Het kleurrijke Nyhavn in Kopenhagen bezoeken? Alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Het kleurrijke Nyhavn in Kopenhagen bezoeken? Alle info & tips

18 augustus 2021 in Denemarken0 reacties

Nyhavn is de oude haven van Kopenhagen en tegenwoordig een van de meest levendige plaatsen in het stadscentrum. Dit autovrije gebied is op een zonnige dag erg populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Het oude historische deel van Kopenhagen en de hedendaagse trends smelten er samen en je kan er heerlijk vertoeven op een van de vele terrasjes. Het is een absolute must voor iedereen die Kopenhagen bezoekt!

Hieronder sommen we alle info over Nyhavn op en we geven je enkele praktische tips voor je bezoek.

Inhoud artikel

Tip: Boek je tickets of tours in Kopenhagen online

Op citytrip in Kopenhagen? Bespaar geld met een City Pass, hiermee krijg je gratis toegang tot de musea, een boottocht door Nyhavn en kan je gratis het openbaar vervoer gebruiken (incl. boot). De Kopenhagen City Card is beschikbaar van 1 tot 5 dagen, online te koop bij GetYourGuide.

  1. Het verhaal van Nyhavn

De belangrijkste plek van Kopenhagen

Nyhavn, wat letterlijk nieuwe haven betekent, werd gebouwd in opdracht van koning Christian V die in de 17e eeuw over Denemarken en Noorwegen regeerde. De haven diende als een toegangspoort van de zee naar de oude binnenstad van Kopenhagen. In die tijd liep het kanaalgebied zelfs tot Kongens Nytorv (het Koningsplein) waar schepen hun ladingen konden lossen en laden. Ook plaatselijke vissers voeren tot het plein om er hun dagelijkse vangst te verkopen.

Bron van rijkdom

De handels- en scheepvaartactiviteiten rond Nyhavn legden Kopenhagen geen windeieren. Dankzij de sterke economische groei van de stad konden de kleurrijke huizen en indrukwekkende gebouwen rondom het Nyhavn-kanaal opgetrokken. Die bouwwerken, die vandaag in verschillende kleuren geverfd zijn, zijn bijna 350 jaar oud. Het is een plek om je verkenning van Kopenhagen te starten.

De arbeidersbuurt

In het begin van de jaren 1700 werden er in Nyhavn grote herenhuizen zoals Charlottenborg en andere grote woningen voor de rijke burgers van Kopenhagen. Dat gebeurde aan de ‘schaduwkant’ van Nyhavn. Aan de ‘zonnige kant’ van Nyhavn werden de beroemde kleurrijke huizen gebouwd van hout, baksteen en gips. Die werden indertijd vooral gehuurd door gewone en arme bewoners van Kopenhagen.

Die buurt stond toen zelfs bekend als de ‘rosse buurt’. Vooral zeilers en arbeiders trokken naar de bars aan die kant van Nyhavn op zoek naar wat drank en plezier tijdens hun verblijf in Kopenhagen.

De transformatie van Nyhavn

Pas in de jaren 1960 keerde het imago van Nyhavn helemaal om. De ‘rosse buurt’ werd langzaamaan omgetoverd tot een hippe wijk en er kwamen ook steeds meer toeristen op af. De bars en restaurants van Nyhavn werden daarna nog autovrij gemaakt en dat heeft de plaats alleen maar mooier gemaakt.

Wat dus ooit een vuile buurt was voor de zeilers en arbeiders is nu het mooiste plekje van Kopenhagen geworden. Het enige wat nog doet herinneren aan die tijd zijn de oude houten schepen die langs de kade aangemeerd liggen.

Onze tip: Wil je graag Kopenhagen verkennen? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Kopenhagen en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

  1. Nyhavn bezoeken

Kopenhagen heeft het toeristische potentieel van deze historische haven uitstekend benut. De oude herenhuizen aan het water werden zorgvuldig gerenoveerd en omgetoverd tot gezellige bars en restaurants. Het is overdag gezellig vertoeven aan de kade en ’s avonds is het de ideale plek om de zonsondergang te bekijken. De kleurrijke gevels en een lekker drankje scheppen daar het perfecte decor voor.

