15 x mooiste bezienswaardigheden in Casablanca: wat zien & doen? + tours

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

15 x mooiste bezienswaardigheden in Casablanca: wat zien & doen? + tours

5 juli 2023 in Marokko0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Casablanca + tours & verblijftips

Casablanca is de grootste stad van Marokko. Het is een bruisende havenstad met als hoogtepunt zonder twijfel de enorme Hassan II-moskee, een absolute must-see. Bezoek er zeker eens de oude medina – de wijk van Casablanca die er al stond voor 1907 – en een handvol andere bezienswaardigheden. Wanneer je door de straten van Casablanca trekt, mag je zeker niet vergeten om omhoog te kijken.

De stad staat namelijk bekend om de moorse bouwstijl en de art deco-architectuur. Hieronder hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Casablanca op een rijtje gezet.

Praktische info & tickets voor je rondreis Marokko

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets4u15 vliegen naar Agadir, 3u30 naar Casablanca en Marrakesh, richtprijs € 49 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
FerryMet de veerboot vanuit Frankrijk naar Marokko? Tickets vanuit Algeciras (bij de Straat van Gibraltar).
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Boek je pakketreis bij TUI (va. € 775)
HuurautoIn Marokko is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Wandel door de oude medina van Casablanca

De 19de-eeuwse medina van Casablanca straalt niet dezelfde middeleeuwse charme uit als de andere medina’s in Marokko, maar het is wel de ideale plek om de sfeer van de stad op te snuiven. Ga er iets drinken in de gezellige cafés of struin de lokale winkeltjes af.

Aan de noordkant van de medina prijkt het Bastion La Sqala, het laatste deel van de 18e-eeuwse vestingwerken van de stad. Je hebt er een mooi uitzicht op de haven en op de oceaan. De drukste ingang van de medina bevindt zich bij de 20 meter hoge klokkentoren, een replica uit 1993 van een bouwwerk uit 1911.

Tip: Heb je nog niet ontbeten? Dan kan je altijd ontbijten in het versterkte bastion zelf! La Sqala biedt een typisch Marokkaanse keuken met verse producten van hoge kwaliteit. Geniet van een lekker ontbijtje of lunch in de weelderige Andalusische tuin met wat Oosterse muziek op de achtergrond. Meer info op de website.
  1. Overnachten in Hotel Kenzi Tower

Hotel Kenzi Tower is één van de twee torens van het Casablanca Twin Centre. Het hotel telt 28 verdiepingen en is 115 meter hoog. Daarmee is het het derde hoogste gebouw van Casablanca. Enkel de medina van de Hassan-II-moskee en de Finance City Tower zijn nog hoger. In de bovenste verdiepingen bevindt zich een bar en een restaurant waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de hele stad, de oceaan, de moskee en de haven. Iets eten of drinken is hier nogal duur, maar het uitzicht is absoluut het geld waard. Je kan natuurlijk ook een nachtje verblijven in het Hotel Kenzi Tower.

  1. Place Mohammed V

Het grootse plein Place Mohammed V wordt gesierd door palmbomen en een grote fontein. Dit centrale plein werd in 2017 grondig gerenoveerd. Het Mohammed V-plein wordt omzoomd met belangrijke gebouwen zoals het paleis van justitie, het hoofdbureau van politie, het consulaat van Frankrijk en de belangrijkste bank van Marokko (Bank al-Maghrib.

Het plein wordt netjes onderhouden en heeft in het midden ook een grote fontein. Vanaf het middelpunt heb je goed zicht op de omliggende gebouwen. Het is een geweldige plek om je ontdekkingstocht door het centrum van Casablanca te beginnen.

TIP: Ontdek de mooiste plekjes van de stad met deze begeleide stadstour door Casablanca.

  1. De Hassan II-moskee

De Hassan II-moskee is zonder twijfel de belangrijkste toeristische trekpleister van Casablanca. Deze moskee, die in 1993 afgewerkt werd, is de grootste moskee van Afrika en de vijfde grootste ter wereld. Bovendien is geen enkele minaret ter wereld hoger dan dit exemplaar van maar liefst 210 meter. Het interieur is al even adembenemend, met prachtige mozaïeken, houtsnijwerk en een immense gebedshal die plaats biedt aan 25.000 gelovigen.

