20 x mooiste bezienswaardigheden in Aalborg: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Aalborg: wat zien en doen tijdens je verblijf?

8 juni 2023 in Denemarken0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Aalborg + verblijftips

Aalborg is de hoofdstad van Noord-Jutland en wordt vaak alleen bezocht als tussenstop op weg naar de Deense kust of de ferry’s naar Zweden en Noorwegen. Onterecht want Aalborg heeft meer dan genoeg te bieden dan je zou denken!

Aalborg is gelegen aan de zuidoever van de Limfjord en stond voor lange tijd bekend als industriestad. Inmiddels werden de meeste fabrieken omgetoverd tot hippe culturele centra en vind je er tal van leuke en mooie bezienswaardigheden. Benieuwd naar wat je mag verwachten? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Aalborg.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste plekjes in Aalborg

  1. Wandel door de oude binnenstad van Aalborg

Een van de leukste dingen om te doen in Aalborg is rondwandelen in de oude binnenstad Het stadscentrum wordt omringd door pittoreske vakwerkhuizen en historische gebouwen. Vooral de kleurrijke huisjes in de Hjelmerstald is een geliefde plek bij toeristen om mooie foto's te maken. Wandel er door de kronkelige straatjes, duik de gezellige steegjes in en neem plaats op een terrasje op een van de gezellige pleintjes.

Ben je fan van glaswerk of keramiek? Loop dan vooral even binnen bij Lange Keramik (bekijk ligging) een bijzondere winkel waar je allerlei lokale handwerkproducten kan kopen. Ideaal voor wanneer je op zoek bent naar een leuk souvenirtje!

WANDELTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan deze schilderachtige stad met een georganiseerde wandeling door Aalborg. Een lokale charismatische gids verteld je meer over de bezienswaardigheden en de romantische legendes van Aalborg.

  1. Aalborghus Kasteel

Middenin in een prachtige groene omgeving aan het havenfront van Aalborg kan je het Aalborghus kasteel bezoeken. Het kasteel werd gebouwd in de 16de eeuw in opdracht van de lutherse koning Christian III van 1539 tot 1555, als fort. Hoewel het aanvankelijk bedoeld was om als fort te functioneren, deed het dienst als zetel van de provinciegouverneurs van de koning in Noord-Jutland. De oostelijke vleugel is nog het enige dat over is van het oorspronkelijke vakwerkkasteel.

Jammer genoeg is het kasteel zelf niet toegankelijk voor publiek maar je kan wel even door de idyllische kasteeltuinen met zicht op de originele wallen. In de zomer kan je ook de ondergrondse doorgang, kazematten en de kerker bezoeken.

  1. Domkerk van Aalborg

De Sint-Botulfuskerk, of de Domkerk van Aalborg, dateert uit de 15e eeuw. Dit was echter niet de eerste kerk die op deze plaats gevestigd was. Vanaf het jaar 1000 werd de plek al gesierd door een houten kerk en twee Romaanse kerken. De huidige kerk in gotische stijl werd vernoemd naar St. Budolfi, de beschermheilige van reizigers en zeevaarders. Ook het interieur met de eeuwenoude fresco’s uit de 16de eeuw en het altaar in barokke stijl zijn de moeite waard om te bezichtigen.

  1. Het Huis van Jens Bang

Een van de indrukwekkendste gebouwen in het oude stadscentrum is ongetwijfeld het Huis van Jens Bang. Jens Bang was ooit de rijkste man van Aalborg en dat valt je ook meteen op wanneer je voor de gevel van het gebouw staat. Het herenhuis met maar liefst 5 verdiepingen straalt namelijk een en al rijkdom uit. Het werd gebouwd in 1624 in de Nederlandse renaissancestijl, met de bekende trapgevels.

Vandaag de dag is het een van de mooiste gebouwen in de stad. Op de gevel merk je waterspuwers en een sculptuur van Bang die zijn tong uitsteekt richting het stadhuis. Je kan ook een rondleiding volgen op de bovenste verdieping waar een al meer dan 300 jaar de oudste apotheek van de stad gehuisvest, maar hiervoor reserveer je best op voorhand. Meer info op de website.

