strand van heel Algarve. Het ligt op 35 min rijden van Lagos en is gekend om de mooie rotsvormingen. Benagil Cave ligt er vlak naast en is zeker een bezoekje waard (zie ligging hier).
Lees ook onze uitgebreide blogpost met de mooiste stranden in de Algarve.
 1. Daguitstappen vanuit Lagos

 1. Wat is de ligging van Lagos op de kaart

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Waar overnachten in Lagos?

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Lagos!

Benieuwd naar hoe Lagos eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze pittoreske stad in Portugal. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Lagos moeten afreizen.

 1. Download je gratis stadswandeling Lissabon + reisgids Portugal

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Lissabon. Ideaal om Lissabon volledig te verkennen op eigen tempo. Wil je graag nog meer zien? Koop dan onze uitgebreide reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten). Liever een voorproefje? Download zeker ook de gratis preview reisgids Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 maart 2022 - V

Must have voor elke trip !

- 21 september 2021 - franka van de Laar

Overzichtelijk, compact en uitnodigend

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?