20 x top bezienswaardigheden in Odense en omgeving: wat zeker bezoeken?

Koop de volledige reisgids voor € 10

20 x top bezienswaardigheden in Odense en omgeving: wat zeker bezoeken?

3 november 2023 in Denemarken5 reacties

Odense, genoemd naar de oud-Noorse godin Odin, is één van de mooiste stadjes van Denemarken. Het staat vooral bekend als de geboorteplaats van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en je zal tijdens je bezoek aan Odense ook niet aan hem kunnen ontsnappen. Odense heeft echter ook nog andere troeven. De stad is meer dan 1000 jaar oud en heeft een rijke en levendige geschiedenis die je kan herleven in de vele historische bezienswaardigheden. Het stadje heeft verder ook een levendige culturele scene en een verrassend energiek nachtleven met veel livemuziek.

Hieronder hebben we de 20 niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Odense op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. De Sankt Knuds Kirke

De Sankt Knuds Kirke (Saint Canute's Cathedral) bevat de overblijfselen van koning Canute IV en zijn broer Benedikt, die beiden in 1082 werden vermoord op het altaar van het nabijgelegen Skt. Albani Kirke. De gemartelde koning werd later heilig verklaard in 1101. De katholieke kerk beschouwde hem als de patroonheilige van Denemarken.

De vroegst bekende kerk op deze locatie was een travertinskerk waarvan de resten nog steeds te zien zijn in de crypte van het bestaande gebouw. De huidige kathedraal op deze plaats werd in verschillende fasen gebouwd vanaf rond 1300 en werd pas in 1499 volledig afgewerkt en ingewijd. In 1586 werd een toren in dezelfde stijl als de rest van de kathedraal aan het bouwwerk toegevoegd en in 1633 werd er een renaissancistische kapel bijgebouwd. Die kapel werd tijdens een grote renovatie in 1868 echter weer afgebroken.

 1. Klosterhaven

De Klosterhaven is een kleine tuin die in de jaren 1920 door architect I.P. Sorensen werd aangelegd in een geometrisch patroon. Er is een kleine atriumtuin met voorjaarsbloemen en vaste planten en een verbazingwekkende collectie van meer dan 125 verschillende kruiden. De meeste daarvan kunnen gebruikt worden voor medicinale doeleinden.

 1. Het standbeeld van Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen was zonder twijfel de beroemdste inwoner van Odense. Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Odense die je de mogelijkheid geven om het leven en werk van de wereldberoemde sprookjesschrijver te ontdekken. Hij werd hier in 1805 geboren en liet de wereld verschillende werken na waaronder klassieke verhalen als 'De kleine zeemeermin', 'Duimelijntje', 'De nieuwe kleren van de keizer', 'De Sneeuwkoningin' en 'Het lelijke eendje'.

Het bronzen standbeeld van Hans Christian Andersen werd in 1888 in Odense onthuld in de Koningentuin en verhuisde in 1949 naar zijn huidige plaats in Eventyrhaven achter de kathedraal. Het is gemaakt door de kunstenaar Louis Hasselriis.

 1. Het stadhuis van Odense

Het stadhuis van Odense werd tussen 1881 en 1883 gebouwd volgens het ontwerp van de architecten Herholdt en Lendorf. Het gebouw werd opgetrokken in Italiaans-gotische stijl op de plaats van een kleiner stadhuis dat er 400 jaar lang heeft gestaan.

Het oude gotische stadhuis uit 1480 had veel tegenstanders. Sommigen bestempelden het gebouw als ronduit lelijk en daarom werd het uiteindelijk door het huidige stadhuis vervangen. In 1937 werd een uitbreiding toegevoegd door de architect B. Helweg-Møller. Rond het stadhuis ligt het Flakhavenplein dat versierd is met hedendaagse kunstwerken. Als je naar rechts kijkt, zie je de torenspits van de Sint-Albanskerk waar koning Canute en zijn volgelingen werden gedood.

 1. De eenbenige tinnen soldaat

Een ander bekend standbeeld in Odense is dat van de eenbenige tinnen soldaat uit het verhaal van Hans Christian Andersen. Let even op de kleine paaltjes die het beeld omringen, want ook die hebben de contouren van de tinnen soldaat - een verwijzing naar de 25 tinnen soldaten uit het sprookje.

 1. Odense Bys Museum

Het culturele Odense Bys Museum vertelt je meer over de rijke geschiedenis van Odense en het eiland Funen tijdens de middeleeuwen en de renaissance. Het museum is gevestigd in een historisch rood huis uit 1631.

