Onze 15 x favoriete Riads in Fez: Ga uniek overnachten in Fez

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Onze 15 x favoriete Riads in Fez: Ga uniek overnachten in Fez

23 maart 2023 in Marokko0 reacties

Fez, de derde grootste stad van Marokko, is veel rustiger dan Fez en sommigen beweren ook dat het zijn historische karakter beter heeft weten bewaren. Bezoek er zeker de kleurrijke leerlooierij en wandel er door het doolhof van eeuwenoude steegjes. Er valt in en rond Fez heel wat te beleven.

Wil je het authentieke Marokko ervaren? Verblijf dan in een traditionele riad en niet in een westers hotel. Hieronder sommen we de voordelen van die riads op en we stellen je onze persoonlijke favorieten voor.

Inhoud artikel

  1. Onze 15 favoriete riads in Fez

De riads bieden je een onvergetelijke authentieke ervaring in koningsstad Fez. De traditionele riads zijn kleinschalig, het gebouw is Marokkaans ingericht en ze serveren er heerlijke lokale gerechten. Om je te helpen kiezen, hebben we hieronder onze persoonlijke favorieten op een rijtje gezet.

1.1 Riad Dar Alif

Riad Dar Alif is zeer goed gelegen, in een rustig deel van de Medina. Alles is vlot bereikbaar. Comfortabel bedden en zeer nette kamers. Het personeel was supervriendelijk en attent. Philippe en Isabelle gaven nuttige tips en waren steeds bereid om te helpen, maar we werden wel steeds doorverwezen naar de tourist hotspots. Meer info en boeken

1.2. Dar Attajalli

De riad Dar Attajalli is misschien wel de mooiste van allemaal. De grootste troef is het prachtige dakterras vanwaar je uitkijkt over de historische wijk Fez el Bali. De riad staat ook bekend om de heerlijke keuken. Er wordt elke ochtend een Marokkaans ontbijt geserveerd. De kamers zijn traditioneel ingericht. Je verblijft er vanaf 63 euro. Meer info en boeken.

1.3. Riad Dar Iline

Riad Dar Iline is een uitstekende optie in Fes el Bali. De kamers in deze riad zijn erg ruim en lijken wel recht uit het nabijgelegen koninklijk paleis te komen. De muren zijn betegeld met mooie mozaïeken en de centrale binnenplaats is adembenemend mooi. Ook het eten is uitstekend. Het is bovendien één van de goedkoopste riads, je verblijft hier al vanaf 58 euro. Meer info en boeken.

1.4. Riad Tahra & Spa

Wie het wat luxueuzer wil overnachten, kan terecht in Riad Tahra & Spa. Deze riad heeft een hammam, een terras, mooie kamers en een uitstekend restaurant. Je voelt je in een mini-paleis. De werknemers zijn hier bovendien uiterst vriendelijk en bieden je vaak gratis thee aan. Zorg er wel voor dat je vooraf een taxi regelt via de riad, want het is wat moeilijk te vinden. Je verblijft er vanaf 68 euro. Meer info en boeken.

1.5. Palais Houyam

Palais Houyam is een duurdere optie, maar je krijgt wel heel wat waar voor je geld. Deze riad heeft een zwembad, werd prachtig ingericht en heeft een uitstekend restaurant waar je de Marokkaanse keuken kan leren kennen. Er is ook een terras vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt. Je verblijft hier vanaf 128 euro. Boek je eigen paleisje online :-)

1.6. La Maison Maure

Als je op zoek bent naar wat meer luxe, dan is La Maison Maure de perfect match voor jou. De slaapkamers zijn heel mooi en stijlvol ingericht en er is ook een prachtige gemeenschappelijke lounge waar je kan genieten. Bovendien is dit pareltje erg gunstig gelegen in de medina, op slechts 800 meter van het Basha-Plein en dichtbij Karaouiyne en Medersa Bouanania. Op het dakterras kan je genieten van een uitgebreid ontbijt en een mooi uitzicht. Kortom word je hier verwend met alles wat je hart begeert! Zeker een van de topaanbevelingen in Fez. De prijs voor één overnachting begint bij 75 euro. Meer informatie over La Maison Maure.

