Dé 16 mooiste bezienswaardigheden van Groningen: Wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 16 mooiste bezienswaardigheden van Groningen: Wat zien & doen?

31 augustus 2021 in Noord-Nederland1 reactie

Groningen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is een veelzijdige, bruisende stad waar veel te zien en te beleven valt.

Wij hebben alvast de topbezienswaardigheden uitgekozen om je kennis te laten maken met de gezellige stad: van boeiende musea tot historische gebouwen en gezellige pleintjes. Lees gerust verder, zo krijg je een goede indruk van wat Groningen allemaal te bieden heeft!

Inhoud artikel

  1. Grote Markt

De Grote Markt, gedomineerd door de Martinitoren en het stadhuis, is het belangrijkste plein van Groningen. We raden je aan om hier van een drankje of een hapje te genieten in een van de restaurants en eventjes te bekomen. Dit bruisende plein is een geweldige plek om de sfeer van de stad op te snuiven en om even tot rust te komen. Er wordt hier bovendien ook een voedselmarkt gehouden die meestal op dinsdag, vrijdag en zaterdag plaatsvindt. Altijd leuk als je net dan in Groningen bent en een marktje kan meepikken.

Wil je graag de stad Groningen zo goed mogelijk verkennen? Dat kan met onze stadswandeling door Groningen. Ga te voet op ontdekking langs de mooiste plekjes!

  1. Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in twee mooie koopmanshuizen uit de middeleeuwen. Hier kom je alles te weten over het Hanzeverbond en de invloed van de handel, turfwinning en zeevaart op Noord-Nederland. Breng wat tijd door in dit uitstekende museum om een beter beeld te krijgen van de fascinerende geschiedenis van Groningen en om de nauwe band tussen Nederland en de zee beter te begrijpen. Een leuke uitstap voor iedereen. Meer info vind je op de website.

  1. Der Aa-kerk

Deze voormalige parochiekerk in het centrum van Groningen, Der Aa-kerk, is een dominant onderdeel van de skyline van de stad. Oorspronkelijk stond op deze plek een simpele kapel, maar tussen 1425 en 1495 werd die kapel omgebouwd tot een bakstenen gotische parochiekerk.

Door de eeuwen heen zijn het interieur en het exterieur een aantal keren veranderd als gevolg van de Reformatie, oorlogsschade tijdens het Beleg van Groningen en een blikseminslag. De kapel wordt niet meer gebruikt als religieus gebouw, maar doet dienst als locatie voor concerten en theatervoorstellingen. Je kan deze vandaag de dag bewonderen tijdens je bezoek.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Groningen en haal het beste uit je bezoek!

  1. Universiteitsmuseum

Groningen telt drie interessante musea. Het Universiteitsmuseum is een interessant wetenschappelijk museum met een veelzijdige collectie. Hier worden onder andere medische apparaten en anatomische modellen tentoongesteld. Een toegangsticket voor volwassenen bedraagt €5, meer info vind je hier.

TIP: Ontdek Noord-Nederland, kom langs alle top bezienswaardigheden, download onze reisgids Noord-Nederland hier.
  1. Prinsentuin

Achter het Prinsenhof ligt de Prinsentuin, een prachtige tuin in renaissancestijl. Vanaf 1594 werd het Prinsenhof de verblijfplaats van de stadshouders: de prinsen van Nassau. Achter het hof ligt de Prinsentuin die speciaal werd aangelegd met een rozentuin en een kruidentuin en werd versierd met prachtige elementen. Het paleis waartoe deze tuinen behoren is tegenwoordig een hotel maar de tuinen kan je nog steeds iedere dag bezoeken van 10u tem 18u.

  1. Centraal station van Groningen

Het station van Groningen is een van de mooiste van Nederland. Niet alleen het gebouw aan de buitenkant maar ook van binnen. Het plafond is prachtig met kleurrijke motieven van papier-maché, de ramen zijn gebrandschilderd en overal zijn tegeltableaus. Het metselwerk is rood, geel en zwart en er staat ook een hoge smeedijzeren lantaarn. Het heeft een nostalgische sfeer. Het stationsgebouw is een rijksmonument en komt uit het jaar 1869.

  1. De Vismarkt en de Korenbeurs

Op dinsdag, vrijdag en zaterdag wanneer de warenmarkt plaatsvind op de Grote markt, kan je op de vismarkt terecht voor lekkere verse vis. Al sinds de 15e eeuw wordt er op dit plein vis gehandeld. Vroeger was het aanbod afhankelijk van de vangst maar tegenwoordig staat er een viskraam met ruime keuze aan vis.

