Dé 17 x mooiste bezienswaardigheden in Fez: wat te zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Dé 17 x mooiste bezienswaardigheden in Fez: wat te zien & doen?

22 december 2023 in Marokko1 reactie

Tijdens je rondreis door Marokko moet je zeker een bezoekje brengen aan de 3de grootste stad van het land. Fez is veel rustiger dan Marrakesh en sommigen beweren ook dat het zijn historische karakter beter heeft weten bewaren. Als je de geur kan trotseren moet je zeker eens langsgaan bij de kleurrijke leerlooierijen waar je ambachtslui leder kan zien verven op een traditionele manier. Slenter ook zeker door het doolhof van oude straatjes in de Medina.

In dit artikel een compleet overzicht van alle niet-te-missen bezienswaardigheden in Fez op, in 2 verschillende delen van de stad: Fez el Bali (oud-Fez) en Fez el Jdid (nieuw-Fez).

Onze tip: Doe een wandeling met gids of excursies in Fez

De mooiste bezienswaardigheden in Fez bezoeken? Ga mee met een rondleiding of gids en ontdek de verborgen plekjes van Fez. Kijk snel bij GetYourGuide voor nog meer aanbod of boek hieronder.

Inhoud artikel

 1. Hoe van de luchthaven naar het centrum van Fez (medina)

Met de taxi kan je eenvoudig van de luchthaven naar het centrum (boek je taxi veilig online)

 • "Grand taxi's" zijn de grote witte Mercedes-taxi's. De prijs is per wagen, niet per stoel (persoon). Ze zijn duurder dan kleine taxi's en ze reizen zo ver als je wilt.
 • "Petit taxi's" zijn klein en rood. Ze rekenen per stoel en kunnen ook andere passagiers meenemen. Ze zijn goedkoper dan grote taxi's. Ze reizen niet naar het vliegveld, en enkel binnen Fez.
 1. Bab Riafa

Bab Riafa is een van de oudste stadspoorten die je zal tegenkomen in Fez. Bab Riafa bestaat uit twee grote bogen die met mooie mozaïeken betegeld zijn. Deze stadspoort is een bijzonder overblijfsel van de kasbah Riafa die vroeger de oude medina omsloot. Vandaag loopt de belangrijkste toegangsweg naar Fez el Bali onder de bogen van de poort.

 1. Dar Batha

Dar Batha is het voormalige koninklijk paleis van de stad. Het werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van de Alaouitische sultan Hassan I en zijn opvolger Abdelaziz. In 1916 werd dit paleis omgebouwd tot een museum. Tegenwoordig herbergt het een enorme collectie van ongeveer 6000 objecten, gaande van keramiek tot textiel, die de artistieke evolutie van Marokko tot leven brengen.

 1. Bou Inania Madrasa

Het islamitische complex Bou Inania Madrasa werd tussen 1351 en 1356 gebouwd in opdracht van de Marinidische heerser Abu Inan Faris. Die beruchte leider stond niet zozeer bekend om zijn bouwwerken, maar wel omdat hij in tien jaar tijd 325 zonen verwerkt heeft en een reeks gruwelijke moorden op zijn kerfstok heeft staan.

Heb je enkel tijd om één islamatisch bouwwerk te bezoeken tijdens je reis, bezoek dan dit gebouw. Men is het er in het algemeen over eens dat dit het best bewaarde voorbeeld van Marinidische architectuur is in Marokko. Bou Inania Madrasa werd met zorg gerenoveerd en is sindsdien een plek waar schoonheid troef is. De gebedshal blijft wel enkel voorbehouden aan moslims.

 1. Al-Attarine madrasa

De Al-Attarine madrasa werd gebouwd door de Marinidische sultan Uthman II Abu Said tussen 1323 en 1325. Het is de derde madrasa (of Koranschool) die hij in de stad liet bouwen. Het bouwwerk bevindt zich aan de ingang van de soek Al-Attarine, de geurige kruidenmarkt waaraan het bouwwerk ook zijn naam ontleende. De adembenemende binnenplaats is de toeristische trekpleister van deze madrasa. Het bouwwerk is opnieuw een mooi voorbeeld van islamitische architectuur.

 1. De Blauwe Poort

De Blauwe Poort, ook bekend als Bab Bou Jeloud, is de belangrijkste westelijke ingang van Fez el Bali. Deze stadspoort werd opgetrokken in 1916 en heeft zijn naam te danken aan de sierlijke, kobaltblauwe mozaïken waarmee de poort bekleed werd. Kijk zeker eens achterom wanneer je onder de poort bent gewandeld, want aan de binnenkant heeft de poort een groene kleur.

Het blauw staat voor Fez, dat is bovendien ook de reden waarom het typische aardewerk uit Fez blauw is, terwijl het groen aan de andere kant symbool staat voor de islam. Je komt meteen in de steegjes van het hart van de oude medina terecht.

