Marrakech bezoeken? Dé 20 x top bezienswaardigheden in Marrakesh

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Marrakech bezoeken? Dé 20 x top bezienswaardigheden in Marrakesh

1 juni 2023 in Marokko5 reacties

Welke bezienswaardigheden zeker zien en doen in Marrakesh?

Marokko is een smeltkroes van Arabische en Afrikaanse culturen, een exotische plek waar de oude wereld nog springlevend lijkt en waar de lucht naar kruiden geurt. Van eeuwenoude bouwwerken tot indrukwekkende natuurwonderen, Marokko heeft het allemaal.

Marrakesh is één van de populairste bestemmingen van het land. De koningsstad staat bekend om de drukke soeks en de kronkelende straatjes in het middeleeuwse centrum. Verdwaal hier in het magische labyrint van steegjes en ontdek verborgen plekjes en geheime tuinen die onaangetast lijken door de moderne tijd.

Hieronder zetten we de mooiste bezienswaardigheden in Marrakesh op een rijtje.

Onze tip: Je vliegt al naar Marrkech met TuiFly voor € 44,99

Onze tip: Doe een tours met gids of excursies in Marrakesh

De mooiste bezienswaardigheden in Marrakesh bezoeken? Ga mee met een rondleiding of gids en ontdek de verborgen plekjes van Marrakesh Kijk snel bij GetYourGuide, kijk bij Ticketbar voor nog meer aanbod of boek hieronder.

Inhoud artikel

 1. Verdwaal in de oude medina

De meeste bezoekers starten hun bezoek aan Marrakesh in de medina, het oude stadsgedeelte. Een chaotische menigte vult er de smalle straatjes die opvallend goed op een doolhof lijken. Je hoort er marktkramers kibbelen, muzikanten spelen en je ziet er artiesten en slangenbezweerders optreden. De medina van Marrakesh is een aanval op de zintuigen en dat maakt deze plek net zo magisch.

 1. History of Kaftan Museum

Marrakech is een inspirerende bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in mode en textiel. Het History of Kaftan Museum in Marrakech is een kleinschalig museum gewijd aan de kaftan en andere traditionele Marokkaanse klederdracht.

Het museum wordt uitgebaat door de charmante winkelierster Diamantine en is een must-see voor wie geïnteresseerd is in mode of Marokkaanse klederdracht. De mondaine riad (een klassiek Marokkaans huis) waarin het museum gevestigd is, vormt de perfecte omgeving om de kleurrijke stukken tentoon te stellen.

 1. Djemaa el Fnaa

Begin je wandeling door de medina op Djemaa el Fna, het hoofdplein van Marrakech. Het plein is altijd heel levendig. Van de vroege ochtend tot de late avond vind je er allerhande kraampjes, souvenirwinkeltjes, eettenten en entertainers van alle soorten. Op het bruisende Djemaa el Fna kan je uren rondlopen zonder je te vervelen. Het plein staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voorzie zeker één avond om hier rond te lopen en de typisch Marokkaanse gerechten te proeven.

 1. De Mouassine-fontein

Net om de hoek, vlak voor de moskee, prijkt de historische zestiende-eeuwse Mouassine-fontein. Aan het begin van de 20e eeuw stonden er tachtig gelijkaardige fonteinen in de medina. Elke wijk in Marrakech had toen zijn eigen fonteinen waarvan het water gebruikt werd om te koken, openbare baden te vullen en boomgaarden en tuinen te onderhouden.

De Mouassine-fontein, die versierd is met gedetailleerd houtsnijwerk, is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven exemplaar. De lokale bevolking gebruikt de plek nog steeds als ontmoetingsplaats en ook de wol wordt hier gedroogd.