1.7. Riad Laaroussa

Verscholen in een 17de-eeuws paleis vind je de wondermooie Riad Laaroussa. De kamers en suites van Riad Laaroussa omringen de dromerige binnenplaatsen met tal van sinaasappelbomen. De kamers, net zoals de hele riad, zijn erg modern en stijlvol ingericht. Elke kamer ziet er een beetje anders uit. Het zwembad is werkelijk fan-tas-tisch! Geniet met volle teugen op een van de ligbedjes errond. Nog meer ontspannen kan je doen met de traditionele hamam of spa met massages. Je kan ter plaats genieten van heerlijke tagines, maar er ook leuke eetgelegenheden in de buurt. Een aanradertje! Je verblijft hier vanaf 118 euro. Bekijk de prijzen & boek.

1.8. Algilà Fes Riad Medina

Deze luxueuze en moderne riad bestaat uit drie samenhangende woningen uit de 18de eeuw. Er is een charmante patio met fontein waardoor je je meteen in typische Marokkaanse sferen begeeft. Op het dakterras kan je uitkijken op de omliggende bergen, je kan hier ontbijten of dineren. Zalig! De kamers en suites zijn netjes en modern ingericht, maar hebben natuurlijk ook een Marokkaanse touch. Het Algilà Fes ligt bovendien in een rustige straat en dichtbij het oude labyrint in de Medina van Fes. De prijs voor een kamer begint bij 90 euro. Check beschikbaarheden & meer info.

1.9. Riad Fes Aicha

Deze betaalbare riad in Fez moet niet onderdoen tegenover de richt, want hoewel je hier misschien geen extreme luxe zal vinden, is deze riad nog steeds wondermooi en erg verzorgd met de typische Marokkaanse stijl waar we allemaal zo fan van zijn. Zowel het gezellige dakterras als de binnenplaats van Riad Fes Aicha zijn volledig bedekt met mozaïeken tegeltjes. Ook de slaapkamers en badkamers zijn stijlvol. 's Morgens word je verwend met een Marokkaanse ontbijtje op de patio. Gelegen op twee minuutjes wandelen van de centrale markt, dus ook voor de locatie ben je hier aan het juiste adres. Bovendien kan je parkeren in de buurt en zijn er goede restaurantjes in de buurt. Overnachten doe je hier vanaf 60 euro. Meer informatie & prijzen.

1.10. Riad Al Makan

Traditioneel Marokkaans overnachten kan je in Riad Al Makan. Je waant je hier in een sprookje dankzij alle pracht en praal en de vele mooie details. Bovendien is deze riad ook best betaalbaar. Er is dakterras dat een prachtig zicht biedt over Fez. De mooie kamers zijn traditioneel Marokkaanse ingericht en ook vrij ruim. Bovendien kan je ook genieten van een gunstige locatie: Riad Al Makan is de perfecte verblijfplaats om de bezienswaardigheden van Fez te ontdekken. Er is een wellness en restaurant en in de buurt vind je een ondergrondse parking. Overnachten doe je hier vanaf 59 euro. Bekijk Riad Al Makan & boek.

1.11. Riad Fez Yamanda

Riad Fez Yamanda is een mooie en verzorgde riad en heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt. De riad is gevestigd in een traditioneel ontworpen gebouw uit de 19de eeuw. Het is gelegen in het centrum van Fez, vlakbij heel wat historische bezienswaardigheden. De kamers zijn zeer netjes en gezellig ingericht en geïnspireerd door grote, lokale denkers en schrijvers. Ook de rest van de riad is mooi en kleurrijk met hoge plafonds. Er worden massages aangeboden in een aparte ruimte, er zijn ook twee restaurants en je kan eveneens eten in de lounge. Het ontbijt wordt geserveerd op de binnenplaats. Je kan hier overnachten vanaf 53 euro. Meer informatie & boeken.

1.12. Riad Jean Claude

Riad Jean Claude wordt uitgebaat door - je raadt het al - Jean Claude, een vriendelijke Fransman. Deze riad ligt aan de rand van Medina en heeft daarom een ideale ligging. Je bevindt je hier op slechts 10 minuutjes wandelen van de Madrasa Bou Inania en de Karaouine-moskee. De riad straalt rust uit en heeft sfeervol ingerichte kamers, maar dat is niet alles. Je kan ook genieten in de prachtige tuin met zwembad en smullen van een continentaal ontbijtje. Kortom alles wat je nodig hebt voor een relaxt verblijf. Je overnacht hier vanaf 70 euro per nacht. Meer info en prijzen over Riad Jean Claude.

