7 x mooiste bezienswaardigheden in Ouarzazate: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

7 x mooiste bezienswaardigheden in Ouarzazate: wat zien & doen tijdens je verblijf?

5 juli 2023 in Marokko0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ouarzazate + verblijftips

Ouarzazate is misschien niet de mooiste stad van Marokko, maar in de omgeving valt er zodanig veel te beleven dat Ouarzazate een absolute must is op je reis door Marokko. Want Ouarzazate is veel meer dan een logische en snelle tussenstop tussen de Sahara en Marrakesh.

Wie naar Ouarzazate reist, ontdekt een stad van Hollywood-kaskrakers en oude filmsets, adembenemende landschappen, intrigerende kashba's en een oase van palmbomen. Hieronder zetten we de must-sees in en rond Ouarzazate op een rijtje.

Praktische info & tickets voor je rondreis Marokko

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets4u15 vliegen naar Agadir, 3u30 naar Casablanca en Marrakesh, richtprijs € 49 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
FerryMet de veerboot vanuit Frankrijk naar Marokko? Tickets vanuit Algeciras (bij de Straat van Gibraltar).
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Boek je pakketreis bij TUI (va. € 775)
HuurautoIn Marokko is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Bezoek de filmstudio’s

Elke inwoner van Ouarzazate of Ait Ben Heddou heeft verhalen over de dag dat ze figurant waren in Game of Thrones of een grote Hollywood-kaskraker. In dit stukje Marokko werden namelijk ontelbaar veel beroemde films opgenomen. Je zal ongetwijfeld klassiekers als Lawrence of Arabia en The Gladiator kennen. Een bezoek aan een filmstudio mag dan ook niet ontbreken op je reisje in Ouarzazate.

Er zijn twee filmstudio's in Ouarzazate, de kleinere CLA Studios in het centrum van Ouarzazate, en de grotere, meer bekende Atlas Studios een paar kilometer buiten het stadscentrum.

  • De Atlas Filmstudio is de grootste ter wereld en is verantwoordelijk voor de productie van verschillende van Hollywoods grootste kaskrakers. Als er op het moment van je bezoek niets gefilmd wordt, kan je de filmstudio bezoeken. Aan de ingang van Atlas ligt ook de set van Kingdom of Heaven, een gigantische filmset waar heel wat uren film opgenomen werden. Ga zeker ook daar langs!
  • Ben je een grote filmliefhebber, dan kan je ook nog de filmstudio’s CLA bezoeken in het stadscentrum. Al moeten we eerlijk toegeven dat die filmstudio’s weinig indrukwekkend zijn. We verkiezen zonder enige twijfel die van Atlas.

RONDREIS: Ontdek nog meer van de schoonheid die Marokko te bieden heeft, tijdens onze 14-daagse rondreis Marokko.

  1. Aït-Ben-Haddou

Aït-Ben-Haddou in Ouarzazate is een van de beroemdste plekjes van Marokko, en met reden. Deze versterkte lemen stad aan de oever van het Atlasgebergte, op ongeveer 30 kilometer van Ouarzazate, lijkt te mooi om waar te zijn. Aït-Ben-Haddou prijkt trots op een heuvel die uitkijkt over het kale omringende landschap.

De rivier Asif Mellah, die langs de poorten van de oude stad stroomt, maakt het plaatje compleet. Deze historische stad staat al sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bovenaan pronkt het 17e-eeuwse fort, van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt over de regio.

Een van de best bewaarde ksars van Marokko

De oude lemen huizen van Aït-Ben-Haddou (ook wel ksars genoemd) werden dicht op elkaar gebouwd en soms zelfs in elkaar genest. De meeste historische stadswoningen verkeren in goede staat en sommige kunnen ook van binnen worden bezocht. Je betaalt dan een kleine toegangsprijs en wordt in ruil terug gekatapulteerd naar de Oosterse middeleeuwen.

Op weg naar de top van het dorp Ait-Ben-Haddou vind je tal van souvenirwinkels, enkele restaurants en gezellige koffie- en theehuizen. Je kan hier fantastische foto’s maken. Vroeger was deze vestingstad een belangrijke stad in de regio, maar vandaag is moeilijk te geloven dat hier tot 50 jaar geleden 2500 mensen woonden.

Van bij het fort heb je een onklopbaar uitzicht op de vallei langs het dorp, de prachtige lemen gebouwen, de rotsachtige maanlandschappen en zelfs de witte toppen van het Atlasgebergte. De kleuren van de stad veranderen afhankelijk van het tijdstip van de dag. Spendeer hier zoveel tijd als je wil. Je kan vanuit Ouarzazate makkelijk naar Aït-Ben-Haddou rijden of een tour boeken.

Het zal je niet verrassen dat Ait-Ben-Haddou ook als decor diende voor vele films. Gladiator, Game of Thrones, Aladdin, The Mummy, Babel, Alexander en Laurence of Arabia zijn slechts enkele van de bekendste. Overal in Aït-Ben-Haddou vind je verwijzingen naar die films.

