Rondreis Denemarken van 14 dagen: reisschema + tips en route door Denemarken

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Denemarken van 14 dagen: reisschema + tips en route door Denemarken

11 januari 2024 in Denemarken15 reacties

Wil je graag op rondreis door Denemarken? Gebruik onze uitgestippelde rondreis en mis niets van dit sprookjesachtige land!

Tot voor kort was Denemarken een eerder onbekende bestemming die toeristen meestal links lieten liggen. Het Scandinavisch design, populaire tv-series en de vooruitstrevende initiatieven op vlak van ecologie hebben Denemarken echter op de wereldkaart gezet. Of je nu op zoek bent naar lekker eten, kunst en cultuur, natuur of avontuur, Denemarken heeft het allemaal.

Deze rondreis gidst je in 14 dagen langs het mooiste van Denemarken. Je verkent niet alleen de grote steden Aarhus, Odense en Kopenhagen, maar ook verschillende minder bekende pareltjes en natuurlijk de mooiste natuurgebieden.

Inhoud artikel

Onze uitgestippelde autoroute brengt je langs de niet-te-missen plekjes van Denemarken. Download onze gratis preview reisgids Denemarken en trek eropuit!

Kaartje met route Denemarken

Dag 1: Kolding en Viborg

Afstand: 303 kilometer

Je start de rondreis met een bezoek aan het kasteel van Kolding. Daarna rijd je verder richting het westen om daar de westelijke kust van Jutland te verkennen en zo het binnenland in te rijden richting de historische stad Viborg.

Onderweg houd je even halt in het middeleeuwse Ribe, de oudste stad van Denemarken waar je ook het fascinerende Vikingmuseum kan bezoeken. Je rijdt ook door het Waddenzee Nationaal Park en voorbij de oude marktstad Varbe.

Aan de haven van Esbjerg, die uitkijkt over de Waddenzee en de Noordzee, staan een aantal gigantische beelden. Deze Mennesket ved Havet, de Mannen aan Zee, zijn 4 witte beelden van 9 meter hoog die de samenkomst van mens met natuur uitbeelden. De beelden zijn het symbool van de stad geworden en bij goed weer kan je ze al zien van wel tien kilometer ver.

Dag 2: Viborg naar Aalborg

Afstand: 448 kilometer

Vandaag volg je de kronkelende Margrietroute van Viborg naar Aalborg. Je legt vandaag een grote afstand af, maar onderweg passeer je enkele leuke stopplekken. De eerste stopplek is de goed bewaarde verdedigingsburcht Spøttrup, een must-see in dit deel van Denemarken. Daarna rijd je onder andere nog door het beschermde gebied van Thy Nationaal Park en langs het strand van Blokhus.

Dag 3: Aalborg naar Skagen

Afstand: 144 kilometer

Eerst verken je Aalborg nog wat. Wandel zeker door de goed bewaarde oude stadswijk en bewonder de gotische kathedraal, Budolfi Kirke en het griezelige 16e-eeuwse Aalborghuskasteel. Je rijdt daarna naar de populaire badplaats Skagen, de meest noordelijk gelegen stad van Denemarken. Onderweg naar Skagen passeer je de vuurtoren van Rubjerg Knude die op indrukwekkende kliffen prijkt.

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Denemarken en laat je alvast verrassen!

Dag 4: Skagen naar Aarhus

Afstand: 502 kilometer

Na je bezoek aan het meest noordelijke puntje van Jutland, rijd je vandaag via de kronkelende weg terug in zuidelijke richting, om onderweg een reeks mooie bezienswaardigheden van Oost-Jutland te bezoeken. Hoogtepunten zijn Slot Voergaard, een renaissancistisch waterlandhuis, en het Mols Bjerge Nationaal Park, één van de spectaculairste natuurgebieden van het land. Je eindigt de dag met een bezoek aan de charmante stad Aarhus.

Onze tip: Ontdek de stad met onze compleet uitgestippelde stadswandeling door Aarhus.

