21 x bezienswaardigheden Lorraine: Wat zien & doen in Lotharingen?

21 x bezienswaardigheden Lorraine: Wat zien & doen in Lotharingen?

23 november 2020 in Lorraine1 reactie

Lorraine ook wel het ‘Lotharingen’ genoemd, ligt in het noordoosten van Frankrijk. De streek kent een lange geschiedenis en heeft lang niet altijd tot Frankrijk behoord. Lorraine kent drie belangrijke steden: het gezellige Verdun, Metz aan de Moezel en het Art Nouveau Nancy. Ontdek alvast de must-sees van Lorraine!

Inhoud artikel

  1. Verdun

Verdun is getekend door een zwaar historisch verleden, nauw verbonden aan de Eerste Wereldoorlog. In de periode van 1916 tot 1917 werd hier hevig strijd geleverd. Vele monumenten en gebouwen herinneren aan die bloederige jaren. Deze stad aan de Maas heeft vestigingen gehad, drie stadspoorten blijven er nog over. Verdun bezit een kathedraal, een prachtig bisschoppelijk paleis en veel gezellige en pittoreske straatjes langs de oevers van de Maas.

Porte Chausée

Deze 14e-eeuwse middeleeuwse poort maakte deel uit van de stadsmuur. De jongste verbouwingen dateren van de 17de eeuw. Zoals zovele stadspoorten heeft deze ook ooit eens dienst gedaan als gevangenis maar nu heeft deze geen functie meer. Het is best een mooi plaatje!

Monument Hollandais

Dit herdenkingsmonument langs de Maas symboliseert het onsterfelijke Frankrijk en werd geschonken door Nederland. De vrouw met gespreide armen moet Jeanne d'Arc voorstellen, de heilige die de Engelsen overwon en toch op de brandstapel terechtkwam in Rouen.

Monument a la Victoire

Monument a la Victoire, gebouwd in het stadscentrum, werd ingehuldigd in 1929. Je hoeft de treden niet te tellen, het zijn 73 treden die werden uitgehouwen uit de oude vestingen van Verdun. De treden leiden naar een crypte waarin de gouden boeken liggen van zij die een medaille van Verdun kregen.

Bovenop de 30 meter hoge toren prijkt een strijder, steunend op zijn zwaard en met zijn blik naar het oosten gericht. Dit monument biedt een bijzonder uitzicht over de stad.

Centre Mondial de la Paix

Dit bisschoppelijk paleis werd gebouwd in de eerste helft van de 18de eeuw. Sedert 1994, na een grondige restauratie, werd hier het "Wereldcentrum voor de Vrede" ondergebracht. Het is niet alleen een documentatiecentrum maar ook een permanente tentoonstellingsruimte. Veel Franse scholen komen naar hier om te werken rond het thema 'Vrede'. Raadpleeg eerst dewebsite voor de openingsuren en de lopende tentoonstellingen.

Cathédrale Notre Dame

De Notre-Dame kathedraal van Verdun is één van de oudste van Europa. Het is het symbool van een stad die blijft herrijzen uit zijn ruïnes. De kerk en ook het bisschoppelijk paleis werden gebouwd op een rots boven de Maas, bijna het hoogste punt van Verdun.

Wat je te zien krijgt dateert van halfweg de 18de eeuw, van na de grote brand die de kerk bijna volledig verwoestte. In 1916 werd de kerk opnieuw zwaar beschadigd, vandaar dat de glasramen ook niet meer oorspronkelijk zijn. De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal heeft ook een mooie kloostergang, die je zeker niet mag missen en het enorme baldakijn boven het altaar zal wellicht ook je aandacht trekken.

Citadelle Souterraine de Verdun

Deze citadel werd gebouwd in 1642 door de beroemde vestingarchitect Vauban. Het bestaat uit 7 km gangen, waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit militair complex was een logistiek centrum voor de bevoorrading van troepen en ook een verblijfplaats voor maximaal 10.000 manschappen. Het had de allure van een dorp met een ziekenhuis, bakkerij, slagerij, etc.

