Bezienswaardigheden in Chefchaouen + Uitstappen & Tours in de buurt

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Bezienswaardigheden in Chefchaouen + Uitstappen & Tours in de buurt

2 februari 2023 in Marokko2 reacties

Je bereikt de noordelijke bergstad Chefchaouen, in het Marokkaanse Rifgebergte, na een autorit van ongeveer drie en een half uur vanuit Fez. Chefchaouen staat bekend als de Blauwe Stad en je zal meteen merken waarom. Je wandelt hier op smalle geplaveide straatjes en langs pittoreske blauwgekleurde huisjes. Je zal ook heel wat historische gebouwen passeren en je komt ongetwijfeld voorbij enkele lederwinkeltjes en weefateliers.

Hieronder hebben we de mooiste bezienswaardigheden in Chefchaouen op een rijtje gezet en we lijsten ook de leukste excursies vanuit Chefchaouen op.

Chefchaouen bezoeken vanuit Fez? Boek online tickets voor een daguitstap van Fez naar Chefchaouen.
Chefchaouen bezoeken vanuit Tanger? Online kan je tickets kopen voor een daguitstap van Tanger naar Chefchaouen.

Wie in Marrakesh op vakantie is, kan op daguitstap naar Chefchaouen. Je ook vanuit Marrakesh een 3-daagse rondreis naar het noorden van Marokko maken. Onderweg bezoek je dan Chefchaouen. Tickets daarvoor kan je online boeken.

Inhoud artikel

Het verhaal van Chefchaouen

Berberdorp

Chefchaouen werd gesticht in de 19e eeuw door de Ghomara-berbers. Ze wilden het nieuwe dorpje hoog in het Rifgebergte gebruiken als uitvalsbasis om te verhinderen dat de Europeanen hun grond zouden veroveren. In de 19e eeuw hadden de Europese grootmachten Afrika namelijk onder elkaar verdeeld en dat ging gepaard met gruwelijke Europese kolonisatietochten.

Spaans eigendom

In de 20e eeuw werd het Berberse Chefchaouen enkele malen aangevallen door de Spanjaarden. De Spanjaarden slaagden er in 1927 in om het dorpje te veroveren. Je zal bij je bezoek aan Chefchaouen nog steeds heel wat Spaanse invloeden merken. Niet alleen in de gebouwen, maar ook in de keuken. Chefchaouen is bijvoorbeeld één van de enige steden waar je vooral tajines met vis kan eten.

  1. Medina van Chefchaouen

Je zal je wandeling door de stad ongetwijfeld beginnen in de charmante medina van Chefchaouen. Dit is een van de meest fotogenieke stadsdelen van Marokko. Het schaduwrijke hoofdplein Place Outa el Hammam is een aangename plek om even uit te rusten, het leven in de stad te observeren en de unieke sfeer en cultuur op te snuiven.

Je leert de stad en haar geschiedenis natuurlijk het beste kennen tijdens een rondleiding met een lokale gids. Online kan je tickets boeken voor een rondleiding door Chefchaouen.
  1. De ambachtelijke winkeltjes

In de medina zal je heel wat winkeltjes tegenkomen. Ze verkopen alles wat je maar kan bedenken, van kledij, tassen, dweilen en bezems tot snoep, kruiden en handgemaakte souvenirs.

Het valt ook op hoeveel kleine bakkerijtjes er in Chefchaouen zijn. Stap er zeker eens eentje binnen en proef er van de zoete lekkernijen waar Marokko zo bekend om staat.

Opgelet: leg je bezoek aan Chefchaouen niet vast op een vrijdag, want de winkeltjes in de medina zijn dan gesloten.
  1. Kasbah van Chefchaouen

De kasbah van Chefchaouen is een gerestaureerd fort middenin de medina, net naast het centrale stadsplein. Binnen de muren van de kasbah kan je rondstruinen in enkele knap aangelegde tuinen of binnengaan in een kleine kunstgalerij waarin het werk van lokale kunstenaars gepromoot wordt.

Beklim ook zeker de toren van de kasbah voor een prachtig uitzicht over de medina. Degenen die geïnteresseerd zijn in het verhaal van deze blauwe stad kunnen hier een bezoekje brengen aan het Etnografisch Museum van Chefchaouen.

