Dé 9 mooiste bezienswaardigheden van Groningen: Wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 9 mooiste bezienswaardigheden van Groningen: Wat zien & doen?

1 februari 2021 in Noord-Nederland0 reacties

Groningen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is een veelzijdige, bruisende stad waar veel te zien en te beleven valt. Wij hebben alvast de topbezienswaardigheden uitgekozen om je kennis te laten maken met de stad, van boeiende musea tot gezellige pleintjes. Zo krijg je een goede indruk van wat ze allemaal te bieden heeft.

Inhoud artikel

  1. Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in twee mooie koopmanshuizen uit de middeleeuwen. Hier kom je alles te weten over het Hanzeverbond en de invloed van de handel, turfwinning en zeevaart op Noord-Nederland. Breng wat tijd door in dit uitstekende museum om een beter beeld te krijgen van de fascinerende geschiedenis van Groningen en om de nauwe band tussen Nederland en de zee beter te begrijpen. Een leuke uitstap voor iedereen. Meer info vind je op de website.


  1. Der Aa-kerk

Deze voormalige parochiekerk in het centrum van Groningen, Der Aa-kerk, is een dominant onderdeel van de skyline van de stad. Oorspronkelijk stond op deze plek een simpele kapel, maar tussen 1425 en 1495 werd die kapel omgebouwd tot een bakstenen gotische parochiekerk. Door de eeuwen heen zijn het interieur en het exterieur een aantal keren veranderd als gevolg van de Reformatie, oorlogsschade tijdens het Beleg van Groningen en een blikseminslag. De kapel wordt niet meer gebruikt als religieus gebouw, maar doet dienst als locatie voor concerten en theatervoorstellingen. Je kan deze vandaag de dag bewonderen tijdens je bezoek.

  1. Universitetismuseum

Groningen telt drie interessante musea. Het Universiteitsmuseum is een interessant wetenschappelijk museum met een veelzijdige collectie. Hier worden onder andere medische apparaten en anatomische modellen tentoongesteld. Een toegangsticket voor volwassenen bedraagt €5, meer info vind je hier.

TIP: Ontdek Noord-Nederland, kom langs alle top bezienswaardigheden, download onze reisgids Noord-Nederland hier.
  1. Prinsentuin

Achter het Prinsenhof ligt de Prinsentuin, een prachtige tuin in renaissancestijl. Vanaf 1594 werd het Prinsenhof de verblijfplaats van de stadshouders: de prinsen van Nassau. Achter het hof ligt de Prinsentuin die speciaal werd aangelegd met een rozentuin en een kruidentuin en werd versierd met prachtige elementen. Het paleis waartoe deze tuinen behoren is tegenwoordig een hotel maar de tuinen kan je nog steeds iedere dag bezoeken van 10u tem 18u.

  1. Martinikerk

De Martinikerk is de oudste kerk van de stad en was tijdens het eerste bisdom van Groningen korte tijd een kathedraal. Op deze plaats werd in de 13e eeuw voor het eerst een kruisvormige kerk gebouwd. Dat eerste exemplaar werd in de 15e en 16e eeuw uitgebreid.

Ga zeker ook eens binnen kijken, je vindt er een aantal interessante bezienswaardigheden waaronder graven uit de 16e eeuw en opvallend dakschilderwerk uit dezelfde tijd.

  1. Martinitoren

Beklim deze iconische klokkentoren en geniet even van het fantastische uitzicht over de stad! De Martinitoren werd gebouwd tussen 1469 en 1482 en later nog uitgebreid en gerenoveerd. Het is de hoogste kerktoren van de stad en een van de bekendste bezienswaardigheden en toeristische attracties van Groningen. Deze toren heeft een bakstenen wenteltrap met 260 treden en bovenin de toren hangen maar liefst 62 klokken. Maak je borst al maar nat!


  1. Grote Markt

De Grote Markt, gedomineerd door de Martinitoren en het stadhuis, is het belangrijkste plein van Groningen. We raden je aan om hier van een drankje of een hapje te genieten in een van de restaurants en eventjes te bekomen. Dit bruisende plein is een geweldige plek om de sfeer van de stad op te snuiven en om even tot rust te komen. Er wordt hier bovendien ook een voedselmarkt gehouden die meestal op dinsdag, vrijdag en zaterdag plaatsvindt. Altijd leuk als je net dan in Groningen bent en een marktje kan meepikken.


  1. Pelstergasthuis

Het Pelstergasthuis is het oudste gastenverblijf van de stad. Er wordt aangenomen dat het uit de 13e eeuw dateert en tot 1342 was dit het enige pension in Groningen. Het Pelstergasthuis werd voor het eerst vermeld in 1267 toen paus Clemens IV toestemming gaf om een kapel en een begraafplaats te bouwen op deze plek.

Het huidige gebouw dateert uit verschillende periodes tussen de 14e en de 19e eeuw en de kerk is het oudste deel van het gastenverblijf dat nog steeds overeind staat. Binnenin kan je zelfs de oudste klok van Groningen, bewonderen die dateert uit 1459.


  1. Groninger Museum

Dit bijzonder pand zal je niet zomaar passeren zonder even op te kijken. Meer nog, in dit architecturaal gebouw zit het Groninger Museum gevestigd. Het opvallende Groninger Museum herbergt een adembenemende collectie moderne en hedendaagse kunst. Je kan er werken bewonderen van gerenommeerde lokale, nationale en internationale kunstenaars. Het museum werd opgericht in 1874 maar het huidige Groninger Museum gebouw werd pas in 1994 door koningin Beatrix geopend. Meer info over tentoonstellingen en prijzen.


  1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Nederland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?