 1. Secret Garden

In de medina van Marrakech is The Secret Garden een van de hoogtepunten op vlak van islamitische architectuur en kunst. Marrakesh staat bekend om zijn prachtige tuinen en dit is misschien wel de mooiste van allemaal. De tuinen en gebouwen van dit complex werden oorspronkelijk aangelegd ten tijde van de Saadidynastie en werden gerenoveerd in de 9e eeuw.

Het voormalige paleis was de thuisbasis van enkele van de belangrijkste politieke figuren van het land. Vandaag de dag kunnen bezoekers de tuinen van het paleis verkennen en de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de medina en het Atlasgebergte. De tuinen werden aangelegd in islamitische stijl en staan symbool voor de hemel en het paradijs.

 1. Het Vrouwenmuseum

Het Vrouwenmuseum in Marrakech is het eerste van zijn soort in Noord-Afrika. De tentoonstellingsruimte van 220 m² is volledig gewijd aan het leven, het werk en de creatieve inspanningen van Marokkaanse vrouwen. Vrouwen hebben een hoofdrol gespeeld in alle facetten van de Marokkaanse geschiedenis en in dit museum kom je daar alles over te weten.

 1. Koutabia-moskee

De grote Koutoubia-moskee is een van de belangrijkste historische gebouwen van Marrakesh en ook het grootste religieuze bouwwerk van de stad. De blikvangers zijn de grote minaret en de tropische tuin. De Koutoubia-moskee werd in de 12e eeuw opgetrokken in de Almohadenstijl. Vijf keer per dag overtroeft één stem het lawaai van de medina wanneer de muezzin de gelovigen vanaf de minaret van de moskee oproept om te bidden.

 1. De stadspoorten

Bab Agnaou

De rijkelijk versierde stadspoort Bab Agnaou is één van de 19 toegangspoorten van Marrakesh en werd gebouwd in de 12e eeuw ten tijde van het kalifaat van de Almohaden. De poort diende toen als ingang van de koninklijke kasbah in het zuidelijke deel van de medina. In de tweede helft van de 18e eeuw werd Bab Agnaou gerestaureerd en de doorgang werd toen ook kleiner gemaakt.

Bab er Robb

Iets zuidelijker prijkt een andere stadspoort, Bab er Robb. Deze toegangspoort is de officiële ingang van het oude stadscentrum van Marrakech. Bab er Robb werd vernoemd naar een lokaal drankje gemaakt van vijgen en frambozen.

 1. De Ben Youssef-moskee

De Ben Youssef-moskee is waarschijnlijk de oudste en belangrijkste moskee van Marrakech. De moskee werd vernoemd naar de Almoravidische emir Ali ibn Youssef. De Ben Youssef-moskee heeft een lange en boeiende geschiedenis. De oorspronkelijke moskee werd op deze plek tussen 1121 en 1132 voltooid en was de grootste moskee die tijdens het Almoravide-tijdperk gebouwd werd. De moskee vormde het centrum van Marrakesh.

De Almohad-kalief Abd al-Mu'min oordeelde echter dat het bouwwerk in de verkeerde richting stond ten opzichte van Mekka en daarom werd het gebouw gesloopt. De nieuwe moskee werd rond 1563 opnieuw gerenoveerd, maar in de 17e en 18e eeuw verviel het bouwwerk tot ruïnes. In het begin van de 19e eeuw werd de moskee uiteindelijk bijna volledig herbouwd.

Enkel moslims kunnen de moskee in Marrakech binnengaan, maar het uitzicht van buitenaf alleen loont al de moeite.
 1. Majorelle-tuin

De Majorelle-tuin in Marrakech werd ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle. De knap aangelegde tuin staat vol exotische planten en ligt bezaaid met verfrissende waterpartijen. Het is een heerlijke plek om even tot rust te komen. De modeontwerper Yves Saint Laurent woonde in de villa middenin de tuin en liet het park ook grondig renoveren. Je kan hier ook een fascinerend museum bezoeken waar je meer leert over de lokale Berberse cultuur.