We brachten een bezoek aan Nyhavn tijdens onze 14-daagse rondreis door Denemarken.

Het kanaal van Nyhavn komt echt tot leven tijdens de kerstperiode. Je kan er dan rondwandelen op een klassieke Scandinavische kerstmarkt en het hele gebied wordt prachtig aangekleed en gedecoreerd. Je kan er dan ook diners in kerstthema bijwonen.

Langs beide kanten van het kanaal van Nyhavn liggen enkele historische houten zeilschepen voor anker. Wie in Nyhavn wandelt en geïnteresseerd is in alles wat met boten te maken heeft, zal hier zijn hart kunnen ophalen. De gerestaureerde zeilschapen zijn absoluut een bezoekje waard.

  1. De langste buitenbar in Scandinavië

In Nyhavn vind je heel wat restaurants, cafés en bars met livemuziek die tot in de vroege uurtjes open zijn. Al die bars zijn gevestigd in de pittoreske oude huizen aan weerszijden van het kanaal. Nyhavn wordt daarom ook wel "De langste buitenbar van Scandinavië" genoemd. De vele restaurants, cafés en gezellige eetgelegenheden bieden allemaal uitzicht op het kanaal. Wie op zoek is naar minder toeristische restaurantjes, slaat wel beter een van de zijstraatjes in. Ook daar valt heel wat te beleven.

De restaurants in Nyhavn hebben ook elk hun eigen kwaliteiten. Er zijn restaurants met een Deense keuken waar je bijvoorbeeld het typische smorrebrod kan eten als lunch en ’s avonds kan genieten van een heerlijk diner op basis van vis en aardappelen. Ook de vele worstenkraampjes zullen je opvallen. Probeer daarnaast ook zeker eens een Deens bier in één van de cafés. Het Deense bier is meestal iets lichter van smaak en heeft een zachtere nasmaak. Lokale delicatessen zoals Carlsberg en Akvavit zijn de nationale trotsen en overal verkrijgbaar.

  1. Rondvaarten door Kopenhagen

Het kanaal van Nyhavn is ook de plek waar je moet zijn om rondvaarten langs en door Kopenhagen te boeken, want rondvaarten vertrekken en eindigen bijna altijd in Nyhavn. Je kan er in de loketten bijvoorbeeld een cruise van een uur langs de waterkant en kanalen van Kopenhagen reserveren.

We raden je absoluut aan om een begeleide boottocht te maken langs Nyhavn en de rest van Kopenhagen. Je hebt vanop het water een uniek uitzicht op de kade en de gids kan je ondertussen alles over de omgeving vertellen. Daarnaast kan je vanaf het water natuurlijk ook prachtige foto’s maken.

Wil je de kleurrijke huizen van Nyhavn en de rest van Kopenhagen bewonderen vanop het water? Boek online je tickets voor een cruise van 1 uur vanuit Nyhavn.
  1. Hans Christian Andersen en Nyhavn

De bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen is de beroemdste persoon die in Nyhavn gewoond heeft. Hij woonde meer dan 18 jaar lang in 3 verschillende huizen langs het kanaal. Zijn eerste huis was nummer 20, het rode landhuis aan de schaduwzijde van Nyhavn. Daar woonde hij van 1834 tot 1838 en het is ook het huis waar hij zijn eerste sprookjes schreef waaronder ‘De Prinses op de erwt’ en ‘De tondeldoos’.

Van 1845 tot 1864 woonde hij aan de andere kant van het kanaal, aan de zonnige kant, op nummer 67. De laatste jaren van zijn leven woonde hij op nummer 28. Ook verschillende schilders, dansers en dichters kwamen naar Kopenhagen om in Nyhavn te gaan wonen. Het is niet moeilijk om te begrijpen dat deze plek inspirerend werkte.