TIP: Boek je een tour naar Merzouga (meer info hieronder), dan staat een stop in Ait-Ben-Haddou vaakop het programma.

  1. Woestuintrip naar Merzouga

Velen komen naar Ouarzazate met hetzelfde doel: de Sahara bezoeken in en rond Merzouga. Veel tours naar Merzouga vertrekken vanuit Marrakesh en maken een korte stop in Ouarzazate, maar ook vanuit Ouarzazate kan je makkelijk een woestijntrip regelen.

Merzouga is een stadje aan de rand van de Sahara-woestijn

Het is een erg bijzondere plek. Je ziet er gigantische zandduinen zo ver het oogt rijkt. Tussen die duinen liggen enkele bedoeïenenkampen waar je kan overnachten (bekijk het aanbod hier). Je verplaatst je op kamelen, zoals dat in de woestijn gaat.

Wie in zo’n kamp overnacht (alle tours bieden dit aan), komt ontzettend veel te weten over de lokale cultuur. Je proeft er typische Marokkaanse gerechten, kan er de traditionele klederdracht bewonderen en er worden soms zelfs kleine concertjes georganiseerd met berbermuziek. De duinen van Erg Chibbi liggen ver van de beschaving verwijderd en dat betekent dat je hier uitstekend sterren kan kijken. Een extra reden om Merzouga te bezoeken!

Geniet van een authentieke woestijnervaring tijdens je bij Orient Desert Camp. Het Berberiaanse kamp biedt niet alleen een onvergetelijke nacht, je kan er ook deelnemen aan leuke activiteiten zoals henna laten tekenen, brood bakken en Arabische koffie maken. Sluit je dag af met een heerlijk traditioneel bedoeïenen diner onder de sterrenhemel. Boek je verblijf hier.

TOUR: Boek hier een tweedaagse woestijntrip naar Merzouga vanuit Ouarzazate.

  1. De oase Fint

Ongeveer een uur buiten Ouarzazate ligt de prachtige oase Fint

Je bereikt dit wondermooie plekje langs stoffige wegen en met een beetje doorzettingsvermogen. Hier komen weinig andere toeristen. In deze oase liggen vier kleine dorpjes met eenvoudige woningen waar kinderen rondhuppelen en lokale inwoners hun dagelijkse taken voltooien.

Flint is een echte oase met palmbomen in het midden van de woestijn, precies zoals in de films, een plek waar het leven, op een enkele satellietschotel na, nog net zo lijkt door te gaan als eeuwen jaren geleden. Ezels zijn hier het vervoersmiddel bij uitstek, gezinnen wassen zichzelf en hun kleren aan de waterkant en toeristen blijven een rariteit.

Dat wil niet zeggen dat er geen voorzieningen zijn. Er zijn verschillende hotels waar je kan overnachten en je vindt hier ook enkele restaurants waar je lokale gerechten kan proeven. We waarschuwen je wel graag voor de slechte wegen. Heb je geen 4x4, dan is het niet aan te raden om via de kleine paadjes te rijden. Parkeer de auto in het buitenste dorp en ga dan te voet verder op verkenning.

TIP: Heb je geen eigen auto? Dan kan je een privé-taxi naar Flint nemen en een prijs onderhandelen.
  1. Telouet Kasbah

De vallei van de Kasbahs was de bijnaam van deze ooit ongelooflijk rijke streek van Marokko. Dit stukje Marokko had een uitstekende ligging aan de handelsroutes die de Sahara doorkruisten, vergaarde enorme rijkdom en er werden met al dat geld prachtig versierde paleizen (kashba's) in de vallei gebouwd. De beroemdste ken je al, Ait-Ben-Haddou, maar er is nog een andere gelijkaardige kasbah-stad die internationale belangstelling begint te trekken: Telouet Kasbah.

Dit stadje werd meer dan een halve eeuw geleden verlaten na de onafhankelijkheid van Marokko en raakte daarna in verval. Maar het spectaculaire rode zandpaleis verkeert nog steeds in behoorlijk goede staat. In de grote ruimtes en ontvangstzalen vang je een glimp op van de vroegere pracht en praal.

  • De kashba ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Ouarzazate.
  • Je hebt een eigen auto nodig (of regel een taxi), want bussen rijden hier niet.
  • De kashba is elke dag open van 8 tot 18 uur en er staat een bewaker bij de ingang die per persoon een kleine toegangsprijs vraagt.

VERBLIJFTIP: Genieten van een traditioneel Marokkaans ontbijt, relaxen bij het zwembad met een muntthee en een onvergetelijk verblijf in één van de kleurrijke kamers, dat is Hotel Riad Amlal. Meer info en boeken.