Op 10 november 1920 was de citadel het decor voor een heel bijzondere gebeurtenis. Er werden acht kisten met de lichamen van onbekende soldaten geplaatst, afkomstig van acht grote slagvelden rond Verdun. Een soldaat moest een boeket bloemen neerleggen op één van de kisten. Deze onbekende gesneuvelde soldaat kreeg dan een permanente rustplaats onder de Arcde Triomphe in Parijs. Het graf van de onbekende soldaat in Parijs is één van de belangrijkste militaire herdenkingsplaatsen in Frankrijk.

Ossuaire de Douaumont

De veldslag van Verdun was zo bloedig en verminkte zoveel lichamen dat ze zelfs niet meer het onderscheid konden maken of het nu een Duitse of een Franse soldaat was. In het Ossuaire de Douaumont liggen de stoffelijke resten begraven van ongeveer 130 000 soldaten, van beide nationaliteiten maar onbekend.

Op het kerkhof zijn er nog eens 15 000 kruisen geplaatst voor geïdentificeerde Franse soldaten en ook op andere plaatsen in het gebouw zijn er mensen begraven. Centraal is er een kapel en in de toren is er een museum en uitkijkpunt waar je een zicht hebt op de omgeving.

Mémorial de Verdun

Mémorial de Verdun vertelt je zowat alles over de Slag van Verdun, met een thematische opstelling. Je vindt er meer dan 2000 objecten, foto’s en audiovisuele voorstellingen verdeeld over drie verdiepingen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om zelf te beleven hoe het er aan toeging op het slagveld en je krijgt duiding over het leven achter het front inclusief de verzorging en de behandeling van de gewonden.

Tip: reken op een halfuurtje om het museum te bezoeken. Meer informatie vind je op de website.
  1. Metz

Metz is prachtig gelegen aan de oevers van de Moezel in het noordoosten van Frankrijk. Het is de grootste stad en de hoofdstad van de regio Lotharingen. Metz loopt over van de bezienswaardigheden en leuke pleintjes. Breng een bezoekje aan een van de velen historische gebouwen die de stad rijk is, of wandel door de prachtige tuinen van de stad.

Centre Pompidou Metz

Het Pompidou-Metz is het belangrijkste museum van Metz en misschien zelfs van de Lorraine. Deze gloednieuwe kunsttempel werd geopend in 2010 en gaf de stad een enorme toeristische boost. Het Centre Pompidou-Metz is ontworpen in de stijl van het Centre Pompidou in Parijs en heeft fascinerende moderne en hedendaagse kunst in overvloed.

Net zoals in Parijs moest het iets controversieels zijn en dat is het ook geworden. Het gebouwd is ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban, bijgestaan door Franse collega's. Het bijzondere aan het dak is dat het enorm veel licht doorlaat en zo eigenlijk alle ruimtes mooi verlicht. Het is bovendien ook een zeer mooi spektakel als de duisternis valt.

Wil je graag Metz ontdekken tijdens je bezoek? Download onze stadswandeling Metz langs de mooiste bezienswaardigheden.

Sainte Pierre aux Nonnains

Je zou het niet denken, maar dit zou de oudste kerk van Frankrijk moeten zijn. Het is een leegstaand gebouw maar het is precies dat wat aanspreekt. Al in 390 stond hier een basiliek ten tijde van keizer Constantijn. Die basiliek werd door de Hunnen vernietigd waarna een grote kapel werd gebouwd. Hier konden de nonnen intrekken, wat de naam van de kerk verklaard. Eind de eerste eeuw kwam er een abdij bij en later een kloostergang. Je bezoekt hier dus een unieke plek met geschiedenis!

