13 x mooiste bezienswaardigheden in Essaouira: wat zien & doen in de Marokkaanse kuststad

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

13 x mooiste bezienswaardigheden in Essaouira: wat zien & doen in de Marokkaanse kuststad

21 juni 2023 in Marokko0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Essaouira + verblijftips

In Essaouira hangt een bijzondere sfeer. Wat deze stad zo bijzonder maakt, is moeilijk in woorden te gieten, maar je zal ongetwijfeld begrijpen wat we bedoelen wanneer je de eerste stappen in de medina zet. De mix van eigenaardige Portugese architectuur, de vooral jonge toeristen en de smalle straatjes vol plaatselijke ambachtslieden staan garant voor een onvergetelijke ervaring.

Essaouira heeft een prachtige historische kern, geweldige restaurants en er hangt een jonge, spannende energie die Essaouira onderscheidt van andere Marokkaanse steden. Hieronder zetten we de must-sees in Essaouira op een rijtje.

Tours en tickets voor je bezoek aan Essaouira

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Essaouira bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Essaouira.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Essaouira en omgeving

Inhoud artikel

  1. Wandel op de historische stadswallen

De versterkte wallen van de oude medina in Essaouira kan je misschien herkennen. Ze werden namelijk gebruikt als decor in de populaire serie Game of Thrones (zie hier het fragment). De vestingwallen zijn de sterspelers van Essaouira en je mag ze dan ook niet missen wanneer je deze stad bezoekt. Ze werden gebouwd in de jaren 1760 om deze kleine vissersstad op te waarderen tot een koninklijke havenstad en commercieel centrum. De vestingwerken dienden daarna ter verdediging tegen invallen van de vijand en ze bleken goed te werken, want vandaag staan ze nog heelhuids overeind.

De stadswallen van Essaouira

  • Langs de vestingwallen zie je kanonnen liggen. Vanaf hier heb je een fantastisch zicht over de Atlantische Oceaan. De stadswallen zijn hét symbool van de stad geworden, maar deze zijn niet zo gemakkelijk te bereiken als je misschien zou verwachten.
  • Ga naar de stadspoort aan het eind van de winkelstraat Rue Skala (bekijk ligging). Op de top van de helling zie je dan de stadswallen.
  • Het wordt hier druk bij zonsondergang, en met reden, want je kan hier een onklopbaar uitzicht verwachten.
  1. Breng een bezoek aan de vissershaven van Essaouira

De gezellige vissershaven van Essaouira is een paradijs voor fotografen. De typische klein blauwe, houten bootjes die ronddobberen in het water zullen je meteen opvallen.

Daarnaast zie je ook de vissers hier 's avonds terugkeren van een dag vissen op zee, het moment waarop de meeuwen de hele dag gewacht hebben. Je kan hier niet alleen mooie foto’s maken, maar ook meteen heerlijke verse vis eten. Overal zijn er kraampjes te vinden waar je rechtstreeks vis kan kopen van de lokale vissers en ter plekke laten bereiden. Veel verser kan het niet.

TOUR: Ontdek zoveel mogelijk van deze charmante stad tijdens een privérondleiding door Essaouira.

  1. Bezoek de vestingtoren Borj El Barmil

Vlakbij de oude haven zie je de oude toren boven de omgeving uitsteken. Wie een kleine toegangsprijs betaalt, krijgt toegang en kan de toren beklimmen. Het zal je niet verbazen dat je van hier een onklopbaar uitzicht hebt. Langs de ene kant zie je de haven en de oude stad, aan de andere kant strekt de oceaan zich uit zover als je kan zien.

  1. Rondstruinen in de medina van Essaouira

De kans is groot dat je in de medina van Essaouira verblijft, daar vind je de meeste hotels en restaurants. De medina van Essaouira, vroeger bekend als Mogador, is een UNESCO-werelderfgoedsite en dateert uit het einde van de 18e eeuw. Het is heerlijk om hier in de smalle straatjes rond te wandelen en de sfeer op te snuiven. Auto’s en brommers mogen niet binnen in de medina, dat creëert een aangename sfeer. Verdwalen zoals in Fez of Marrakech zal je niet, want de medina werd aangelegd in een rasterpatroon en is niet al te groot.

De medina barst van gezellige winkeltjes. De medina van Essaouira is de ideale plek om een souvenirtje te kopen. De arganzeep bijvoorbeeld, of een keramieken werkje van een lokale kunstenaar. Opties in overvloed!

Zelf op rondreis door Marokko? Download onze reisgids Marokko met een compleet uitgewerkt rondreis door Marokko, zo zie je de mooiste plekjes van het land.

