Roskilde bezoeken & omgeving? Vikingschipmuseum + bezienswaardigheden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roskilde bezoeken & omgeving? Vikingschipmuseum + bezienswaardigheden

25 mei 2023 in Denemarken0 reacties

Roskilde was ooit de hoofdstad van Denemarken. Tussen de 10e en 15e eeuw was dit de belangrijkste stad van het land en ook het religieuze centrum van de streek. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Roskilde is de prachtige gotische kathedraal met zijn tweelingtorens, een overblijfsel uit die glansperiode. Je kan er de overblijfselen van talrijke Deense koningen en koninginnen bezoeken, waaronder koning Christian IV en Harald Blauwtand. Daarnaast kan je ook het indrukwekkende Vikingschipmuseum bezoeken en ook in de buurt valt er heel wat te beleven.

Hieronder hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Roskilde op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

Roskilde bezoeken vanuit Kopenhagen?

Wil je Roskilde met een gids bezoeken vanuit Kopenhagen? Boek online je tickets voor een daguitstap naar Roskilde. Je bezoekt dan alle highlights van deze historische stad in 1 dag, een aanrader voor wie weinig tijd heeft!
  1. De kathedraal van Roskilde

De kathedraal van Roskilde is een van de belangrijkste plaatsen van Denemarken. In de kathedraal liggen namelijk talrijke Deense koningen en koninginnen begraven. Het bouwwerk draagt een lange geschiedenis met zich mee. De kerk werd in de 12e eeuw gebouwd op de plaats van een houten kerk en de werken hebben meer dan 100 jaar aangesleept. Na een grote brand in 1443 werd de kathedraal heropgebouwd en later werden er nog verschillende kapellen aan toegevoegd.

De grootste en bekendste kapel van de kathedraal van Roskilde is de grafkapel. Daar liggen de meeste Deense vorsten begraven die over het land regeerden tussen 986 en 1972, een erg bijzondere plek dus! Sinds 1995 staat de kathedraal op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je bezoekt de kathedraal het beste door de bewegwijzerde wandelroute te volgen. Je passeert dan alle belangrijke plekken en je maakt een reis door de tijd. Je wandelt onder andere voorbij Christian IV’s privé-balkon, het Antwerpse drieluik achter het altaar, de sarcofaag van de machtige veertiende-eeuwse koningin Margaretha I en de indrukwekkende kapellen van Christian I en Christian IV en het opmerkelijke grafgebouw van Frederik IX. Let ook zeker op de indrukwekkende toegangspoorten van de kathedraal.

  1. Vikingschipmuseum in Roskilde

Je zou misschien denken dat de aanwezigheid van het Vikingschipmuseum betekent dat de Vikingen ooit het gebied van Roskilde bezet hebben, maar niets is minder waar. Roskilde heeft wel een opvallende andere link met de Vikingen. Enkele honderden jaren geleden verwachtten de inwoners van de koninklijke stad Roskilde een Vikingaanval. Ze beslisten daarom om 5 Vikingschepen te doen zinken door de schepen met keien te laden. Op die manier werd de haven geblokkeerd en konden de Vikingen niet aan land komen. De scheepswrakken werden pas 10 eeuwen later teruggevonden, in 1962.

Die zogenaamde Skuldelev-scheepswrakken werden boven water gehaald en gedetailleerd gereconstrueerd. In het Vikingmuseum kom je alles te weten over het bijzondere verhaal van de 5 schepen en je kan er ook een film zien over de reconstructie van de wrakken. Meer info op de website

De gereconstrueerde schepen liggen voor anker in de haven van het museum en zijn vrijwel identiek aan de schepen die 1000 jaar geleden de Deense kusten onveilig maakten. Wil je je voelen als een echte Viking? Dan kan je ook zelf een Vikingoutfit aantrekken en aan boord gaan van een Vikingschip.