Dag 5: Aarhus naar Billund

Afstand: 276 kilometer

Vandaag vervolg je de reis door Jutland door het prachtige landschap naar een van de bekendste bezienswaardigheden van Denemarken. De tour van deze dag gidst je naar de omgeving van Billund, waar je morgen de kans krijgt om het beroemde Legoland te bezoeken voordat je verder gaat met je rondreis.

Vandaag passeer je onderweg langs onder andere de rivier Gudenåen en de stad Silkeborg die vooral bekend staat als de poort naar het Deense merengebied. Wie wat tijd heeft, kan hier mooie wandelingen maken.

TIP: In de zomermaanden kan je in Bryrup een ritje maken met de historische stoomtrein Bryrup Veteran Train, een rit van zo'n 5 km van Bryrup naar Vrads, langs de meren Kvindsø, Kulsø en Snabe Igelsø. Meer info op de website.

Dag 6: Billund naar Odense

Afstand: 122 kilometer

Vandaag bezoek je het Legoland Billund Resort, het originele Legoland Park vlak naast de eerste Lego-fabriek. Het park werd geopend in 1968 en verwelkomt sindsdien steentjesliefhebbers van alle leeftijden. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in Denemarken! Maak zeker ook de tijd vrij om een bezoeken te brengen aan het Lego House, een interactief doe museum. Na je verblijf in Billund rijd je verder naar Odense.

Maak je bezoekje nog beter en verblijf in het Hotel Legoland! Vanuit je kamers heb je namelijk zicht op het attractiepark en een eigen ingang naar het populaire themapark Legoland® Billund. Ongetwijfeld een ervaring dat je nooit meer zal vergeten. Meer info en boeken!

Dag 7: Odense

Vandaag verken je het prachtige Odense, één van de mooiste stadjes van Denemarken. Het staat vooral bekend als de geboorteplaats van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en je zal tijdens je bezoek aan Odense ook niet aan hem kunnen ontsnappen.

Odense heeft echter ook nog andere troeven. Je kan de levendige geschiedenis van de stad herleven bij de vele historische bezienswaardigheden en het stadje heeft verder ook een levendige culturele scene.

Verken Odense met onze uitgestippelde wandeling, en ontdek de stad in het spoor Hans Christian Andersen.

Dag 8: Odense naar Helsingør

Afstand: 362 kilometer

Vandaag laat je het eiland Funen achter je en rijd je van Odense naar Helsingør. Via de noordkust ga je richting het oosten van Seeland. Net als bij het vorige deel van deze rondreis, kan je voor een groot deel van de route de schilderachtige Margrietroute volgen. Onderweg passeer je onder andere de mooie zandstranden van Rørvig, het mooie dorpje Hundested en het stadje Tisvilde, de poort naar de zogenaamde Deense Rivièra.

Dag 9: Helsingør naar Kopenhagen

Afstand: 105 kilometer

Op dag 9 maak je een kleine omweg naar het zuiden, waarbij je het Par Force Hunting Landscape en Kasteel Frederiksborg bezoekt. Daarna volg je de Margrietroute langs de oostkust van Seeland en verder zuidwaarts naar Kopenhagen.

Onze tip: Wil je graag Kopenhagen verkennen? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Kopenhagen en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Dag 10 en 11: Kopenhagen

Kopenhagen is zonder twijfel een stad zonder gelijke in Denemarken. Toch nemen weinig mensen de tijd om de hoofdstad echt te leren kennen. Als het je lukt, raden wij je aan om hier wat langer te blijven. Kopenhagen staat vooral bekend om de kleurrijke havenpanden, de statische paleizen, groene parken en interessante musea.

Lees ons blogartikel over Kopenhagen, daarin hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden van de Deense hoofdstad opgesomd zoals een bezoekje aan het kleurrijke Nyhavn of het pretpark Tivoli Gardens.

