Autovakantie Normandië? Onze tips + hoe met de auto naar Normandië?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Autovakantie Normandië? Onze tips + hoe met de auto naar Normandië?

7 februari 2024 in Normandië11 reacties

Alle tips en info voor je autovakantie naar Normandië langs alle highlights

Normandië is door de vrij noordelijke ligging in Frankrijk een zeer populaire vakantiebestemming. De regio is gemakkelijk en snel te bereiken vanuit België en Nederland. Daarnaast is er ook erg veel te zien en te doen in Normandië. Zo vind je er veel plekken en monumenten uit de Tweede Wereldoorlog, bevatten veel van de plaatsen in de stad een prachtig historisch centrum met allerlei schitterende gebouwen, en kan je er ook goed terecht voor een strandvakantie.

Wil je met de auto naar Normandië? Lees dan hier alles wat je moet weten voor een geslaagde autovakantie in Normandië.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Normandië

Duur7 - 14 dagen ()
Ticket Mont Saint-MichelToegangstickets Mont-Saint Michel met voorrang € 11 (boek je ticket online)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 169) of ANWB (va € 650)
HotelsOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camping en vakantiehuis

Inhoud artikel

 1. Hoe naar Normandië rijden, de beste route?

Door de noordelijke ligging van Normandië is het vanaf België en Nederland een rit waar je zo’n 4 tot 6 uur over doet.

 • Vanuit Brussel rij je zelfs al in 3 uur naar Rouen, en vanuit Amsterdam en je zo’n 5,5 uur onderweg.
 • Natuurlijk hangt de afstand en de reistijd af van je specifieke bestemming in Normandië. Naar Caen ben je bijvoorbeeld nog ruim een uur langer onderweg.
 • Ook het moment wanneer je naar Normandië reist is belangrijk, want op de zwarte zaterdagen van de zomervakantie zal je ook richting Normandië vast komen te staan, maar in enig ander weekend buiten de zomer kan je vaak direct door rijden.

De beste route voor een autovakantie in Normandië is vanuit Nederland via Antwerpen, Gent en Lille richting Amiens, en vanuit België rij je of eerst richting Brussel of direct richting Amiens. Vanaf daar heb je verschillende opties:

 • Je kan de A29 volgen, die je uiteindelijk naar Le Havre brengt
 • Je kan op een gegeven moment ook afslaan op de A28 richting Rouen.
 • Rij je nog verder, naar bijvoorbeeld Caen? Dan kan je zowel vanuit Rouen doorrijden over de A13.
 • Bij Le Havre kan je over de Pont de Normandie naar Honfleur rijden en vervolgens ook weer over gaan op de A13.
 • Een laatste optie is de Pont de Tancarville nemen, maar dan zal je er iets langer over doen naar Caen.
 1. Autovakantie langs de landingsstranden in Normandië

Om Normandië te ontdekken tijdens je autovakantie zijn er verschillende routes die je kan volgen. Eén van de bekendste routes is die langs de landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog, waar de geallieerden in juni van 1944 arriveerden in strijd tegen de Duitsers.

De stad Caen is een mooie uitvalsbasis voor deze route. Hier vind je ook het museum Le Mémorial, waar door middel van tentoonstellingen en audiovisuele voorstellingen het verhaal van de landing wordt verteld. Vanuit Caen rij je naar Ouistreham, waar je Sword Beach kunt bezoeken.

Vanaf hier kan je langs de kust richting het westen rijden, en zo kom je langs Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach en Utah Beach. Onderweg kom je langs heel wat musea over de Tweede Wereldoorlog en de landingsmissie, monumenten en begraafplaatsen. Zo vind je bij Colleville-sur-Mer, aan Omaha Beach, de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats, en kan je op Pointe du Hoc nog een aantal Duitse bunkers aanschouwen.

Onze tip: Op zoek naar complete uitgewerkte autovakanties in Normandië? Download dan zeker een van onze kant-en-klare rondreizen Normandië.
 1. Route du Cidre

Een andere bekende autoroute voor je autovakantie door Normandië is de Route du Cidre, welke tussen Lisieux en Caen ligt. Deze route is ongeveer 40 kilometer lang en neemt je langs allerlei ciderboerderijen, idyllische dorpen en uitgestrekte velden tussen de plaatsen Cambremer, Beuvron, Beaufor-Drual en Bonnebosq.

Boerderijen met een Cru de Cambremer staan open voor gasten en je kan hier vaak een rondleiding krijgen door het bedrijf en natuurlijk de lokale producten proeven. Op de route vind je daarnaast ook een aantal distilleerderijen van calvados waar je ook terecht kan voor rondleidingen.