Stop even bij de lokale ambachtslieden, drink een lekkere muntthee in een lokaal cafeetje en schenk ook wat aandacht op de architectuur. De wondermooie gebouwen in aardekleuren en de rijkelijk versierde deuropeningen zullen je zeker verrassen.

Binnenin de medina kan je verschillende interessante plekken bezoeken

Zo is er bijvoorbeeld de Joodse wijk. De gebouwen in dit stukje Essaouira verkeren jammer genoeg in niet al te goede staat, maar restauratiewerken brengen daar verandering in. Je ziet hier een stuk minder toeristen en krijgt een blik terug in de tijd. Sommige synagoges laten bezoekers toe en er is ook een Joodse begraafplaats.

VERBLIJFTIP: Vanaf Riad Chbanate heb je prachtig uitzicht op de oude medina van Essaouira. De riad bevindt zich op de stadsmuur en biedt ruime, stijlvolle kamers met een typisch Marokkaans interieur. Meer info en boeken.

  1. Maak een wandeling bij zonsondergang

De rotsen en kliffen die het oude deel van Essaouira omringen zijn spectaculair en toch worden ze vaak overgeslagen door toeristen. Bij eb kan je hier een mooie wandeling maken, zeker bij zonsondergang. Wandel naar het plein Moulay Hassan en ga in de richting van de haven. Rechts zie je een rotsachtig pad. Dat is ongeveer een kilometer lang en brengt je langs fantastische uitkijkpunten, onder andere op de beroemde vestingmuren van Essaouira.

  1. Bezoek het Sidi Mohamed Ben Adballah Museum

Dit belangrijke geschiedenismuseum is zeker een bezoek waard. Het is gevestigd in een 19e-eeuws herenhuis midden in het centrum van de oude stad en is genoemd naar de stichter van Essaouira. Hier worden prachtige historische artefacten uit de stad tentoongesteld, zoals aardewerk, sieraden, muziekinstrumenten, houtwerk en weeftuigen. Het museum heeft ook aandacht voor de Berberstammen die de regio bewoonden. Een absolute must voor geschiedenisliefhebbers.

Boek je daguitstap naar het pittoreske Essaouira

  1. Ga op zondag naar de markt

Essaouira kan wat toeristisch aanvoelen, maar dat gevoel kan je helemaal van je afschudden op een lokale markt. Die Marokkaanse souks zijn een aanval op al je zintuigen. De geuren, kleuren en geluiden zijn overweldigend en leveren ook prachtige plaatjes op.

De bekendste en grootste souk van Essaouira is de Had Draa Souk

Om die markt te bereiken, neem je de bus of collectieve taxi vanuit Bab Doukala. Of regel transport vanuit het centrum van Essaouira, ook dat is betaalbaar. Hier kom je in contact met het authentieke Marokkaanse leven, het is dan ook een echte aanrader.

Verschillende lokale handelaren zakken uit de hele regio af naar de markt om er hun groenten, fruit, vee, manden, keukengerei, kruiden en alles wat je maar kan bedenken aan de man te brengen. Er zijn ook restaurantjes waar je eten kan kopen, vooral gegrild vlees, en je zal er veel Marokkanen zien bijkletsen met een kopje Marokkaanse muntthee.

Als je bezoek aan Essaouira niet samenvalt met de zondagsmarkt in Had Draa, is de volgende beste optie de markt in de regio Ida Ougourd, die elke woensdag wordt gehouden. Het is goed te vergelijken met de zondagmarkt, alleen ietsje kleiner.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze favoriete riads in Essaouira.
  1. Geniet van het strand van Essaouira

Het strand in Essaouira strekt zich kilometerslang uit. Je kan er op verschillende manieren van genieten. Breng een namiddag door op het strand en neem een verfrissende duik in de oceaan, bijvoorbeeld, of installeer je op een terras met uitzicht op al dat moois. Wil je liever iets avontuurlijkers? Dan kan je een tochtje te paard of een ritje op de rug van kamelen maken.

  1. Bezoek het zandkasteel van Jimi Hendrix

Je zal in Essaouira ook opvallend veel over Jimi Hendrix horen. Hij zou in Essaouira namelijk zijn hit Castle Made of Sand geschreven hebben. Waar hij zijn inspiratie gevonden heeft? Net buiten de stadsmuren. Wandel naar het uiteinde van het strand, waar de kamelen en paarden verzameld staan, en volg de rivier over de zandduinen. Je komt zo op een pad dat je naar een verzakte ruïne van een kasteel brengt. Dat is het zogenaamde zandkasteel van Jimi Hendrix, officieel heet het Dar Sultan. Een tip voor de fans van Jimi Hendrix.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Marokko.
  1. Ontspannen in een hammam

Marokko staat bekend om de hammams en die zijn ook niet weg te denken in Essaouira. Je kan naar een spa-achtige hammam gaan, waar je vooral toeristen zal vinden, of kiezen voor een ‘echte’ hammam. Die lokale hammams zijn een hele ervaring. Hier komt de lokale bevolking samen, mannen en vrouwen gescheiden uiteraard, om over het dagelijkse leven te keuvelen. Een bonding experience, zoveel is zeker.

