De mooiste bezienswaardigheden in Rabat + daguitstappen & tours

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De mooiste bezienswaardigheden in Rabat + daguitstappen & tours

2 februari 2023 in Marokko1 reactie

De Marokkaanse hoofdstad Rabat ligt bezaaid met monumenten uit de Franse koloniale periode en wordt bewaakt door een Berbers fort. Rabat mag dan wel de hoofdstad zijn, toch doet deze stad eerder provinciaal aan. De meeste toeristen kiezen ervoor om enkel Marrakesh of Fez te bezoeken, maar wie de tijd neemt om deze koningsstad te ontdekken zal zeker niet ontgoocheld zijn.

Hieronder zetten we de mooiste bezienswaardigheden van Rabat op een rijtje.

Bezoek je Rabat slechts kort of wil je de Marokkaanse hoofdstad snel leren kennen? Boek dan online je tickets voor een stadstour van een halve dag door Rabat. Een lokale gids geeft je dan uitleg over de stad en de belangrijkste gebouwen.

Wie op vakantie is in Fez en graag Rabat wil ontdekken kan een excursie naar Rabat vanuit Fez boeken.

Verblijf je in Tanger? Boek dan een daguitstap van Tanger naar Rabat om de hoofdstad te leren kennen.

Inhoud artikel

  1. De stadspoort Bab El Had

De Bab El Had of 'Zondagspoort' is een van de hoofdingangen van het oude stadscentrum. Eenmaal je onder deze stadspoort gewandeld hebt, kan je je makkelijk voorstellen hoe het oude Rabat er moet uitgezien hebben toen karavanen van reizende kooplieden er hun kruiden kwamen verkopen.

Als je Rabat op een zondag bezoekt, moet je zeker naar de lokale markt gaan. Daar kan je die sfeer goed ervaren. Wandel onder de boog door en baan je een weg naar de centrale moskee via de levendige straat Rue Souika.

Wil je graag Marokko en al zijn schoonheid ontdekken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Marokko of bekijk onze uitgestippelde rondreis door Marokko waarbij je ondermeer langs Rabat komt.

  1. De Kasbah van de Udayas

De Kasbah van de Udayas ligt aan de monding van de rivier Bou Regreg. Binnenin dit gigantische complex bevinden zich verschillende historische gebouwen. Een van de trekpleisters is een moskee uit de 10e eeuw die gerestaureerd werd in de 18e eeuw.

De vestingwerken die het complex omringen moet je ook zeker aandachtig bekijken. Die stadsmuren werden opgetrokken in de 12e eeuw tijdens het kalifaat van de Almohaden. De kasbah trakteert bezoekers bovendien op een prachtig uitzicht over het strand van de stad en je kan er ook rondwandelen in een pittoreske wijk vol blauw- en witgeschilderde huisjes.

  1. Het Nationale Ambachtsmuseum

Wandel in zuidelijke richting door de kasbah van Rabat naar de Andalusische tuinen. In die charmante tuinen bevindt zich de ingang van het Nationale Ambachtsmuseum. Dat kleine, maar interessante museum is gevestigd in een oud paleis en je kan er onder andere een uitgebreide collectie Marokkaanse juwelen bewonderen.

  1. Hassan-toren

De Hassan-toren is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Rabat. Deze grote toren is de minaret van een moskee die nooit voltooid werd. In 1195 gaf Abu Yusuf Yaqub al-Mansur de opdracht om de grootste moskee en de grootste minaret ter wereld te bouwen. Na de dood van de sultan vier jaar later werden de werken echter stilgelegd en nooit meer hervat.

Je kan er vandaag wel de 44 meter hoge minaret bewonderen, maar er rond staat enkel een reeks zuilen die de massieve moskeestructuur hadden moeten ondersteunen.

  1. Het mausoleum van Mohammed V

Aan de overkant van de Hassan-toren prijkt het opvallende mausoleum van Mohammed V. Dit moderne meesterwerk werd opgetrokken in de jaren vijftig van de vorige eeuw en ingehuldigd in 1961. Aan de buitenkant lijkt het bouwwerk eerder sober, maar binnenin werd het mausoleum rijkelijk aangekleed met mozaïeken, marmeren vloeren en versieringen van goud en cederhout.

Je kan hier de imposante graven bezoeken van koning Mohammed V (de grootvader van de huidige koning) en zijn twee zonen. Niet-moslims zijn ook welkom, behalve tussen 12.00 en 14.00 uur wanneer het mausoleum en de kleine aangrenzende moskee gesloten zijn voor het middaggebed.

  1. Chellah Necropolis

Chellah Necropolis is een versterkte islamitische begraafplaats in Rabat aan de zuidkant van de monding van de Bou Regreg. Ooit groeide dit gebied uit tot een belangrijk Fenicisch handelsimperium en later werd het een Romeinse kolonie. Je kan in Chellah Necropolis verschillende Romeinse ruïnes en ook enkele majestueuze islamitische graftombes bewonderen.

Nog geen verblijf tijdens je vakantie in Rabat? Overnacht in Riad Kalaa, binnen de muren van de medina. Je hebt een prachtig zicht over de omgeving en het hotel is dicht gelegen tegen de oceaan. Verder beschikt deze gezellige riad ook over een zwembad en een hamam!
  1. Het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis van Rabat is de officiële hoofdwoning van de huidige koning van Marokko, Mohammed VI. Officieel heet het paleis El Mechouar Essaid, wat 'de plaats van het gelukspaleis' betekent. Het huidige gebouw werd in 1864 neergepoot ter vervanging van het oude paleis van Mohammad IV dat op dezelfde plek stond.

Het hof beschikt over een grote mechouar, een soort vergaderplein. Het paleis zelf is niet toegankelijk voor bezoekers, maar je kan wel de buitenkant van het paleis bewonderen.

  1. Daguitstappen in de buurt van Rabat

8.1. Salé

Salé, de tweelingbroer van Rabat, ligt aan de andere kant van de rivier Bou Regreg. Salé is authentieker (en iets meer vervallen) dan de hoofdstad, maar als je het “echte” Marokko wil leren kennen ver weg van de toeristische centra dan ben je hier op je plek. Je kan hier ronddwalen in oude, zij het wat armoedige, steegjes en eeuwenoude moskeeën bezoeken.

Je zal er ook heel wat godsdienstscholen tegenkomen en je leert er ongetwijfeld de fascinerende ambachtslui kennen die traditionele tegeltjes vervaardigen. Ga ook eens naar de oever van de rivier, daar kan je de kleurrijke vissersbootjes hun vangst aan land zien brengen.

8.2. Casablanca

Casablanca is de grootste stad van Marokko. Het is een bruisende havenstad waar veel te zien en te beleven valt. Het hoogtepunt is zonder twijfel de enorme Hassan II-moskee, een absolute must-see. Je kan er ook wandelen door de oude medina – de wijk van Casablanca die er al stond voor 1907 – en een handvol andere bezienswaardigheden bezoeken.

Wanneer je door de straten van Casablanca trekt, mag je zeker niet vergeten om omhoog te kijken. De stad staat namelijk bekend om de moorse bouwstijl en de art deco-architectuur. Wie geïnteresseerd is in de Marokkaanse cultuur en geschiedenis zal deze bedwelmende stad zeker weten te appreciëren.

  1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?