  1. Het Memorial Anchor in Nyhavn

Het grote Memorial Anchor (Mindeankeret) in Nyhavn is een monument in de vorm van een anker dat de meer dan 1.700 Deense officieren en matrozen herdenkt die hun leven hebben gegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Memorial Anchor werd ingehuldigd in 1951, maar het anker zelf stamt uit 1872 en werd gebruikt op de Fregat Fyn (Funen) tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Memorial Anchor verving een tijdelijk groot houten kruis dat op dezelfde plek werd opgericht in 1945. Elk jaar op 5 mei, de Bevrijdingsdag van Denemarken, wordt er een officiële ceremonie gehouden bij het Memorial Anchor ter ere en ter herdenking van de gesneuvelden.

  1. Andere bezienswaardigheden in de buurt van Nyhavn

Hoewel de kleurrijke huizen in Nyhavn een van de bekendste bezienswaardigheden zijn tijdens een bezoek aan Kopenhagen, is er nog zoveel meer te zien in deze stad.

Tivoli

Zo kan je een bezoek brengen aan Tivoli Gardens, één van de oudste pretparken ter wereld. Het is ook het park dat Walt Disney de inspiratie gaf voor de Disney-pretparken.

Nationaal Museum

Op 10 minuten wandelen van Tivoli ligt het Nationaal Museum (Nationalmuseet), een must-see bezienswaardigheid voor iedereen die geïnteresseerd is in Deense geschiedenis en cultuur. Er zijn enkele indrukwekkende runenstenen te zien en de Deense geschiedeniscollectie omvat een zonnewagen die meer dan 2000 jaar oud is.

Verder kan je er ook romaanse en gotische kerkarmaturen, Deens porselein en zilver en collecties van antiquiteiten en munten bekijken. Je vindt er ook het Prinselijk paleis, een Rococo-gebouw uit 1744 beïnvloed door de modieuze Franse stijl uit die periode.

Thorvaldsen Museum

Op ongeveer vijf minuten wandelen van het Nationaal Museum bevindt zich het Thorvaldsen Museum. Ook dat museum is zeker een bezoek waard. Je kan er het merendeel van de spectaculaire beeldhouwwerk van de beroemde Deense beeldhouwer Thorvaldsen bekijken.

Christiansborg

Ook Christiansborg is een bezoek waard. Dit gebouw draagt meer dan 800 jaar geschiedenis met zich mee en huist tegenwoordig het parlement, het kantoor van de premier en het Hooggerechtshof.

  1. Filmpje: Nyhavn in de kersperiode

Benieuwd naar hoe Nyhavn eruitziet? In deze video breng je een kort bezoek aan Nyhavn in de kerstperiode. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Nyhavn moeten reizen.

  1. Waar overnachten in Kopenhagen? Onze favorieten

Hotel Axel Guldsmeden

Met stip op 1 onze favoriete hotel in Kopenhagen is Axel Guldsmeden. Dit is een zeer leuk en bijzonder hotel, met een echte wow-factor! Een eco-friendly hotel met het nodige comfort? Het kan.

Axel Guldsmeden is een 4-sterrenhotel waar ze uitpakken met hun nieuwe ideeën en kreeg dan ook een Green Globe certificaat toegewezen. Het hotel ligt in de trendy wijk Vesterbro en hoort bij de top 20 beste hotels in Kopenhagen. Hier logeer je voor € 140/nacht, ontbijt inbegrepen. Klik hier en geniet van deze bijzondere ervaring.

Bedwood Hostel

Op zoek naar een iets goedkopere verblijf in een heel pittoresk gebouw? Kijk dan zeker eens naar het Bedwood Hostel. Dit gezellige 2-sterrenhostel is gelegen vlakbij het historische en toeristische hart van Nyhavn.

Deze hostel vind je in een historisch pand uit 1756 en wordt door bezoekers als top gezien! Nette kamers en erg vriendelijk personeel, bovendien kan je er fietsen huren, ideaal om Kopenhagen te ontdekken op 2 wielen. Kies er voor een privé-kamer of slaap op zaal. Hier slaap je al vanaf €20/nacht. Meer info en boeken klik hier

Nog meer opties om te overnachten?

Wil je graag nog meer adviezen over leuke plekjes om te overnachten? Bekijk onze selectie met onze favoriete hotels en hostels in Kopenhagen.

  1. Download onze reisgids Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?