  1. Aalborg Marine Museum

In de haven van Aalborg kan je het Marinemuseum bezoeken. Het museum opende voor het eerst haar deuren in 1992 en heeft een uitgebreide collectie met voorwerpen uit de scheepvaart. Bij een rondleiding door het interactieve museum kom je meer te weten over de scheepvaart geschiedenis van Aalborg in de afgelopen 200 jaar.

Zo kan je er een collectie scheepsradio’s en navigatie-instrumenten en maquettes van schepen bezichtigen maar ook een kijkje nemen in de onderzeeër en de snelste torpedoboot ter wereld bewonderen. In de tuin van het Aalborg Marine Museum vind je ook een leuke speeltuin voor de kinderen en kan je genieten van een zomerse picknick. Meer info op de website.

  1. Wandel langs de waterkade van Aalborg

Wandel ook even langs de mooie waterkant waar door de jaren heen nieuw leven is ingeblazen. Vandaag de dag vult een verscheidenheid aan gastronomische ervaringen en geweldige architectuur de waterkant van de stad, die ooit een druk industrieel gebied was. Bij de waterkant heerst een gezellige sfeer en is vooral een populaire plek bij de lokale bevolking. Het hele jaar door worden er ook een aantal evenementen georganiseerd.

TIP: Ervaar de schoonheid van de stad tijdens een boottochtje. Reserveer je bootje hier.
  1. Cultureel centrum: Nordkraft

Aan de waterkant vind je in de voormalige elektriciteitscentrale de thuisbasis van Nordkraft. Nordkraft is een van de hipste hotspots van Aalborg. Het is een bruisend cultureel centrum in New Yorkse sfeer waar zowel toeristen als de lokale bevolking samen komen.

Je vindt er onder andere een theater, podia, een bioscoop, een sportcentrum en een kunsthal met werken van Deense en internationale kunstenaars. Je hoeft niet per se een voorstelling, evenement of tentoonstelling bij te wonen, je kan ook gewoon genieten van een lekker drankje en hapje terwijl je de architectuur bewondert van dit industriële complex uit 1947. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Kompas Hotel Aalborg heeft een centrale ligging in het hart van Aalborg in de buurt van Nordkraft en het havenfort van Aalborg. De ruime kamers kregen een moderne inrichting en als gast van het hotel heb je gratis toegang tot de sauna van het hotel en het fitnesscentrum naast het hotel. Meer info en boeken.

  1. Utzon Center

Een van de opvallendste gebouwen langs de waterkade is het Utzon Center. Dit gebouw met bijzonder opvallende architectuur werd gebouwd door de plaatselijke held van Aalborg, architect Jørn Utzon. De architect verwierf onder meer zijn faam met zijn ontwerp van het Sydney Opera House in Australië.

Het Utzon Center is een bruisende plek waar kunst, architectuur en design samenkomen. Er zijn twee zalen waar je het hele jaar door exposities kan bezichtigen en lezingen en workshops kan bijwonen. Uiteraard is er ook een tentoonstelling waar je meer te weten kan komen over de succesvolle carrière van Utzon. Je ziet er onder andere originele schetsen en modellen. Meer info op de website.

TIP: Reserveer een tafeltje in Restaurant Jørn voor een geweldig uitzicht over het water.
  1. Musikkens Hus

Een ander opvallend gebouw aan de waterkant van Aalborg is het Musikkens Hus, een prachtig herkenningspunt voor Noord-Jutland. Het Musikkens Hus werd gebouwd door het internationaal gerenommeerde architectenbureau Coop Himmelb(l)au en bevat onder andere prachtige concertzalen en verschillende podia waar talloze tentoonstellingen worden gegeven.

Vanaf het moment dat je de indrukwekkende foyer van Musikkens Hus binnenwandelt, ervaar je vanuit alle hoeken de bijzondere architectuur van wereldklasse. Bewonder de prachtige concertzalen met een akoestiek die een internationale concertzaal waardig is. Mocht je dit wensen, kan je ook een kijkje nemen achter de schermen met een rondleiding. Honger gekregen? Op de hoek van Musikkens Hus, en met een van de mooiste uitzichten van de stad, vind je Musikkens Spisehus. Een restaurant met klasse waar je geniet van gastronomische gerechten. Meer info op de website.