De Hassan II-moskee werd gebouwd om de 60e verjaardag van de voormalige koning Mohammed V te herdenken. Bezoekers kunnen een rondleiding in de moskee volgen wanneer er niet gebeden wordt. Bescheiden kledij is hier vanzelfsprekend een vereiste.

Boek je rondleiding door de Hassan II-moskee hier

  1. Rond snuisteren op de markt

Een van de leukste dingen die je kan doen in Casablanca: rond snuisteren op de markt! De overdekte markt is een kleurrijk spektakel van geuren en smaken. Wandel langs de talloze kraampjes waar verse groenten, fruit, kruiden en vleeswaren worden verkocht en proef hier en daar van lokale lekkernijen. De place to be om kennis te maken met de diverse culinaire tradities van Marokko. Onze aanrader? Boek een culinaire rondleiding door de centrale markt met proeverijen!

  1. Quartier Habous

Deze wijk is misschien wel de meest traditionele wijk van Casablanca. Het grootste deel van de stad is tamelijk modern, maar de Habous-wijk heeft zijn authentieke karakter het beste weten bewaren. Je vindt er vooral veel winkeltjes waar je ook souvenirs kan kopen. Het is in de Quartier Habous veel rustiger dan rond het plein Mohammed V of in de buurt van de grote moskee.

TIP: Wil je graag nog wat leuke souvenirtjes kopen? Dan raden we deze Casablanca Medina en Hidden Souks Private Shopping Tour aan. Je komt langs de verborgen kleurrijke souks van de medina waar je allerlei leuke handgemaakte souvenirs kan vinden. Op het einde van de tour geniet je ook nog eens van een lekker kopje Marokkaanse muntthee.

De verschillende wijken van Casablanca

Naast de oude medina en de Habous-wijk heb je in deze bruisende havenstad nog enkele andere verschillende wijken en buurten met elk hun eigen unieke karakter en bezienswaardigheden. Hieronder sommen we alvast de andere, minder bekende wijken in Casablanca op:

  • Maarif: Maarif is een moderne wijk met brede boulevards, winkelcentra, restaurants en cafés. Hier vind je onder andere de iconische Twin Center Skycrappers.
  • Anfa: Anfa is een chique wijk aan de kust van Casablanca en staat bekend om zijn luxe villa's, hotels en restaurants. Het is een populaire plek voor toeristen en de lokale bevolking voor het bruisende nachtleven.
  • Ain Diab: Ain Diab is een kustwijk in Casablanca en een populaire bestemming voor strandliefhebbers. De wijk heeft enkele prachtige stranden waar je kan ontspannen, genieten van watersporten of wandelen langs de promenade.
  • Gauthier: Gauthier is een elegante wijk met brede lanen, groene parken en luxe boetieks. Het is een van de meest welvarende en kosmopolitische wijken van Casablanca, met tal van trendy restaurants, bars en hotels.
  • Californie: Californie is een residentiële wijk in Casablanca met weelderige villa's, tuinen en rustige straten. Het is een exclusieve buurt die bekend staat om zijn rustige en groene omgeving.
  1. Mahkama du Pacha

In de Habous-wijk kan je ook een bezoek brengen aan Mahkama du Pacha. In dit Moors-geïnspireerde architecturale pareltje is het indrukwekkende gerechtshof van de stad gevestigd. Dit historische gebouw werd ooit gebruikt als residentie van de gouverneur en is nu een belangrijk cultureel centrum. Je kan er vandaag de dag nog steeds prachtige mozaïeken en nog veel meer andere sierlijke decoratieve elementen bekijken.

  1. Het koninklijk paleis van Casablanca

Het koninklijk paleis van Casablanca is de vierde officiële koninklijke residentie van Marokko, naast de paleizen in Marrakesh, Fez en Rabat. Ook dit paleis is een architecturaal hoogstandje, maar het is jammer genoeg niet toegankelijk voor het publiek. Het koninklijk paleis ligt ook in in de Habous-wijk van Casablanca.

  1. Bezoek het Musée du Judaïsme Marocain

Een andere bezienswaardigheid die een bezoekje waard is in Casablanca is het Joods Museum (Musée du Judaïsme Marocain) - het enige joods museum in de Arabisch-sprekende wereld. Dit museum werd opgericht in een oud joods weeshuis. Je komt er meer te weten over de joodse bevolking van Casablanca en over geschiedenis van de joden in Marokko. Meer info op de website.

