Overzicht van de 5 invasiestranden en oorlogsmusea van Normandië + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Overzicht van de 5 invasiestranden en oorlogsmusea van Normandië + kaartje

18 januari 2024 in Normandië0 reacties

Overzicht van de 5 invasiestranden en oorlogsmusea van Normandië

Hoewel Normandië een erg lange en rijke geschiedenis heeft, is deze Franse regio onlosmakelijk verbonden met D-Day. Op 6 juni 1944 braken de geallieerden in een indrukwekkende tour de force en ten koste van heel wat mensenlevens door de moordende bunkers van de Atlantikwall van Nazi-Duitsland, en leidden zo het begin van het einde van WOII in West-Europa in.

Het offensief, officieel Operatie Overlord genoemd, startte met een gerichte aanval op enkele stranden in Normandië, verdeeld over 5 secties met elk een eigen codenaam. Het is onder deze codenamen (Omaha Beach, Utah Beach, Juno Beach…) dat deze “invasiestranden” nu vooral bekend staan.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de WO II sites in Normandië

Duur3 - 14 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven aan de kust in Normandië zijn:
Tours en activiteiten

D-Day wordt nog altijd met heel wat luister herdacht. Er zijn de grote herdenkingen rond 6 juni, maar ook de vele musea verraden het belang dat de bevolking (en de toeristen) blijven hechten aan de opoffering van zovelen.

Er zijn zeer veel D-day en oorlogsmusea in Normandië, en dat maakt het moeilijk om door het bos de bomen te zien, want welk museum mag je nu absoluut niet missen? Wel… dat hangt eigenlijk vooral af van je eigen interesses. Elk museum belicht een ander aspect van de oorlog of de bevrijding.

Om je op weg te helpen geef ik je hieronder een overzicht van de 5 invasiestranden en de musea, oorlogskerkhoven en andere bezienswaardigheden die in de buurt te vinden zijn.

Kaartje met invasiestranden en oorlogsmusea in Normandië

Klik op onderstaande kaart voor een interactieve versie van de kaart met WO2 invasiestranden in Normandië.

Inhoud artikel

 1. Sword Beach

Sword Beach is het meest oostelijke landingsstrand en ligt ter hoogte van de gemeente Ouistreham. Deze sectie werd bevrijd door de Britten.

Musea aan Sword Beach

 • Mémorial Pegasus: De nacht van 5 op 6 juni, voor het grote zee-offensief, namen leden van de 6de Britse luchtlandingsdivisie de strategische brug van Bénouville in, sindsdien bekend als de Pegasus brug. Onder begeleiding van een erkende gids leer je meer over deze missie en de mannen die tijdens operatie Overlord als eersten voet op Normandische bodem zetten. Betaalde toegang. Meer info.
 • Musée de Batterie de Merville: Eén van de belangrijkste doelwitten van D-Day was de uitschakeling van de geschutsbatterij van Merville. Je kan de bunkers nu bezoeken. Via geluid, rook en geur herbeleef je de bombardementen. Pronkstuk van dit openluchtmuseum is een Amerikaanse Dakota Douglas DC-3, een vliegtuiptype waarmee de Amerikaanse parachutisten in het pikdonker over Normandië werden gedropt. Betaalde toegang. Meer info.
 • Musée du Mur de l’Atlantique Le Bunker: Deze grote bunker met 5 verdiepingen (!) werd tot in de puntjes gereconstrueerd en geeft een beeld van de structuur en organisatie van een Duitse bunker. Betaalde toegang. Meer info.
 • Musée Radar 1944, gevestigd in 2 oude bunkers, focust op het belang van de radar en het dagdagelijkse leven van de Duitse soldaten aan de Atlantikwall. Betaalde toegang. Voorzie ongeveer 45 min voor een bezoek. Meer info.
 • Musée N°4 Commando: Ook enkel Franse soldaten sloten zich aan bij de Britse commando’s. Dit museum vertelt hun verhaal. Betaalde toegang. Meer info.