De mooiste bezienswaardigheden in Marrakesh bezoeken? Ga mee met een rondleiding of tour en ontdek de mooiste tuinen van Marrakesh Kijk snel bij GetYourGuide, kijk bij Ticketbar voor nog meer aanbod of kijk hieronder.

 1. Ben Youssef Madrasa

De koranschool Ben Youssef Madrasa (Son of Joseph School) is een opmerkelijke historische site. Op zijn hoogtepunt was dit de grootste islamitische school in Marokko. In dit soort koranscholen werd de Koran, de islamitische wetgeving en een verscheidenheid aan andere vakken onderwezen.

De koranschool (madrasa) die je hier vandaag kan bewonderen werd gebouwd in 1565 in de Marinidische stijl onder het bewind van de Saadische sultan Sidi Abdallah al-Ghalib. Het huidige gebouw werd vermoedelijk opgetrokken op de plaats van een eerdere madrasa. Dit fascinerende bouwwerk is een architecturaal hoogstandje en wordt terecht geprezen als een van de mooiste historische bezienswaardigheden van de stad.

FotoMichal Osmenda from Brussels, Belgium - Marrakesh, Ben Youssef Medersa, CC BY-SA 2.0
 1. Het Museum van Marrakesh

Het Museum van Marrakesh huist een interessante verzameling voorwerpen en kunstwerken uit de berberse, Marokkaanse, joodse en islamitische cultuur. Het museum bevindt zich in het indrukwekkende Dar Mnebhi-paleis dat werd gebouwd in opdracht van Mehdi Menebhi aan het einde van de 19e eeuw. Het paleis werd zorgvuldig gerenoveerd en opende de deuren voor het grote publiek in 1997.

 1. De Almoravid Koubba

De Almoravidische koubba is een klein gebouw dat slechts twee verdiepingen telt, maar toch is dit een van de belangrijkste historische plaatsen in Marrakech. Dit bouwwerk dateert uit de 12e eeuw en het is de enige constructie uit het Almoraviden-tijdperk dat nog rechtstaat in Marrakesh. Dit gebouw werd pas in 1952 opgegraven net ten zuiden van de Ibn Youssef-moskee.

Om de interessante architecturale kenmerken te kunnen bewonderen, moet je twee trappen naar beneden nemen, want het gebouw ligt onder het huidige grondniveau.

 1. Dar Si Said-museum

Het Dar Si Said-museum (Museum voor Marokkaanse Kunst) is gevestigd in de residentie van de broer van Ba Ahmed, de leider van Marokko op het einde van de 19e eeuw. In dit voormalige paleis kan je allerlei kunstwerken, artefacten en interessante antieke objecten bewonderen.

Hier liggen enkele van de oudste voorwerpen die in Marrakesh gevonden werden tentoongesteld! Je vindt hier onder andere een elfde-eeuwse kist, maar ook rijkelijk versierde moderne tapijten en vanalles daartussenin.

 1. Bahiapaleis

Een van de belangrijkste historische plekken van Marrakech is het Bahiapaleis. Dit sierlijke bouwwerk uit de 19e eeuw werd indertijd gebouwd met de bedoeling om het grootste paleis van zijn tijd te zijn. Het Bahiapaleis telt maar liefst 160 kamers, heeft verschillende binnenplaatsen en wordt omringd door ongeveer acht hectare aan mooie tuinen.

Het Bahiapaleis is een bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Marrakesh. Bahia betekent “schittering” en zoals je zal zien wanneer je een bezoekje brengt aan het paleis werd die naam goed gekozen.

 1. Joodse begraafplaats van Miaara

De goed bewaarde joodse begraafplaats van Miaara strekt zich uit over een groot gebied en ligt bezaaid met witgekalkte en zandkleurige graven. Het is de grootste joodse begraafplaats van het land en ze is erg belangrijk in de joodse wereld omdat hier veel beroemde joodse spirituele leiders, zogenaamde Tsadikkims, begraven liggen.