  1. Grote Moskee van Chefchaouen

Net als de meeste Marokkaanse gebedshuizen is ook de Grote Moskee van Chefchaouen enkel toegankelijk voor moslims. Toch moet je zeker eens langsgaan bij deze opmerkelijke moskee om er de ongewone achthoekige toren te bewonderen.

Dit grote godshuis werd in de 15e eeuw gebouwd in opdracht van de zoon van Ali Ben Rachid, de stichter van de stad. Je vindt de Grote Moskee vlakbij het centrale plein in de medina.

Wil je graag nog meer ontdekken van al het moois dat Marokko te bieden heeft? Bekijk dan zeker onze rondreis door Marokko!

  1. Waterval Ras El Maa

Zelfs vanaf het hart van de medina is de natuur slechts een korte wandeling van je verwijderd. In het noordoosten van het oude stadscentrum van Chefchaouen stort de waterval Ras El Maa naar beneden.

Lokale vrouwen komen hier om de was te doen, maar de meeste bezoekers komen hier gewoon om te genieten van het uitzicht op de groene heuvels en van het rustgevende geluid van het stromende water.

  1. Daguitstappen vanuit Chefchaouen

Watervallen van Akchour

Een populaire dagtocht vanuit Chefchaouen is een bezoek aan de watervallen van Akchour. Het is ongeveer 45 minuten minuten rijden van Chefchaouen naar de parkeerplaats bij de watervallen te rijden. Je kan er natuurlijk zelf naartoe rijden als je een auto gehuurd hebt, maar wie geen auto gehuurd heeft, kan de taxi nemen.

Vandaar moet je nog een wandeling maken naar de watervallen zelf. Voorzie ongeveer 3 tot 3,5 uur om de wandeling heen en terug te maken. De watervallen zijn die inspanning wel meer dan waard!

Talassemtane Nationaal Park

Natuurliefhebbers die na hun bezoek aan de blauwe stad nog even de natuur willen intrekken, kunnen hun hart ophalen aan de natuurpracht van het Rifgebergte. Parkeer je auto even buiten de stad en maak een wandeling langs de bergtoppen.

Wie een stevige natuurwandeling wil maken moet in het Talassemtane Nationaal Park zijn. Dit is een van de beste plekken voor een dagje wandelplezier in het Rifgebergte rondom Chefchaouen. Bij de ingang van het park kan je bovendien een leuk eco-museum bezoeken waarin je meer te weten komt over de ongerepte natuur in dit deeltje van Marokko.

Tetouan

Tetouan is een Noord-Marokkaanse stad aan de voet van het Rifgebergte. Buitenlandse toeristen slaan deze stad vaak over, maar dat is onterecht, want er valt heel wat te ontdekken. De blikvangers zijn de ambachtsschool, het Museum voor Moderne Kunst, het koninklijk paleis op het Hassan II-plein en de Grote Moskee.

Ceuta

Ceuta is een Spaanse enclave in het noorden van Marokko. De stad is niet groot, maar je kan er wel heel wat bezoeken. De Koninklijke Stadsmuren en de oude vestingwerken die de historische stad omringen, mag je zeker niet overslaan. De oudste delen van deze stadsmuren dateren uit 962 en de meest recente delen werden opgetrokken in de 18e eeuw.

Geschiedenisliefhebbers moeten ook zeker een bezoek brengen aan het historische fort en het legermuseum op de berg Monte Hacho. Je hebt van daar ook een prachtig uitzicht op de wijde omgeving. In de buurt zijn trouwens bovendien verschillende andere forten en verdedigingswerken te vinden.

Parque Marítimo del Mediterráneo

Wie even helemaal wil ontspannen kan ook tijd doorbrengen in het Parque Marítimo del Mediterráneo, een complex met kunstmatige meren, watervallen, tropische tuinen, een restaurant, een bar en zelfs een casino. Een andere toeristische trekpleister is Jebel Musa, een berg die wordt omgeven door meer dan 200 grotten. Jebel Musa staat ook bekend als de zuidelijke pijler van Hercules.

  1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 maart 2023 - Joanna

Super volledige reisgids waar je zonder zoeken alle must sees ziet!! 👍

- 16 september 2019 - Nadia

Fantastisch. Ik zou op deze plekken nooit zijn geweest en veel tips heel handig

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?