Op zoek naar een hotel of hostel in Kopenhagen? Ontdek onze favorieten hotels en hostels in Kopenhagen.

Dag 12: Kopenhagen naar Møn

Afstand: 297 kilometer

Het is tijd om het prachtige Kopenhagen achter je te laten en verder zuidwaarts te rijden naar het eiland Falster. Je bezoekt vandaag de historische stad Roskilde, één van de mooiste Deense steden. Bezoek er zeker de kathedraal waar bijna alle Deense vorsten begraven liggen en ook het unieke Vikingschipmuseum mag je niet links laten liggen.

Voor je verder rijdt naar het eiland Møn passeer je nog onder andere het kasteel van Vallø en de witte krijtrotsen van van Stevns Klint.

Dag 13: Møn naar Svendburg

Afstand: 290 kilometer

Je rondreis gaat verder met een bezoek aan de krijtrotsen van Møns Klint en daarna verken je de eilanden Falster en Lolland. De dag eindigen doe je op het eiland Funen. Onderweg passeer je ook nog het pittoreske dorpje Nysted en het Halsted Klooster.

Dag 14: Svendborg naar Kolding

Afstand: 390 kilometer

Je reis zit er bijna op! Voordat je Svendborg achter je laat, kan je eerst nog enkele eilanden van de uitgestrekte Funen-archipel verkennen. Vooraleer je terugkeert naar Kolding bezoek je ook nog het Egeskov-kasteel, het best bewaarde renaissancistische waterkasteel van Europa.

Maak een tussenstop in Hamelen en Bremen

Ben je met de wagen op rondreis naar Denemarken, dan kan het een leuk idee zijn om een stop te maken bij de Rattenvanger van Hamelen of de Stadsmuzikanten in Bremen of misschien wil je liever de havenstad Hamburg verkennen?

FAQ - Veelgestelde vragen over Denemarken

Waar staat Denemarken bekend om?

Denemarken staat onder meer bekend om prachtige natuurgebieden, schitterende sprookjeskastelen, oude steden, vuurtorens, kleurrijke havens, en vele strandjes. Ja, ook stranden! Ze zijn hier uitstekend om te duiken. Grote trekpleister van het land is het attractiepark Legoland.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Denemarken?

Bezoek je Denemarken dan zal je je ogen alvast uitkijken. Enkele van de grootste trekpleisters zijn (deze komen aan bod tijdens je rondreis):

Wat is de beste periode voor een vakantie Denemarken?

Ben je van plan Denemarken te bezoeken? Over het algemeen kunnen we zeggen dat de beste reistijd voor Denemarken is april tot en met oktober. Zowel de zomers als de winters zijn mild en er kan het hele jaar door regen vallen. Verder hangt het er natuurlijk maar helemaal van af welk deel van het land je bezoekt. In het oosten is het 's zomers warmer en regent het juist wat minder. Uiteraard heeft elke periode zijn charme, je zal zeker niet teleurgesteld zijn.

Download onze reisgids Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 juni 2024 - Elvira

De reisgidsen geven mij veel inspiratie TIP ik vind het lastig in te schatten hoe lang het rijden is tussen twee plaatsen., dus als er een schatting bij staat zou dat handig zijn. Ga vooral zo door

- 11 juni 2024 - Annelies Huvaere

We zijn heel dankbaar voor jullie reisgids! Zeer interessant om een reisschema te krijgen. Zo weten we wat haalbaar is qua afstand/ tijd. We houden van jullie gevarieerde tips om bezienswaardigheden te bezoeken! Dankjewel!

- 25 februari 2024 - Ludo Van den Eynde

ideale gids voor een persoonlijke rondreis

- 29 augustus 2023 - Jeannine janssens

Heel leerzame, fijne gids met een heleboel nuttige en interessante weetjes -waarvan we trouwens al vaker gebruik gemaakt hebben in onze andere reisjes - Nu eerst ter plaatse uittesten. .

- 20 augustus 2023 - Grietje Westerhof

Hartstikke fijn

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?