Oorlogskerkhoven bij Sword Beach

 • La Délivrance War Cemetery: Brits kerkhof met bijna 1000 graven. Vele gesneuvelden lieten het leven bij de landing op Sword Beach.
 • Hermanville War Cemetery: Brits kerkhof met meer dan 1000 graven. De meeste slachtoffers zijn gevallen tijdens de gevechten die volgden op D-Day.
 • Ranville War Cemetery: Brits kerkhof met bijna 2300 graven, waaronder gesneuvelden van de 6de Britse luchtlandingsdivisie.
 1. Juno Beach

Juno Beach ligt voor Courseulles-sur-mer en was het landingsstrand van de Canadese troepen. De verliezen waren zwaar: in het eerste uur van de aanval kwam ongeveer de helft van de gelande soldaten om. Toch maakten de Canadezen de eerste dag uiteindelijk nog de meeste vooruitgang.

Musea bij Juno Beach

Centre Juno Beach focust op de rol van Canada tijdens WOII. Voorzie ongeveer 90 min voor een bezoek. Betaalde toegang. Meer info.

Oorlogskerkhof bij Juno Beach

Bény-sur-mer Canadian War Cemetery: Canadees oorlogskerkhof met meer dan 2000 graven.

AUTOROUTE: Op vakantie naar Normandië? Er is zoveel te zien en doen in Normandië met onze autovakantie door Normandië kom je langs alle top bezienswaardigheden.

 1. Gold Beach

Gold Beach, gelegen ter hoogte van Arromanches, is het tweede Britse landingsstrand. De Britten bouwden hier een artificiële haven (Mulberry) om snel rantsoenen en nieuwe manschappen aan land te krijgen, in afwachting van de verovering van een “echte” haven. In 100 dagen tijd werden dankzij “Port Winston” 220.000 soldaten, 530.000 ton voorraad en 39.000 voertuigen aangevoerd.
Voor de kust van Arromanches liggen nog steeds overblijfselen van deze geniale strategische zet.

Musea bij Gold Beach

 • Musée du Débarquement focust via meer dan 2000 artefacten en maquettes op de bouw en werking van de artificiële haven (“Port Winston”), en het belang ervan in de bevrijding. Betaalde toegang. Meer info.
 • Musée des épaves sous-marines: Origineel museum dat zich toespitst op scheepswrakken en ander tuig dat doorheen de jaren voor de kusten van de landingsstranden uit het water werden opgevist. Betaalde toegang. Meer info.
 • Musée America Gold Beach combineert 2 tentoonstellingen: een deel over luchtvaartpioniers en de Frans-Amerikaanse luchtbrug uit 1927, en een tweede stuk over de Britse landing op Gold Beach. Betaalde toegang. Meer info.

Meer bezienswaardigheden bij Gold Beach

 • Cinéma circulaire Arromanches 360°: In een film van 20 minuten, geprojecteerd op 9 schermen, herbeleef je de laatste 100 dagen van de Duitse bezetting in Normandië, met niet alleen aandacht voor de landing, maar ook de vele burgerslachtoffers en het menselijk leed. Een aanrader voor wie snel een idee wil krijgen van wat er zich 75 jaar geleden op deze stranden heeft afgespeeld. Betaalde toegang. Meer info.
 • Batterie allemande de Longues-sur-Mer: Opeenvolging van indrukwekkend Duits geschut dat door de Britse troepen snel werd uitgeschakeld. Gratis toegang, maar ook betaalde rondleidingen. Meer info.

Oorlogskerkhof bij Gold Beach

Ryes War Cemetery: Brits oorlogskerkhof met meer dan 600 graven.

 1. Omaha Beach

De bijnaam “Bloody Omaha” doet al meteen vermoeden dat het offensief via Omaha Beach niet over een leien dakje liep, en wie de indrukwekkende landingscène uit Saving Private Ryan gezien heeft, weet wat de Amerikaanse jongens te wachten stond.