  1. Zingende bomen van Aalborg

Bomen die zingen? Hoe gek het ook klinkt, in Aalborg kan je ze vinden! In het Kildeparken, het oudste openbare park van Aalborg, kan je de zogenaamde zingende bomen vinden. Bij elke boom in het park staat er namelijk een geluidsinstallatie met een knop. Als je deze knop indrukt, krijg je bekende hits te horen van enkele internationale artiesten als Elton John, Beyoncé, Shakira en Bryan Adams.

Het is namelijk een traditie dat wanneer een artiest de stad bezoekt, hij of zij een boom plant in het Kildeparken. Wanneer verschillende knoppen worden ingedrukt, weergalmt er een melodieuze medleys door de bomen.

  1. KUNSTEN Museum of Modern Art

Kunstliefhebbers kunnen bezoekje brengen aan KUNSTEN Museum of Modern Art. Alleen het gebouw zelf al is een kunstwerk op zich. Het gebouw is ontworpen door de wereldberoemde Finse architect Alvar Aalto die al meerdere Scandinavische ontwerpen verwezenlijkt heeft. Het werd gebouwd in opvallend wit marmer, een stijl die binnen wordt voortgezet met prachtige marmeren vloeren en koperen lampen.

Het museum opende voor het eerst zijn deuren in 1972 en herbergt een grote collectie van hedendaagse werken uit de 20ste eeuw van bekende, internationale kunstenaars als Max Ernst en Marc Chagall. Daarnaast kan je er ook kennis maken met werken van enkele Deense kunstenaars en tijdelijke tentoonstellingen bezichtigen. Meer info op de website.

TICKETS: Wil je graag dit kunstmuseum bezoeken? Bestel je tickets voor het KUNSTEN Museum of Modern Art in Aalborg online en vermijd eventuele wachtrijen.

  1. Bezoek het Aalborg Historisch Museum

Wie zich wilt verdiepen in de geschiedenis van de stad en haar omgeving, brengt best een bezoekje aan het Aalborg Historisch Museum (Aalborg Historiske Museum). Het museum opende voor het eerst haar deuren in 1863 en is daarmee een van de oudste musea van Denemarken!

Het museum richt zich op het verhaal van Aalborg en zijn omgeving gedurende de afgelopen 1000 jaar. Een van de hoogtepunten in het museum is de Aalborgstuen, een goed bewaarde woonkamer in renaissancestijl met authentieke meubels en glaswerk uit de 16e en 17e eeuw. Daarnaast kan je ook tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog en de 20e eeuw, wanneer Aalborg als industriestad bekend werd, bijwonen. Meer info op de website.

  1. Aalborg Streetfood Køkkenfabrikken

Honger gekregen maar weet je niet goed waar je zin in hebt? Wandel dan even de Aalborg Streetfood Køkkenfabrikken binnen. Hier vind je verschillende kraampjes met street food van over de hele wereld. De overdekte markt bevindt zich op Skudehavnen in het westelijke deel van de stad. Meer info op de website.

  1. Uitkijktoren van Aalborg (Aalborgtårnet)

Voor een prachtig uitzicht over de stad, kan je de 55 meter hoge uitkijktoren van Aalborg beklimmen. Deze opvallende stalen toren werd gebouwd in 1933 net buiten het stadscentrum van Aalborg, op een 40 meter hoge heuvel. Men bouwde de toren toen als pronkstuk om de industriële groei van Aalborg aan te tonen. Intussen is de toren het icoon van de stad geworden.

Aan de voet van de toren kan je de lift nemen naar het uitkijkplatform zodat je kan genieten van een 3600° panoramisch uitzicht over de omgeving. Dit kan eventueel tijdens een hapje en een drankje in het gezellige restaurant.

  1. Casino van Aalborg

Nog wat inspiratie nodig voor een gezellig avondje uit met vrienden? Je kan altijd je geluk beproeven in het casino van Aalborg. Casino Aalborg is een van de weinige casino's in Denemarken en de enige in Noord-Jutland. Het biedt een verscheidenheid aan spellen, waaronder klassiekers zoals Poker en Black Jack. Het Grand Casino Knokke heeft dus alles in huis om er een topavond van te maken! Meer info op de website.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Denemarken? Bekijk dan zeker onze uitgestippelde rondreis door Denemarken.

