15 x mooiste bezienswaardigheden in Le Havre: wat zien & doen? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Le Havre: wat zien & doen? + kaartje

4 april 2024 in Normandië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Le Havre + verblijftips

Een bezoek aan Le Havre, gelegen aan de monding van de Seine, zal je in gunstige zin verrassen. De Tweede Wereldoorlog heeft de bevolking destijds tot minder dan de helft herleid en wie overleefde was dakloos. De Duitsers en vooral de geallieerden (Amerikanen) hebben de stad in september 1944 voor 80% tot puin gebombardeerd. Maar de veerkracht van ‘les Havrais’ was onverwoestbaar. Onder impuls van architect Auguste Perret rees een nieuwe stad uit de ruïnes op.

Inmiddels is Le Havre uitgegroeid tot de grootste stad van Normandië. In 2005 kreeg Le Havre omwille van het geslaagde urbanisatieplan een plaats op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, als eerste. Ze is dan ook heel erg populair onder de toeristen die een boontje hebben voor architectuur. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Le Havre.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Le Havre

Duur3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 415 km, vanaf Utrecht is het 570 km, reken op 4 à 6 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Le Havre zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Le Havre

Le Havre is een stad in het noordwesten van Frankrijk, gelegen aan de monding van de rivier de Seine in de regio Normandië. Het ligt ongeveer 25 kilometer van het gezellige Honfleur en 27 kilometer van de krijtrotsen in Étretat. Le Havre is een belangrijke havenstad, met een rijke maritieme geschiedenis en moderne architectuur. Wil je deze havenstad en omgeving graag zelf verkennen? Gebruik dan zeker onze roadtrip door Normandië als leidraad.

De ligging van Le Havre en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

 1. De rol van de Franse architect Auguste Perret

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Le Havre zwaar gebombardeerd en werd bijna volledig verwoest. Na de bevrijding werd besloten om de stad opnieuw op te bouwen, met een moderne stijl en visie die symbool zou staan voor hoop, vernieuwing en vooruitgang. Ook waren een heleboel inwoners hun woning kwijt en daarvoor moest een oplossing komen.

In deze wederopbouw speelde Auguste Perret een cruciale rol

De Franse architect werd gekozen om het stadscentrum en de huisvesting opnieuw te ontwerpen en te reconstrueren. Wat Perret uniek maakte, was zijn voorliefde voor beton als bouwmateriaal en zijn moderne benadering van architectuur.

Perret's ontwerpen voor Le Havre omvatten een reeks gebouwen die opvallen door hun strakke lijnen, geometrische vormen en functionele elegantie. Zijn stijl wordt vaak omschreven als 'betonbrutalisme', hoewel zijn werk ook elementen van modernisme en functionalisme omvat. Het meest opvallende voorbeeld van zijn werk in Le Havre is de wijk Perret, die sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Wil je graag meer te weten komen over deze man? Breng dan zeker een bezoek aan het Perret Model Apartment (bekijk ligging). Het modelappartement werd volledig ingericht naar de stijl van de jaren vijftig en je komt er meer te weten over de wederopbouw van de stad.

STADSWANDELING: Mis niets tijdens je bezoek aan deze havenstad met onze stadswandeling door Le Havre. Wandel voorbij dé topbezienswaardigheden en spot de gebouwen ontworpen door Auguste Perret.

 1. Over de haven van Le Havre

Je kan er niet naast kijken: de haven van Le Havre. Oorspronkelijk was dit Harfleur, een haventje aan de monding van de Seine. Toen de inham van de Seine deels verzandde, zocht François I in 1517 een nieuwe uitweg naar zee. Dat werd uiteindelijk Le Havre-de-Grâce.

Zelfs de bekende fortenbouwer Vauban werd ingeroepen om de haven mee te helpen uitbouwen. Rond de haven ontstond de wijk Notre Dame. Het is verwonderlijk hoe men er vroeger in slaagde om in deze drassige grond grote gebouwen neer te poten. Vanuit de haven vertrokken er heel wat expedities.

Zo vertrok Giovanni da Verrazano (1524) hier op zijn ontdekkingsreis die hem naar de baai van New York zou brengen. Na de ontdekking van de Nieuwe Wereld brachten de handelsschepen veel economische welvaart op. Le Havre werd later ook uitgekozen als vertrekplaats voor transatlantische vaarten met stoomboten naar New York.

Napoleon Bonaparte liet de haven verder uitbouwen. De dokken kwamen zo in het centrum van de stad te liggen. Dat is vandaag nog steeds kenmerkend voor Le Havre. De haven is vandaag de grootste containerhaven van Frankrijk. Is er dan nog wel plaats voor de bevolking? Uiteraard wel, de appartementsblokken die je in Le Havre ziet, zijn bijna niet te tellen. De stad is in de loop der jaren nog verder uitgebreid op de omliggende heuvels. De zogenaamde La Ville Haute zie je zeer goed vanaf de kades.