Musea bij Omaha Beach

 • Overlord Museum Omaha Beach: Aan de hand van meer dan 10.000 voorwerpen, gereconstrueerde scènes, klank- en lichtspel… beschrijft dit museum de weg van de landing tot de bevrijding van Parijs. Betaalde toegang. Meer info.
 • Het Maison de la Libération is gevestigd in het eerste huis dat op 6 juni 1944 door de Amerikanen werd bevrijd en focust op de rol van het Verzet. Betaalde toegang. Meer info.
 • Musée Mémorial d’Omaha Beach brengt aan de hand van een grote collectie authentieke artefacten hulde aan de vele soldaten die de bevrijding van West-Europa mogelijk gemaakt hebben. Betaalde toegang. Meer info.
 • Ook het Musée D-Day Omaha biedt een ruimte collectie aan authentieke artefacten. Het museum werd ooit opgestart door een gepassioneerde vader en wordt nu verdergezet door zijn 2 zonen. Betaalde toegang. Meer info.
 • Big Red One Assault Museum vertelt het verhaal van “the Big Red One”, de eerste divisie van het US Army, dat op 6 juni erg zware verliezen lede. Betaalde toegang. Meer info.

Meer bezienswaardigheden bij Omaha Beach

 • La Pointe du Hoc was een strategisch verdedigingspunt van de Duitsers, want van hieruit konden ze zowel Utah Beach als Omaha Beach verdedigen. Op de ochtend van 6 juni getuigen klommen Amerikaanse rangers de 30 m steile kliffen op om de verdedigingslinie uit te schakelen. Het is hen uiteindelijk ook gelukt, deels omdat de Duitsers zelf al vele kanonnen landinwaarts hadden verhuisd en deze vervangen hadden door houten stammen om de geallieerden vanuit de lucht af te schrikken.
  De vele kraters en het kapotgeschoten landschap getuigen van de hevige strijd. Indrukwekkend om te zien! Gratis toegang. Meer info.
ROUTES: Wil je ook graag een rondreis maken? Download zeker onze route van Dieppe tot de langsdingsstranden of de route van Le Havre tot Dieppe
 • Elke zondagochtend om 10u geeft gids Luc Le Gleuher een rondleiding in het oude Blockhauss de Géfosse-Fontenay. Vrije bijdrage. Inllichtingen op het nummer +33 6 74 72 25 15
 • De Batterie de Maisy werd pas in 2006 “herontdekt”en bevat 2,5 km tunnels (waarvan 155 m toegankelijk is voor het publiek) en meer ondergrondse constructies. Betaalde toegang. Meer info.

Oorlogskerkhoven bij Omaha Beach

 • Cimetière militaire allemand de La Cambe is een gigantisch oorlogskerkhof met meer dan 21.200 graven van Duitse soldaten.
 • Het Normandy American Cemetery and Visitor Center ligt voor de kust van Omaha Beach. Hier liggen bijna 9.400 Amerikaanse jongens, gesneuveld voor de bevrijding van Europa.
 1. Utah Beach

Het laatste strand, Utah Beach, viel ook onder de Amerikanen. Ook hier waren al, net als aan de oostelijke kant bij Sword Beach, de nacht voor D-Day parachutisten geland. Eén onfortuinlijke soldaat bleef met zijn parachute aan de kerktoren van Sainte-Mère-Eglise hangen, en hij hangt er nog steeds (zij het in pop-vorm).
In tegenstelling tot Omaha Beach werd Utah Beach vrij snel ingenomen.

Musea bij Utah Beach

 • Het Utah Beach Musée du Débarquement staat op de plek waar de Amerikanen al die jaren aan land kwamen. De verschillende stappen van D-Day worden er chronologisch uit de doeken gedaan. Je vindt er ook een authentieke Amerikaanse bommenwerper, een B-26 Marauder, die je zelfs binnenin kan bezichtigen! Betaalde toegang. Voorzie ongeveer 90 min voor een bezoek. Meer info.
 • In het Airborne Museum herbeleef je D-Day samen met de Amerikaanse parachutisten (deels via virtual reality). Betaalde toegang. Meer info.
 • D-Day Experience omvat 2 musea: het eerste focust op de Amerikaanse parachutisten en hun Duitse tegenhangers. Via een vluchtsimulatie lijk je zelf deel te nemen aan de actie! Het tweede museum omvat het historische “Dead Man’s Corner”, hoofdkwartier van de Duitse paratroopers. Tot slot kan je hier ook een 3D-IMAX-film van 1 uur bekijken. Betaalde toegang. Voorzie ongeveer 90 min voor een bezoek (los van de film). Meer info.
 • In het Normandy Victory Museum wordt de “hagenoorlog” verteld. Het is ook gewijd aan de rol van de vrouwen tijdens de oorlog. Ook Betaalde toegang. Voorzie ongeveer 90 min voor een bezoek. Meer info.
 • Het Musée de la Batterie de Crisbecq omvat meer dan 22 ondergrondse bunkers en een complex van meer dan 800 meter aan gangen en gaanderijen. Betaalde toegang. Meer info.
 • In het World War II Museum herbeleef je het dagelijkse leven zoals het was tijdens WOII, zowel van de burgers al voor de soldaten. Betaalde toegang. Meer info.

