Rondreis Marokko (14-dagen): Uitgestippelde route, tips & reisschema

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Rondreis Marokko (14-dagen): Uitgestippelde route, tips & reisschema

5 juli 2023 in Marokko1 reactie

Wil je graag op rondreis door Marroko? Gebruik onze uitgestippelde rondreis en mis niets van dit magische land!

Marokko is een smeltkroes van Arabische en Afrikaanse culturen, een exotische plek waar de oude wereld nog springlevend lijkt en waar de lucht naar kruiden geurt. Van eeuwenoude bouwwerken tot indrukwekkende natuurwonderen, Marokko heeft het allemaal.

Onze uitgestippelde route is de perfecte gids voor je rondreis langs de niet-te-missen plekjes in Marokko. Download onze gratis preview reisgids Marokko en trek erop uit!

Praktische info & tickets voor je rondreis Marokko

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets4u15 vliegen naar Agadir, 3u30 naar Casablanca en Marrakesh, richtprijs € 49 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
FerryMet de veerboot vanuit Frankrijk naar Marokko? Tickets vanuit Algeciras (bij de Straat van Gibraltar).
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Boek je pakketreis bij TUI (va. € 775)
HuurautoIn Marokko is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaart met route rondreis Marokko

Dag 1 en 2: Marrakesh en omgeving

Je start (en eindigt) je rondreis door Marokko in koningsstad Marrakesh, één van de populairste bestemmingen van het land. Marrakesh staat bekend om de drukke soeks en de kronkelende straatjes in het middeleeuwse centrum. De medina van Marrakesh is een aanval op de zintuigen en dat maakt deze plek net zo magisch.

  • Neem de tijd om te verdwalen in het labyrint van steegjes en ontdek zo verborgen plekjes en geheime tuinen.
  • Ga genieten in de prachtige Majorelletuin, een prachtig park waar de lokale invloeden samenkomen met de invloeden van Franse ontwerpers.
  • Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan de tuinen achter de Koutoubia moskee, de grootste moskee van de stad, waar je vol tussen de sinaasappelbomen en palmbomen rond kan dwalen terwijl je de rode zandstenen minaret van de moskee aanschouwt.
  • Ga 's avonds eten op het Djemaa el Fna plein, 1 van de bekendste pleinen ter wereld. Overdag kan je hier producten zoals zoete dadels, gedroogde vijgen en verse kruiden verkrijgen op de markt, maar later op de dag verschijnen de eetkraampjes op het plein, samen met dansers, verhalenvertellers en straatmuzikanten. Breng een bezoek aan een dakterras en geniet onder het genot van een kopje muntthee van het uitzicht op de gezellige drukte van het plein.

Nog meer zien in Marrakesh? We hebben de 20 niet-te-missen bezienswaardigheden in Marrakesh op een rijtje gezet.
Van plan om langer in Marrakesh te blijven? Dan raden we je aan om enkele tours en daguitstappen vanuit Marrakesh te maken.

Onze tip: We raden je aan om niet in een hotel, maar in een riad te verblijven. We hebben onze 5 favoriete riads in Marrakesh voor jou op een rijtje gezet.

Onze favoriete riads in Marrakesh opgelijst

Dag 3 en 4: Aït-Ben-Haddou, Ouarzazate en de Dadès-vallei

Afstand: 325 kilometer

Op 4 uur rijden ten zuidoosten van Marrakesh liggen Aït-Ben-Haddou, Ouarzazate en de Dadès-vallei op je route.

Aït-Ben-Haddou

De kasbah van Aït-Ben-Haddou staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is misschien wel een van de meest interessante kasbahs in Marokko. Vooral bij zonsondergang is het spectaculair. Aït-Ben-Haddou zelf wordt daarnaast ook nog eens gezien als de mooiste ksar, een oude vestingstad, van het land, en het plaatsje is 1 van de belangrijkste voorbeelden van de Marokkaanse klei-architectuur.

Hollywood van Marokko

Met de vele muren en uitkijktorens met daartussen een labyrint aan steegjes is het ook niet gek dat het prachtige Aït-Ben-Haddou het decor vormde voor tientallen films.

  • Denk hierbij aan films als Gladiator, The Mummy en Prince of Persia.
  • Samen met het nabijgelegen Ouarzazate is Aït-Ben-Haddou zowat het Hollywood van Marokko, en is dan ook zeker een leuke stop tijdens je rondreis.
  • In Ouarzazate bevinden zich de grootste filmstudio’s van niet alleen Marokko maar van de hele wereld.
  • Op het grondgebied van de Atlas Studios zijn nog veel meer films en series opgenomen, waaronder het populaire Game of Thrones.