1.13. Dar atlantic

Dar Atlantic is een low budget riad en ideaal als je op zoek bent naar een eenvoudige, basic slaapplek. De ligging is erg gunstig, Dar atlantic bevindt zich in Fès, op 2,5 km van het Koninklijk Paleis van Fes en dichtbij Medina. Je vindt enkele populaire bezienswaardigheden in de buurt, zoals de Karaouiyne, Medersa Bouanania en het Batha-plein. Verwacht je hier aan zeer basic kamers, maar wel nog steeds met de Marokkaanse stijl. 's Morgens kan je hier ook ontbijten. Je overnacht al vanaf 27 euro per nacht in deze riad. Meer informatie over Dar atlantic.

1.14. Riad Al Ansari

Riad Al Ansari is vrij nieuw en ook erg netjes. De riad is mooi ingericht en vrij modern. 's Morgens kan je kiezen tussen een lekker continentaal ontbijtje of een ontbijtbuffet, maar ook 's avonds kan je hier een lekkere maaltijd verorberen, zoals bijvoorbeeld een huisgemaakte Marokkaanse tajine. Geniet in alle rust op het zonnige dakterras of op de mooie binnenplaats. Je kijkt hier echt je ogen uit naar de vele details en gekleurde raampjes. Populaire bezienswaardigheden in de buurt van Riad Al Ansari zijn Karaouiyne, Medersa Bouanania en het Batha-plein. Riad Al Ansari biedt ook pendeldienst aan van of naar de luchthaven. Overnachten doe je hier vanaf 88 euro (zonder ontbijt) en 103 euro met ontbijt. Meer info over Riad Al Ansari.

1.15. Riad Sidrat Fes

Riad Sidrat is gelegen in Fez dichtbij heel wat bezienswaardigheden en things to do. Hoewel de riad zich eigenlijk middenin de drukte bevindt, kom je hier toch volledig tot rust en merk je helemaal niets van die drukte eenmaal je er binnenwandelt. Riad Sidrat voelt een beetje aan als een paleis, niet alleen omdat het er zo prachtig is en er aan elk detail gedacht is, maar ook omdat je hier echt tin de watten gelegd wordt. Deze riad heeft echt alles: erg vriendelijk personeel, heerlijk ontbijt, gratis vervoer van of naar de luchthaven, een afternoon tea momentje, zonnestraaltjes op het mooie terras, een gezellige tuin... Een aanrader! Overnachten doe je hier vanaf 94 euro per nacht inclusief ontbijt. Meer informatie en boeken.

  1. Wat is een riad eigenlijk?

2.1. Historische Marokkaanse stadswoningen

Wie verblijft in een 'riad', overnacht in een traditioneel Marokkaans huis. Het Arabische woord “ryad” betekent tuin en je zal snel merken waarom de woningen zo heten. In het midden van de riads bevindt zich namelijk telkens een centrale binnenplaats die dienst doet als tuin. Tegenwoordig vind je in de meeste riads wel een terras op de binnenplaats.

2.2. Binnentuin

Het zijn die binnentuinen die de riads zo fotogeniek maken. In het midden van de binnenplaats staat vaak een fontein of een standbeeld met daarrond tafels en stoelen en heel wat bloempotten. In de meest luxueuze riads vind je er soms een zwembad of een klein hammam-kuuroord.

2.3. Een oase van rust

Wat die riads zo bijzonder maakt, is het slimme structurele ontwerp van de gebouwen. Alle kamers kijken uit op de centrale binnenplaats en dat ligt in lijn met het islamitische idee van privacy en innerlijke reflectie. Je zal ook merken dat de muren erg dik zijn. Daardoor blijven de kamers niet alleen stil, maar ook koel en dat komt goed van pas tijdens de hete Marokkaanse zomers.