Verken Port of Le Havre vanop het water

Misschien vind je het wel leuk om de haven van Le Havre te verkennen vanop het water? Tijdens een rondvaart krijg je de kans om de haven van dichtbij te bekijken en meer te leren over de maritieme activiteiten en de geschiedenis. Breng een bezoekje aan de dokken, vaar langs de enorme containerschepen waar de ene container na de andere opgestapeld staat, zie de lokale vissers aan het werk zien en geniet tussendoor van het uitzicht op Le Havre. Meer info over een rondvaart vind je hier.

 1. Catène de containers

Le Havre, gelegen aan de noordwestkust van Frankrijk, is een van de belangrijkste havens van het land en fungeert tot op de dag van vandaag nog altijd als belangrijke hub voor internationale handel, met name voor goederen die worden vervoerd via containerschepen.

Als eerbetoon hieraan en voor de 500ste verjaardag van de stad, werd een bijzonder bouwwerk geplaatst aan de haven van de stad. "Catène de containers", een prachtige kunstinstallatie gebouwd door Vincent Ganivet, en bestaat uit verschillende, kleurrijke zeecontainers die twee monumentale bogen vormen.

 1. Docks Vauban

De Docks Vauban zijn een bewijs van de wederopstanding van de haven die in de 18e -19e eeuw een grote ontwikkeling kende dankzij de invoer uit de kolonies van handelswaren zoals kruiden, koffie, rietsuiker. Als voorbeeld werden de bekende Docks van Londen genomen.

In dit commercieel centrum wemelt het van shoppingcentra, restaurants, bars en meer. De originele structuur van de oude dokgebouwen werd steeds behouden. Ze heten les Docks Vauban omdat een kanaal in de buurt die naam draagt en de stad werd versterkt op de wijze van Vauban. Meer info over Docks winkelcentrum.

Les Bains des Docks

Achter de Docks Vauban en de Bassin Paul Vatine tref je Les Bains des Docks aan op de Quai de la Réunion (bekijk ligging). Een modern waterpretpark (5000 m²) dat werd ontworpen door architect Jean Nouvel. Naast een olympisch zwembad zijn alle vormen van water- en massageontspanning aanwezig.

Maak je geen gebruik van één van de vele zwembassins, fitnesszalen of waterspeeltuinen, dan nog kan je wegdromen en genieten van één groot licht-, vorm- en kleurenspel. Hier vind je ook de Jardin Japonais, die een resultaat is van een samenwerkingsverband tussen de havens van Le Havre en Osaka (Japan).

OVERNACHTINGSTIP: Vlakbij het winkelcentrum Docks, kan je overnachten in het Nomad Hotel. Het driesterrenhotel biedt modern ingerichte kamers voorzien van alle nodige comfort.

 1. Le Volcan

Op de Espace Oscar Niemeyer kom je het moderne ‘le Volcan’ tegen. Een gebouw in de vorm van twee afgeplatte kegels die wat aan vulkanen doen denken. De hoogste kegel bevat een theater, een cinemazaal, danszalen en een opnamestudio. In de kleinste huist een mediatheek. Samen vormen ze één groot cultureel centrum. De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer tekende er de plannen voor. Meer info op de website.

 1. Église Saint-François

De Église Saint-François is één van de weinige gebouwen die aan de oorlogsbombardementen ontsnapte. De bouw startte halfweg 16de eeuw. Honderd jaar later was de kerk voltooid. De stijl van de kerk leunt aan bij renaissance.

Verken Le Havre en omgeving tijdens een begeleide dagtour

 1. Place de l’Hôtel de Ville

De Place de l’Hôtel de Ville zou één van de grootste pleinen van Europa zijn. Je ziet een oase van kleuren, dansende fonteinen, grasperken en grote gebouwen met uiteraard het stadhuis. Dat stadhuis is ontworpen door Auguste Perret, die heel wat markante gebouwen in de stad op zijn palmares heeft. Een klim naar de 17de verdieping van de stadhuistoren bezorgt je een adembenemend panorama over de stad.

Dit plein is zowat een toonbeeld van de heropgebouwde stad want het werd aangelegd net na WOII in 1950. Tot 1990 liep hier nog de Avenue Foch door het plein, nu is die ‘weggeknipt’. Enkel de tram passeert er nog.