  1. Maak een ritje op de quad in Ouarzazate

De woestijnachtige omgeving van Ouarzazate leent zich uitstekend tot een ritje op een quad. Je zal in Ouarzazate verschillende bedrijfjes vinden die quads verhuren. Het is een van de populairste activiteiten in de stad. Je trekt dan met een gids over woestijnpaden die vroeger gebruikt werden door nomadenkaravanen. Het is zelfs mogelijk om met de quad naar toeristische trekpleisters in de buurt te rijden, zoals Ait-Ben-Haddou.

Boek hieronder alvast je daguitstap naar Ouarzazate

  1. Zagora

Zagora is een andere leuke dagtrip vanuit Ouarzazate. Zagora is een stad vol stoffige, brede straten. Het is net als Merzouga een woestijnstad, alleen zie je hier geen zandduinen, maar wel een droge steenwoestijn (Erg Chegaga). Zagora wordt vaak gepresenteerd als een alternatief voor het afgelegen Merzouga. Een andere poort tot de woestijn dus. Wij verkiezen Merzouga, omdat je er tussen enorme zandduinen kan wandelen die zich tot in de oneindigheid lijken uit te strekken, maar Zagora is ook zeker een bezoekje waard.

  • Vlakbij de stad liggen de Tinfou-duinen, een soort miniversie van Merzouga.
  • Andere trekpleisters in de stad zijn de tuinen van Zagora, een groene oase, en de grote moskee Amzrou.
  • Wie meer te weten wil komen over de lokale tradities en geschiedenis, moet dan weer naar het Musée des Arts et Traditions de la Valleé du Drâa.

Minstens even spectaculair als Zagora zelf is de weg erheen. Je rijdt hier door een woestijnregio die bezaaid ligt met oases: de Draa-vallei. Vanuit het niets zie je plots honderden palmbomen opduiken boven de zanderige massa. Hier worden ook veel dadels geteeld; langs de straat proberen heel wat lokale boeren hun zoetigheden aan je te verkopen.

TIP: Boek je dagtrip vanuit Ouarzazate naar Zagora en geniet onderweg van het zicht op de Sahara-woestijn en de Draa-vallei. Je komt tijdens deze dagtour langs vele traditionele Berberdorpen met kasbahs die in de 17e en 18e werden gebouwd van modder en stro en je verkent de duinen van Zagora vanop een kameel.

  1. Hoe bereik je Ouarzazate vanuit Marrakesh?

We nemen aan dat je Ouarzazate bereikt vanuit Marrakesh. Daar vind je een grote luchthaven en het is een onmisbare stop voor iedereen die het zuidelijke deel van Marokko wil verkennen. Maar hoe bereik je Ouarzazate vanuit Marrakesh? Er zijn verschillende opties.

  • Het makkelijkst is om zelf een auto te huren in Marokko, niet alleen om Ouarzazate te bereiken, maar ook om daarna de rest van zuidelijk Marokko te verkennen. Dat is niet alleen de snelste manier om de afstand tussen beide steden te overbruggen, maar ook veruit de leukste. De weg tussen Marrakesh en Ouarzazate is namelijk fantastisch mooi. Je klimt door de bergen en door de woestijnachtige landschappen. Met je eigen auto kan je zoveel stops maken als je zelf wil. Reken op ongeveer vier uur om de rit te maken.
  • Wil je geen eigen auto huren? Dan is de bus ook een optie. Er rijden meerdere bussen per dag tussen Marrakesh en Ouarzazate. Je doet met de bus ongeveer vijf uur over het traject. Wie dan vanuit Ouarzazate naar Ait-Ben-Haddou wil, kan een grand taxi regelen of een tour boeken die je naar de Sahara brengt.

TIP: Boek hier een tour naar Ouarzazate, Ait-Ben-Haddou en de Sahara vanuit Marrakesh (aan een scherpe prijs!). Zo zie ja alles in weinig tijd en moet je geen vervoer regelen.

  1. Waar overnachten in Ouarzazate?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je vakantie in Ouarzazate? Wij hebben alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en riads in Ouarzazate hier.

  • The Kozyhome is een charmant verblijf in het centrum van Ouarzazate. De accommodatie is stijlvol ingericht en beschikt over een buitenzwembad, een gezellige tuin met terras en iedere ochtend geniet je van een ontbijtbuffet of à-la-carte. Meer info en boeken.
  • Riad Tama & spa is gebouwd volgens de traditionele architectuur en ligt in de stad Ouarzazate. De riad is voorzien van moderne kamers, een buitenzwembad met een tuin en een zonneterras. Na een leuke, avontuurlijke dag kan je tot rust komen in de typisch Marokkaanse Hamam. Meer info en boeken.
  • Riad Chay & Boutique & Boutique is een pension op 10 minuutjes van het stadscentrum. Deze riad biedt traditioneel ingerichte kamers en een rooftop terras met adembenemend uitzicht op de palmentuin, de stad Ouarzazate en het met sneeuw bedekte Atlasgebergte. Meer info en boeken.
  1. Boek je vakantie naar Marokko

Aanbieders vliegvakanties naar Marokko

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?