 1. Verdwaal in de magische medina

Stap de medina binnen door de Blauwe poort en ga er zalig verdwalen in de wirwar van steegjes. Geef je over, probeer je niet te oriënteren, het lukt toch niet (bij ons alvast niet) en geniet van de geuren en kleuren die er op je afkomen. Speciaal voor de toeristen zijn er ook enkele wandelroutes uitgestippeld, je kan ze wandelen door gekleurde bordjes te volgen.

Onze tip: Wil jij ook graag de magische medina van Fez ontdekken? Ga er op stap onder leiding van een gids en zie zoveel meer... Boek je tour online bij GetYourGuide (je kan annuleren tot 24u voor aankomst).
 1. Kairaouine-moskee

De enorme Kairaouine-moskee en islamitische universiteitsbibliotheek zijn enkel toegankelijk voor moslims. Het is een van de belangrijkste religieuze plekken in de stad. Het grootste deel van de moskee die je vandaag kan bewonderen dateert uit de 10e en 12e eeuw en één van de minaretten dateert zelfs uit 956.

Het is daarmee het oudste islamitische monument van Fez. Binnenin het gebouw bevindt zich ook een islamitische universiteit met een bibliotheek uit 1349. Het is een van de oudste en belangrijkste islamitische bibliotheken ter wereld.

Onze tip: vanop het dak van de Al-Attarine madrasa heb je een goed uitzicht op het complex. Het dak is wel niet altijd toegankelijk voor het publiek, maar je kan de bewaker misschien wel overtuigen om je binnen te laten.
 1. De Zawiya van Moulay Idriss II

De Zawiya van Moulay Idriss II is een mausoleum waarin het graf van Moulay Idriss II zich zou bevinden. Hij regeerde over Marokko tussen 808 en 828 en wordt beschouwd als de stichter van Fez en van de eerste Marokkaanse islamitische staat.

Het oorspronkelijke mausoleum werd gebouwd door de Mariniden rond 1440, maar het bouwwerk dat er vandaag staat dateert grotendeels uit de 18e eeuw. Een bezoek aan dit heiligdom zou geluk brengen aan vreemden die de stad bezoeken en het zou de bevalling van vrouwen vergemakkelijken.

 1. De leerlooierij van Chouara

Tussen de oude steegjes en gebouwen van Fez ligt de leerlooierij van Chouara verstopt. Dit is de grootste en bekendste van de drie leerlooierijen van de stad. Hier worden stukken leder bewaard en geverfd in grote stenen putten die elk gevuld zijn met een andere verfkleur. Het leer wordt hier ook verwerkt in kledingstukken, textiel, handtassen, jassen en andere producten die je in de stad en daarbuiten kan kopen. Ga mee met een gids en ontdek de mooiste plekjes en leuke weetjes.

Aandacht: Wees gewaarschuwd voor de doordringende verfgeur, meestal kan je op een dakterras wel een tak munt nemen om onder je neus te houden en zo de geur wat te verdoezelen.
 1. De stadspoort Bab Semmarine

Je kan Fez el Jdid binnengaan via de oude stadspoort Bab Semmarine. Vroeger stalden ambachtslieden hier hun paarden en muilezels en de plek werd ’s nachts bewaakt door soldaten. Voordat je deze medina bezoekt, kan je ook nog even de zuidelijke wijk Mellah verkennen, het joodse gebied van Fez.

Wist je dat we ook een volledig uitgewerkte wandeling hebben door Fez? Hiermee ontdek je het mooiste van Fez, van de oude Medina tot het nieuwe Fez.

 1. De Mellah

De Mellah, het Joodse getto, werd in de 14e eeuw aan de stad toegevoegd. De Joden werden toen gedwongen om Fez el Bali te verlaten na verschillende gewelddadige pogroms. Maak zeker eens een korte wandeling door deze wijk vol synagogen, het is de ideale manier om meer te weten te komen over de turbulente joodse geschiedenis in deze regio.

 1. Borj Nord

Ten noorden van Fez el Bali torent Borj Nord boven de stad uit. Dit fort werd aan het einde van de 16e eeuw gebouwd door de Saadiërs met de bedoeling om de rijke families van Fez, de zogenaamde Fassis, beter te kunnen controleren. Tegenwoordig huist Borj Nord het Marokkaans wapenmuseum, maar de belangrijkste reden om het fort te bezoeken is om van het indrukwekkende uitzicht over de medina te genieten.

 1. Laat je op sleeptouw nemen door tapijtventers

Je kent het wel, ze lokken je binnen om naar hun prachtige tapijten te kijken bij een kopje verse muntthee en voor je het weet heb je een nieuw tapijt voor in je woonkamer mee naar huis. Leuke souvenir dat wel :-), maar weet wat de intenties zijn als je meegaat in het verkooppraatje.