 1. Kerk Saint-Joseph

De Saint-Joseph kerk is eigenlijk niet te missen. De toren is 107 meter hoog en rijst hoog boven de stad uit. De achthoekige vorm is ietwat bizar en doet eerder denken aan een watertoren. Vanop zee is de kerktoren ook al van ver te zien. Het is een ander iconisch symbool voor de vernieuwing van het stadsbeeld. De kerk is gebouwd als eerbetoon voor de vele slachtoffers van de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Het was een project van Auguste Perret al maakte hij de afwerking niet meer zelf mee. Perret stierf in 1954, twee jaar voor de kerk was voltooid.

Binnenin de kerk zie je een wondermooie combinatie van beton en meer dan 12.000 gekleurde glazen tegels van glaskunstenares Marguerite Huré. Het effect is magisch als je het geluk hebt dat de zon schijnt als je hier bent. Het altaar staat sedert 1985 in het midden van de kerk. Er staan rondom stoeltjes zoals in een bioscoopzaal. Zo kan je op je gemakje goed rondkijken naar de opmerkelijke glazen kunst. Zelfs het beton wordt er zowaar gracieus door.

LEESTIP: Le Havre is een van de vele gezellige steden aan de Albastenkust, ontdek nog meer pareltjes aan Côte d'Albâtre.

 1. Bezoek de verschillende musea in Le Havre

Musée Malraux (het MuMa)

Het Musée Malraux of MuMa dat in 1961 door André Malraux geopend werd, herbergt de grootste collectie impressionistische schilderijen naast Musée d'Orsay in Parijs. Verschillende andere collecties afkomstig van schenkingen hebben er eveneens onderdak, zoals de prestigieuze werken van Eugène Boudin.

Eind 19e eeuw schilderde Monet hier meermaals de zonsondergang in de haven, wat in de toenmalige pers spottend de naam ‘impression soleil levant’ kreeg. Buiten staat een afbeelding op een infobord hoe Monet het destijds allemaal zag. Zijn schilderijen gaven de aanzet tot het ontstaan van het impressionisme. Meer info op de website.

Museum Hotel Dubocage Belville

In dit 17de eeuws herenhuis (voormalige eigenaar Michel Joseph Dubocage de Bléville) huist het Musée de l’ancien Havre. Het museum stelt de levensstijl van de Franse aristocratie in de 18e en 19e eeuw tentoon en herbergt een collectie meubels, kunst en decoratieve objecten, evenals een nagebouwde keuken, eetkamer en slaapkamers. Daarnaast kom je uiteraard ook wat meer te weten over de geschiedenis van de familie Dubocage. Je kan dit museum gratis bezoeken.

Muséum d'Histoire Naturelle

In het Muséum d'Histoire Naturelle kan je verzamelingen vinden van fossielen van zowel dieren als planten. Er zijn ook een 8000-tal tekeningen en manuscripten van Charles Alexandre Lesueur, een natuurkundige. Het gebouw uit de 18de eeuw is ooit een rechtszaal geweest. Meer info op de website.

Musée Maison de l'Armateur

Dit huis uit de 18e eeuw was ooit de woonplaats van een reder of "armateur" in het Frans. Het is volledig gerestaureerd en zoals oorspronkelijk ingericht. Het is een van de weinige gebouwen die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd.

De woning in neoclassicistische stijl moest het prestige van de eigenaar uitstralen. De woning heeft enkel lichtinval via de façade. Daarom kwam er een grote koepel bovenop de vijf cirkelvormige verdiepingen die met elkaar zijn verbonden door een magnifieke wenteltrap. Meer info op de website.

LEESTIP: Op rondreis door Normandië, download dan zeker onze reisgids Normandië en ontdek de mooiste plekjes.

 1. Cathédrale Notre-Dame

De Cathédrale Notre-Dame werd gebouwd tussen 1575 en 1630, met soms wat oponthoud door oorlogen. Ook nadien moest er door schade vaak wat heropgebouwd worden. De voorgevel heeft flink te lijden gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oostelijke gevel ondervond dan weer nauwelijks enige schade. In december 1974 is de kerk tot kathedraal verheven. De stijl is een combinatie van barok en renaissance.

In het koor staan beelden van de evangelisten Petrus en Paulus uit 18de eeuw. De andere apostelen zijn kopieën uit 1807. Het orgel uit 1637 zou een geschenk geweest zijn van kardinaal Richelieu, al bestaat daarover twijfel. In de zijkapellen vind je mooie werken terug uit diverse kunstperiodes.

 1. Het smalste huis in Le Havre

Op het Place Léon Meyer, vlakbij Hotel Spa Le Pasino vind je een bijzonder huisje "Narrow House". Het werd gebouwd door Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm en is een voorstelling van zijn ouderlijk huis, een typisch woonwijkhuis uit de jaren zestig, omgeven door een bosrijk parkje. Het huis is zo'n 16 meter lang, 7 meter hoog en maar liefst 138 centimeter ‘breed’. Neem zeker een kijkje binnenin, alle meubels en voorwerpen lijken wel zijn gekrompen of extreem uitgerekt.