Aan de rand van de Vismarkt staat de Korenbeurs

De Korenbeurs is een heel mooi gebouw dat dateert uit 1865 en trekt meteen je aandacht. Wij vonden dit het mooiste gebouw van de stad. Het staat dan ook in de top 100 van de UNESCO monumenten. Vroeger werd in dit gebouw graan gehandeld. Hier kwamen handelaren om graan te kopen. Tegenwoordig zit er een Albert Heijn in gevestigd. Op de gevel zie je drie beelden van goden waarvan de bovenste Mercurius is, de god van de handel.

TIP: Wandel vanaf de Vismarkt eens naar de straat Grote Kromme Elleboog en naar de Zwanestraat. Hier vind je vele delicatessezaakjes. Ga zeker eens binnen in de Kaaskop. Hier krijg je vele soorten kazen maar ook wijn, nootjes en tapas. Lekker voor mee te nemen naar huis. Als je een wijn- of bierliefhebber bent, ga dan zeker ook even naar Van Erp. Dit is een mooie eeuwenoude slijterij.
  1. Martinikerk

De Martinikerk is de oudste kerk van de stad en was tijdens het eerste bisdom van Groningen korte tijd een kathedraal. Op deze plaats werd in de 13e eeuw voor het eerst een kruisvormige kerk gebouwd. Dat eerste exemplaar werd in de 15e en 16e eeuw uitgebreid.

Ga zeker ook eens binnen kijken, je vindt er een aantal interessante bezienswaardigheden waaronder graven uit de 16e eeuw en opvallend dakschilderwerk uit dezelfde tijd.

  1. Martinitoren

Beklim deze iconische klokkentoren en geniet even van het fantastische uitzicht over de stad! De Martinitoren werd gebouwd tussen 1469 en 1482 en later nog uitgebreid en gerenoveerd. Het is de hoogste kerktoren van de stad en een van de bekendste bezienswaardigheden en toeristische attracties van Groningen. Deze toren heeft een bakstenen wenteltrap met 260 treden en bovenin de toren hangen maar liefst 62 klokken. Maak je borst al maar nat!

  1. Pelstergasthuis

Het Pelstergasthuis is het oudste gastenverblijf van de stad. Er wordt aangenomen dat het uit de 13e eeuw dateert en tot 1342 was dit het enige pension in Groningen. Het Pelstergasthuis werd voor het eerst vermeld in 1267 toen paus Clemens IV toestemming gaf om een kapel en een begraafplaats te bouwen op deze plek.

Het huidige gebouw dateert uit verschillende periodes tussen de 14e en de 19e eeuw en de kerk is het oudste deel van het gastenverblijf dat nog steeds overeind staat. Binnenin kan je zelfs de oudste klok van Groningen, bewonderen die dateert uit 1459.

  1. Forum Groningen

Sinds 2019 heeft het bijzondere gebouw van Forum Groningen een prominente plek ingenomen in de stad. Het ligt in het hart van de binnenstad en is een ontmoetingsplek met diverse doeleinden. Er is een expositieruimte met wisselende exposities, een bibliotheek, filmzalen en fijne horeca op het dakterras.

Het is een geliefde plek voor de vele studenten in de stad want er zijn diverse studieplekken, werkplekken en vergaderruimtes. Als toerist is vooral het gebouw zelf en het dakterras erg mooi om te zien. Dit terras biedt een mooi uitzicht over de stad Groningen en je ziet de Martinitoren ook heel mooi. Wandel ook eens naar binnen en laat je verassen door wat het forum te bieden heeft!

  1. Groninger Museum

Dit bijzonder pand zal je niet zomaar passeren zonder even op te kijken. Meer nog, in dit architecturaal gebouw zit het Groninger Museum gevestigd. Het opvallende Groninger Museum herbergt een adembenemende collectie moderne en hedendaagse kunst. Je kan er werken bewonderen van gerenommeerde lokale, nationale en internationale kunstenaars. Het museum werd opgericht in 1874 maar het huidige Groninger Museum gebouw werd pas in 1994 door koningin Beatrix geopend. Meer info over tentoonstellingen en prijzen.

  1. De straten Hoge der A en Lage der A

Slenteren door de meest pittoreske straatjes van de stad

Deze straten liggen beide aan een zijde van de rivier de A in Groningen. Vroeger werd hier veel handel gevoerd op en langs het water. Omdat het water direct in verbinding met de zee stond kregen ze te maken met hoog en laag water. Daarom kwam er een hoge kade, de Hoge der A, voor handel tijdens vloed en een lage kade, de Lage der A, voor handel tijdens eb.

Wanneer je struint langs de kades kom je langs talloze monumenten. Er zijn hier maar liefst 28 Rijksmonumenten te vinden waaronder vele pakhuizen. In vrijwel elk pand zit er een gezellige winkeltje of een cafeetje gevestigd. Vanop de terrasjes kan je heerlijk genieten van het uitzicht en de bedrijvigheid langs de kades. In de zomer vinden er hier ook allerlei evenementen plaats en varen bootjes over het water.