 1. Het koninklijk paleis

Het koninklijk paleis of Dar el Makhzen beslaat een oppervlakte van maar liefst 80 hectare. Helaas is dit complex, dat streng beveiligd wordt door troepen bewakers, niet toegankelijk voor het publiek. Op de Place des Alaouites kan je wel de grote hoofdingang bekijken en foto’s nemen van de sierlijke gouden poorten.

 1. Bezoek een hamam in Fez

Probeer zeker eens een hamam, een traditioneel Marokkaans badhuis. Je kan je laten masseren of je lichaam laten scrubben in een van de 250 hamams die Fez rijk is. Mannen en vrouwen gaan gescheiden naar de hamam. Vraag even in je hotel of Riad welke hamam je het best bezoekt. De ene is al wat "harder" dan de andere. Breng je eigen shampoo en handdoek mee.

 1. Daguitstappen, tours en excursies vanuit Fez

Vanuit Fez kan je ook verschillende dagtochten of excursies maken naar andere interessante plaatsen in de omgeving. Hieronder sommen we enkele topattracties op die je makkelijk kan bereiken vanuit de stad.

17.1. Meknes één van de vier koningssteden van Marokko

Net als Marrakesh, Fez en Rabat, is Meknes een van de vier koningssteden van Marokko. Meknes werd gesticht door de Alaouitische sultan Ismail Ibn Sharif die over het land regeerde tussen 1672 en 1727. Hij liet stadsmuren rond de nederzetting bouwen en maakte van Meknes de hoofdstad van zijn rijk. In deze stad wandel je tussen 17de-eeuwse gebouwen die getuigen van de harmonieuze vermenging van islamitische en Europese bouwstijlen uit die tijd.

 • De overblijfselen van de oude vestingwerken behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Meknes.
 • De blikvangers zijn de grote stadspoorten Bab El Khemis en Bab Berdaine.
 • In de medina van Meknes kan je de Grote Moskee uit de 12e eeuw bewonderen en een bezoek brengen aan Dar Jamai, ooit het huis van de invloedrijke Jamai-familie, nu een belangrijk Marokkaans kunstmuseum.
 • Je kan er ook Dar el Mahkzen bezoeken, het officiële paleis en mausoleum van de sultan Moulay Ismail.
 • De bogen en muren van Heri es-Souani, een oud architecturaal pareltje in opdracht van de sultan Mulai Ismail. Het diende als graanschuur en stal voor ongeveer 12.000 paarden.
Ga mee op een daguitstap vanuit Fez naar Meknes. Je wordt opgehaald aan je hotel voor een volledig dagtour. Boek je tour online vanaf € 60 bij GetYourGuide.

17.2. De Romeinse archeologische site Volubilis

Op ongeveer een half uur rijden ten noorden van Meknes ligt de belangrijke archeologische site Volubilis. Dit berberdorp groeide uit tot een proto-Karthaagse nederzetting en werd uiteindelijk de hoofdstad van het Berberse koninkrijk Mauritanië. Volubilis groeide snel onder Romeinse heerschappij en de stad werd rijk dankzij de handel in olijven. De Romeinse bevolking bouwde er mooie villa’s en stadswoningen die versierd werden met grote mozaïeken.

Volubilis is vandaag een van de belangrijkste Romeinse sites in Marokko. Omdat de nederzetting een goed bewaard voorbeeld is van hoe een grote Romeinse stad aan de rand van het rijk er uitzag, verdiende Volubilis een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ga mee op een daguitstap vanuit Fez naar Volubilis. Je wordt opgehaald aan je hotel voor een volledig dagtour.
Boek je tour online vanaf € 35 bij GetYourGuide.

17.3. Bezoek het Ifrane Nationaal Park

Natuurliefhebberskunnen een bezoek brengen aan het Ifrane Nationaal Park. Een groot deel van dit nationale park is bedekt met een bos van Atlasceders waarin een groep berberapen leven. Je kan hier mooie wandelingen maken en met een beetje geluk spot je enkele wilde dieren.

 1. Waar overnachten in Fez? Onze 5 x favorieten

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke, authentieke ervaring in Fez, moet je in een riad verblijven.
Er zijn minder kamers, het gebouw is prachtig versierd en je kan er genieten van heerlijke lokale gerechten.
Ontdek onze persoonlijke favoriete Riads in Fez hier!

Onze favoriete Riads in Fez opgelijst

 1. Filmpje: ontdek de magie van Fez

Benieuwd naar hoe Fez eruitziet? Bekijk dit filmpje en krijg een mini-rondleiding langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Fez moeten reizen!

 1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 november 2023 - Stephen Adriaens

De wandelingen zien er interessant uit. Ik moet ze nog doen. Wel jammer dat er niet meer wandelingen zijn op diverse plaatsen (maar misschien is dit niet nodig).

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?