Deense stad Aarhus: 10 x niet-te-missen bezienswaardigheden + reisgids

Koop de volledige reisgids voor € 10

Deense stad Aarhus: 10 x niet-te-missen bezienswaardigheden + reisgids

12 oktober 2023 in Denemarken2 reacties

10 x niet-te-missen bezienswaardigheden in Aarhus

Aarhus is de op een na grootste stad van Denemarken. Het staat vooral bekend als een culturele krachtpatser sinds de stad in 2017 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. In Aarhus valt er heel wat te zien en te beleven en er worden ook heel vaak leuke evenementen georganiseerd. Het openluchtmuseum Den Gamle By is één van de populairste bezienswaardigheden van Denemarken en is bekend tot ver buiten Aarhus. De kathedraal torent boven de stad uit en ook het paleis van Marselisborg is een absolute must-see. Daarnaast kan je er ook interessante musea bezoeken.

Hieronder zetten we de niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Aarhus op een rijtje.

Daguitstappen, tours en excursies in Aarhus

Inhoud artikel

Wil je Aarhus graag verkennen met een gids? Boek online je tickets voor een begeleid bezoek aan Aarhus. Je wandelt dan langs de mooiste plekjes van de stad en krijgt interessante weetjes te horen.

Kaartje met bezienswaardigheden in Aarhus

 1. Den Gamle By

Den Gamle By, wat letterlijk ‘de oude stad’ betekent, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Denemarken. Het is dan ook een plek die je absoluut niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Aarhus. Den Gamle By is een gigantisch openluchtmuseum in de Botanische Tuinen van Aarhus dat z’n deuren opende in 1914. Het was 's werelds eerste museum in zijn soort dat zich concentreerde op het stadsleven en niet op de dorpscultuur. Meer dan 400 000 mensen bezoeken Den Gamle By elk jaar.

Vandaag bevat het museum 75 historische gebouwen die verzameld werden op 20 verschillende locaties. De gebouwen werden op die manier neergepoot dat het geheel lijkt op een kleine stad. De oudste vakwerkhuizen dateren uit de jaren 1550, maar er zijn ook nieuwere negentiende-eeuwse gebouwen en zelfs huizen uit de jaren 1920 tot 1970. Den Gamle By bestaat overigens niet alleen uit huizen. Je vindt er ook oude werkplaatsen, winkels, historische tuinen, een postkantoor, een douanekantoor, een school en een theater. Er lopen medewerkers in traditionele klederdracht rond die kooplieden en ambachtslieden uitbeelden en zo de geschiedenis tot leven brengen.

 1. AroS Museum voor Hedendaagse Kunst

Het AroS Museum voor Hedendaagse Kunst (AroS Contemporary Art Museum) is het oudste kunstmuseum van Denemarken buiten Kopenhagen. Het museum is gevestigd in een modern gebouw van 10 verdiepingen hoog en is zelfs een van de grootste kunstmusea van Noord-Europa. Het museum werd al opgericht in 1859, maar het verhuisde pas in 2004 naar de huidige locatie.

Het moderne bouwwerk werd ontworpen door de Deense architecten Schmidt Hammer Lassen. Het is nu het op een na drukst bezochte museum in Denemarken, net achter het Louisiana Museum voor Moderne Kunst in Humlebæk. De collecties binnen het museum stellen vooral Deense werken uit de Deense Gouden Eeuw (de eerste helft van de 19e eeuw) tentoon, maar je kan er ook heel wat hedendaagse kunstwerken bewonderen. Vooral de lange gang in de kleuren van de regenboog is bekend, je hebt er een uitzicht over heel Aarhus. Meer info op de website.

 1. De kathedraal van Aarhus

De kathedraal van Aarhus is 93 meter lang en maar liefst 96 meter hoog en daarmee ook de hoogste kerk van Denemarken. De eerste kathedraal op deze plek werd afgewerkt in het jaar 1300, maar het bouwwerk brandde kort daarna af samen met een groot deel van de stad. De kathedraal werd heropgebouwd en uitgebreid en zo kreeg het zijn huidige, gotische uiterlijk.

In 1642 sloeg het noodlot opnieuw toe. De bliksem raakte de hoge toren waardoor de historische klokkentoren helemaal vernield werd. Als bij wonder was de schade aan het interieur van de kerk minimaal.

In de kathedraal zijn nog steeds verschillende frescoschilderijen te zien die dateren van 1470 tot 1520. Hoewel een deel van de fresco's tijdens de reformatie verloren zijn gegaan, wordt de kathedraal nog steeds bekleed met zo’n 220 m² aan schilderijen - meer dan eender welke andere kerk in Denemarken. Eén schilderij, het 'Lazarusraam', dateert zelfs van voor die periode. Het werd geschilderd in 1300 en is één van de enige overblijfselen uit de vroegere Romaanse kathedraal.

Bekijk binnenin ook zeker het altaar, de preekstoel, het doopvont, het orgel en de gouden poorten. In de zijkapellen en in de crypte van de kerk kan je ook enkele graven en gedenktekens bekijken.

 1. De Infinite Brug

Bij het Ballehage strand van Aarhus kan je het kunstwerk The Infinite Bridge van bezoeken. Een oneindige brug/pier waar je kan blijven op doorwandelen, zonder ooit het einde of de overkant te bereiken. Oorspronkelijk werd The Infinite Bridge (Den Uendelige Bro) tentoongesteld op het Sculpture By The Sea-evenement in 2015. De inwoners van Aarhus waren zo enthousiast over het kunstwerk dat de gemeente Aarhus er een permanent kunstwerk van gemaakt heeft.