De mooiste bezienswaardigheden in Normandië bezoeken? Download onze reisgids Normandië en ontdek de mooiste plekjes van Normandië.

Meer bezienswaardigheden bij Utah Beach

 • Batterie d’Azeville is een indrukwekkend ondergronds complex dat op 9 juni door de geallieerden werd veroverd. Je kan er ruim 350 m ondergrondse gangen en ruimten ontdekken! Betaalde toegang. Meer info.
 • Hoewel er op een bepaald moment meer dan 20.000 waren, zijn er niet veel meer Amerikaanse aanvalsschepen (L.C.V.P. – Higgings Boat) over. Je vindt er wel nog eentje in Carentan (enkel te bezichtigen tijdens het hoogseizoen). Meer info.
 • Het fort van Tatihou is een indrukwekkende Duitse vesting met kazerne, geënd op een ouder fort. Betaalde toegang. Meer info.
 • In Marcouf 44 kan je een begeleide rondleiding volgen door één van de belangrijkste Duitse geschutsbatterijen van de Atlantikwall. Betaalde toegang. Meer info.
 • De Hangar à Dirigeables is de grootste hangar ter wereld en werd gebruikt in 3 oorlogen gekend: WOI en WOII, en dan ook nog de Koude Oorlog. Betaalde toegang. Meer info.
 • Via de Circuit Historique 1944 Carentan kan je met je eigen wagen de route volgen (40 km) van de meer dan 13.000 Amerikaanse parachutisten die op 6 juni in deze sector werden gedropt. Meer info en GPS-coördinaten.

Oorlogskerkhof bij Utah Beach

 • Cimetière militaire allemand Orglandes: Duits kerkhof met meer dan 10.000 graven.

Meer D-Day musea die de moeite zijn

Ook in de steden Bayeux, Cherbourg, Saint-Lô… zijn er musea rond de landing en bevrijding te vinden. Zowat elke stad in de regio heeft wel iets rond WOII.

Vooral indrukwekkend en allesomvattend is het Mémorial de Caen, dat vertrekt van de wortels van WOII en eindigt met de Koude Oorlog en de val van de Berlijnse Muur. Betaalde toegang. Vermijd wachtrijen en koop je ticket op voorhand online.

 1. Praktische informatie bezoek aan de invasiestranden

 • Het mag al duidelijk zijn uit de info hierboven. Er is heel wat te beleven in Normandië rond D-Day. Neem je tijd en maak keuzes. Je kan onmogelijk alles doen (tenzij je er 3 weken verblijft).
 • Blijkbaar zou het andere periodes redelijk rustig zijn, maar toen wij er waren, het weekend voor 6 juni, was het druk druk druk! Wij zijn zelfs het Amerikaanse Kerkhof niet opgeraakt (mede ook omdat het vroeger sloot ter voorbereiding van het bezoek van Trump). Heb je niet speciaal interesse in de herdenkingsfestiviteiten rond 6 juni, vermijd dan deze datum en de weken ervoor en erna.
 • Onze uitvalsbasis voor de verkenning van de landingsstranden en meer was een erg fijne B&B (Chambres d’hôtes) in Honfleur: Cap sur Honfleur. Gastvrouw Agnes is een crème van een madame. De kamers zijn netjes, de badkamer is vernieuwd en groot en het ontbijt is lekker. Je wordt zelfs vergast op cider en calvados, want “als gast moet je toch de Normandische streekspecialiteiten leren kennen!” De B&B heeft ook een prachtige tuin en is nog eens erg goed gelegen, op wandelafstand van de bruisende haven Honfleur met zijn smalle straten en vele restaurantjes. Boek je verblijf hier
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?