  1. Wat is het verschil tussen een riad en een hotel?

3.1. Hotel versus riad

Het grootste verschil tussen een hotel en een riad is het gebouw zelf. De meeste traditionele riads werden ondertussen omgebouwd tot hotelachtige pensions en je kan er eigenlijk dezelfde service verwachten als in een hotel. Wie echter in de riads verblijft, overnacht in een echte Marokkaanse stadsvilla en dat merk je ook. Je ervaart in een riad veel meer cultuur en geschiedenis dan in een standaard hotelkamer.

3.2. Een persoonlijke service

De service in een riad is dus van uitstekende kwaliteit en erg vergelijkbaar met die in hotels, maar er is wel degelijk een verschil. Riads zijn vaak familiebedrijven en er zijn niet zo veel kamers. Daardoor mag je een intieme en persoonlijke sfeer verwachten.

3.3. Beoordelingen online

Lees zeker eens de online beoordelingen van de riads. Je zal merken dat gasten vooral veel lof hebben voor de vriendelijkheid van de werknemers en de aandacht voor detail. Dat warme familiegevoel maakt de riads zo uniek.

  1. Waar vind ik een goede riad?

4.1. Goed verstopt

Een deel van de charme van een riad is dat het gebouw vaak goed verstopt zit in het midden van het historische centrum van de stad. Aan de buitenkant is het vaak moeilijk te zien dat het om een riad gaat. Achter een eenvoudige houten deur in een kleine straat kan een mini-paleis verscholen zitten waar je overnacht als een koning. Ontdek hier het volledige aanbod riads.

4.2. Spreek af met een medewerker

Het oude centrum van Fez is een labyrint van kleine straatjes en we raden je daarom zeker aan om een ontmoetingsplaats af te spreken met een medewerker van de riad. Sommige riads werken ook samen met een taxibedrijf of organiseren zelf een shuttledienst. Als dat het geval is, maak er dan zeker gebruik van. We raden je aan om niet alleen in het donker en zonder kaart naar de riad te zoeken.

4.3. Fez el Bali

De riads liggen verspreid over heel Fez, maar de authentiekste exemplaren vind je in de historische wijk Fez el Bali. Die riads bieden de meest traditionele ervaring.

  1. Hoe zien de kamers in een riad eruit?

5.1. Kleinschalig

Riads zijn niet zo groot en dat is het belangrijkste verschil met de meeste hotels in Fez. Een riad heeft vaak niet meer dan 6 kamers. Omdat Fez aan een grote toeristische opmars bezig is, zijn de meeste riads wel iets groter geworden. De persoonlijke service is wel nog steeds dezelfde.

5.2. Elke kamer is anders

Je zal in een traditionele riad nooit twee dezelfde kamers vinden. Elke kamer werd anders ingericht en heeft zijn eigen sfeer. Bovendien zijn kamers op de tweede verdieping vaak voorzien van een klein balkonnetje dat uitkijkt op de centrale binnenplaats.

De riad wordt steeds traditioneel Marokkaans ingericht. Vooral de gedetailleerde patronen in de vloeren vallen op, net als het kleurrijke textiel en het nauwkeurig houtsnijwerk. Alle riads hebben wifi, maar een tv ontbreekt bijna altijd.

  1. Ontbijten en dineren in de riad

6.1. Lokale chefs

Het is onmogelijk om Fez te bezoeken zonder de Marokkaanse keuken te proeven. De riad waar je overnacht is daar ook de beste plek voor. Een team van lokale chefkoks doet hun uiterste best om heerlijke traditionele gerechten op tafel te toveren.

6.2. Ontbijt en diner

Voor het ontbijt mag je je verwachten aan Marokkaans brood, zoete gebakjes, fruit en honing, vers sinaasappelsap en natuurlijk ook de typische Marokkaanse muntthee. Voor het diner kan je meestal specifieke gerechten bestellen die bereid worden met verse ingrediënten van de lokale markt.

Houd er wel rekening mee dat niet elke riad alcoholische dranken aanbiedt. Marokko is een islamitisch land en elke riad hanteert zijn eigen regels.

6.3. Onze 5 favoriete Riads in Fez opgelijst

Lees ook onze blog met nog meer info over Fez en alle bezienswaardigheden in Fez die er te zien zijn.

  1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?