Ouarzazate

Ouarzazate is echter op nog meer vlakken befaamd. Zo is de stad 1 van de heetste plekken van het land, waarnaast het ook de poort naar de Saharawoestijn wordt genoemd. Bezoek in Ouarzazate zeker de enorme kasbah Taourirt, het belangrijkste bouwwerk hier, waarin je onder andere een paleis uit de 19e eeuw kan bezoeken. Je hebt er ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Buiten de stad stroomt de rivier de Draa, de langste rivier van het land. Deze ontstaat door het samenkomen van de Dadès en Imini rivieren.

Dadèskloof

Vanuit Ouarzazate ga je richting de stad Tinghir, waarbij je de Dadès-rivier een stuk blijft volgen. Deze rivier ontspringt hoog in het Atlasgebergte en houwt op de weg naar beneden kleurrijke kloven uit die tot wel 500 m hoog zijn. De meest zuidelijke Dadès-kloven staan bekend om hun rozenteelt, maar ook om de palm en amandelplantages. Door de Dadès-kloof kan heerlijk gewandeld worden, waarbij je langs bijzondere rotsformaties loopt die door het rivierwater zijn uitgesneden uit het gesteente.

Dag 4,5 en 6: Tinghir, Merzouga en de woestijn

Afstand: 897 kilometer

Dag 4 van de rondreis door Marokko start je in de stad Tinghir, middenin een van de mooiste oases van het land. Net buiten de stad liggen verschillende uitkijkpunten vanwaar je deze unieke groene stad middenin de woestijn kan bewonderen. De grootste trekpleister van Tinghir is echter de indrukwekkende Todra-kloof, een must-see in dit deel van het land. Deze kloof doet denken aan de grote oranje canyons van de Verenigde Staten. Ook hier kan je weer heerlijk wandelen. Het einde van de kloof is zeer indrukwekkend: hier wandel je tussen hoge rotswanden van wel 160 m hoog.

Merzouga

Vervolgens trek je door naar Merzouga. Dit is het hart van het Marokkaanse woestijntoerisme. Merzouga ligt namelijk tegen de Erg Chebbi zandduinen aan, waarbij de rood-oranje zandduinen soms hoogtes bereiken van wel 150 m hoog, waarbij je in de verte over de grens met Algerije aankijkt. Je kan de gigantische zandduinen op verschillende manieren verkennen. Neem plaats in snelle buggy’s, zoef tussen de duinen in jeeps of maak een traditionele kamelentocht de woestijn in.

Onze tip: overnacht in een tentenkamp tussen de zandduinen van Merzouga. Het is een unieke ervaring en je wordt getrakteerd op een adembenemende sterrenhemel.

Dag 7, 8 en 9: Fez en omgeving

Afstand: 469 kilometer

Fez, de derde grootste stad van Marokko, is veel rustiger dan Marrakesh en sommigen beweren ook dat het zijn historische karakter beter heeft weten te bewaren. Fez is net als Marrakesh een koningsstad en omvat maar liefst 2 oude medina’s die samen 1 van de grootste voetgangersgebieden ter wereld vormen.

  • Breng een bezoek aan de Al Quaraouiyine universiteit, de oudste nog-functionerende universiteit ter wereld, en ga langs bij de grote koranscholen.
  • Als je de geur kan trotseren moet je zeker eens langsgaan bij de kleurrijke leerlooierijen waar je ambachtslui leder kan zien verven op een traditionele manier. In Fez bevindt zich namelijk de Chouara leerlooierij, één van de oudste leerlooierijen van de wereld én één van de grootste van Afrika. Slenter ook zeker door het doolhof van oude straten en wandel langs de karaktervolle huizen.
  • Er is zo veel te zien in Fez, en zo zou je zeker de Blauwe Poort ook niet mogen missen, evenals de Kairaouine-moskee en het koninklijk paleis. We hebben de 17 mooiste bezienswaardigheden in Fez voor je verzameld in een handig blogbericht. Zo ben je er zeker van dat je niets mist tijdens je rondreis door Marokko!

Meknes

Heb je nog een extra dag de tijd? Bezoek dan ook een bezoek aan de nabije koningsstad Meknes. Deze stad is een stuk kleiner dan Fez maar kent net zo goed vele prachtige historische bezienswaardigheden.

  • Zo moet je hier zeker een bezoek brengen aan het mausoleum van Sultan Moulay Ismail.
  • Wandel verder door de straten van de medina en loop via de Bab al-Mansour poort de keizerlijke stad binnen.
  • Verder vind je hier 1 van de mooiste overdekte souks van Marokko.
  • Buiten Meknes, gelegen op een heuvel uitkijkend over de stad, ligt Volubilis, een belangrijk archeologisch gebied vol Romeinse ruïnes. In Volubilis zijn nog een groot aantal publieke gebouwen te aanschouwen, en zo kan je er nog de restanten van verschillende tempels, een basiliek en een triomfboog vinden. Ook een aantal vloermozaïeken zijn goed bewaard gebleven.
Onze tip: Wil je een uniek en echte Marokko ervaring? Kies dan om in een riad te verblijven. We hebben onze 15 favoriete riads in Fez voor jou op een rijtje gezet.