  1. Leer surfen in Essaouira

Essaouira is een winderige kuststad die steeds meer surfers en kitesurfers trekt. De deining van de golven is in de winter ideaal en dan komen hier de meeste surfers heen, van over de hele wereld. Je zal meteen zien dat er opvallend veel surfscholen in Essaouira zijn. Het draagt bij aan de leuke, ontspannen sfeer die in de stad hangt.

De beste plek om te surfen in Essaouira is aan het uiteinde van het hoofdstrand, maar er liggen in de buurt nog heel wat meer stranden waar je surfers kan spotten. En goed nieuws voor beginners, want hier liggen ook stranden waar je makkelijk kan leren surfen. Wandel dus een van de surfscholen binnen en vraag naar de opties. Voor je het weet trek je een wetsuit aan en plons je met een surfplank de golven in. Slaag je erin om de golven te temmen?

SURFLES: Leer tijdens je vakantie surfen op het strand van Essaouira, boek je surfavontuur in Essaouira voordelig hier.

  1. Eet in de traditionele restaurants

De beste restaurants vind je bij de vissershaven. Hier kan je zeevruchten proeven in alle vormen, maten en bereidingswijzen. Je kan zelfs rechtstreeks vis kopen bij de vissers in de haven en dan vragen in een plaatselijk restaurant om jouw vis te bereiden. Hoe cool is dat!

Je zal ook opvallend veel Franse patisserieën en crêperieën zien, die getuigen van de belangrijke rol die Frankrijk heeft gespeeld in de Marokkaanse geschiedenis. Rond het Moulay Hassan-plein waan je je bijna in Europa. Hier zie je ook de meeste straatmuzikanten, het is het toeristische hart van Essaouira.

Maar in de hele medina vind je veel restaurants, er is zoveel keuze dat de restaurants eigenlijk een bezienswaardigheid op zich vormen. We raden je natuurlijk aan om vooral de lokale cuisine uit te proberen. Mis zeker de tajines niet en eet ook couscous, brochettes en andere lekkernijen. De Marokkaanse keuken zal ook de vegetariërs en veganisten weten te bekoren. Je zal heel wat vleesvrije of diervrije opties hebben.

LEUKE TIP: Wil je graag zelf de kneepjes van het vak leren? Dan raden we een traditionele Marokkaanse kookles aan bij een Marokkaans gezin. Tijdens deze kookworkshop leer je hoe je authentieke Marokkaanse specialiteiten kan maken met ingrediënten die je samen op de lokale markt hebt gekocht.

  1. Verblijf in een traditionele riad

Wie in Essaouira verblijft, moet absoluut kiezen voor een traditionele riad en geen hotel. De riads zijn traditionele woningen met een binnenplein waarvan er vandaag veel omgebouwd werden tot hotel. Ze zien er altijd fantastisch uit en zijn ook vaak betaalbaar. Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod in Essaouira hier.

  • In Essaouira raden we je de Riad Kafila aan. Deze riad heeft een prachtig dakterras met uitzicht op zee en een uitmuntend ontbijt. Meer info en boeken.
  • Ook de Riad Dar Awil is een uitstekende optie. Het is modern en tegelijkertijd authentiek, je kan er rekenen op een mooi ontbijt en je bevindt je vlak in het stadscentrum. Meer info en boeken.
  • Een andere topper is Riad Dar Loulem, eveneens in het hart van de medina. Je krijgt hier een uitzonderlijk ontbijt en dat voor een zacht prijsje. Een uitstekende optie voor wie naar Essaouira reist met een budget en toch in riadstijl wil vertoeven. Meer info en boeken.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Essaouira

  1. Hoe bereik je Essaouira?

Essaouira ligt op amper twee uur van Marrakesh. Verblijf je in Marrakesh, dan kan je ofwel een auto huren ofwel gewoon de bus nemen. Er vertrekken dagelijks twee bussen van Marrakesh naar Essaouira en in omgekeerde richting. Koop een ticketje de dag op voorhand en je zou geen problemen mogen ondervinden. Er zijn ook toerismebureaus die transfers aanbieden.

Of maak het jezelf gemakkelijk en boek je een georganiseerde dagtour naar Essaouira. Zo kan je een daguitstap naar deze authentieke badstad boeken vanuit Marrakesh, Agadir en Taghazout. Bekijk het volledige aanbod excursies naar Essaouira online.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Essaouira

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het authentieke stadje Essaouira? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Essaouira in Marokko.

  1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?