 1. De kleurrijke strandhuisjes bij het stadstrand

Je zou het misschien niet meteen durven denken, maar in Le Havre kan je wel degelijk genieten van het zonnetje op het zand- en kiezelstrand vlakbij het centrum. Na een wandeling over de promenade, kan je een handdoek uitleggen en genieten van de omgeving. Wat het zicht op het strand extra leuk maakt, zijn de kleurrijke strandhuisjes die hier werden neergezet.

 1. Pain de sucre

Het Pain de sucre is een klein herdenkingsmonument op een heuvel boven de stad. Het Pain de Sucre is opgetrokken ter ere van een generaal van Napoleon: Generaal Charles Lefebvre-Desnouettes (1773 – 1822). De man ligt er ook begraven. Het beeld heeft een opvallende vorm en witte kleur waaraan het de naam "suikerbrood" te danken heeft.

Je bereikt het Pain de sucre door het strand bijna tot het einde af te lopen richting Sainte-Adresse (bekijk ligging). Dat leid je van de haven en het stadscentrum weg. Via een reeks trappen en wat steile steegjes bereik je na 5 à 10 minuten stijgen het monument. Het gedenkteken zelf stelt niet zo veel voor, maar je wordt wel beloond met een prachtig panorama over Le Havre en de zee. Dat is meteen de voornaamste reden om toch even tot daar te gaan.

 1. Les Jardins Suspendus

Op zoek naar wat groen tijdens je verblijf in Le Havre? Bezoek dan eens de hangende tuinen (Les Jardins Suspendus) bij het voormalige fort van Sainte-Adresse, op een halfuurtje wandelen van het stadscentrum. De hangende tuinen spreiden zich over een oppervlakte van 17 hectare en kijken uit over de benedenstad van Le havre.

Je kan er meer dan 3500 verschillende plantensoorten bewonderen, elk gegroepeerd per continent. Wandel er langs de kassen, door de rozentuin, geniet van een pauze in het theesalon en de bastions zorgen voor een mooi uitzicht over de haven en de zee. Kortom, een groene oase waar je heerlijk kan ontspannen en dat op wandelafstand van het drukke stadscentrum.

 1. Maak een leuke daguitstap vanuit Le Havre

Verblijf je voor een langere periode in Le Havre? Dan is het ook zeker de moeite om de prachtige omgeving van de havenstad te verkennen. Le Havre is een prima uitvalsbasis voor leuke uitstapjes en dagtrips in Normandië. Hieronder vind je alvast enkele van de leukste plekken in de nabije omgeving.

 • Etretat staat bekend om zijn prachtige krijtrotsen en natuurlijke boogformaties. Hier kan je genieten van adembenemende uitzichten en prachtige wandelingen langs de kust maken. Boek hier je daguitstap.
 • Op slechts 20 kilometer afstand ligt Honfleur, een charmant havenstadje met geplaveide straatjes, historische gebouwen en een levendige kunstscène. Breng een bezoek aan de oude haven en bewonder de pittoreske architectuur.
 • Hoewel het een beetje verder weg ligt, is Mont Saint-Michel ook absoluut de moeite waard. Dit spectaculaire getijdeneiland met zijn middeleeuwse abdij staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Frankrijk. Boek hier je daguitstap naar de Mont Saint-Michel.
 • Of ga op otdekkingstocht langs de Amerikaanse landingsstranden. Treed in de voetsporen van de soldaten, bezoek originele bunkers en keer terug in de tijd in het Sainte-Mère-Église Airborne Museum. Boek hier je privétour.
 1. Waar overnachten in Le Havre?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Le Havre? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Le Havre online.

 • JOST Hôtel Le Havre Centre Gare is een modern driesterrenhotel op wandelafstand van het stadscentrum. De kamers zijn ruim en voorzien van een kleurrijk interieur. 's Ochtends kan je genieten van een ontbijtbuffet en een koffietje op het dakterras met een mooi uitzicht over de stad.
 • L'Armateur is een gezellig appartement in de wijk Saint François tegenover de traditionele vismarkt. Het appartement biedt accommodatie voor 4 personen, beschikt over een keuken, een ruime woonkamer met eethoek, twee slaapkamers en uitzicht op de stad en de zee. Allemaal op wandelafstand van de topbezienswaardigheden.
 • Mag het iets meer luxe zijn? Hôtel Spa Vent d'Ouest ligt op slechts 550 meter van het strand en biedt charmekamers, iedere ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet en een eigen spa waar je jezelf kan verwennen.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Le Havre

Ben je benieuwd naar je bezoek aan havenstad Le Havre? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Le Havre in Normandië.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?