Onze 5 x favoriete Riads in Fez: Ga uniek overnachten in Fez

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Onze 5 x favoriete Riads in Fez: Ga uniek overnachten in Fez

16 juli 2019 in Marokko0 reacties

Fez, de derde grootste stad van Marokko, is veel rustiger dan Fez en sommigen beweren ook dat het zijn historische karakter beter heeft weten bewaren. Bezoek er zeker de kleurrijke leerlooierij en wandel er door het doolhof van eeuwenoude steegjes. Er valt in en rond Fez heel wat te beleven.

Wil je het authentieke Marokko ervaren? Verblijf dan in een traditionele riad en niet in een westers hotel. Hieronder sommen we de voordelen van die riads op en we stellen je onze persoonlijke favorieten voor.

Inhoud artikel

  1. Onze 5 favoriete riads in Fez

De riads bieden je een onvergetelijke authentieke ervaring in koningsstad Fez. De traditionele riads zijn kleinschalig, het gebouw is Marokkaans ingericht en ze serveren er heerlijke lokale gerechten. Om je te helpen kiezen, hebben we hieronder onze persoonlijke favorieten op een rijtje gezet.

1.1 Riad Idrissy

Riad Idrissy is gevestigd in een gebouw van maar liefst 400 jaar oud middenin het historische centrum Fez el Bali. De kamers werden er traditioneel ingericht en je kan er heerlijk eten in het restaurant. Het ontbijt is hier overheerlijk! Er is ook een tuin en een klein terrasje. Je verblijft hier vanaf 77 euro. Meer info en boeken

1.2. Dar Attajalli

De riad Dar Attajalli is misschien wel de mooiste van allemaal. De grootste troef is het prachtige dakterras vanwaar je uitkijkt over de historische wijk Fez el Bali. De riad staat ook bekend om de heerlijke keuken. Er wordt elke ochtend een Marokkaans ontbijt geserveerd. De kamers zijn traditioneel ingericht. Je verblijft er vanaf 63 euro. Meer info en boeken.

1.3. Riad Dar Iline

Riad Dar Iline is een uitstekende optie in Fes el Bali. De kamers in deze riad zijn erg ruim en lijken wel recht uit het nabijgelegen koninklijk paleis te komen. De muren zijn betegeld met mooie mozaïeken en de centrale binnenplaats is adembenemend mooi. Ook het eten is uitstekend. Het is bovendien één van de goedkoopste riads, je verblijft hier al vanaf 58 euro. Meer info en boeken.

1.4. Riad Tahra & Spa

Wie het wat luxueuzer wil overnachten, kan terecht in Riad Tahra & Spa. Deze riad heeft een hammam, een terras, mooie kamers en een uitstekend restaurant. Je voelt je in een mini-paleis. De werknemers zijn hier bovendien uiterst vriendelijk en bieden je vaak gratis thee aan. Zorg er wel voor dat je vooraf een taxi regelt via de riad, want het is wat moeilijk te vinden. Je verblijft er vanaf 68 euro. Meer info en boeken.

1.5. Palais Houyam

Palais Houyam is een duurdere optie, maar je krijgt wel heel wat waar voor je geld. Deze riad heeft een zwembad, werd prachtig ingericht en heeft een uitstekend restaurant waar je de Marokkaanse keuken kan leren kennen. Er is ook een terras vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt. Je verblijft hier vanaf 128 euro. Boek je eigen paleisje online :-)

  1. Wat is een riad eigenlijk?

2.1. Historische Marokkaanse stadswoningen

Wie verblijft in een 'riad', overnacht in een traditioneel Marokkaans huis. Het Arabische woord “ryad” betekent tuin en je zal snel merken waarom de woningen zo heten. In het midden van de riads bevindt zich namelijk telkens een centrale binnenplaats die dienst doet als tuin. Tegenwoordig vind je in de meeste riads wel een terras op de binnenplaats.

2.2. Binnentuin

Het zijn die binnentuinen die de riads zo fotogeniek maken. In het midden van de binnenplaats staat vaak een fontein of een standbeeld met daarrond tafels en stoelen en heel wat bloempotten. In de meest luxueuze riads vind je er soms een zwembad of een klein hammam-kuuroord.

2.3. Een oase van rust

Wat die riads zo bijzonder maakt, is het slimme structurele ontwerp van de gebouwen. Alle kamers kijken uit op de centrale binnenplaats en dat ligt in lijn met het islamitische idee van privacy en innerlijke reflectie. Je zal ook merken dat de muren erg dik zijn. Daardoor blijven de kamers niet alleen stil, maar ook koel en dat komt goed van pas tijdens de hete Marokkaanse zomers.