In dit deel van Odense zal je veel gelijkaardige historische gebouwen tegenkomen. Via een doorgang kom je op de prachtige binnenplaats die omringd wordt door eeuwenoude rode huizen. Je vindt er een plattegrond van dit stadsgedeelte. Het Møntergården-museumcomplex bevindt zich even verderop.

Wij bezochten Odense tijdens onze rondreis door Denemarken. Wil jij dit ook doen? Bekijk dan zeker onze blog met een complete voorbeeldroute.

 1. Møntergården-museumcomplex

Op weg naar het hoofdgebouw van het Møntergården-museumcomplex wandel je tussen pittoreske zestiende- en zeventiende-eeuwse huizen. Je passeert onder andere een gerestaureerd herenhuis uit 1646 dat je binnenin kan bekijken en ook de deuren van een aalmoezenhuis uit de 17e eeuw staan open voor het grote publiek. Daarna kom je terecht bij het belangrijkste gebouw van het Møntergården-museumcomplex, dat de titel 'Funen, centrum van het universum' draagt.

In het stijlvolle nieuwe hoofdgedeelte van dit historisch museum bekijk je enkele wereldgebeurtenissen door de bril van Denemarken. De verschillende exposities gaan over pre-Vikinggoden, het effect van de Industriële Revolutie op de dorpen op het eiland, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en hoe Funen bekend werd als de tuin van Denemarken (de reuzenappel in de inkomhal is een verwijzing).

Onze tip: je kan geld besparen door een combinatieticket te kopen waarmee je ook toegang krijgt tot het Hans Christian Andersen Museum en Hans Christian Andersen Hus, ook beide aanraders!
 1. Hans Christian Andersen Museum

De levendige en interactieve tentoonstellingen in het Hans Christian Andersen Museum bieden zowel volwassenen als kinderen de mogelijkheid om het leven en werk van de beroemde sprookjesschrijver te ontdekken. Je vindt er unieke tentoonstellingen over zijn leven, werk, beelden en privébezittingen.

 1. Hans Christian Andersen Hus

Het bescheiden okergele Hans Christian Andersen Hus dateert uit 1805 en is het geboortehuis van de schrijver. Het staat op de hoek van de Hans Jensens Stræde. Nu staat het in een schilderachtige wijk, maar ten tijde van de geboorte van de schrijver was dit een van de armste delen van de stad.

De armen verdienden hun brood door allerhande klusjes te doen. In die tijd leefden er maar liefst 5 gezinnen in het huis waar Andersen geboren werd. Je kan het huis binnenin bekijken om zo een idee te krijgen van hoe het dagelijkse leven van Hans Christian Andersen eruitzag.

 1. Brandts Museum

In het Brandts Museum kan je meer dan 10 tentoonstellingen bezoeken waar bezoekers zowel nieuwe als klassieke kunst kunnen bewonderen. Er staat ook een populaire collectie van hedendaagse beelden. In dit museum zie je de werken van enkele van 's werelds beste kunstenaars en fotografen. Een must-see voor kunstliefhebbers!

 1. Odense Media Museum

Binnen hetzelfde voormalige industriële complex als het Brandts Museum vind je ook het Odense Media Museum. Het museum biedt een overzicht van de geschiedenis en de rol die de media vroeger en nu gespeeld hebben in Odense. De uitgebreide collectie omvat meer dan 100 000 items waaronder oude kranten, tijdschriften, advertenties, illustraties, persfoto's, drukmachines, televisies en radio's.

 1. Brandts Passage

Brandts Passage is een populaire winkelstraat waar je naar hartenlust kan shoppen in verschillende speciaalzaken. Na een tijdje zie je een blauw bord op een wit gebouw aan je rechterkant, dat was het hart van een oude textielfabriek. Neem even de tijd om de winkels te verkennen en misschien een drankje of een hapje te eten in een van de leuke cafés in de omgeving.

 1. Time Collection museum

Het nostalgische Time Collection museum biedt je de mogelijkheid om een reis terug in de tijd te maken naar het dagelijkse leven in Denemarken in de 20e eeuw. Permanente tentoonstellingen tonen huiskamers uit elk van de decennia van de jaren 1900 tot de jaren tachtig.

Elke ruimte is op een originele manier en met authentiek meubilair ingericht dat typerend was voor Deense huizen in die tijd. Het is een leuke ervaring en de bezoekers zijn ook vrij om in de meubels te zitten, de voorwerpen aan te raken en zelfs de kleding uit te proberen.

 1. Munke Mose Park

Heb je even genoeg van het stadsleven? Wandel dan langs de oever van de rivier door het Munke Mose Park en geniet van de aangename groene omgeving. Het is een oase van rust in Odense en ook de ideale plek voor een gezellige picknick.