Onze favoriete riads in Fez opgelijst

Dag 10: Chefchaouen en omgeving

Afstand: 195 kilometer

Chefchaouen ligt in het Rifgebergte in het noorden van Marokko. De opvallende blauwe gevels in het oude stadsgedeelte trekken heel wat toeristen aan, je zal er zeker niet alleen zijn tijdens je rondreis. Je wandelt hier op smalle geplaveide straatjes en langs pittoreske huisjes. Je zal ook heel wat historische gebouwen passeren en je komt ongetwijfeld voorbij enkele lederwinkeltjes en weefateliers.

Chefchaouen is gelegen in een prachtig groen dal, waarbij de blauwe gebouwen een mooi contrast vormen tegen de groengekleurde heuvels. Vanuit het stadje kan je dan ook zeer mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld naar de Ral El Maa waterval, en verderop buiten de stad kan je terecht in het prachtige Jebel Bouhachem natuurreservaat en het schitterende Talassemtane Nationaal Park.

We hebben de niet-te-missen bezienswaardigheden in Chefchaouen op een rijtje gezet en we lijsten ook de leukste excursies vanuit Chefchaouen op. Zo haal je het beste uit je reis!

Onze tip: Chefchaouen heeft een interessant verhaal en je bezoekt de stad daarom het beste met een lokale gids. Online kan je tickets kopen voor een rondleiding door Chefchaouen. De gids zal je alles vertellen over de Blauwe Stad.

Dag 11: Chefchaouen naar Tanger en Rabat

Afstand: 379 kilometer

Vandaag gaat de rondreis van Chefchaouen naar de Marokkaanse hoofdstad Rabat aan de westkust van het land. Onderweg maak je een stop in Tanger, de “poort naar Afrika”, en je passeert langs het stadje Asilah en de Romeinse ruïnes van Lixus.

Tanger

Rond de middag zal je aankomen in Tanger, een dynamische en diverse stad. Het hoogtepunt in Tanger is de goedbewaarde medina met een kasbah die een prachtig uitzicht biedt over Gibraltar en het nabijgelegen Spanje. Wie meer tijd heeft, kan zeker wat langer in Tanger verblijven en er overnachten. Er valt heel wat te zien en te beleven! Zo wordt het historisch centrum nog steeds omringd door de oude stadsmuren, en zou je een bezoek kunnen brengen aan het paleis van de Sultan.

Asilah

Vervolgens kom je op de weg tussen Tanger en Rabat langs Asilah, een prachtig oud kustplaatsje dat nog steeds omringd wordt door de 15de-eeuwse stadsmuren. De witgeschilderde muren van de gebouwen steken fel af tegen het azuurblauwe water van de Atlantische Oceaan, waarnaast je her en der prachtige muurschilderingen kan aanschouwen die tijdens het jaarlijkse International Cultural Festival gecreëerd worden.

Lixus

Verderop kan je nog een bezoek brengen aan Lixus, ooit 1 van de belangrijkste steden van de Romeinse Mauretania Tingitana provincie. Ruïnes van bouwwerken als baden, tempels, villa’s en een kerk zijn het laatste bewijs van de rijkdom die deze stad ooit kende.

Dag 12: Rabat en omgeving

De Marokkaanse hoofdstad Rabat ligt bezaaid met monumenten uit de Franse koloniale periode en wordt bewaakt door een Berbers fort. Rabat mag dan wel de hoofdstad zijn, toch doet deze stad eerder provinciaal aan. De meeste toeristen kiezen ervoor om enkel Marrakesh of Fez te bezoeken, maar wie de tijd neemt om deze koningsstad te ontdekken zal zeker niet ontgoocheld zijn.

  • Rabat ligt aan de monding van de Bou Regreg rivier aan de Atlantische Oceaan, en de rode aardwerken gebouwen en witgekalkte muren vormen een mooi contrast met het omringende water.
  • De kasbah van Rabat ligt aan de monding en kan je zeker niet missen, maar ook de Chellah Necropolis is een bijzondere trekpleister van de stad.
  • We hebben de mooiste bezienswaardigheden in Rabat die je tijdens je rondreis door Marokko zeker niet mag missen opgelijst. Zo hoef je zelf het opzoekingswerk niet meer te doen.
Onze tip: bezoek je Rabat slechts kort of wil je de Marokkaanse hoofdstad snel leren kennen? Boek dan online je tickets voor een stadstour van een halve dag door Rabat. Een lokale gids geeft je dan uitleg over de stad en de belangrijkste gebouwen.

