Dé 10 x mooiste bezienswaardigheden van Lagos: Info & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 10 x mooiste bezienswaardigheden van Lagos: Info & foto's

2 maart 2020 in Portugal0 reacties

Albufeira mag dan de bekendste plek in de Algarve zijn, toch steekt Lagos met zijn authentieke charme hier met kop en schouders bovenuit. Het stadje ten westen van Albufeira is een aaneenschakeling van prachtige geplaveide straatjes, pittoreske pleintjes en prachtige kerken.

Het is bovendien een pak rustiger en schilderachtiger dan de steden en dorpjes in de regio eromheen. Ontdek de meest fantastische plekken van deze ondergewaardeerde stad.

Tours, tickets voor je bezoek aan Lagos

Lagos bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Een daguitstap naar Ponte da Piedade kan je al vanaf € 20 online boeken.

Of liever een boottocht maken naar de Benagil grotten? Tickets voor deze uitstap vind je voor reeds € 40.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Lagos

Lagos is een van de oudste steden in de Algarve. Volgens schriftelijke bronnen zou het al bestaan sinds 2000 voor Christus. De stad was tot de dertiende eeuw in de handen van de Moren en werd nadien heroverd door de Portugese koning Alfons II.

De allereerste overdekte slavenmarkt van Europa was hier gevestigd, wat de stad erg deed groeien en bijdroeg aan zijn rijkdom.

Lagos werd bovendien de centrale plek voor de vele ontdekkingsreizen, wat nu nog zichtbaar is in onder meer het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder.

In 1755 werd Lagos getroffen door een desastreuze aardbeving. Slechts een beperkt deel van de stad bleef overeind. Dat is de reden waarom er, ondanks de rijke geschiedenis van de stad, weinig tot geen overblijfselen zijn uit de periode van voor de achttiende eeuw. Pas in de negentiende eeuw, na tientallen jaren van heropbouw, werd Lagos weer in ere hersteld.

 1. Het oude stadscentrum

Lagos is een sfeervolle, gezellige kustplaats. Wie er het centrum binnenwandelt, merkt de bruisende dynamiek van een bloeiende stad. Je vindt overal leuke terrasjes, er is een mooie boulevard en er worden tijdens het seizoen talloze evenementen georganiseerd. Het meest bezienswaardige deel ligt aan het einde van de boulevard. Het centrum is relatief klein, dus je kan rustig slenteren en je vergapen aan de kleurrijke woningen vol authentieke azulejos, de typische siertegels van Portugal.

Igreja de Santo António

Wie door het centrum struint, ziet al van ver de witte torens van de Igreja de Santo António opdoemen. Dit is zonder twijfel het mooiste gebouw van Lagos. De kerk is van buiten gezien volledig wit, maar binnen vallen vooral de gouden accenten op. Het gebouw dateert uit de zeventiende eeuw en is één van de weinige gebouwen die tijdens de aardbeving van 1755 bleef rechtstaan.

Praca do Infante

Op het plein Praca do Infante vind je de Santa Maria kerk en de voormalige slavenmarkt, waar voor het eerst in Europa slaven uit Afrika werden verkocht.

Forta da Ponta da Bandeira

Vanaf Praca do Infante kan je verder doorlopen richting het Forta da Ponta da Bandeira, aan het begin van de haven. Dit oude zeventiende-eeuwse fort is een van de meest waardevolle toeristische hotspots van Lagos. Het diende ter verdediging van de toegang tot de pier en van het oostelijke deel van de stad. Let vooral op de prachtige authentieke gracht en ophaalbrug.

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Download dan onze reisgids Portugal.

 1. De stadsmuren

Rondom het centrum staat nog een deel van de oude stadsmuren, die uit de zestiende eeuw dateren. Vanaf de muren heb je een geweldig panorama over de stad. Je ziet de baai en het berggebied Serra de Monchique liggen.

De populairste oude stadmuur bevindt zich aan Avenida dos Descobrimentos, aangezien die het beste bewaard is gebleven.

Langs de stadsmuren kan je de rest van de geplaveide straatjes ontdekken. Er is een ruime keuze aan keramiekwinkels en gezellige cafés. Probeer ook zeker de lokale hapjes, die handgemaakt worden. Vooral de marsepein, de amandeltaarten, het ananasgebak en de taarten met zoete aardappelen zijn overheerlijk.

 1. Calcada Portuguesa

Waar de panden van Lagos versierd zijn met mooi beschilderde azulejos, zijn de straten dan weer versierd met calcada portuguesa. Dat zijn typische zwart-witte mozaïeken waarop je, door de maritieme achtergrond van de stad, meestal taferelen uit de zeevaart terugziet.

De Portugese straatwerkjes bestaan ook vaak uit historische figuren en diverse vaste patronen. Vaak worden hiervoor watergolven gebruikt. Deze calcada Portuguesa vind je niet enkel in Portugal terug, maar ook in onder meer Brazilië en Macau. De voor deze mozaïeken gebruikte kleine steentjes zouden vervaardigd zijn door gedetineerden die opgesloten zaten in de gevangenis van Lissabon.

Het aanleggen van de mozaïeken is erg arbeidsintensief, waardoor de ambacht ondertussen steeds minder wordt toegepast en uitgevoerd.

 1. Meia Praia

Meia Praia is het bekende stadsstrand van Lagos. Het is ongeveer vier kilometer lang en bevindt zich aan de overkant van de Ribeira de Bensafrim, de rivier die dwars door Lagos stroomt. De oostelijke helft wordt ook Praia de São Roque genoemd.

Het is bereikbaar via een voetgangersbrug en ligt op enkele minuten van het treinstation. Er zijn verschillende voorzieningen, onder andere voor de verhuur van materiaal voor watersport.