Wie geïnteresseerd is in hoe de Vikingen erin slaagden om sterke houten schepen te bouwen, moet zeker een bezoek brengen aan de scheepswerf. Je leert er bijvoorbeeld welk soort hout er gebruikt werd en je leert ook zelf hoe je een scheepstouw moet vlechten, hoe je een patroon in hout moet snijden en nog veel meer. Een leuke en leerrijke ervaring! Als kers op de taart kan je er ook een tocht maken met een Vikingschip.

  1. Bezienswaardigheden langs de Margrietroute vanuit Roskilde

Langs de Margrietroute vanuit Roskilde kun je genieten van wat kleinere attracties, charmante landschappen en gezellige dorpjes, terwijl je je een weg baant naar het zuiden.

Køge

In de havenstad Køge kan je enkele historische panden bezoeken. Je vindt er enkele van de best bewaarde vakwerkhuizen van Denemarken waaronder het oudste huis van het land, een woning uit 1527, en ook het oudste Deense stadhuis dat nog in gebruik is, een gebouw uit 1552.

Je kan in Køge ook de Borrering bezoeken, een archeologische vindplaats waar ooit een Viking-fort stond. Er blijven vooral ruïnes over, maar dankzij de VR-brillen kan je de nederzetting opnieuw in al zijn glorie bewonderen. Je ontmoet er ook de archeologen en studenten die deze belangrijke Vikingsite bestuderen. Het werd pas ontdekt in 2014.

Wij bezochten Roskilde tijdens onze rondreis door Denemarken. Wil jij dit ook doen? Bekijk dan zeker onze blog met een complete voorbeeldroute door Denemarken.

Het kasteel van Vallø

Het kasteel van Vallø is één van de mooiste historische gebouwen in dit deel van Denemarken. Het grootste deel van het kasteel werd tussen 1580 en 1586 gebouwd in opdracht van Mette Rosenkrantz, een van de rijkste vrouwen van Denemarken in haar tijd. Helaas werd het kasteel in 1893 door een brand verwoest, maar later werd het grotendeels in zijn oude staat hersteld.

De tuinen van het kasteel werden in 1830 omgevormd tot een romantisch park en je kan er ook nog enkele overblijfselen van de achttiende-eeuwse Franse tuinen bewonderen. Naast het kasteel en het park is er ook een straat vol historische huizen (Vallø Slotsgade). Het kasteel is niet toegankelijk voor het publiek, maar je kan wel rondwandelen op het omringende terrein.

Stevns Klint

Aan de zuidkust van het eiland prijken de witte krijtrotsen van Stevns Klint over een afstand van maar liefst 17 kilometer. Door erosie zijn de kliffen tot wel 40 meter hoog. Ze staan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bovenop de kliffen kan je ook een Koude-Oorlogsmuseum bezoeken gevestigd in een geheime vesting die in 1953 gebouwd werd.

Een andere opvallende bezienswaardigheid hier is de oude Højerup-kerk. De kerk dateert uit 1200. Door een aardverschuiving is het koor van de kerk in 1928 naar beneden gevallen. Je kan bij de kerk ook trappen naar beneden volgen die je naar de onderkant van de rotsen brengen.

Stege

Stege is de belangrijkste nederzetting op het eiland Møn en was een van de vele charmante Deense marktstadjes tijdens de middeleeuwen. Stege is een ook een fantastisch stadje om te overnachten. Je hebt er verschillende leuke restaurantjes en de huisjes in het stadscentrum zien er sprookjesachtig uit.

Wanneer je door de kronkelende straatjes wandelt, komt de geschiedenis tot leven. Het hoogtepunt is de goed bewaarde stadspoort uit de middeleeuwen.

  1. Filmpje: de hoogtepunten van Roskilde

Benieuwd naar hoe Roskilde eruitziet? In deze video breng je een kort bezoek aan de beroemdste bezienswaardigheden van Roskilde. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roskilde moeten reizen.

  1. Download onze reisgids Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis preview reisgids Denemarken downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?