Dag 13 en 14: Casablanca en omgeving (en terug naar Marrakesh)

Casablanca is de grootste stad van Marokko. Het is een bruisende havenstad waar veel te zien en te beleven valt. Het hoogtepunt is zonder twijfel de enorme Hassan II-moskee, een absolute must-see. Het is de grootste moskee van Afrika en 1 van de grootste ter wereld. De minaret van de moskee is zelfs maar liefst 210 meter hoog.

  • Natuurlijk is er nog veel meer te zien dan alleen deze bijzondere moskee.
  • Breng een bezoek aan het koninklijk paleis en slenter ook zeker door de medina op zoek naar leuke hebbedingetjes.
  • We hebben een blogbericht geschreven met alle info voor je bezoek aan Casablanca. Je leest er welke bezienswaardigheden je niet mag missen en welke plekken in de omgeving van Casablanca een bezoekje waard zijn.
Wil je meer tijd doorbrengen in Marrakesh of een andere stad en Casablanca slechts kort bezoeken? Dan raden we je aan om online tickets te kopen voor een rondleiding door de stad en een bezoek aan de moskee. Zo heb je alle hoogtepunten gezien en kan je meteen verder rijden.

Essaouira

Vanuit Casablanca kan je vervolgens in één keer weer terugrijden naar Marrakesh. Wanneer je nog wat extra tijd hebt is het echter aan te raden in de kustlijn te blijven volgen en eerst een stop te maken in het plaatsje Essaouira.

  • Deze havenstad is minder toeristisch en daardoor ook minder hectisch, maar zeker niet minder mooi.
  • De medina van Essaouira staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt gezien als een goed voorbeeld van een 18de-eeuwse vestingplaats.
  • Loop zeker door de medina en neem een kijkje bij de verschillende handwerkkraampjes waar onder andere hout gekerfd wordt.
  • Haal voor de lunch verse vis in de haven en geniet van het uitzicht vanaf het strand.
  • Essaouira staat bekend om het kite- en windsurfen, en aan het strand vind je verschillende bedrijven waar je spullen kan huren of surfles kan krijgen.
  • Je kan er ook voor kiezen om de wind op een andere manier door je haren te krijgen en te paard galopperend over het strand van de ondergaande zon te genieten.

VERBLIJFTIP: Vanaf Riad Chbanate heb je prachtig uitzicht op de oude medina van Essaouira. De riad bevindt zich op de stadsmuur en biedt ruime, stijlvolle kamers met een typisch Marokkaans interieur. Meer info en boeken.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Waarom op rondreis naar Marokko?

Waarom Marokko bezoeken? Een antwoord daarop is niet ver te zoeken want.. Dit land heeft namelijk alles! Marokko een veelzijdig land, waarbij je zowel natuur, cultuur als steden goed met elkaar kan combineren. Of je nu gaat voor een korte reis maakt naar Marrakesh of Fez of een lange rondreis door heel Marokko. Het zal je zeker niet teleurstellen.

Slangenbezweerders, acrobaten, verhalenvertellers... de sfeer is hier gewoonweg betoverend. Of wat dacht je van de palmbomen van Erfoud, midden tussen de hoge duinen van de Sahara? En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gouden zandstrand van Essaouira, ideaal voor een zonvakantie aan de Atlantische Oceaan.

Hoe de Sahara bezoeken in Marokko?

Een van de beste manieren om het echte Marokko te leren kennen is met een woestijnsafari vanuit Marrakesh. Nadat je het Atlasgebergte hebt doorkruist kom je terecht aan de rand van de Saharawoestijn! De woestijnsafari’s zijn een leuke en unieke ervaring waarbij je de lege woestijn intrekt en zijn daarnaast ook een perfecte mogelijkheid om even de drukte van Marrakesh te ontsnappen. Lees in ons uitgebreid artikel onze tips en tricks bij het bezoeken van de Sahara.

Overnachten in een hotel of een riad tijdens je rondreis Marokko?

Als je het authentieke Marokko wil ervaren, raden we je aan om te verblijven in een traditionele riad en niet in een westers hotel. Hieronder sommen we enkele van onze favoriete riads op zodat je alvast op weg kan in het uitgebreide aanbod:

Welke daguitstappen en excursies doen vanuit Marrakesh?

Vanuit Marrakesh kan je verschillende excursies of daguitstappen boeken en zo ontdekken wat de regio allemaal te bieden heeft. Kan je meer dan enkele dagen in Marrakesh verblijven? Des te beter! Je kan zo ontdekken wat Centraal-Marokko nog meer in petto heeft. Volgende daguitstappen raden we je zeker aan:

Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 oktober 2023 - Jan

Prettige en duidelijke reisgids! Heb er veel info uit gehaald

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?