 1. Autovakantie langs de mooie steden van Normandië

Normandië kent ook heel wat mooie steden die je zeker gezien moet hebben tijdens je autovakantie.

4.1. Rouen

De hoofdstad Rouen is al sinds de Middeleeuwen een belangrijke stad van Normandië en is ondanks heel wat ruige gebeurtenissen door de geschiedenis heen grotendeels overeind gebleven. Hierdoor vind je een prachtig historisch centrum terug vol met oude vakwerkhuizen en andere mooie gebouwen.

Breng zeker een bezoek aan de Notre-Dame kathedraal van Rouen, wat één van de bekendste gotische kathedralen van Frankrijk is, mede door de gietijzeren torenspits uit de negentiende eeuw.

4.2. Étretat

Heb je wat meer tijd, dan is het aan te raden om tijdens je autovakantie een omweg te maken van Rouen naar Honfleur, en dan via de A150 en de D926 eerst richting het noordwesten te rijden en dan door langs de kust naar het zuiden. Zo kom je onder weg Étretat tegen, wat bekend staat om de gigantische rotsformaties voor de kust die uit de witte kliffen zijn gehakt en wat dan ook voor dramatische uitzichten zorgt.

Vervolgens kan je bij de grote havenstad Le Havre via de Pont de Normandie de Seine oversteken naar Honfleur.

4.3. Le Havre

Le Havre is een van de belangrijkste havensteden van Europa. Le Havre heeft de grootste containerhaven van Frankrijk en ligt aan de monding van de Seine. Het is ook de grootste stad van Normandië. De haven en het strand zijn meteen ook de belangrijkste bezienswaardigheden. Wie geïnteresseerd is om de indrukwekkende containerschepen en havenkranen in actie te zien, moet zeker een boottochtje maken door de haven. Er zijn verschillende rederijen die door de haven varen voor tochten van 1 tot 1,5 uur.

Verder kunnen architectuurliefhebbers ook hun hart ophalen in de binnenstad en langs de kades. De kerk Saint-Joseph van architect Auguste Perret valt niet te missen met de 107 meter hoge kerktoren die boven de stad uitrijst. Een moderner gebouw is bijvoorbeeld Le Volcan.

Heb je wat tijd over en heb je wat trappenlopen over voor een fraai panorama over de stad? Dan kan je naar het Pain de sucre gaan: een klein wit monument op een van de heuvels die over de stad uitkijken. Het is gebouwd ter nagedachtenis van Generaal Charles Lefebvre-Desnouettes (1773 – 1822) uit de tijd van Napoleon. Het is ook zijn begraafplaats.

Gebruik onze stadswandeling door Le Havre, zo ontdek je op eigen tempo het mooiste van de stad.

4.4. Honfleur

Vanuit Rouen en Le Havre kan je zeer goed naar Honfleur rijden. Dit stadje ligt aan de monding van de Seine en is één van de meest schilderachtige plekken van Frankrijk. In de Middeleeuwen was de stad een belangrijke havenstad, en door de felgekleurde gebouwen rondom de haven en de vele vissersboten en jachten in het water is het altijd al een favoriete plek van veel schilders en toeristen geweest.

Daarnaast kent Honfleur heel wat mooie kerken, gezellige steegjes en leuke restaurants waar je de verse vis die dagelijks binnen wordt gebracht kan proeven.

Onze tip: Download onze gratis wandeling in Honfleur: zo verken je het oude centrum, met een complete route + kaart.

4.5. Pont-l'Évêque

Voorbij Honfleur is een tussenstop in Pont-l'Évêque ook de moeite waard. Liefhebbers van calvados vinden hier het museum Calvados Experience om alles te ontdekken over het bekende digestief. Ook bij kaasliefhebbers zal Pont-l'Évêque een belletje doen rinkelen. Het dorp heeft verder een gezellig historisch centrum rond de kerk Saint-Michel waar je even door kan wandelen en er zijn heel wat goede eetgelegenheden. Op maandagvoormiddag is er de markt.

4.6. Deauville

Vervolgens kan je tijdens je autovakantie via een passage in Deauville verder naar Caen toe. Deauvillle is een zeer luxe badplaats aan de kust en je vindt er heel wat casino’s, golfterreinen en luxe hotels. Je kan hier over de mooie boulevard lopen of gewoon van het strand van Deauville genieten.

Tegenover Deauville ligt ook nog de badplaats Trouville-sur-Mer, wat één van de charmantste badplaatsen van de regio is. Iets verderop naar het westen kom je ook nog de plaats Houlgate tegen, wat in de negentiende eeuw een populaire badplaats was en waar je nu nog steeds van de statige gebouwen kan genieten of sportief met een surf of zeil les mee het water op kan.