  1. Wat is het verschil tussen een riad en een hotel?

3.1. Hotel versus riad

Het grootste verschil tussen een hotel en een riad is het gebouw zelf. De meeste traditionele riads werden ondertussen omgebouwd tot hotelachtige pensions en je kan er eigenlijk dezelfde service verwachten als in een hotel. Wie echter in de riads verblijft, overnacht in een echte Marokkaanse stadsvilla en dat merk je ook. Je ervaart in een riad veel meer cultuur en geschiedenis dan in een standaard hotelkamer.

3.2. Een persoonlijke service

De service in een riad is dus van uitstekende kwaliteit en erg vergelijkbaar met die in hotels, maar er is wel degelijk een verschil. Riads zijn vaak familiebedrijven en er zijn niet zo veel kamers. Daardoor mag je een intieme en persoonlijke sfeer verwachten.

3.3. Beoordelingen online

Lees zeker eens de online beoordelingen van de riads. Je zal merken dat gasten vooral veel lof hebben voor de vriendelijkheid van de werknemers en de aandacht voor detail. Dat warme familiegevoel maakt de riads zo uniek.

  1. Waar vind ik een goede riad?

4.1. Goed verstopt

Een deel van de charme van een riad is dat het gebouw vaak goed verstopt zit in het midden van het historische centrum van de stad. Aan de buitenkant is het vaak moeilijk te zien dat het om een riad gaat. Achter een eenvoudige houten deur in een kleine straat kan een mini-paleis verscholen zitten waar je overnacht als een koning. Ontdek hier het volledige aanbod riads.

4.2. Spreek af met een medewerker

Het oude centrum van Fez is een labyrint van kleine straatjes en we raden je daarom zeker aan om een ontmoetingsplaats af te spreken met een medewerker van de riad. Sommige riads werken ook samen met een taxibedrijf of organiseren zelf een shuttledienst. Als dat het geval is, maak er dan zeker gebruik van. We raden je aan om niet alleen in het donker en zonder kaart naar de riad te zoeken.

4.3. Fez el Bali

De riads liggen verspreid over heel Fez, maar de authentiekste exemplaren vind je in de historische wijk Fez el Bali. Die riads bieden de meest traditionele ervaring.

  1. Hoe zien de kamers in een riad eruit?

5.1. Kleinschalig

Riads zijn niet zo groot en dat is het belangrijkste verschil met de meeste hotels in Fez. Een riad heeft vaak niet meer dan 6 kamers. Omdat Fez aan een grote toeristische opmars bezig is, zijn de meeste riads wel iets groter geworden. De persoonlijke service is wel nog steeds dezelfde.

5.2. Elke kamer is anders

Je zal in een traditionele riad nooit twee dezelfde kamers vinden. Elke kamer werd anders ingericht en heeft zijn eigen sfeer. Bovendien zijn kamers op de tweede verdieping vaak voorzien van een klein balkonnetje dat uitkijkt op de centrale binnenplaats.

De riad wordt steeds traditioneel Marokkaans ingericht. Vooral de gedetailleerde patronen in de vloeren vallen op, net als het kleurrijke textiel en het nauwkeurig houtsnijwerk. Alle riads hebben wifi, maar een tv ontbreekt bijna altijd.

  1. Ontbijten en dineren in de riad

6.1. Lokale chefs

Het is onmogelijk om Fez te bezoeken zonder de Marokkaanse keuken te proeven. De riad waar je overnacht is daar ook de beste plek voor. Een team van lokale chefkoks doet hun uiterste best om heerlijke traditionele gerechten op tafel te toveren.

6.2. Ontbijt en diner

Voor het ontbijt mag je je verwachten aan Marokkaans brood, zoete gebakjes, fruit en honing, vers sinaasappelsap en natuurlijk ook de typische Marokkaanse muntthee. Voor het diner kan je meestal specifieke gerechten bestellen die bereid worden met verse ingrediënten van de lokale markt.

Houd er wel rekening mee dat niet elke riad alcoholische dranken aanbiedt. Marokko is een islamitisch land en elke riad hanteert zijn eigen regels.

6.3. Onze 5 favoriete Riads in Fez opgelijst

Lees ook onze blog met nog meer info over Fez en alle bezienswaardigheden in Fez die er te zien zijn.

  1. Mis niets van Marokko met onze reisgids

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?