Bezoekers zijn welkom en mogen op een respectvolle manier tussen de graven wandelen in ruil voor een kleine donatie. Vergeet niet om je handen te wassen in de kleine fontein naast de ingang voordat je weer vertrekt. De plek heeft een interessante geschiedenis. Marrakesh had vroeger een aanzienlijke joodse bevolking, maar tegenwoordig wonen er nog slechts een paar honderd in de stad en slechts enkelen van hen wonen nog in het Joodse Mellahkwartier.

 1. El Badi-paleis

De ruïnes van het El Badi-paleis zijn ook een bezoekje waard tijdens je bezoek aan Marrakech. Deze koninklijke residentie werd opgetrokken in de 16e eeuw, kort na de troonsbestijging van de sultan Ahmad al-Mansur in 1578. De bouw van het paleis werd gefinancierd met een bedrag dat de Portugezen na de Slag van de Drie Koningen als losgeld betaalden. De architectuur is islamitisch van stijl.

 1. Koninklijk Paleis

Het complex van het Koninklijk Paleis valt op door de enorme vestingmuren. Omdat het paleis af en toe gebruikt wordt door de huidige vorst, is het gebouw niet toegankelijk voor het grote publiek. Je kan er wel langsgaan om even te passeren langs de goed bewaakte poort en om de buitenkant van het paleis te aanschouwen.

 1. De Saaditombes

De Saaditombes werden pas in 1917 ontdekt en zijn de enige overblijfselen die dateren uit de Saadidynastie. De graven werden aan het einde van de 16e eeuw gebouwd onder het bewind van sultan Ahmad al-Mansur. De Saadidynastie regeerde over Marrakesh tijdens de gouden eeuw en de sultan spaarde noch kosten noch moeite bij het aanleggen van deze luxueuze begraafplaats. De tombes werden bekleed met marmer en goud en erg gedetailleerd versierd.

 1. De Menara-tuinen

De Menara-tuinen werden in de 12e eeuw aangelegd in opdracht van de Almohadische kalief Abd al-Mu'min. Je wandelt hier tussen de fruit- en olijfbomen en rondom een kunstmatig meer. Het water in dat meer komt uit de bergen zo’n 30 kilometer verderop en wordt aangevoerd via een oud hydraulisch systeem.

Dé blikvanger in de tuin is een zestiende-eeuws paviljoen. De Marokkaanse sultan Abderrahman verbleef tijdens de zomermaanden vaak in de Menara-tuinen van Marrakech en gaf in 1869 de opdracht om het paviljoen te renoveren.

 1. Waar overnachten in Marrakesh?

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke, authentieke ervaring in Marrakesh, moet je in een riad verblijven.
Er zijn minder kamers, het gebouw is prachtig versierd en je kan er genieten van heerlijke lokale gerechten. Ontdek onze persoonlijke favorieten hier!

Onze favoriete Riads in Marrakesh opgelijst

 1. Filmpje: ontdek de magie van Marrakesh

Benieuwd naar hoe Marrakesh eruitziet? Bekijk dit filmpje en krijg een mini-rondleiding langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Marrakesh moeten reizen!

 1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 juli 2024 - Annelies Meijer

Super veel aangehad 👍👍👍👍

- 6 juli 2023 - simi Pans

Beknopte maar duidelijke en heel bruikbare info over de mooiste plaatsen, musea, tuinen die je moet bezoeken.

- 31 januari 2023 - mombeek irène

de reisgids was interessant om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien. minpunt was om de wandeling te volgen, omdat de straatnamen vaak niet aanwezig waren of in het Arabisch

- 29 januari 2020 - cynthia

Door het lezen van de reisgids kan de vakantie voor ons niet snel genoeg beginnen.

- 13 oktober 2019 - Dirk van Leeuwen

Goede en overzichtelijke gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?