Iets verderop, net buiten Lagos, vind je het bekendste strand van de Algarve, de Praia Dona Ana. Deze plek wordt ingesloten door hoge bossen met groene bomen. Vanaf het strand kan je uitkijken op één van de meest gefotografeerde plekken van de Algarve, namelijk de rotsen van Ponta de Piedade.

 1. Gil de Ince-plein

Het Gil de Ince-plein in het hart van Lagos is omringd door prachtige historische gebouwen. Overdag lijkt er niets bijzonders aan de hand en is het gewoon een plein waar toeristen en de lokale bevolking genieten van de rust en van de schoonheid van de stad.

’s Avonds wordt het plein echter volledig getransformeerd. Het is de verzamelplaats voor straatartiesten, dansers en muzikanten, die er hun nieuwste voorstellingen komen presenteren.

Er worden ook regelmatige gezellige feestjes en gastronomische evenementen georganiseerd. En wanneer de nationale voetbalploeg van Portugal een belangrijke match moet spelen, staan hier gegarandeerd grote schermen geïnstalleerd. Portugezen zijn namelijk fanatieke voetbalfans.

 1. Forte Bandeira

Het historische monument Forte Bandeira bevindt zich in de buurt van het strand Caís da Solaria. Het bouwwerk dateert uit 1683 en diende als buffer om de haven te beschermen tegen piraten. Tot op vandaag is het perfect bewaard gebleven. Je komt het fort binnen via de indrukwekkende ophaalbrug boven de slotgracht.

Het historische gebouw bevat een tentoonstellingszaal, waar vele lokale kunstenaars, artiesten en fotografen hun werk presenteren.

 • Je vindt er ook een klein restaurant met lokale gerechten.
 • Er is een kapel gewijd aan Santa Bárbara, waar je een verzameling tegels uit de achttiende eeuw kan bewonderen.

Het fort werd in de jaren zestig van de vorige eeuw gerestaureerd en is een perfect voorbeeld van hoe maritieme forten er vroeger uitzagen.

Vandaag de dag wordt Forte Bandeira nog steeds gebruikt voor het traditionele volksfeest van Lagos, namelijk Banho 29. Op die dag, op 29 augustus, komt de bevolking naar zee om er een frisse duik te nemen. Er zijn dan ook traditionele regionale gerechten beschikbaar en er wordt overal muziek gespeeld. Je kan hier het observatiedek bezoeken in een van de torens.

Het is dagelijks geopend voor bezoekers en biedt een prachtig zicht over de stad en de nabijgelegen haven.


 1. Igreja de Santa Maria

Deze van oorsprong vijftiende-eeuwse kerk is zonder twijfel het mooiste religieuze monument in de stad. Het bestaat uit één enkel schip met een vierhoekige indeling. De hoofdkapel is iets hoger gebouwd dan de rest van de kerk.

Vroeger stond hier een andere kerk, de Igreja de Santa Maria da Graca, maar die werd tijdens de aardbeving van 1755 volledig verwoest. Doorheen de jaren is deze kerk fel veranderd. De laatste ingrijpende reconstructie vond plaats in de achttiende eeuw. Toch dateert het houten portaal binnen Igreja de Santa Maria nog uit de vijftiende eeuw.

Er is ook een zijdeur uit prachtige natuursteen uit die tijd bewaard gebleven. Op het hoofdaltaar staan Bijbelse taferelen afgebeeld. Bezoek hier zeker ook de prachtige doopkapel.

 1. Castelo dos Governadores

Dit ‘kasteel van de gouverneurs’ werd gebouwd door de Moren. In de dertiende eeuw werd het veroverd door christelijke troepen.

Dom Sebastião zou hier een openluchtmis hebben bijgewoond en zelfs de adel nog hebben toegesproken vanuit een Manuelijns raampje in het kasteel, voordat hij werd verslagen tijdens de slag bij Alcácer-Quibir (Marokko).

Wat tegenwoordig nog overblijft van de oude vesting, is goed bewaard gebleven.
Castelo dos Governadores bezit de laatste van de Zeven Oratoria (bidplaatsen) van de Heilige Plaats, die in de achttiende eeuw verspreid lagen over Lagos.

 • Op de voorgevel zie je het wapen van het Koninkrijk van de Algarve, met daartussen het wapenschild van de Graaf van Avintes.
 • Het grote fronton bekroont het oratorium, die door twee grote houten poorten wordt ontsloten.
 1. Arco de São Gonçalo

De boog Arco de São Gonçalo markeert waar de heilige São Gonçalo in het jaar 1360 werd geboren. Hij is de patroonheilige van de vele vissers van Lagos. Daarmee is Lagos de enige plek in Portugal waar de vissers niet voor São Pedro Telmo als beschermheilige kiezen.

São Gonçalo zou geboren zijn in een huis nabij de poort Portas do Mar. Je vindt er tegenwoordig een nis met zijn beeltenis.

De man trad aan het einde van de veertiende eeuw toe tot de orde Ordem dos Ermitas de Santo Agostinho. Hij was een erg belezen man die er voor koos om zich aan het preken en aan God te wijden. Hij zou ook enkele mirakelen hebben verricht, waarvan een ervan de ‘vermenigvuldiging van de tonijnen’ zou zijn.

Hij overleed op 15 oktober 1422 in Torres Vedras. Al sinds 1972 is hij de patroonheilige van Lagos. Op 27 oktober is er in Lagos feest ter ere van São Gonçalo.

 1. Daguitstappen vanuit Lagos

 1. Wat is de ligging van Lagos op de kaart

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Lagos!

Benieuwd naar hoe Lagos eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze pittoreske stad in Portugal. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Lagos moeten afreizen.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Montenegro met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Montenegro met een gratis stadswandeling in Podgorica.

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?