De mooiste bezienswaardigheden in Casablanca + daguitstappen

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De mooiste bezienswaardigheden in Casablanca + daguitstappen

2 februari 2023 in Marokko0 reacties

Casablanca is de grootste stad van Marokko. Het is een bruisende havenstad met als hoogtepunt zonder twijfel de enorme Hassan II-moskee, een absolute must-see. Bezoeker er zeker oude medina – de wijk van Casablanca die er al stond voor 1907 – en een handvol andere bezienswaardigheden. Wanneer je door de straten van Casablanca trekt, mag je zeker niet vergeten om omhoog te kijken.

De stad staat namelijk bekend om de moorse bouwstijl en de art deco-architectuur. Hieronder hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Casablanca op een rijtje gezet.

Onze tip: boek je ticket of rondleiding in Casablanca

Online kan je tickets kopen voor een rondleiding door Casablanca. Je verkent dan de mooiste plekjes en ontdekt hidden spots van de stad samen met een lokale gids.

Inhoud artikel

 1. Hotel Kenzi Tower

Dit hotel is één van de twee torens van het Casablanca Twin Centre. Het hotel telt 28 verdiepingen en is 115 meter hoog. Daarmee is het het derde hoogste gebouw van Casablanca. Enkel de medina van de Hassan-II-moskee en de Finance City Tower zijn nog hoger. In de bovenste verdiepingen bevindt zich een bar en een restaurant waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de hele stad, de oceaan, de moskee en de haven.

Iets eten of drinken is hier nogal duur, maar het uitzicht is absoluut het geld waard. Je kan natuurlijk ook verblijven in het Hotel Kenzi Tower. Dat kan vanaf 172 euro. Boek je kamer online

 1. De medina van Casablanca

De 19de-eeuwse medina van Casablanca straalt niet dezelfde middeleeuwse charme uit als de andere medina’s in Marokko, maar het is wel de ideale plek om de sfeer van de stad op te snuiven. Ga er iets drinken in de gezellige cafés of struin de lokale winkeltjes af.

Aan de noordkant van de medina prijkt het bastion La Sqala, het laatste deel van de 18e-eeuwse vestingwerken van de stad. Je hebt er een mooi uitzicht op de haven en op de oceaan. De drukste ingang van de medina bevindt zich bij de 20 meter hoge klokkentoren, een replica uit 1993 van een bouwwerk uit 1911.

 1. Place Mohammed V

Het grootse plein Place Mohammed V wordt gesierd door palmbomen en een grote fontein. Dit centrale plein werd in 2017 grondig gerenoveerd. Het Mohammed V-plein wordt omzoomd door verschillende openbare gebouwen waarvan het Grand Theatre, een modern bouwwerk met interessante Moorse toetsen, verreweg het indrukwekkendste is. Dit plein is een geweldige plek om je ontdekkingstocht door het centrum van Casablanca te beginnen.

 1. Quartier Habous

Deze wijk is misschien wel de meest traditionele wijk van Casablanca. Het grootste deel van de stad is tamelijk modern, maar de Habous-wijk heeft zijn authentieke karakter het beste weten bewaren. Je vindt er vooral veel winkeltjes waar je ook souvenirs kan kopen. Het is in de Quartier Habous veel rustiger dan rond het plein Mohammed V of in de buurt van de grote moskee.

 1. De Hassan II-moskee

De Hassan II-moskee is zonder twijfel de belangrijkste toeristische trekpleister van Casablanca. Deze moskee, die in 1993 afgewerkt werd, is de grootste moskee van Afrika en de vijfde grootste ter wereld. Bovendien is geen enkele minaret ter wereld hoger dan dit exemplaar van maar liefst 210 meter.

De Hassan II-moskee werd gebouwd om de 60e verjaardag van de voormalige koning Mohammed V te herdenken. Bezoekers kunnen een rondleiding in de moskee volgen wanneer er niet gebeden wordt. Bescheiden kledij is hier vanzelfsprekend een vereiste.