  1. Namiddagje ontspannen in Vestre Fjordpark

Vestre Fjordpark is gelegen in het westelijke deel van Aalborg op 10 minuutjes rijden van het centrum. Het Vestre Fjordpark werd omgetoverd tot een waterpark en bruisende ontmoetingsplaats en is dan ook de ideale plek om even te ontspannen tijdens je stedentrip. Hier kan je zowel een dagje zwemmen, zeilen in kano of kajak, windsurfen, winterbaden of gewoon genieten van de zon en de prachtige natuur aan het fjord. Iedereen die van natuur en watersport houdt, zit hier op het juiste adres!

  1. Lindholm Høje

Vlakbij Aalborg kan je Lindholm Høje bezoeken, de grootste historische begraafplaats van Denemarken. Een aanrader voor wie zich interesseert in de tijd van de Vikingen. De Deense grafheuvel zijn eeuwenlang bedekt geweest met laag zand waardoor de graven altijd goed bewaard zijn gebleven. Op de 42 meter hoge heuvel zie je circa 700 graven die men gevonden heeft uit de tijd van de Vikingen.

Verder zijn er op deze site ook restanten van een dorp gevonden die je van dichtbij kan bewonderen in het bijbehorende Vikingsmuseum waar je aan de hand van panorama’s, illustraties en 3D animaties nog meer ontdekt over hun leven.

  1. Gråbrødrekloster

Het Gråbrødrekloster is een bijzonder museum in de stad Aalborg. Je zou er zomaar voorbij wandelen mocht je niet weten dat dit museum bestond. Het zit namelijk 3 meter onder de grond! Midden in de winkelstraat kan je de lift naar het museum nemen. Tijdens je rondleiding keer je als het ware terug naar de tijd wanneer het dienst deed als een Franciscaans klooster. Bekijk de restanten van het klooster en voorwerpen uit de tijd van de Vikingen.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Denemarken.

  1. Klatreparken Aalborg

Voor wie wat meer actie en avontuur wil, kan dan weer een bezoekje brengen aan het Klatreparken Aalborg. Het klimpark heeft parcours uitgestippeld met verschillende hindernissen voor zowel jong als oud. Adventure park is een populaire uitstap bij toeristen en bied geweldige avonturen op grote hoogte. Meer info op de website.

  1. Aalborg Zoo

Als je dan toch in Aalborg bent, kan je nog een dagje extra uittrekken om de Aalborg Zoo te bezoeken. De dierentuin ligt op een 15 minuten wandelen van het stadscentrum. De dierentuin van Aalborg is op zich niet zo groot en herbergt in totaal zo’n 2300 exotische dieren waarvan 125 verschillende soorten.

Wandel door het gezellig aangeklede park en zie de giraffen, tijgers, chimpansees en ijsberen bezig in hun natuurlijke habitat. Voor de kinderen zijn er ook verschillende leuke speelplekken voorzien zodat ze zich kunnen uitleven wanneer de ouders de tijd nemen om even te pauzeren. Meer info op de website.

Weetje: In sommige Deense parken kan je je eigen vleesjes grillen op barbecues. Deze kan je vinden op de speciaal hiervoor ingerichte picknick plekken. Dit maakt je bezoek des te bijzonder!
  1. Waar overnachten in Aalborg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Aalborg.

  • Slotshotellet Aalborg ligt aan de Limfjord en biedt ruime kamers met een moderne inrichting en luxueuze bedden. De meeste kamers bieden ook uitzicht over de fjord of de stad. Verder geniet je iedere dag van een heerlijk ontbijtbuffet en kan je stoom afblazen in de fitnessruimte. Meer info en boeken.
  • Kompas Hotel Aalborg heeft een centrale ligging in het hart van Aalborg in de buurt van Nordkraft en het havenfort van Aalborg. De ruime kamers kregen een moderne inrichting en als gast van het hotel heb je gratis toegang tot de sauna van het hotel en het fitnesscentrum naast het hotel. Meer info en boeken.
  • Overnacht je liever in een appartement? Boheme Retreat op wandelafstand van het centrum biedt moderne appartementen voorzien van 3 slaapkamers, een keuken met vaatwasser, een gezellige zithoek en een badkamer met douche. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis rondreis met de auto door Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?