TIP: Zelf op rondreis door Marokko? Download onze reisgids Marokko met een compleet uitgewerkt rondreis door Marokko, zo zie je de mooiste plekjes van het land.

  1. Cathédrale Sacré-Coeur van Casablanca

Een van de fraaiste gebouwden die de Fransen hebben achtergelaten is toch wel de Cathédrale Sacré-Coeur, oftewel de kathedraal van Casablanca. De witte sierlijke kathedraal met zijn 33 meter hoge torens zal je al van ver opmerken. Hij werd gebouwd in 1930 en in een bijzondere mix van art deco en de traditionele Marokkaanse architectuur. Vandaag de dag wordt de kathedraal gebruikt als cultureel centrum waar verschillende tentoonstellingen en evenementen gehouden worden.

  1. Boulevard de la Corniche langs de kustlijn van Casablanca

Op de Boulevard de la Corniche, aan de Atlantische Oceaan, zal je je helemaal op vakantie voelen. De boulevard begint bij de moskee en loopt helemaal door tot aan de grote vuurtoren. Het is een ideale plek om te wandelen, fietsen of gewoon te genieten van de zeebries. Je vindt hier ook gezellige restaurantjes waar je vooral heerlijke visgerechten kan eten. Daarnaast kan je er ook iets gaan drinken in één van de bars met schitterend uitzicht op de Atlantische Oceaan. Vooral 's avonds komt de Corniche tot leven.

  1. Rick's Café uit de iconische film Casablanca

Fans van de klassieke film "Casablanca" mogen Rick's Café niet missen. Dit café en restaurant is geïnspireerd op de iconische film en straalt een nostalgische sfeer uit. Geniet van een heerlijke maaltijd, luister naar live jazzmuziek en beleef de tijdloze allure van het Casablanca uit de film. Het interieur is met zorg ontworpen om de sfeer van de film te weerspiegelen, waardoor je jezelf even in een andere tijd waant. Meer info.

  1. Ontspannen in het Parc de la Ligue Arabe

Als je op zoek bent naar wat groen en rust, breng dan eens een bezoekje aan het Parc de la Ligue Arabe. Dit prachtige stadspark biedt een toevluchtsoord van de drukte van de stad. Van noord naar zuid loopt een pad omzoomd met torenhoge palmbomen en een langwerpige vijver met waterlelies en andere exotische planten. Maak een ontspannen wandeling langs de mooie paden, bekijk de mensen vanop en bankje en bewonder de weelderige tuinen terwijl de kinderen zich uitleven op de speeltuinen.

  1. Shoppen in de Morocco Mall

Voor de winkelliefhebbers is de Morocco Mall een paradijs. Dit is een van de grootste winkelcentra in Afrika en biedt een scala aan internationale merken en boetieks verdeeld over drie verdiepingen. Naast de bekende merken als H&M en chique modemerken als Louis Vuitton, kan je er ook een soek vinden waar zo’n 50 ambachtslieden traditionele producten verkopen als specerijen, cosmetica, kaftans en handgemaakte sieraden.

Wie liever niet gaat shoppen, kan zich ook prima vermaken in de Morocco Mall! Het winkelcentrum heeft namelijk ook een een IMAX 3D-bioscoop en een enorm aquarium (Aquadream) waar je een ritje kan maken met een glazen lift met een 360°-uitzicht op het zeeleven. Geen zorgen, je zal de Morocco Mall niet zomaar voorbij lopen. De architectuur van de mall is namelijk erg indrukwekkend, met een gigantische glazen koepel die zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenlaat. Meer info op de website.

  1. Mooiste daguitstappen vanuit Casablanca

Rabat

De Marokkaanse hoofdstad Rabat ligt bezaaid met monumenten uit de Franse koloniale periode en wordt bewaakt door een Berbers fort. Rabat mag dan wel de hoofdstad zijn, toch doet deze stad eerder provinciaal aan. De meeste toeristen kiezen ervoor om enkel Marrakesh of Fez te bezoeken, maar wie de tijd neemt om deze koningsstad te ontdekken zal zeker niet ontgoocheld zijn.