4.7. Caen

Caen is de hoofdstad van de Calvados regio van Normandië en een belangrijke historische havenstad. Net als de meeste andere steden in Normandië heeft Caen een prachtig oud centrum welke rondom het Château de Caen uit de 11de eeuw gebouwd is, je leest het al, zeker een stop waardig tijdens je autovakantie in Normandië.

Vlakbij vind je ook een aantal prachtige middeleeuwse kerken, en je vindt er zelfs ook nog de zeer goed bewaard gebleven stadsmuren van Caen. Caen is daarnaast ook een goed uitgangspunt voor de invasiestranden uit de Tweede Wereldoorlog, en je kan in het Mémorial de Caen de geschiedenis van de oorlog induiken.

4.8. Bayeux

Iets ten westen van Caen ligt het middeleeuwse stadje Bayeux. Deze stad is tijdens de oorlogen redelijk goed bewaard gebleven en je vindt er dan ook heel wat mooie historische gebouwen terug.

De Notre-Dame kathedraal van de stad is dan ook een bezoek waard en wordt door velen als één van de mooiste gotische kerken gezien. Maar het museum rond het Bayeux tapijt, één van de grootste kunstschatten van Frankrijk, mag je ook zeker niet missen tijdens je autovakantie.

4.9. Cherbourg

Vanuit Bayeux kan je er voor kiezen om de punt van Normandië in te rijden en naar Cherbourg te gaan. Onderweg kan je ook even stoppen in het dorpje Sainte-Mère-Église. Daar zie je de kerk waar een iconische parachutistenpop aan hangt als herinnering aan de Amerikaanse paratrooper John Steele die tijdens de invasie aan de toren bleef hangen en wonderbaarlijk genoeg het Duitse geschut wist te overleven.

Cherbourg is een belangrijke havenstad voor zowel commercieel als militair gebruik, en zo’n honderd jaar geleden verwelkomde de Transatlantic Terminal in de haven zelfs grote schepen als de Titanic voor deze richting Amerika vertrokken. In de stad kan je echter ook meer leren over de Tweede Wereldoorlog en de landingen in Normandië.

4.10. Barneville-Carteret

Vervolgens kan je langs de kustlijn je autovakantie door Normandië verder zetten naar het zuidwesten van de regio. Onderweg rij je onder andere langs het dorp Barneville-Carteret. Bij dit dorp ligt het beschermde Plage de la Vieille Eglise, een mooi zandstrand waar je op een enkele surfer na bijna geen mens tegen zal komen.

Je kan hier dan ook zeer goed in alle rust van de zon, zee en het zand genieten op het Plage de la Potinière met z'n blauw witte strandhuisjes. Ook tussen Granville en Avranches vind je heel wat mooie rustige stranden waar vooral veel gesport wordt.

4.11. Avranches en Mont Saint-Michel

Stop uiteindelijk bij de stad Avranches. Deze stad is een grote historische trekpleister en je vindt er heel wat prachtige oude kerken zoals de Église Notre-Dame-des-Champs en de Basilique Saint-Gervais. Vanuit Avranches is het ook nog maar een half uur rijden naar Mont Saint-Michel, de bijzondere abdij die op een eilandje voor de kust van Normandië ligt.

De Mont Saint-Michel zelf is vrij toegankelijk, maar voor de abdij dien je een ticket te kopen. Ook voor de musea dien je een ticket aan te schaffen.

Tickets kun je eenvoudig vooraf online aankopen € 11, zo sla je de wachtrijen over (mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst). Je kan ook een gegidste wandeling of tour boeken op de stranden.

4.12. Falaise

Vervolgens kan je via Bagnoles de l’Orne, een mooi kuuroord gelegen midden in de natuur, weer terug richting Rouen rijden. Stop tijdens je autovakantie nog even in de stad Falaise. Dit historische stadje werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog maar recentelijk zijn een aantal oude gebouwen gerestaureerd, waaronder het middeleeuwse kasteel van de stad, die weer in volle glorie boven de stad uit torent.

 1. Waar verblijven in Normandië?

Campings

Normandië is een regio die door veel kampeerders wordt bezocht en je vindt dan ook heel wat goed onderhouden campings in de streek. Je kan hier bijvoorbeeld vlak aan het strand kamperen, of juist meer in het beboste binnenland van Normandië. Daarnaast heb je ook nog grote keuze uit luxe en minder luxe campings, campings met veel gelegenheden en activiteiten of juist rustigere campings, en campings met alleen maar kampeerplaatsen of ook met hutjes en stacaravans. Bekijk hier alle campings in Normandië

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

Camping Sainte-Mère-Eglise

Camping Sainte-Mère-Eglise ligt op een steenworp van het gelijknamige dorp dat vooral bekend is om de kerk waar een parachutist aan hangt. De camping met comfortabele chalets ligt op een halve kilometer van het Airborne Museum. Het is bovendien een ideale uitvalsbasis om de stranden van D-Day te gaan bezoeken en ook de steden Caen en Cherbourg liggen niet ver weg. Meer info en prijzen via deze link.