  1. Streetart in Groningen

Groningen is een echte studentenstad. Steeds meer jongeren in Groningen houden zich bezig met graffiti en de gemeente geeft hen dan ook de ruimte hiervoor. Dat resulteert in bijzondere kunstwerken. Op de website van de stad kan je de locaties bekijken waar je de kunstwerken kan vinden. Verder wordt ook de betekenis en de achtergrondinformatie van het kunstwerk uitgelegd. Het kunstwerk op de foto hieronder bijvoorbeeld is gemaakt door Klaas Lageweg in 2015. Het refereert naar de tijd dat een boer zijn melk dagelijks verkocht in deze straat. Ga ook zeker eens in de Papengang kijken voor mooie street art!

  1. Leuke adresjes in Groningen

Leuk & Lekker

Deze culinaire cadeauwinkel ligt in het hart van Groningen. Ze hebben een groot assortiment aan olijfolie die getapt kan worden in een glazen fles of je koopt een mooie kruik met olijfolie. Ook hebben ze diverse Balsamico’s. Je kan er heerlijk rondsnuffelen en proeven. Leuk én Lekker!

De Branderij

De Branderij is door de Nederlandse TV zender RTL4 uitgeroepen tot beste eetcafé van de provincie Groningen. Reden genoeg om een bezoekje te brengen aan dit eetcafé. Het is gevestigd in de oude koffiebranderij waar vroeger de koffie voor zowel het Britse als het Nederlandse koningshuis gebrand werd. Tip: Reserveer vooraf een plekje want het zit er vaak vol.

Droppie

In deze winkel kan je kiezen uit maar liefst 300 soorten drop en andere oud Hollands snoep. Zoete drop is over het algemeen populairder dan zoute drop, maar wist je ook dat zoete drop meer zout bevat dan zoute drop? Dit soort weetjes komen uit deze winkel. Ook gezond snoepen kan bij Droppie want ze hebben ook suikervrije drop.

Café de Sigaar

Café de Sigaar heeft een gezellig terras met uitzicht op de gracht en haar monumentale pakhuizen. Hier kan je terecht voor een lekkere luncht of diner. Of je kan er ook gewoon lekker iets drinken of borrelen. Ze hebben oer-Hollandse bier & bitterballen en royale borrelplanken en een goede fles cava met twee champagneflûtes.

’t Pannekoekschip

Een pannenkoek is altijd goed! En zeker op een unieke locatie als deze. Op een origineel getuigde twee-mast zeilklipper, gebouwd in 1908 op de beroemde scheepswerf van Wed. v. Duyvendijk zit dit gezellige restaurant. Het schip is 43 meter lang en heeft 23 meter hoge masten, Daarmee is het een van de grootste klippers ooit gebouwd in Nederland. Na 80 jaar dienst mag hij nu ruimte bieden aan dit gezellige pannenkoeken restaurant. De menukaart heeft meer dan 100 soorten pannenkoeken en samen met het nostalgische interieur is het perfect voor een lekkere lunch of diner.

  1. Maak een uitstapje naar het zeehondencentrum Pieterburen

Graag even een uitstap maken? Op 25 kilometer van de hoofdstad Groningen ligt het zeehondencentrum in Pieterburen. Hier worden verweesde pups en zeehonden die ziek of gewond zijn opgevangen en verzorgd. Deze zeehondenopvang bestaat al 50 jaar. In 1971 werd hier de eerste zeehond opgevangen en verzorgd in de achtertuin. Nu, 50 jaar later, is dit het grootste zeehonden opvangcentrum van Europa.

Het zeehondencentrum is erg leuk om te bezoeken met het hele gezin. In het bezoekerscentrum krijg je heel wat informatie over de dieren en de opvang. Vervolgens kan je ook meekijken tijdens de verzorging van de zeehonden.

Zeehonden spotten tijdens een waddensafari

  • Het centrum organiseert ook een ‘waddensafari’ waarbij je zeehonden gaat spotten in hun eigen leefgebied zonder ze te verstoren.
  • Deze tocht duurt ongeveer 2 uur en kost €19,- per persoon.
  • Je vindt alle informatie terug op de website van het zeehondenopvangcentrum.

Wanneer de zeehonden die worden opgevangen in Pieterburen goed zijn hersteld, worden ze weer vrijgelaten. Als bezoeker kan je hier ook bij zijn. Met een boot ga je naar een zandbank in de Waddenzee om de zeehond met een klein gezelschap vrij te laten. Dit is ongetwijfeld een unieke ervaring!

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Nederland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 januari 2023 - GERARD VAN DER ZIEL

Doorgaan waar jullie mee bezig zijn is mijn eerste advies. Het is fantastisch om de opgegeven route te lopen tweede advies is dus doorgaan

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?