 1. Mahkama du Pacha

In de Habous-wijk kan je ook een bezoek brengen aan Mahkama du Pacha. In dit Moors-geïnspireerde architecturale pareltje is het gerechtshof van de stad gevestigd. Je kan er prachtige mozaïeken en nog veel meer andere sierlijke decoratieve elementen bekijken.

 1. Het koninklijk paleis

Het koninklijk paleis van Casablanca is de vierde officiële koninklijke residentie van Marokko, naast de paleizen in Marrakesh, Fez en Rabat. Ook dit paleis is een architecturaal hoogstandje, maar het is jammer genoeg niet toegankelijk voor het publiek. Het koninklijk paleis ligt ook in in de Habous-wijk van Casablanca.

 1. Het Joods Museum

Een andere bezienswaardigheid die een bezoekje waard is in Casablanca is het Joods Museum - het enige joods museum in de Arabisch-sprekende wereld. Dit museum werd opgericht in een oud joods weeshuis. Je komt er meer te weten over de joodse bevolking van Casablanca en over geschiedenis van de joden in Marokko.

 1. Boulevard de la Corniche

Op de Boulevard de la Corniche, aan de Atlantische Oceaan, zal je je helemaal op vakantie voelen. Je vindt hier gezellige restaurantjes waar je vooral heerlijke visgerechten kan eten. Daarnaast kan je er ook iets gaan drinken in één van de bars met zicht op zee.

 1. Uitstappen vanuit Casablanca

10.1. Rabat

De Marokkaanse hoofdstad Rabat ligt bezaaid met monumenten uit de Franse koloniale periode en wordt bewaakt door een Berbers fort. Rabat mag dan wel de hoofdstad zijn, toch doet deze stad eerder provinciaal aan. De meeste toeristen kiezen ervoor om enkel Marrakesh of Fez te bezoeken, maar wie de tijd neemt om deze koningsstad te ontdekken zal zeker niet ontgoocheld zijn.

Heb je niet veel tijd om Rabat te bezoeken? Ga dan mee met een georganiseerde dagtour van Casablanca naar Rabat. Je verkent dan de mooiste plekjes van de stad met een lokale gids.

10.2. El Jadida

Het stadje El Jadida is een populair vakantieoord op ongeveer anderhalf uur rijden van Casablanca. De stad was lang in Portugese handen en dat kan je nog steeds goed zien. Wandel zeker eens door de smalle straatjes in het centrum. Je kan er veel traditionele winkeltjes binnengaan en de Citerne Portugaise bezoeken, een gigantische waterkelder die de stad vroeger van water voorzag.

De oude stadsmuren zijn een andere belangrijke bezienswaardigheid. Je kan over de muren wandelen voor een mooi uitzicht over de oceaan en de haven. Je kan verder ook rondstruinen op de boulevard van El Jadida en er iets eten of drinken. Bovendien kan je natuurlijk ook op het strand wandelen.

10.3. Tanger

Het noordelijke Tanger, de “poort naar Afrika”, is een dynamische en diverse stad. Het hoogtepunt is hier de goedbewaarde medina met een kasbah die een prachtig uitzicht biedt over Gibraltar en het nabijgelegen Spanje. Bezoek het 17de-eeuwse koninklijk paleis Dar el Makhzen of verken interessante musea zoals de American Legation in het voormalige consulaat.

Wie geïnteresseerd is in Griekse mythen mag zeker de oude grotten van Hercules niet links laten liggen. Een andere aanrader is de charmante vuurtoren op Kaap Spartel.

Online kan je tickets boeken voor een daguitstap naar Tanger vanuit Casablanca. Op die manier kan je de hoogtepunten van de stad in één dag verkennen.

10.4. Marrakesh

Marrakesh staat bekend om de drukke soeks en de kronkelende straatjes in het middeleeuwse centrum. Deze koningsstad is een van de populairste bestemmingen van het land. Verdwaal hier in het magische labyrint van steegjes en ontdek verborgen plekjes en geheime tuinen die onaangetast lijken door de moderne tijd.

Aangezien Marrakesh tamelijk ver ligt van Casablanca, bezoek je de stad het beste met een georganiseerde dagtour. Online kan je tickets kopen voor een daguitstap naar Marrakesh vanuit Casablanca.
 1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?