Kathedraal St. Etienne

De Saint-Etienne kathedraal loont zeker en vast de moeite voor een bezoekje. Het is een indrukwekkende kathedraal die tot de grootste van de wereld behoort, het middenschip is meer dan veertig meter hoog en de lengte bedraagt 123 meter. Het bijzondere eraan is dat men in 1240 twee kerken heeft omgebouwd tot de huidige kathedraal.

Het meest indrukwekkende onderdeel van de kathedraal van Metz zijn de enorme glas-in-loodramen uit de 14e tot de 16e eeuw. Enkele van de mooiste glasramen zijn gemaakt door de beroemde kunstenaar Marc Chagall.

Musée de la Cour d’Or

Het Musée de la Cour d'Or van Metz is gehuisvest in een oud klooster en in een paar andere historische panden. Je loopt er als het ware door de geschiedenis van Metz, letterlijk.. Het bestaat uit verschillende afdelingen waarvan de archeologische de belangrijkste is. Metz lag op een kruispunt van Romeinse wegen en in de kelders zijn nog restanten te zien van een Romeins badhuis.

  1. Nancy

Nancy is één van de bekendste steden in Lorraine. De stad beschikt niet alleen over werelderfgoed maar staat ook bekend als de geboortestad van de Art Nouveau. Er zijn nog steeds behoorlijk wat voorbeelden van deze kunststroming te vinden. In totaal zouden er nog zo’n vijftigtal Art Nouveau huizen.

Place Stanislas

Dit wordt wel eens het mooiste plein van Frankrijk genoemd. Het is in feite één grote openlucht museum waar je sculpturen, fonteinen en smeedijzeren hekken die met bladgoud versierd zijn, kan bewonderen. Place Stanislas is het embleem van de vroegere hoofdstad van de hertogen van Lotharingen. Hier kan je eventjes neerstrijken op een van de caféterrassen op dit prachtige plein omringd met classicistische gebouwen uit de 18e eeuw. Het plein heeft een eigen sfeertje en staat dan ook op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

TIP: Wil jij ook graag Nancy verkennen? Download onze stadswandeling Nancy en ontdek de mooiste plekjes.

Musée des Beaux-Arts

Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten) in Nacy is een vrij recent gebouw door zijn talrijke verbouwingen. Binnenin krijg je dan ook een moderne indruk. Het museum bevat een indrukwekkende collectie schilderijen vanaf de 14de eeuw tot nu. En daar zijn klinkende namen bij zoals Caravaggio, Rubens, Picasso, Modigliani, Manet,.. In het Musée des Beaux-Arts is uiteraard ook aandacht voor lokale kunst en andere kunstvormen zoals werken in kristal.

Palais du Gouvernement en het Palais Ducale

Op het einde van de Place de la Carrière staat het Palais du Gouvernement met daarnaast het Palais Ducale, dat uit de 12de eeuw stamt. Palais Ducal is waarschijnlijk het bekendste gebouw. Hier woonden vroeger de hertogen van de Lorraine.

Hier is nu het museum van de geschiedenis van Lotharingen gevestigd. Het Musée Historique Lorrain is het belangrijkste museum van Nancy en bevat een heel waardevolle historische collectie over de regio. Je kan hier uren doorbrengen tussen de beeldhouwwerken, documenten, gebruiksvoorwerpen, kledij en andere herinneringen.

Villa Majorelle

Als je van bijzonder architectuur en toegepaste kunst houdt, moet je zeker even halt houden bij Villa Majorelle. Villa Majorelle is één van de meesterwerken van de Art Nouveau in Nancy. Het pand werd gebouwd in 1898 in opdracht van Louis Majorelle en werd ontworpen door architect Henri Sauvage. Het was één van de eerste huizen ter wereld die in de Art Nouveaustijl gebouwd werd.

  1. Butte de Montsec

De getuigenberg van 377 meter biedt je niet alleen een prachtig panorama over de Lorraine en het meer van Madine, maar is ook de locatie van een Amerikaans oorlogsmonument. Het is een herdenking aan de prestaties van de soldaten die in de regio hebben gevochten.