Camping le Clos de Balleroy

Camping le Clos de Balleroy heeft comfortabele chalets en stacaravans. Er is ook een buitenzwembad aanwezig. Ideaal voor gezinnen met kinderen of voor koppels. Meer info en prijzen via deze link.

Hotels

Op het platteland zal je vooral campings zien, maar in de voornaamste Normandische steden en gemeenten vind je ook aardig wat hotels voor een aangenaam verblijf in de regio. Ook hier kan je kiezen voor luxe of gewoon comfort.

Brit Hotel Caen Nord

Het Brit Hotel Caen Nord - Mémorial ligt aan de rand van Caen. Het bekende museum Le Mémorial de Caen ligt op zo'n 500 meter van het hotel. De accommodatie is comfortabel en er is gratis parking nabij het hotel. Meer info en prijzen via deze link.

Hotel Le Central - Trouville-sur-Mer

Hotel Le Central ligt op goed 500 meter van de zee in Trouville-sur-Mer in de buurt van Deauville. Op sommige kamers heb je uitzicht op de plaatselijke haven. Er is eetgelegenheid bij het hotel en je kan er ook ontbijt nemen. Meer info en prijzen via deze link.

 1. Péage in Normandië

Net als in de rest van Frankrijk dien je tijdens je autovakantie op de snelwegen naar en in Normandië tol of péage te betalen.

 • Zo betaal je richting Rouen al een kleine €15 aan tol, en ook binnen de provincie liggen er verschillende tolwegen.
 • Voor een passage over de Pont de Normandie betaal je voor een gewone wagen €5,40. Voor grotere voertuigen zoals caravans is het iets meer. Desondanks is het wel een indrukwekkende brug en bespaar je toch behoorlijk wat tijd als je daar de Seine oversteekt. Op zich is de brug z'n prijs dus wel waard.
 • Afhankelijk van je route kan je ook de Pont de Tancarville nemen aan een tarief van €2,60 met een gewone auto.

De meeste tolwegen in de regio kan je wel ontwijken door van de grote wegen af te gaan en via de kleinere secundaire wegen te rijden. Op deze wegen hoef je geen tol te betalen, en een bijkomend voordeel is dat je direct ook een stuk meer van het prachtige Normandië te zien krijgt.

Wil jij ook graag Normandië verkennen? We hebben verschillende rondreizen in Normandië uitgestippeld. Download onze reisgids Normandië en ga zelf op ontdekking.

 1. Verkeersregels Frankrijk

 • De verkeersregels in Frankrijk zijn vrijwel identiek met de regels van België en Nederland.
 • Wel moet je er op letten dat je geen radarmelders op je navigatie mag gebruiken en deze uit dient te zetten tijdens je autovakantie door Normandië.
 • Sinds mei 2020 is het in Frankrijk niet meer verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben.
 • Reflecterende veiligheidsvestjes zijn verplicht, zowel voor bestuurder als voor alle inzittenden (bestel ze zeker hier online).
 • Heel belangrijk om weten, het milieuvignet Crit'Air kan je via de officiële website of in het Nederlands via deze link.

Er zijn momenteel al 40 steden die een milieuvignet eisen om in de stad te rijden. Oude diesel- en benzinewagens worden al geweerd in sommige steden zoals Parijs. Bestel je milieuvignet hier online.

Nog meer ontdekken in Normandië? Lees ook deze artikels

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

- 26 februari 2024 - Marlies

Mooie reisgids, staan leuke tips in.

- 14 augustus 2023 - sidney

het was duidelijk omschreven konden alles goed vinden

- 6 juni 2023 - Ingrid van Dee

Een hele nuttige gids met zoveel moois te ontdekken, dat we ons erg verheugen op de autovakantie die we gaan maken. De plaatsen waar we naar toe willen uitgeprint met de highlights, dus we kunnen haast niet wachten. Kan dit iedereen aanraden alvast op een goede voorbereiding van de reis.

- 9 mei 2023 - FREDDY JACOBS

Het lijkt me wel interessant. Ik ben me nu nog maar aan het informeren bij de bedoeling half juni een uitstap van een paar dagen naar de tuinen van Monet te gaan en aansluitend even kennis te maken met de streek.

- 28 april 2022 - arnold paap

volledig en goede informatie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?