Heb je niet veel tijd om Rabat te bezoeken? Ga dan mee met een georganiseerde dagtour van Casablanca naar Rabat. Je verkent dan de mooiste plekjes van de stad met een lokale gids.

El Jadida

Het stadje El Jadida is een populair vakantieoord op ongeveer anderhalf uur rijden van Casablanca. De stad was lang in Portugese handen en dat kan je nog steeds goed zien. Wandel zeker eens door de smalle straatjes in het centrum. Je kan er veel traditionele winkeltjes binnengaan en de Citerne Portugaise bezoeken, een gigantische waterkelder die de stad vroeger van water voorzag.

De oude stadsmuren zijn een andere belangrijke bezienswaardigheid. Je kan over de muren wandelen voor een mooi uitzicht over de oceaan en de haven. Je kan verder ook rondstruinen op de boulevard van El Jadida en er iets eten of drinken. Bovendien kan je natuurlijk ook op het strand wandelen.

Tanger

Het noordelijke Tanger, de “poort naar Afrika”, is een dynamische en diverse stad. Het hoogtepunt is hier de goedbewaarde medina met een kasbah die een prachtig uitzicht biedt over Gibraltar en het nabijgelegen Spanje. Bezoek het 17de-eeuwse koninklijk paleis Dar el Makhzen of verken interessante musea zoals de American Legation in het voormalige consulaat.

Wie geïnteresseerd is in Griekse mythen mag zeker de oude grotten van Hercules niet links laten liggen. Een andere aanrader is de charmante vuurtoren op Kaap Spartel.

Online kan je tickets boeken voor een daguitstap naar Tanger vanuit Casablanca. Op die manier kan je de hoogtepunten van de stad in één dag verkennen.

Marrakesh

Marrakesh staat bekend om de drukke soeks en de kronkelende straatjes in het middeleeuwse centrum. Deze koningsstad is een van de populairste bestemmingen van het land. Verdwaal hier in het magische labyrint van steegjes en ontdek verborgen plekjes en geheime tuinen die onaangetast lijken door de moderne tijd.

Aangezien Marrakesh tamelijk ver ligt van Casablanca, bezoek je de stad het beste met een georganiseerde dagtour. Online kan je tickets kopen voor een daguitstap naar Marrakesh vanuit Casablanca.

Onze tip: boek je ticket of rondleiding in Casablanca

Online kan je tickets kopen voor een rondleiding door Casablanca. Je verkent dan de mooiste plekjes en ontdekt hidden spots van de stad samen met een lokale gids.
  1. Waar overnachten in Casablanca?

Casablanca wordt, zoals eerder aangehaald, verdeeld in verschillende wijken en buurten. Als je graag aan de kust van Casablanca verblijft, is een hotel in de Anfa-wijk en langs de Boulevard de Corniche aan te raden. Wie liever in de buurt van de medina overnacht, kan beter in het Maarif district, de Gauthier-wijk of het Sidi Belyout District verblijven.

Over het algemeen zal je hier veel appartementen en hotels vinden. Traditionele riads kom je hier minder tegen. Hieronder alvast onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Casablanca.

  • Maarif: LHOSTEL à Casablanca is een charmant pension met typische Marokkaanse bekleding. Het vakantieverblijf beschikt over ruime kamers, een prachtige tuin met een groot terras en mogelijkheid tot barbecue. Meer info en boeken.
  • Anfa-wijk: Liever een eigen appartementje op wandelafstand van het strand? Dan is het Luxury Stay at La Perle misschien wel iets voor jou. Dit 3* appartement is kleurrijk ingericht en beschikt over een ruime woonkamer, een twee slaapkamers en een terras met uitzicht op de stad. Meer info en boeken.
  • Sidi Belyout District: JM Suites Hotel Eco-Friendly Casablanca biedt milieuvriendelijke accommodatie in Casablanca. Je verblijft in een van de suites die allemaal zijn uitgerust met de nieuwste technologieën met gratis Wi-Fi, een volledig uitgeruste kitchenette en alle moderne gemakken van een 5-sterrenhotel. Vanop het rooftop terras geniet je met een cocktail in de hand van de zonsondergang. Meer info en boeken.
  1. Boek je vakantie naar Marokko

Aanbieders vliegvakanties naar Marokko

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?