Het monument bestaat uit een cirkelvormige zuilengang en heeft een brede oplopende trad. Centraal is op een bronzen kaart te zien hoe het slagveld gesitueerd was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het heel wat schade op. Dit neoclassicistische monument, in perfecte staat, wordt nog steeds onderhouden door de Amerikaanse overheid.

  1. Saint-Mihiel

Saint-Mihiel heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 9de eeuw en nauw samenhangt met de abdijkerk Saint-Michel. Het huidige abdijgebouw dateert van de 18de eeuw en heeft het tijdens de Eerste Wereldoorlog hard te verduren gekregen. Van 1914 tot 1918 was St-Mihiel bezet door de Duitsers, die zo de bevoorrading van Verdun via de Maas konden tegenhouden. Deze bezetting is bekend als de "Saillant de Saint-Mihiel". Tegenwoordig is een groot deel van de abdij in gebruik als stadhuis.

Het belangrijkste evenwel is de bibliotheek van 1775. De collectie is tijdens de Franse Revolutie wel gedeeltelijk geplunderd. De bibliotheek bezit nu nog 74 manuscripten van de 9de tot de 16de eeuw, 86 boeken uit de 15de eeuw en 1150 werken uit de 16de eeuw.

Saint-Mihiel kende ook een beroemde inwoner: beeldhouwer Ligier Richier. Je kan een werk van hem zien in de abdijkerk Saint-Michel en in de parochiekerk Saint-Etienne. Dit moet je gezien hebben, 13 personages rond een graf. De beelden zijn niet alleen groter dan werkelijkheid, maar de uitdrukking is levensecht.

In de abdijkerk tenslotte is er ook nog een museum van gewijde kunst (Musée d'art sacré) ondergebracht. Meer info vind je op de website of via de toeristische dienst.

  1. Rocroi

Rocroi is een heel bijzonder stadje: gebouwd in een stervorm met een dubbele verdedigingswal. Hier wandel je van het ene uitstekende verdedigingspunt naar het andere om tenslotte in het hartje terecht te komen.

Rocroi heeft niet alleen door zijn architectuur geschiedenis geschreven. In 1643 werd hier een belangrijke overwinning behaald op de Spanjaarden. Pas in 1888 werd het gedemilitariseerd en vertrokken de soldaten. Toch blijft er vandaag nog heel veel over van zijn originele vorm.

Musée de la Bataille de Rocroi

Rocroi staat ook wel bekend om de ‘Slag bij Rocroi’. In het Musée de la Bataille de Rocroi vertelt men het verhaal door middel van beeld en maquettes. Maar ook andere thema’ als de bouw van de vestingen en de Dertigjarige Oorlog komen aan bod. Het is een boeiende uitstap als je interesse hebt voor deze periode in de Franse geschiedenis.

Bastion du Dauphin

Een bastion (bolwerk in het Nederlands) is een uitspringend deel van de verdedigingsmuur. Het had vooral een verdedigende functie voor de soldaten. Van hieruit kon men namelijk de vijand langs drie zijden bestoken. Rocroi telt nog zo’n vijf bastions die nog steeds goed herkenbaar zijn.

Bastion du Dauphin werd gebouwd in 1555, als een van de eerste bolwerken. Onder het bastion werd er in 1882 een militair hospitaal gebouwd maar omdat de stad een paar jaar later vrijgegeven werd aan de burgers en de militairen vertrokken, werd dit nooit echt gebruikt. Vandaag de dag kan je er tijdelijke tentoonstellingen volgen en evenementen bijwonen.

  1. Download onze reisgids Lorraine

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Lorraine? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download ons roadbook met een complete route door de Lorraine.

Lorraine autoroute

Gratis reisgids Lorraine downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 maart 2022 - Moons Willy

Een prachtige reis gids zal zijn nut zeker bewijzen ik ben jullie zeer dankbaar voor deze informatie,met beleefde groeten Willy Moons

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?