De cirkelvormige, houten constructie strekt zich uit in baai van Aarhus, het is een geweldige plek om de dag door te brengen of af te sluiten. Je hebt er ook een prachtig uitzicht op het Varna Paleis, gebouwd in 1909. Het ligt in het prachtige bos van Marselisborg.

De brug is te bezoeken van april tot en met oktober. (zie ligging op de kaart)

 1. Vikingmuseum

Het fascinerende Vikingmuseum vertelt je meer over de Vikingstad Aros die zo'n 1200 jaar geleden op de plek van het huidige Aarhus werd gesticht. Dit museum bevindt zich in een kelder onder de Nordea Bank. Je vindt er een reeks archeologische artefacten en replica’s van Vikingvoorwerpen.

Besteed zeker genoeg tijd bij de audiovisuele voorstelling over hoe de Vikingen Aarhus aanvielen en bewonder ook de gedetailleerde maquette van de nederzetting ten tijde van de Vikingkoning Harald Blauwtand. Op die manier krijg je een goed idee van hoe het leven van de Vikingen eruitzag. Foto van Leif Jørgensen - Own work, CC BY-SA 4.0

Wij bezochten Aarhus tijdens onze rondreis door Denemarken. Wil jij dit ook doen? Bekijk dan zeker onze blog met een complete voorbeeldroute.

 1. Paleis van Marselisborg

Ten zuiden van het centrum van de stad prijkt het paleis van Marselisborg, een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Aarhus. Dit paleis werd gebouwd tussen 1899 en 1902 en is nog steeds in handen van de Deense koninklijke familie. Ze komen er elk jaar in de zomer en tijdens de kerstperiode wonen. Daarom is het paleis niet toegankelijk voor het publiek, maar toch is het bouwwerk zeker een bezoekje waard. Wanneer de koninklijke familie namelijk in het paleis aanwezig is, vindt elke dag om 12u de wisseling van de wacht plaats, een populair schouwspel.

Ook wanneer de koninklijke familie niet aanwezig is, valt er wat te beleven in het paleis van Marselisborg. De traditionele Engels landschapstuin, met onder andere een prachtige rozentuin, wordt dan opengesteld voor het publiek. Je kan er ook heel wat beeldhouwwerken bewonderen. Meer info op de website

Het grote Mindeparken verbindt de paleistuin met de baai van Aarhus. Het is een groot groen park dat populair is bij de lokale bevolking om te wandelen, fietsen of om af te spreken met vrienden. Net ten zuiden van het paleis vind je ook de botanische tuin van Aarhus en een hertenpark die beide deel uitmaken van de uitgestrekte Marselisborg-bossen. Beide terreinen zijn toegankelijk voor het grote publiek.

 1. In de buurt: varen op de Gudenåen

De Gudenåen is de langste rivier van Denemarken. Bezoek je Denemarken in de zomer? Huur dan een kajak om een stukje op de rivier te varen. Het omringende landschap is betoverend mooi. Is het niet zo zonnig of wil je liever niet kajakken, dan kan je ook langs de rivier rijden. Onderweg passeer je langs het mooie stadje Ry, Klostermølle en Skanderborg

 1. In de buurt: Silkeborg

Silkeborg is vooral bekend als de poort naar het Deense merengebied. Een aantal aantrekkelijke wandel- en fietsroutes beginnen op slechts een paar minuten van Silkeborg. Voor je je wandelschoenen aantrekt, loont het ook de moeite om het stadje zelf te verkennen.

Silkeborg staat bekend om zijn kunstenaars en kunstmusea. De meest gerenomeerde kunstmusea zijn Museum Jorn, Art Centre Silkeborg Bad, Galerie Moderne Silkeborg en DRIFT – prøverum. We raden je vooral een bezoek aan het kunstcentrum Silkeborg Bad aan omdat het museum aan de oever van het schilderachtige meer van Ørnsø ligt, ideaal om je culturele uitstap te combineren met een wandeling in de buitenlucht.

 1. Mols Bjerge Nationaal Park

In het Mols Bjerge Nationaal Park vind je de meest ruige en indrukwekkende landschappen van Denemarken. Maak zeker een wandeling op de Jernhatten Ridge vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het hele nationale park. De hoge heidevelden, bossen en open weiden leiden naar de prachtige stranden aan de kust.

Ook culturele en historische bezienswaardigheden zijn hier in overvloed aanwezig. Breng zeker een bezoek aan de middeleeuwse kasteelruïne van Kalø en het glasmuseum. In het kustplaatsje Ebeltoft raden we je aan om een stop te maken bij het Jutland Fregat waar je één van ’s werelds grootste houten oorlogsschepen kan zien.

 1. Filmpje: de hoogtepunten van Aarhus

Benieuwd naar hoe Aarhus eruitziet? In deze video vlieg je langs de mooiste plekjes van Aarhus. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Denemarken moeten reizen.

 1. Download onze reisgids Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis preview reisgids Denemarken downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 januari 2023 - ETIENNE DE PAEPE

PERFECT

- 18 augustus 2022 - Chris Van Hoeck

Praktisch uitgewerkte reisgids met veel tips. Heel bruikbaar!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?