 1. Het ouderlijk huis van Hans Christian Andersen

Het ouderlijk huis van Hans Christian Andersen is al sinds 1930 een museum. Je wandelt er rond in kamers die ingericht zijn zoals ze eruit zagen in de tijd van de schrijver. Hans Christian Andersen woonde er vanaf hij 2 was totdat hij 14 werd en bracht er dus een groot deel van zijn jeugd door.

 1. Een boottocht over de rivier maken

Vanuit een kleine kiosk in het Munke Mose Park kunnen bezoekers van Odense een boottocht over de rivier maken met Odense Aafart. Je kan er ook een roeiboot of waterfiets huren. Riviertochten duren een uur en zijn een geweldige manier om de stad op een andere manier te leren kennen.

Naast de klassieke tour die beschikbaar is tijdens de zomer, zijn er ook thema-ervaringen. Zo is er een sprookjestocht met acteurs die de verhalen van Andersen tot leven brengen.

Boek hier je rondvaart in Odense

 1. The Funen Village

Ten zuiden van het centrum van de stad ligt The Funen Village, een themamuseum met vakwerkhuizen zoals ze er in de tijd van Hans Christian Andersen uitgezien zouden hebben. Het openluchtmuseum omvat een collectie van 25 gebouwen uit de dorpen op het eiland waarvan de meeste dateren uit de 18e en 19e eeuw.

 1. Het landhuis Sanderumgaard

Het landhuis Sanderumgaard werd in het begin van de jaren 1870 gebouwd door architect Hans J. Holm vlakbij Odense. De oude romantische landschapstuin naast het hoofdgebouw is een schilderachtige plek.

Het was een van de eerste tuinen in zijn soort in Denemarken en er werd maar liefst 35 jaar aan gewerkt, tussen 1793 en 1828. Architect Johan Bülow liet er schilderachtige huisjes optrekken, een grachtenstelsel uitgraven en eilanden, gazons en parken aanleggen.

 1. Ladby Viking Museum

In het fascinerende Ladby Viking Museum kan je een unieke bezienswaardigheid bezoeken: een grafheuvel uit de Vikingtijd waarin het 1000 jaar oude Ladby Vikingschip begraven ligt. Het is het enige Vikingschip ter wereld dat nog steeds in de grafheuvel ligt waarin het werd gevonden.

In het schip ligt het lichaam van de koning van Ladby begraven. Hij werd met zijn schip, 11 paarden en 3 of 4 honden begraven in een grote grafheuvel. De grafheuvel, inclusief het schip, werd in 1935 opgegraven. Een exacte replica van het schip werd te water gelaten in 2016 en ligt aangemeerd nabij de grafheuvel.

 1. Funky Monkey Park

Hou je van klimmen en heb je geen last van hoogtevrees? Dan is het Funky Monkey Park zeker een attractie voor jou. Het is een pretpark waar je door middel van touwen, ladders en bruggen over paden en in bomen kan klimmen. Houd er wel rekening mee dat kinderen 1,20 meter moeten zijn. Meer info op de site

 1. Filmpje: de hoogtepunten van Odense

Benieuwd naar hoe Odense eruitziet? In deze video vlieg je langs de mooiste plekjes van Odense. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Odense moeten reizen.

 1. Download onze reisgids Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis preview reisgids Denemarken downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 juli 2023 - Ben Leferink op Reinink

Mooie en duidelijke reistips, ideeën en beschrijving van de vele routes. Een must have document voor Denemarken

- 15 mei 2023 - Peter van Noppen

Sinds dit jaar is het centrum van Odense weer een heerlijke plek om te vertoeven, met talloze terrassen, een prachtig park, diverse musea en galeries, de rivier met rondvaartboten en waterfietsen en prachtige 15de eeuwse huizen. Als enige Nederlandstalige gids in Odense neem ik je graag mee op een rondleiding door het centrum en vertel ik je alles over Hans Christian Andersen en vikingkoning Knut.

- 11 november 2021 - Veerle

Heb genoten van alle tips en onze trip naar Denemarken was hierdoor super geslaagd..

- 31 juli 2021 - Marian Muhlhaus

Prima "gids", als de Coronamaatregelen niet worden verslechterd ga ik in september Odense en omgeving bezoeken. De tips, foto's van de diverse bezienswaardigheden komen dan zeker van pas!

- 30 maart 2020 - Michel

Odense is uiteindelijk toch niet zo veel aan. Een beetje saai zelfs.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?